Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Τα αιολικά είναι ...εγγύηση ότι θα έχουμε πανάκριβο ρεύμα (και δεν θα είναι αιολικό ρεύμα) και τίποτα άλλο


Υπάρχουν πέντε αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα με τα αιολικά και τους αιολικούς:

1) Όπου υπάρχουν ακριβαίνουν το ρεύμα. α) από τις ίδιες τις ταρίφες, β) από το γεγονός ότι οι ταρίφες πληρώνονται σαν "καπέλο", φόρος, στο ρεύμα χωρίς να εξοικονομούν κάποιο άλλο κόστος. Και γ) από τις πρόσθετες ανάγκες και έξοδα για την ευστάθεια του δικτύου.

2) Όπου δεν υπάρχει ήδη ακριβό ρεύμα για να κρύβονται και εγγυημένες επιδοτήσεις για να είναι σίγουροι, ...εξαφανίζονται.  Όταν η χοντρική στο ρεύμα είναι 30 και η ταρίφα 100, έε... φαίνεται. Αλλά και "20" να είναι η ταρίφα, πάλι ακριβαίνει το ρεύμα, αφού το 20 προστίθεται στο 30 και δεν το υποκαθιστά.

Στην Γερμανία, τέρμα οι εγγυημένες επιδοτήσεις συνεπάγεται φρένο στις ΑΠΕ και στα αιολικά (αν και το φρένο στα αιολικά είναι μάλλον επειδή δεν έχουν άλλους γείτονες να απορρίπτουν!

Το παράδειγμα της Ολλανδίας  Hundreds Of Windmills Operating At A Loss, Facing Demolition.  Η Ολλανδία είναι από τους οπαδούς της ελεύθερης αγοράς, η ενέργεια έχει γίνει φθηνή, τα αιολικά δεν τους συμφέρουν. Και ακριβή να ήταν η ενέργεια, πάλι δεν θα τους συνέφεραν (αυτό το κατάλαβε όμως πρώτη η Γερμανία).

Στην Αμερική, μόνο για τις επιδοτήσεις, χωρίς αυτές, τα αιολικά δεν έχουν νόημα. Και η Αμερική είναι το παράδειγμα των 14.000 αιολικών που σαπίζουν στις ερημιές, από την προηγούμενη φορά που ήταν της μόδας.

Ο θρήνος των αιολικών στην Ελλάδα Μην μάς κόψετε τις εγγυημένες ταρίφες μας κύριε Υπουργέ

3) Δεν εξοικονομούν καύσιμα!  Δεν μειώνουν ρύπους! Δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή

Το ότι δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, το έχουν πει φαρδύ-πλατύ και η ΡΑΕ (που όμως έχει εγκρίνει όλες τις άδειες "παραγωγής" -- μπα, δεν μου περνάει από το μυαλό ότι ήταν διορισμένοι επί τούτου οι ...αρμόδιοι) και ο ΑΔΜΗΕ. Και φυσικά οι ...ειδήσεις!

Το ότι δεν μειώνουν καμία κατανάλωση καυσίμων έχει αποτυπωθεί, σε μελέτη διαχρονική και για πολλές χώρες, εκ του αποτελέσματος στην Γερμανία, και σε άλλες χώρες (να μην τα ξαναλέω...)

4) Δεν ηλεκτροδοτούν!  Η "έγχυση" κουτουρού και μεταβλητού ρεύματος δεν είναι ηλεκτροδότηση, το κουτουρού ρεύμα βασικά ψάχνει για γείτονες για να απορριφθεί, ή απλά προκαλεί μπλακάουτ, ρωτήστε την Ρόδο.

Αυτό το "δεν ηλεκτροδοτούν" ή "δεν υποκαθιστούν ηλεκτροπαραγωγή" είναι το πιο δυσνόητα για τον απλό άνθρωπο:  Όταν βλέπεις μια ανεμογεννήτρια να γυρίζει όμορφα στον αέρα, λες "ααα καθαρό τσάμπα ρεύμα".  Διαφημίζουν οι αιολικοί:  "Τόσα εκατομμύρια μεγαβατώρες από αιολικά".  Αυτά τα εκατομμύρια αφορούν "έγχυση" για την οποία πήραν ταρίφες, χωρίς ταυτόχρονα να μειωθεί κάποια άλλη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή!   Και το ρεύμα που εγχέεται όταν φυσάει, δεν ρυπαίνει, αλλά όταν φυσάει, δεν σταματάνε να δουλεύουν οι συμβατικές μονάδες, και επειδή δεν φυσάει πάντα και σταθερά, αυτές αναγκάζονται να αυξομειώνονται, αντίστροφα με τον αέρα, αυξάνοντα ς εκπομπές και κατανάλωση καυσίμου, και επειδή αυτό δεν είναι πάντα τεχνικά και οικονομικά εφικτό, ειδικά με τα αιολικά,  είναι πολύ απλούστερο να ..."εξάγεται" το αιολικό ρεύμα, δηλαδή να "απορρίπτεται" ή να πληρώνεις για να το πάρει ή κάποιος γείτονας με πολύ μεγαλύτερο δίκτυο, όπου ...χάνεται, ή κάποιος γείτονα με περισσευούμενα υδροηλεκτρικά, όπως η Αυστρία, για την Γερμανία, ή η Νορβηγία για την Δανία (και μάλλον και την Αγγλία). Αλλά αυτά τα "κόλπα" δεν αλλάζουν το συμπέρασμα ότι δεν μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων, και αυτά τα "κόλπα" σε συνδυασμό με τις ταρίφες, φταίνε που τα αιολικά ακριβαίνουν το ρεύμα.

5) Δεν είναι ούτε καινούργια, ούτε πρωτοποριακή, ούτε σημαντική τεχνολογία. Υπάρχουν στην σημερινή τους μορφή από το 1970, επιδοτούνται από το 1990, και μετά τόσα χρόνια, και τόση ενόχληση και τόσα πεταμένα λεφτά, παραμένουν ασήμαντα στην ηλεκτροδότηση, και ενεργειακά αόρατα, ανύπαρκτα, δεν φαίνονται!

Έχουμε και λέμε:  Ασήμαντα στην ηλεκτροδότηση, αμφιλεγόμενη ή και ανύπαρκτη μείωση ρύπων  (το ασήμαντο που ούτως ή άλλως δεν μειώνει ρύπους, σίγουρα δεν σώζει κανένα κλίμα),  ζημιά στα δίκτυα...  Γιατί τα βάζουμε?  Κυνικό και απλό: 



α) Εύκολος και "οικολογικός" τρόπος να περάσει διπλασιασμός στην τιμή του ρεύματος.  Αυτό από μόνο του τα λέει όλα. Αντί να πληρώνουμε 5 δις τον χρόνο, πληρώνουμε 10. Την αύξηση την μοιράζονται οι αιολικοί κατασκευαστές, και οι ιδιοκτήτες αιολικών πάρκων, αλλά την χρειάζονται οι εθνικοί αεριτζήδες μας (που είναι οι ΑΠΕτζήδες μας)

β) Θαυμάσιες εισαγωγές ...σιδερένιων σωλήνων (για την βάση), μοτέρ, και φάϊμπεργκλάς από Γερμανούς (και Δανούς και Ισπανούς).  Όλα άχρηστη χαμηλή τεχνολογία. Που αποπληρώνουμε μέσα από τον λογαριασμό μας, κάτι σαν σύγχρονο Κατοχικό Δάνειο!  Μην πάτε μακριά... Όταν η ΕΛΕΤΑΕΝ δημοσιεύει τα επιτεύγματά της, δεν λέει πόσα γραμμάρια λιγνίτη εξοικονόμησε, αλλά πόσα αιολικά πούλησε!  Κι αν ενοχλείται ο Δόκτωρ Ελεταέν, μέχρι και ο CEO της Siemens τον αποκαλεί ...χαζό πλασιέ αιολικών (λέει για την ακρίβεια ότι η ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ είναι παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά τουλάχιστον να εξάγουν καμία ανεμογεννήτρια!).

γ) Απίθανα εύκολος τρόπος να βγάλουν 5-10 επιτήδειοι "επενδυτές" πολλά και εύκολα λεφτά.  Τους δανείζουν οι κατασκευαστές, τους δίνει και λεφτά για υποδομές ο Γερμανός το ΕΣΠΑ, και αυτοί εισπράττουν χωρίς να κάνουν ο,τιδήποτε εκτός από κανένα χαρτζιλικάκι σε κανέναν Περιφερειάρχη, ή στην ...WWF.

Το πρόβλημα που έχω εγώ, και το ξαναλέω, δεν είναι ότι "δεν μου αρέσουν" τα αιολικά (που δεν μου αρέσουν), αλλά ότι πληρώνω με το ζόρι για κάτι που δεν μου δίνει αυτό που διαφημίζει. Είναι χειρότερα και από τον πιο ενοχλητικό φόρο. Με τον φόρο, ταΐζεις κάποιο φτωχό, ή κάποιον ανίκανο, ή φτιάχνεις δρόμους, ή συντηρείς δημόσιους υπαλλήλους, ή έστω πληρώνεις χρέος. Με τις αιολικές ταρίφες, απλά δίνεις λεφτά σε κάποια Vestas, Enercon, Gamesa,  κλπ. και στους περίεργους που χαμογελάνε και μιλάνε καλά τα ...Ελληνικά, και μοιράζουν χάντρες και καθρεφτάκια για να πάρουν άδειες.

Θεωρώ ΟΛΟΥΣ όσους έχουν σχέση με αιολικά, "λαμόγια", "κλεφτρόνια", "απατεώνες", επειδή ψεύδονται ασύστολα και κατ' εξακολούθηση με σκοπό να με κλέβουν, βεβαίως "νόμιμα" επειδή κάτι γίδια που παριστάνουν τους "νομοθέτες" ψήφισαν τον Νόμο Μπιρμπίλη. Θα μου πείτε ότι προσβάλω την Βουλή των Ελλήνων. Χαχαχαχάαχα!  Ο Σύριζα ΔΕΝ ψήφισε τον Νόμο Μπιρμπίλη, όσους Συριζαίους βουλευτές έχω γνωρίσει αλλά και η "βάση" είναι κατά των αιολικών (μερικοί το γυρίζουν και είναι κάτα των ..."βιομηχανικών" αιολικών, λες και υπάρχουν κι άλλα) κι όμως τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου.  Μπεέεεε... Κάποιοι έχουν δόντι, ή είμαστε όλοι Πασόκοι, τελικά...  Αα... ξεχνώ... τα Μνημόνια... Ναι... και τα υδροηλεκτρικά, και αυτά της ΔΕΗ, είναι ΑΠΕ, αλλά μόνο στην Ελλάδα δεν μετράνε, τα ξεχάσανε.

Και οι καημένοι οι φωτοβολταϊκοί? Άλλοι άπληστοι ηλίθιοι που παριστάνουν τους "επενδυτές". Αλλά αυτοί χρειάζονται για κράχτες. Για να φωνάζουν για ακριβό ρεύμα και επιδοτήσεις. Και είναι μικροί, βιοπαλαιστές, αδικημένοι κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: