Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

«Τα αιολικά κατέστρεψαν την ενεργειακή μας ασφάλεια» είπε ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας


http://dailycaller.com/2016/10/07/wind-farms-destroyed-our-energy-security-says-australian-prime-minister/

Το θέμα το έχει καλύψει εκτενώς ο Greeklignite (και σε προηγούμενες αναρτήσεις εδώ και εδώ). Και ειδικά στην Αυστραλία μας έγινε πια μάθημα ότι ακόμα και πολλά, και διάσπαρτα, και διασυνδεδεμένα, τα αιολικά "πάρκα", απλά, δεν ηλεκτροδοτούν. Συνυπάρχουν που και που, αλλά δεν ηλεκτροδοτούν. Και έτσι και φυσήξει και λίγο παραπάνω,  ...blackout. Η Ρόδος σε μεγάλη κλίμακα.

Α ναι, υπάρχει και αντίλογος, ότι πχ δεν φταίνε τα αιολικά, αλλά ο ...αέρας που δεν φυσάει πάντα όπως πρέπει, ή η μελέτη δεν είναι οριστική, ή φταίνε οι διασυνδέσεις, ή η ...άεργος ισχύς του ΔΕΔΔΗΕ στην Ρόδο. Και θα ξαναβγεί κάποιος (σαν τον ΕΣΗΑΠΕ ή τον ΕΣΑΗ) και θα πει "ααα... καινούργια δεδομένα, δεν μας τα είχαν πει, δώστε κι άλλη επιδότηση για έργα".

Το πρόβλημα, όσο δεν είναι αντιληπτό από την κοινή λογική αποφοίτου Γυμνασίου, είναι γνωστό από τουλάχιστον το 2005, από την μελέτη για τα αιολικά της Ε.Οn (σε περίληψη και μετάφραση εδώ):


Τα αιολικά, όταν είναι κάτι παραπάνω από ασήμαντα, μπορούν και συνυπάρχουν, από τεχνικής άποψης σε ένα δίκτυο μόνο 1) όταν το δίκτυο αυτό έχει πολλές, θερμές, στρεφόμενες, εφεδρείες, και 2) όταν υπάρχει άμεση και απρόσκοπτη δυνατότητα απόρριψης και περικοπής αιολικής ισχύος.  Από οικονομικής άποψης συνυπάρχουν μόνο όταν επιδοτούνται αδρά και εγγυημένα και με προϋπόθεση την συνέπεια που προκαλούν:  Να ακριβύνει το ρεύμα (που όμως δεν παρέχουν).

Η Γερμανία έχει πάρα πολλά αιολικά, αλλά η ονομαστική ηλεκτροδότηση από αιολικά είναι περί το 7-8% (που όμως, κατά σύμπτωση, "εξάγεται" σε βολικούς υδροηλεκτρικούς γείτονες σε ποσοστό 60-80% από αυτό το 7-8%!).  Η Γερμανία, λίγο πιο πλούσια και με πολύ πιο φθηνό φυσικό αέριο από εμάς, δεν ηλεκτροδοτείται με αέριο, και για εφεδρεία έχει μεταβλητό ...λιθάνθρακα.  Εμείς, πολύ πιο φτωχοί και με πιο ακριβό αέριο, έχουμε τους μασκαράδες μας να ανακαλύπτουν ότι τώρα που επιδοτούμε και έχουμε ΑΠΕ (που οι ίδιοι δηλαδή έχουν ΑΠΕ), πρέπει να τους επιδοτούμε και το αέριο. Τι κοινό έχει η Αυστραλία, με την Γερμανία, την Ρόδο και το El Hierro?

Και η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας θα είναι η επιστροφή στις προπολεμικές γκαζόλαμπες και ηλεκτροδότηση από την Βουλγαρία και την ...Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: