Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Η εκτίναξη των τιμών του ρεύματος θα ξεκινήσει εθνική διερεύνηση για το θέμα των ΑΠΕ... Στην Αυστραλία...


https://www.theguardian.com/business/2016/jul/19/australia-surging-electricity-prices-spark-calls-for-national-inquiry-into-renewable-energy?CMP=share_btn_link

Από την καταπράσινη Guardian... Η εκτίναξη των τιμών του ρεύματος θα ξεκινήσει εθνική διερεύνηση για το θέμα των ΑΠΕ.  40% του ρεύματος από αιολικά και φ/β και καλούν για επείγουσες εφεδρείες και η τιμή που συνήθως ήταν περί τα Α$100/MWhr χτύπησε ...14.000 και είναι τακτικά πάνω από 10.000 (τρομοκρατώντας κόσμο, επιχειρήσεις, βιομηχανία κλπ). Και οι πολιτικοί λένε "δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ, αλλά κλπ". Η Guardian έχει προωθήσει την Πρασινάδα και τις ΑΠΕ όσο κανείς (αλλά μάλλον κατά βάθος, θέλει ...πυρηνικά -- και εγώ τα θέλω, αλλά δεν χρειάζομαι τις ΑΠΕ για να το πω).  Να είστε κατά των ΑΠΕ. Είναι κλοπή. Απάτη. Κοροϊδία.

Να το ξαναπώ?  Οι ΑΠΕ παράγουν κουτουρού ρεύμα, που δεν αποθηκεύεται (ούτε με αντλησιοταμίευση, το είδαμε και σε κλίμακα ...Νορβηγίας και σε κλίμακα ...Ικαρίας),  και επειδή η επιλογή στο δίκτυο γίνεται είτε υποχρεωτικά υπέρ των ΑΠΕ ή με βάση το οριακό κόστος, προτιμούνται οι ΑΠΕ (που υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται με ταρίφες), εκτοπίζουν και κάνουν ασύμφορη (λόγω μεταβλητής λειτουργίας) την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, που όμως δεν υποκαθιστούν και ξαφνικά δεν έχεις ρεύμα και πληρώνεις πάρα πολλά για να παριστάνεις ότι έχεις ρεύμα.   Ή έχεις blackout και βάζεις τον πρόθυμο ΔΕΔΔΗΕ να ψάχνει για ...άεργο ισχύ.  Όχι, όχι, δεν μας αρέσει το μοντέλο "ισχύος βάσης" και "ισχύος αιχμής", θέλουμε κουτουρού ισχύ και μετά θα αναρωτιόμαστε...  Πού θα είναι ο Βασιλάκος, ο Παπακωνσταντίνου, ο Σκουρλέτης, όταν θα γίνεται έρευνα και στην Ελλάδα?   Όλοι παρέα με την Μπιρμπίλη?



https://wattsupwiththat.com/2016/07/14/14000-per-mwh-the-price-south-australia-pays-for-renewables-madness/

Αυτή η ιστοσελίδα το έβγαλε πρώτη, νομίζω, το θέμα.  Είναι από αυτούς που λένε ότι τα περί ανθρωπογενούς και καταστροφικού θερμοκηπίου είναι κατευθυνόμενη μούφα, και συμπαθεί τις ΑΠΕ σαν ενεργειακή λύση λίγο σαν και ...εμένα.


http://www.theaustralian.com.au/national-affairs/state-politics/rush-to-wind-forcing-power-prices-up-say-sa-liberals/news-story/074719a5fb6373770b1ce54bbeb42186#load-story-comments (και εδώ, αν το άλλο δεν σας ανοίγει)

Η Πολιτεία της Νότια Αυστραλίας, με την μεγαλύτερη ανεργία, πληρώνει το ακριβότερο ρεύμα επειδή δεν έχει πρόσβαση σε κάρβουνο και χρησιμοποιεί αέριο και έχει βάλει πολλά αιολικά. Οποιοσδήποτε επιχειρηματίας θα αποφεύγει πλέον την Νότια Αυστραλία.  Πολλά αιολικά, με το τυχαίο ρεύμα να μην αποθηκεύεται και η μόνη λύση πέρα από πανάκριβη ηλεκτροπαραγωγή "spot" είναι περισσότερες διασυνδέσεις για εισαγωγές ρεύματος.


http://www.theaustralian.com.au/national-affairs/state-politics/warning-of-energy-crisis-to-hit-the-nation/news-story/9083700ceb88fe18480c1e289c1654f3 (κι αν δεν σας ανοίγει, εδώ).  An energy crisis in South Australia created by an over-reliance on untrustworthy and expensive wind and solar will force the state Labor government to seek greater access to cheaper coal-fired electricity from the eastern states.  Η εξάρτηση από αναξιόπιστα και ακριβά αιολικά και φωτοβολταϊκά, δημιούργησε ενεργειακή κρίση, και θα αναγκάσει την Κυβέρνηση να αναζητήσει πρόσβαση σε φθηνότερο ρεύμα από κάρβουνο από γειτονικές Πολιτείες. Ακούει ο κ. Σκουρλέτης? Ή δεν τον αφορά?

Υπάρχουν (επειδή υπάρχουν, όχι επειδή το λέω), 3-4 τρόποι ηλεκτροδότησης:  1) Κάρβουνο και λιγνίτης, 2) πυρηνικά, 3) αέριο (για όποιον το έχει) και 4) μεγάλα υδροηλεκτρικά. Όλα τα άλλα είναι για να μασάνε οι κλέφτες.  Διαλέγετε, παίρνετε.  Υπάρχουν στοιχεία για το κόστος. Και αν σας φοβίζουν οι καρκίνοι, οι ΑΠΕ ούτε τους θεραπεύουν, ούτε τους προλαμβάνουν, ούτε υποκαθιστούν κάποιον από τους υπάρχοντες τρόπους, αλλά τρώνε λεφτά που θα πήγαιναν σε φίλτρα κλπ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γενικώς μια ωραία παράσταση...οι ΑΠΕτζήδες παριστάνουν τους οικολόγους και οι κυβερνήσεις παριστάνουν ότι οι διαλείπουσες ΑΠΕ παράγουν ρεύμα...το νταβατζηλίκι στον λογαριασμό της ΔΕΗ όμως είναι αληθινότατο, τόσο γι' αυτούς που το πληρώνουν όσο γι' αυτούς που το παίρνουν...βγήκε λέει και η Προτέργια με 9,5% μερίδιο αγοράς και παριστάνουν κάποιοι ότι ιδιωτικοποιείται η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού...και η Προτέργια παριστάνει ότι έχει χαμηλότερα τιμολόγια λόγω "επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας" κι όχι γιατί επιδοτούνται οι ΑΠΕ της και κάποιοι άλλοι παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πώς βγαίνουν αυτές οι τιμές κι ότι αυτό είναι καλό γιατί γλιτώσαμε από τις επιδοτήσεις της ΔΕΗ...άμα όμως τελειώσει το παραμύθι με την επιδότηση των ΑΠΕ και στο χωριό μας -όλα στην Ελλάδα γίνονται με κάποια χρονική υστέρηση- πριν καταφέρουν να κομματιάσουν την ΔΕΗ και δεν τους βγεί το κόλπο, δεν ξέρω τί θα μείνει να παριστάνει κανείς από δαύτους...