Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

un soupçon d'arnaque du style pyramide de Ponzi (Βάλε και εσύ λαϊκές, συνεταριστικές ΑΠΕ, μπορείς, θα γίνεις πλούσιος)


http://www.epaw.org/echoes.php?lang=en&article=n456

Το άρθρο λέει για περίπτωση αιολικών στην Γαλλία που πήγαν να χρηματοδοτηθούν με λεφτά ιδιωτών στους οποίους έταζαν αποδόσεις και κέρδη, μέχρι που προέκυψε ότι τα λεφτά "εξατμίστηκαν".  Pyramide de Ponzi είναι κάτι σαν ...αλβανικές πυραμίδες, και συγγνώμη που συγκρίνω Αλβανούς με τους ΑΠΕτζήδες.

Με τα χάλια που έχουμε, ούτε η Τράπεζα Πειραιώς (που ειδικεύεται σε τέτοια δημιουργικά), δεν θα τολμούσε να ζητήσει λεφτά από ιδιώτες για αιολικά.  Αλλά οι ΑΠΕτεώνες, εκμεταλλευόμενοι το αρμόδιο stiftung που καθοδηγεί Οικωλόγους Πράσινους και Πασοκογενείς Συριζαίους προσπαθεί να χώσει Απάτη μέσα από ΚΟΙΝΣΕΠ, Δήμους και ΟΤΑ.   Όπου το ζητούμενο είναι, μέσα από την "λαϊκή πίεση για Πρασινάδα" να δανειστεί ο Δήμος, αποσκοπώντας φυσικά σε ...έσοδα. Μόνο που τα "έσοδα" είναι από πρόσθετα καπέλα στον λογαριασμό ρεύματος, και σε καιρό φτώχειας σιγά μην περισσεύουν για να πάρει και ο Δήμος -- που θα μείνει με το χρέος Δεν διαφέρει σε τίποτα από το κόλπο γκρόσο του Χρηματιστηρίου του 2000 (πάλι με πρωτεργάτη την Πειραιώς -- δεν το λέω εγώ, το λέει η ...Καθημερινή της εποχής).

Από μόνα τους, τα αιολικά είναι μία απάτη:  Πληρώνονται (από επιδοτήσεις, μόνο από επιδοτήσεις) για να "εγχέουν" τυχαίο,  μεταβλητό, άχρηστο και προβληματικό ρεύμα (ρωτήστε ιδιοκτήτη αυθαιρέτου εκτός ΔΕΗ πόσο καλά περνάει με την ανεμογεννήτρια και τις μπαταρίες του), αλλά κάνει και ζημιά στα δίκτυα.   Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ούτε εξοικονομούν συμβατικά καύσιμα, ούτε μειώνουν ρύπους, αλλά ...πληρώνονται. Αυτός είναι ο ορισμός της απάτης.

Όταν πας να βάλεις "μικρούς" να χρηματοδοτήσουν αυτή την απάτη, οι μικροί, οι φουκαράδες, που δεν έχουν την πρόσβαση των διαπλεκόμενων, απλά την πατάνε όπως οι μικροεπενδυτές που κατέστρεψε ο Σάλλας με τον Παπαδήμο και τον Βενιζέλο, το 2000, ή οι μικροί φωτοβολταϊκοί.  Αυτό, όμως, ακριβώς αυτό, πάνε να στήσουν οι ΚΟΙΝΣΕΠ με τις λαϊκές, Δημοτικές, συνεταιριστικές ΑΠΕ.  Βάλτε λεφτά κορόϊδα, βάλτε, θα γίνετε πλούσιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: