Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Οι Πολωνοί νομοθέτησαν υπέρ του κάρβουνου και κατά των ΑΠΕ


https://www.neweurope.eu/article/poland-introduces-bill-favoring-coal-renewable-energy/

Η Πολωνία πέρασε νόμο που ευνοεί το κάρβουνο στην ηλεκτροπαραγωγή και βάζει ρυθμιστικά εμπόδια σε αιολικά "πάρκα".  Το νέο σύστημα επιλογής μορφών ηλεκτροδότησης θα ευνοεί μόνο την βιομάζα και τα βιοαέρια από τις λεγόμενες "ΑΠΕ".

Η Πολωνία ηλεκτροδοτείται κατά 80% από κάρβουνο και απασχολεί περί τους 100.000 στον κλάδο. Ο Πρόεδρος της Πολωνίας έφυγε από την διάσκεψη του Παρισιού για το "Κλίμα" (εκεί όπου οι πυρηνικοί Γάλλοι θέλουν να βάλουν φόρους στους υπόλοιπους που δεν είναι πυρηνικοί), με την απειλή ότι θα έβαζε βέτο σε τυχόν αποφάσεις που θα ανάγκαζαν την Πολωνία να περιορίσει την χρήση κάρβουνου.

Να θυμίσω ποιοί είναι οι μεγάλοι καταναλωτές κάρβουνου στην "Ευρώπη":  Οι Γερμανοί. Και οι Πολωνοί με τους Άγγλους.  Τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά και τα άλλα Πράσινα μηχανήματα που θέλει να μάς πουλήσει ο χοντρός Γερμανός είναι κατασκευασμένα με λιγνίτη, κάρβουνο και πυρηνικά. Όχι με ΑΠΕ.

http://www.epaw.org/echoes.php?lang=en&article=n515

Και σε σχετική είδηση πάλι από την Πολωνία, στις 9 Ιουνίου 2016, η Πολωνική Γερουσία ψήφισε κανόνα που απαιτεί ελάχιστη απόσταση μεταξύ σπιτιών και αιολικών ίση με 10 φορές το ύψος της ανεμογεννήτριας (συμπεριλαμβανομένου του ρότορα).  Υπάρχει και πρόταση από το Πολωνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας για ελάχιστη απόσταση 2 χιλιομέτρων από σπίτια.   Να σημειωθεί ότι και η Βαυαρία έχει επιβάλει απόσταση ίση με "10 φορές το ύψος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: