Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

«Πράσινη Ενέργεια» σημαίνει έλλειψη ενέργειας και επιστροφή σε μόνιμη υπανάπτυξη

 
http://www.forbes.com/sites/alexepstein/2016/03/28/why-green-energy-means-no-energy/#60d32d176c1e

https://www.project-syndicate.org/commentary/the-falling-share-of-renewables-in-global-energy-production-by-bj-rn-lomborg

Αυτό που πλασάρεται από θλιβερά ανθρωπάκια σαν «Πράσινη», ή σαν «Καθαρή», ή σαν «Ανανεώσιμη» ενέργεια είναι χυδαίο λογοπαίγνιο, newspeak, αν προτιμάτε, για ... «Μη Ενέργεια».

Υπάρχουν 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. Από αυτούς, τα 3 δισεκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε ενέργεια με τα Δυτικά πρότυπα, και περίπου 1 δισεκατομμύριο κόσμος δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα.

Άσχετα του πώς θέλετε να ζείτε, ή τα σας λένε τα κανάλια που προωθούν «Πράσινη» ενέργεια, υπάρχουν τρεις και μόνο τρεις τρόποι παραγωγής χρήσιμης, σχετικά φθηνής, απρόσκοπτης και αξιόπιστης ενέργειας:   1) Τα ορυκτά καύσιμα (με το κάρβουνο να είναι βασικά για ηλεκτροπαραγωγή, το πετρέλαιο για μεταφορές και το αέριο σχετικά ακριβό και καθαρό που προσπαθεί να υποκαταστήσει, μερικά, τα άλλα δύο).  2) Η πυρηνική ενέργεια.  Και 3) τα μεγάλα υδροηλεκτρικά.   Αν σας ενδιαφέρει η ψευδαίσθηση μειωμένων εκπομπών CO2, τότε προτιμάτε πυρηνική ενέργεια, υδροηλεκτρικά και φυσικό αέριο.  Και, τονίζω, μειωμένων, όχι μηδενικών εκπομπών, αφού μετρημένα, ιστορικά και απολογιστικά, μόνο η καταστολή της ζήτησης, η ύφεση, η υπανάπτυξη, μειώνουν δραστικά τις εκπομπές CO2.  Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μειώσουμε CO2 είναι η επιστροφή στο παρελθόν.

Αυτοί που προωθούν «Πράσινη» ενέργεια είναι τσαρλατάνοι που προσπαθούν να σας πείσουν να μην θέλετε ενέργεια.  Όταν σας πουλάνε αιολικά και φωτοβολταϊκά, απλά σάς παίρνουν χρήματα, για να μην έχετε ενέργεια. Και σάς πείθουν ότι αυτό είναι και ... «καλό».

Αυτοί οι τσαρλατάνοι (θα τους δείτε σε μόνιμη παρέλαση μπουρδολογίας στο εκονιουζ του Σκάϊ) κρύβονται πίσω από, και καλλιεργούν, την άγνοιά σας ότι η ενέργεια είναι χρήσιμη μόνο όταν μπορεί να παράξει έργο.  Η τυχαία και μεταβλητή ενέργεια δεν μπορεί να παράξει έργο. Τρόποι παράκαμψης αυτής της απλής και θεμελιώδους αλήθειας προσκρούουν σε βασικούς κανόνες της φυσικής, ή σε απλά οικονομικά:  Όχι, δεν υπάρχει πρακτικό, οικονομικό και εφαρμόσιμο σύστημα αποθήκευσης του αιολικού και του ηλιακού ρεύματος.  Το «θεωρητικά» εφικτό δεν είναι αναγκαστικά πρακτικό, οικονομικό και εφαρμόσιμο.


Θέλουμε επιστροφή στην αειφορία, και στην «πράσινη» και οικολογική ζωή;  Πολύ εύκολο:  Επιστρέφουμε στον τρόπο ζωής του 1800.  Το 1800, σχεδόν το 100% της ενέργειας ήταν από ...ΑΠΕ.  Μπορεί να μάς ακούγεται ελκυστικό, ή ρομαντικό, να μάς φέρνει εικόνες από πράσινους λαχανόκηπους και βιολογικές ντομάτες στο ...μπαλκόνι μας.  Θα καταλάβουμε την διαφορά μεταξύ του να καλλιεργήσουμε μια ντοματιά και του να ζούμε από τις ντομάτες της.   Και τι ακριβώς σημαίνει "πληθυσμός" και "προσδόκιμο ζωής".  Μπορεί να μάς συμβεί... Λόγω φτώχειας.  Ίσως για αυτό προσπαθούν να μάς πείσουν ότι ...θα μάς αρέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: