Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

E.B.I.T.D.A (ή, "Εμπιντά")


Έχω βαρεθεί να ακούω την λέξη Εμπιντά... Έχεις πληρώσει ποτέ ταβερνιάρη με Έμπιντα;
 
είπε ο a. thymosophus...

Το EBITDA είναι τα "κέρδη μιας εταιρείας προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων" και το ανακάλυψαν οι αναλυτές που έκαναν συγκρίσεις εταιρειών (πχ για εξαγορές και συγχωνεύσεις, για να "βγάζουν" από την ανάλυση μη λειτουργικά έξοδα).  Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization.  Κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (όπου το Amortization είναι σαν το Depreciation αλλά για "άϋλα").

Αρνητικό EBITDA σημαίνει ότι η εταιρεία δεν μπορεί να καλύψει τους τόκους των δανείων της, κακό πράγμα. Σε αντίθεση όμως, το θετικό EBITDA δεν είναι αναγκαστικά "καλό" από μόνο του, αφού με σκέτο θετικό EBITDA κάλλιστα μένεις νηστικός.

Αυτό που έχουμε ξεχάσει στην Ελλάδα μετά από 35 χρόνια σχετικής προπαγάνδας, είναι ότι το "επιχειρείν" είναι για να βγάζεις κέρδη.  Από το 1981 και μετά έγινε της μόδας να βρίζουμε τους "κερδοσκόπους", και έχουμε γεμίσει "χασοσκόπους".  Κέρδη, όχι απλώς "θετικά EBITDA".

Αν το ΠΑΣΟΚ καλλιέργησε την ...χασοσκοπία (και το "είπαμε ένα δωράκι αλλά όχι 500 εκατομμύρια"), οι ΠΑΣΟΚΟΙ και κρυπτο-ΠΑΣΟΚΟΙ της περιόδου Σημίτη (της σχολής Γιουρομπανκ και Πειραιώς) καλλιέργησαν την κουλτούρα ότι "ζούμε για το μη αρνητικό EBITDA" -- δηλαδή να βγάζει αρκετά μια εταιρεία για να μπορεί να πληρώνει τους τόκους.  Η κουλτούρα του μη αρνητικού EBITDA είναι και πίσω από την κεφαλαιακή ανεπάρκεια πολλών εταιρειών, όπως πχ, εικάζω, της ΔΕΗ. "Ανεπαρκείς" αποσβέσεις (και κυρίως το φάγωμα των αποθεματικών που υποτίθεται ότι δημιουργούν) είναι ο λόγος που πολλές εταιρείες δεν έχουν φράγκο για επενδύσεις...

Όλη αυτή η ΠΑΣΟΚίλα έχει μπει και στα "στελέχη" του ιδιωτικού τομέα, που εστιάζονται (όχι εσφαλμένα) στο EBITDA, αλλά εντέχνως ξεχνάνε ότι το ζητούμενο είναι το καθαρό "Ε", τα earnings, τα κέρδη μετά από φόρους.

Βέβαια, στην Ελλάδα, με την ύφεση και με το υπάρχον φορολογικό σύστημα, και αυτό είναι ουτοπία. Αλλά αυτό είναι το ζητούμενο. Και εάν δεν είναι εφικτό, όσοι δεν μπορούν να μεταναστεύσουν... ...ζούνε από κρατικές επιδοτήσεις (άλλη ΠΑΣΟΚίλα, αλλά καλλιεργημένη από τον Ντελόρ α λα γκρεκ... Ναι κυρίες και κύριοι, μας έφαγαν οι επιδοτήσεις).

Ο a. thymosophus είναι πιο λακωνικός... Δεν μπορείς να πληρώσεις σε ταβέρνα με EBITDA...

Δεν υπάρχουν σχόλια: