http://www.politico.com/story/2015/05/exxonmobil-ceo-downplays-climate-change-mock-renewable-energy-118330
Την περασμένη Τετάρτη 27-01-16 η ExxonMobil είχε Γενική Συνέλευση των μετόχων της. Η Exxon είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες του είδους της και η μετοχή της είναι πεσμένη, λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου.
Το αφεντικό της ExxonMobil είπε στους μετόχους της εταιρίας ότι η ExxonMobil δεν έχει επενδύσει σε ΑΠΕ επειδή "Επιλέγουμε να μην χάνουμε λεφτά επίτηδες".
"Η ανθρωπότητα έχει αυτή την απίθανη ικανότητα να αντιμετωπίζει δυσκολίες" αναφερόμενος σε τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση κακοκαιριών "που μπορεί να οφείλονται, ή να μην οφείλονται, σε κλιματική αλλαγή".
Το κοινό στην Συνέλευση χειροκρότησε σε αυτά τα σχόλια.
* * * * * * *
Θα μου πείτε "Αμερικάνος πετρελαιάς είναι, τι περιμένεις να σου πει";
Το αφεντικό της Siemens είπε κάτι πολύ πιο κυνικό: "Wer je die Energiepolitik eines Landes bestimmen müsse, müsse einfach das Gegenteil von dem machen, was in Deutschland gemacht werde. Deutschland subventioniere erneuerbare Energie mit einer Garantiesumme von knapp 500 Milliarden Euro. Er hoffe, dass es wenigstens gelinge, den Export von Windkraftanlagen zu beflügeln". Αυτός που καθορίζει την ενεργειακή πολιτική της κάθε χώρας, πρέπει να κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έχουμε κάνει στη Γερμανία. Στην Γερμανία επιδοτούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ένα εγγυημένο χρηματικό ποσό σχεδόν 500 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον ελπίζουμε να βοηθήσουμε την εξαγωγή των ανεμογεννητριών.
Ο μόνος τρόπος που βγάζουν λεφτά οι ΑΠΕ είναι από συνδυασμό υποχρεωτικών ποσοστώσεων, υποχρεωτικών επιδοτήσεων, υποχρεωτικής προτεραιότητας.
Όλα αυτά τα "υποχρεωτικά" πληρώνονται από τους καταναλωτές (και από την βιομηχανία). Όσο ο κόσμος καταλαβαίνει ότι τα "υποχρεωτικά" δεν είναι ανταποδοτικά, και απλά απομυζούν λεφτά, και όσο τα λεφτά γίνονται πιο δύσκολα, τόσο δεν κάθονται καλά οι επιδοτούμενες, μη ανταποδοτικές, υποχρεωτικές "σωτηρίες". Όσα ψέματα κι αν λένε οι κατά τόπους παπαγάλοι, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, το κόστος δεν κρύβεται, όπως δεν κρύβεται και το ενεργειακό ατελέσφορο και αδιέξοδο. Αργά ή γρήγορα θα κοπούν οι επιδοτήσεις. Για αυτό, για μια εταιρία που έχει μακροχρόνιους στόχους (και όχι αρπαχτές κι από δω παν κι οι άλλοι), οι ΑΠΕ είναι επικίνδυνη και κακή επένδυση.
Ο μόνος τρόπος να υπάρξουν οι ΑΠΕ είναι μόνο με επιδοτήσεις και μόνο για τις επιδοτήσεις. Κάποια στιγμή, κόβονται (μόνο και μόνο επειδή ο κόσμος δεν αντέχει να τις πληρώνει)... Ρωτήστε τους μικρούς φωτοβολταϊκούς... Ρωτήστε τις τράπεζες που από το 2010 γράφουν επισφάλειες από τα δάνεια σε ΑΠΕ. Ρωτήστε τους ΑΠΕτεώνες αν θα βάλουν ΑΠΕ χωρίς επιδοτήσεις...
1 σχόλιο:
Δεν πειράζει Αρχαιοπτέρυγα, γιατί εμείς θα την διασυνδέσουμε την Κρήτη με τον στανιό και θα παίρνουμε τσάμπα ρεύμα για να μαγειρεύουμε τον σανό με ΑΠΕ. Και το κόστος θα το καλύψουμε με "κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία". Τί δεν καταλαβαίνετε; ;)
Απόσπασμα από το άρθρο:
"...Το υψηλό αυτό κόστος εκτιμάται ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί μέσω κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων και η συγκεκριμένη διασύνδεση μπορεί να είναι έτοιμη σε διάστημα 9 ετών, ανοίγοντας το δρόμο για την εγκατάσταση σημαντικού αριθμού μονάδων ΑΠΕ στην Κρήτη (της τάξης των 1000MW)..."
http://www.capital.gr/epixeiriseis/3100053/fast-track-diasundesi-tis-kritis-se-4-xronia-proothei-o-admie
Δημοσίευση σχολίου