Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Προβλέψεις της Exxon-Mobil για την ενέργεια, μέχρι το 2040




Η Exxon-Mobil είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου (είναι τέταρτη παγκοσμίως σε τζίρο και σε παραγωγή).  Προβλέπει ότι ο ενεργειακός κόσμος, το 2040, δεν θα είναι πολύ διαφορετικός από ότι σήμερα.  (Και, αν δεν βαριέστε, ξαναρίξτε μια ματιά εδώ, για το πού χρησιμοποιείται ενέργεια:  1) Μεταφορές, 2) ηλεκτροπαραγωγή,  3) βιομηχανία, και  4) οικιακή και εμπορική χρήση).   Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα αυξήσουν τα ποσοστά τους.  Το κάρβουνο θα πέσει κάτω από το φυσικό αέριο και θα είναι η τρίτη πιο σημαντική πηγή ενέργειας. [το γράφημα αριστερά, δεν είναι στην παρουσίαση της Exxon-Mobil]


Η ενεργειακή ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες και στην Ινδία, η Κίνα θα "σταθεροποιηθεί" και οι 32 χώρες του ΟΟΣΑ θα έχουν πτωτική ζήτηση (αλλά φαίνεται καθαρά ότι οι αναπτυσσόμενοι ξεκινάνε από φτωχότερη θέση).  Οι προβλέψεις για την συνολική ενεργειακή ζήτηση δείχνουν την σημασία της εξοικονόμησης.


Η πτωτική ζήτηση των χωρών του ΟΟΣΑ (και η ανοδική για τους υπόλοιπους) φαίνεται στις μεταφορές.


Σε περίπτωση που αναρωτιέστε τι αυτοκίνητο να πάρετε, η Εxxon-Mobil προβλέπει σχετική μείωση των βενζινοκίνητων, σχετικά σταθερά τα ντηζελοκίνητα και αύξηση των υβριδικών.  Τα υβριδικά θα είναι εκεί που είναι τα ντηζελοκίνητα, σε 15 χρόνια -- μην βιαστείτε.  Όσοι φαντάζονται ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μάλλον αναφέρονται σε αυτά που θα πάρουν τα ...εγγόνια τους


Οι 32 του ΟΟΣΑ θα μειώσουν την κατανάλωση κάρβουνου στην ηλεκτροπαραγωγή και θα αυξήσουν την χρήση αερίου. Η Κίνα θα συνεχίσει να καίει κάρβουνο, η Ινδία θα αυξήσει την χρήση κάρβουνου (κι άσε την Γκρηνπίς να φωνάζει). Θα αυξηθεί η χρήση των ΑΠΕ στους 32 του ΟΟΣΑ, αλλά οι ΑΠΕ θα παραμείνουν ασήμαντες σαν ποσοστό.


Ενώ φαίνεται να ασχολείται με την μείωση των εκπομπών CO2, για τις ΑΠΕ, η Exxon δεν χαρίζεται. Δείχνει ότι θα μπουν πολλές ΑΠΕ, αλλά θα είναι βασικά άχρηστες.  Κοινώς πεταμένα λεφτά σε σχέση με το αέριο, και στην παραπάνω εικόνα και με τα πυρηνικά.  Και επειδή μερικοί επιμένουν να μην το καταλαβαίνουν το λέει ωμά (και έβαλα την μετάφραση στην εικόνα):


[Μπορεί η WWF ή ο Δόκτωρ Τσιπουρίδης να διαφωνούν, αλλά η Exxon ασχολείται με ενέργεια και όχι με φούμαρα.  Και η αυξημένη χρήση φυσικού αερίου που προβλέπει, βασίζεται στην ύπαρξη απρόσκοπτου και σχετικά φθηνού φυσικού αερίου].

Αυτά, σε περίληψη. Το τι είπε το αφεντικό της Exxon, προφορικά, έχει πιο πολλή πλάκα. Στο επόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: