Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Τα ἕωλα επιχειρήματα των Γερμανών υπέρ των ΑΠΕ τους (που χλευάζει ο ίδιος ο κύριος Ζήμενς)


http://energytransition.de/2015/02/french-energy-transition-german-energiewende-comparison/

 Το άρθρο από την (Γερμανική) ιστοσελίδα που διαφημίζει την Γερμανική μεταστροφή σε ΑΠΕ είναι περυσινό, δηλαδή μπαγιάτικο από μόνο του με παιδαριώδη επιχειρήματα που δεν ευσταθούν, και μια γερή δόση παραφληροφόρησης. Κοινώς, τώρα που εμπεδώσαμε την λέξη ἕωλος, πρόκειται για ένα ἕωλο άρθρο με ἕωλα επιχειρήματα. Αλλά να τα πιάσουμε, ένα ένα:

Το άρθρο, από τον Φεβρουάριο του 2015, υπεραμύνεται της Γερμανικής ενεργειακής στρατηγικής (με την μετάβαση σε ΑΠΕ) έναντι της Γαλλικής.

Η Γαλλία, από ό,τι βλέπετε στο παραπάνω "επίσημο" διάγραμμα, ηλεκτροδοτείται από πυρηνικά. Για την ακρίβεια, σταμάτησε την ηλεκτροδότηση από πετρέλαιο περί το 1979 (εκεί, με την επανάσταση στο Ιράν και το β' εμπάργκο) και έγινε πυρηνική χώρα. Το 2000 φαίνεται να έβαλε και λίγο αέριο. Το 2008 έπεσε και η Γαλλία θύμα του παγκόσμιου κραχ και μειώθηκε αισθητά η κατανάλωση. Κάτι πράσινες γραμμούλες, δεξιά, αναφέρονται σε ΑΠΕ, βάζουν και την γεωθερμία για μπούγιο. Η ονομαστική συμβολή των ΑΠΕ είναι μικρότερη από την πτώση της ζήτησης λόγω κραχ 2008.  (Λέω "ονομαστική" επειδή βαριέμαι να ψάξω κατά πόσον οι Γαλλικές ΑΠΕ εξοικονόμησαν κάποιο καύσιμο -- σίγουρα δεν υποκατέστησαν κάποια μονάδα...). Για την Γαλλία έχω ξαναγράψει, εδώ, εδώ και εδώ.

Το άρθρο αναφέρει ότι "η Γερμανία έχει περισσότερες εκπομπές CO2, και αυτό οφείλεται στο ότι η Γερμανία δεν μπόρεσε να αναπτύξει πυρηνικά όσο γρήγορα όσο η Γαλλία". Το 1979 που ξεκίνησε η Γαλλία τα πυρηνικά της, η Γερμανία ήταν χωρισμένη σε Ανατολική και Δυτική, και τα πιο πολλά πυρηνικά της Γερμανίας ήταν στις μύτες κάτι πυραύλων Pershing και κοιτούσαν ...Ανατολικά.  Άρα δικαίως ζηλεύουν οι Γερμανοί. Βέβαια, τα Γαλλικά (και τα πολύ λιγότερα Γερμανικά) πυρηνικά είναι σήμερα 30 ετών, και δεν ξέρω πόσα χρόνια ζωής έχουν ακόμα. 10? 20? Εξαρτάται. Συν, για λόγους που μόνο οι Γερμανοί γνωρίζουν, το 2011 φαντάστηκαν ότι κινδυνεύουν και αυτοί από ...τσουνάμι, αν γίνει σεισμός σαν αυτόν στον Ειρηνικό έξω από την Ιαπωνία, και αποφάσισαν να κόψουν κάτι παλιά πυρηνικά. Τα οποία υποκατέστησαν με ...κάρβουνο!


Και, υπερηφανεύεται το άρθρο, και παπαγαλίζουν οι απανταχού πράσινοι παπαγάλοι, "η Γερμανία ηλεκτροδοτείται 23% με ΑΠΕ".   Η μόνη αλήθεια σε αυτόν τον ισχυρισμό είναι ο τίτλος του γραφήματος: "Feed-in tariffs grow renewables". Και, πράγματι, οι ΑΠΕ στην Γερμανία ευδοκίμησαν μόνο χάρη στις επιδοτήσεις, τις ταρίφες, με τον λεγόμενο Νόμο EEG, που είναι η καλύτερη και πιο προσοδοφόρα εξαγωγή των Γερμανών, όσο υπάρχουν ορδές ηλιθίων να χάβουν το παραμύθι ότι οι ΑΠΕ ηλεκτροδοτούν. Το 80% των ΑΠΕ που κατασκευάζονται στην Γερμανία, και απασχολούν 300.000 κόσμο (στην Γερμανία), εξάγονται!

Όσο για το "23%" σημειώστε παρακαλώ, σαν ανακεφαλαίωση, τα εξής 5 (πέντε) σημεία:

1. Περίπου το μισό από το 23%, δηλαδή το 10-11% είναι από υδροηλεκτρικά και βιομάζα. Τα Υ/Η είναι μια χαρά ΑΠΕ, εάν κανείς είναι τυχερός να έχει την γεωμορφία και τα νερά και τα ποτάμια.  Και η βιομάζα είναι σχετικά μια χαρά ΑΠΕ, αν και η κύρια αξία της είναι λιγότερο η ίδια η ηλεκτροπαραγωγή και περισσότερο το ξεφόρτωμα αγροτικών και δασικών υποπροϊόντων. Τα αιολικά και τα φ/β δεν είναι 23%,  είναι 12-13% την ονομαστικής ηλεκτροδότησης, αλλά δείτε και παρακάτω...

2. Τα φωτοβολταϊκά υπάρχουν μόνο επειδή χρησιμοποιείται κάποιο άλλο ορυκτό καύσιμο σαν καλύπτει την κυκλικότητά τους. Οι Γερμανοί, με αέριο πιο φθηνό από εισάγουμε εμείς, χρησιμοπούν ...λιθάνθρακα σαν την μεταβλητή εφεδρεία για τα φ/β τους.  Και όταν ο λιθάνθρακας, ή οποιοδήποτε καύσιμο χρησιμοποιείται "κυκλικά", "μεταβλητά", πέφτει η αποδοτικότητά του και επομένως χρειάζεται περισσότερο καύσιμο (και περισσότερες εκπομπές) από εάν ήταν σταθερή η χρήση του.

3. Τα αιολικά είναι ανέκδοτο. Υπάρχουν μόνο επειδή απορρίπτουν ("εξάγουν" αν είστε αφελής, ή εξάγουν με κάποια, τόση δα, ζημιά, αν είστε πιο ειλικρινής) το 60-80% του εγχεόμενου αιολικού, στοχαστικού ρεύματος.  Αν τα Γερμανικά αιολικά, τίγκα η Γερμανία σε αιολικά, είναι το 6-7% της ονομαστικής ηλεκτροδότησης, μόνο το 2-3% δεν πετιέται. Pas mal, που θα έλεγαν κι οι Γάλλοι, για αυτό τα εγκρίνει και ο Σκουρλέτης, και πριν από αυτόν ο Μανιάτης, ο Παπακωνσταντίνου και η Ταγάρω κυρία Μπιρμπίλη

4. Το ότι οι επιδοτήσεις έφτιαξαν τις Γερμανικές ΑΠΕ φάνηκε σε όλο του το μεγαλείο στις πανευρωπαϊκές στατιστικές (το δεύτερο ακριβότερο ρεύμα μετά την αιολική τις βόλτες στην υδροηλεκτρική Νορβηγία) Δανία, και πολύ πρόσφατα σε άρθρο της ίδιας της Deusche Welle:  Ρεκόρ αύξησης στις επιδοτήσεις ΑΠΕ, παρά τις προσπάθειες να τις συγκρατήσουν.

5.  Με όλη αυτή την φιλολογία, όλο αυτό το κόστος, όλη αυτή η φλύαρη άσκηση δεν έχει εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο CO2 για τους Γερμανούς, δηλαδή ούτε ένα γραμμάριο καύσιμο. Και εάν δεν εντυπωσιάζεστε από την περίληψη αυτή, δείτε τις ίδιες τις εκπομπές, και κάποιος σχολιαστής τις μετέφερε και στο άρθρο (το είχα δείξει παλαιότερα). Η φλύαρη και ακριβή αυτή άσκηση είναι, κατά δήλωση του ίδιου του κυρίου Ζήμενς, "στρατηγική προς αποφυγή, αλλά τουλάχιστον να πουλήσουμε καμιά ανεμογεννήτρια" -- αυτός το είπε, εμείς απλά τις αγοράζουμε (για να βγάλουν ποσοστά οι μασκαράδες μας).

Το άρθρο καταλήγει στο ότι η Γαλλική ενεργειακή πολιτική είναι λιγότερο διαφανής ή ...δημοκρατική. Ναι, έχουν ένα κρατικό πυρηνικό μονοπώλιο, το λένε "EDF" χρειάζεται μεγάλη εταιρεία να μπορέσει να χρηματοδοτήσει και να αναλάβει την κατασκευή πυρηνικών. Για αυτό η EDF έχει λαμόγια ανά την Ευρώπη (και την υφήλιο), να μαζεύει και κανένα χαρτζιλίκι από αιολικά... Για να συντηρεί και να επιδοτεί τα πυρηνικά της. Το Γαλλικό κρατικό πυρηνικό μονοπώλιο έχει τα περισσότερα εγκατεστημένα γιβαβάτ ΑΠΕ (μετά από ένα Κινέζο). Και μέγας ...ευεργέτης και στην Ελλάδα. Και κρύβεται πίσω από το όνομα "Ελπέντισον" σαν κοράκι σε βάρος της ΔΕΗ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: