Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Περιμένοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου για την Τρομοκρατία εεε.. το Κλίμα


http://www.thegwpf.com/forget-paris-germany-opens-new-coal-power-plant/

Καλά να είναι οι άνθρωποι, παραμυθιάζουν τους πάντες με οικολογία, πειράζουν τα αυτοκίνητα για να φαίνονται οικολογικά (και για να τα αγοράζει η κάθε Κατίνα (ή Μήτσος) που θέλει να μπαίνει στον δακτύλιο ή να έχει χαμηλά τέλη κυκλοφορίας, έχουν πάααρα πολλές ΑΠΕ (έχουν πολλά εγκατεστημένα, ονομαστικά, μεγαβάτ ΑΠΕ) και ηλεκτροδοτούνται από κάρβουνο και λιγνίτη. Και ξαναλέω, καλά κάνουν.

Οι μάσκες με την θεατρική παράσταση για το "Κλίμα" στο Παρίσι έχουν πέσει. Οι ανεπτυγμένες χώρες προσπαθούν να πείσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να κάνουν κράτει.  Δεν ξέρω αν η υπανάπτυξη στην Ασία ή στην Αφρική θα σώσει τον πλανήτη, αλλά περί αυτού πρόκειται.

Επειδή πάντα μου αρέσουν οι ...παρουσιάσεις, και από εκεί μαθαίνω ό,τι μαθαίνω, η παρουσίαση της ηλεκτροπαραγωγής στην Γερμανία έχει φτάσει νέα επίπεδα τελειότητας:

 https://www.energy-charts.de/power.htm

Σας αφήνω να το ψάξετε. Εγώ διάλεξα τυχαία τον μήνα Οκτώβριο του 2015:


Χοντρικά, βλέπω ότι ηλεκτροδοτούνται από λιγνίτη, πυρηνικά και βιομάζα (και λίγα Υ/Η) για ισχύ βάσης, και ...λιθάνθρακα και αέριο για ισχύ αιχμής.  Παρακαλώ προσέξτε τους άξονες αριστερά. 50-70 γιγαβάτ η ηλεκτροπαραγωγή, από 5 έως 20 η ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά και φ/β (από 0 έως 30 δηλαδή, αλλά βλέπω το πιο σύνηθες).  Από 8 έως 12 περίπου οι  καθαρές, net "εξαγωγές" σε μερικές χώρες, από 2 έως 4 οι καθαρές (net) εισαγωγές από άλλες χώρες.  Τα ηλεκτρόνια δεν έχουν ταμπέλα, και δύσκολα θα μάθω εγώ ο φτωχός εάν τελικά χρησιμοποιούν το ρεύμα από ΑΠΕ ή όχι.   Ωστόσο είναι προφανές ότι ισχύει για την Γερμανία ότι και για το ...El Hierro:  Μπορεί και έχει πολλές ΑΠΕ επειδή απορρίπτει ή εξάγει ό,τι δεν χρειάζεται (και καλύπτει το ηλεκτροδοτικό της έλλειμμα με εισαγωγές).

Τα ωραία χρώματα δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει ότι 1) έχουν υπερδιπλασιάσει το κόστος του ρεύματος (από δικά τους στοιχεία), 2) εξάγουν πολλές, πάρα πολλές ΑΠΕ (και μετασχηματιστές μετατόπισης φάσης, χαχαχα) και 3) ΔΕΝ έχουν εξοικονομήσει CO2 από όλη αυτή την ταραχή. Επίσης από επίσημα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ εξοικονομούν καύσιμα με όλες τις ΑΠΕ, και λογικό είναι, όταν αναγκάζονται να καλύπτουν ισχύ αιχμής από ...λιθάνθρακα (και αέριο)... Δηλαδή αναρωτιέμαι πόσο αντέχουν τα πυρίμαχά τους με τέτοιο πάνω κάτω...

Αν ψάξετε την ωραία αυτή ιστοσελίδα, λένε ότι είναι περίπου ίσα βάρκα ίσα νερά στο κόστος των εισαγωγών-εξαγωγών, αλλά και αυτό δεν λέει τίποτα. Το κόστος του ρεύματος, τα λέει όλα.

Υπάρχουν χαϊβάνια που προωθούν ΑΠΕ στην Ελλάδα... Θα διπλασιάσουμε το κόστος, δεν θα εξοικονομούμε καύσιμα, και εμείς εισάγουμε ΑΠΕ, δεν τις εξάγουμε...  Εεε χαϊβάνια...

2 σχόλια:

Kostas είπε...

Wo die Begriffe faellen, stellt sich ein Wort dar.

Αδυνατώ να βρω μια λέξη για αυτό που γίνεται τώρα. Παλιά η επιστήμη και ειδικά η μηχανολογία, ήταν η αιχμή της ανθρώπινης ανάπτυξης. Τώρα έγινε πουτάνα στους σαράφηδες και είδος αισχροκέρδιας. Παλιά βλέπαμε τους πλανήτες και την σελήνη, τώρα "πράσινη ανάπτυξη".

Όποιος δεν βλέπει πως η "Δύση" έχει καρκίνο, δεν ξέρει τι του γίνεται

Kostas είπε...

Διορθ. : fehlen