Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Οι πάπιες στην Καλιφόρνια και το τέλος του net metering στην Χαβάη


http://euanmearns.com/a-more-detailed-look-at-the-california-grid-data/

Εάν κανείς ψάχνει για επιχειρήματα κατά των ΑΠΕ, δεν έχει να παρά να δει μέρη όπου έχουν μπει πολλές. Και η Καλιφόρνια έχει πολλά αιολικά και φωτοβολταϊκά.  Αν δείτε τα στοιχεία, ωστόσο, η Καλιφόρνια έχει πολλά αιολικά και φωτοβολταϊκά μόνο επειδή μπορεί και ηλεκτροδοτείται από ...γείτονες (και έχει πείσει τους ντόπιους να έχουν ακριβό ρεύμα).  Έκλεισε ένα πυρηνικό, και το υποκατέστησε με αύξηση στο φυσικό αέριο. Πολλές ΑΠΕ που όμως δεν φαίνεται να εξοικονομούν καύσιμα και προαφνώς δεν υποκαθιστούν ισχύ βάσης. Και τα μεν αιολικά είναι μια στατιστική ενόχληση, τα πολλά φωτοβολταϊκά όμως, αναγκάζουν το δίκτυο να ψάχνει για περίπου ...10 γιγαβάτ ισχύ (1,5 φορές όσο όλη η Ελλάδα) μεταξύ 3 το απόγευμα και 9 το βράδυ. Αν τα αιολικά είναι ένα ενοχλητικό και ακριβό παραμύθι, τα πολλά φωτοβολταϊκά πράγματι θέτουν θέμα ηλεκτροδότησης -- και η Καλιφόρνια, όπως προανέφερα, έχει φυσικό αέριο (και γείτονες με μεγάλες μονάδες άνθρακα).

Για την Καλιφόρνια έχω ξαναγράψει στο παρελθόν. Παράδειγμα προς αποφυγή.

17-04-2016 Γιατί αυξάνουν τα μπλακάουτ και οι εισαγωγές στην Καλιφόρνια με τόσες πολλές ΑΠΕ;
18-03-2016 Το μεγάλο καινούργιο ηλιοθερμικό στην Καλιφόρνια δεν παράγει αρκετό ρεύμα και δεν βγαίνει οικονομικά (παρά τις επιδοτήσεις)
11-08-2012 Όπου μετριούνται, τα αιολικά βγαίνουν άχρηστα -- τώρα και στην Καλιφόρνια
03-02-2012 Μια βολτίτσα στην Αμερική -- Πῶς καταφέρνει η Καλιφόρνια να είναι Πράσινη


http://blog.rmi.org/blog_2015_10_16_hawaii_just_ended_net_metering_for_solar_now_what
http://dailycaller.com/2016/07/12/hawaii-phasing-out-solar-subsidies-for-cost-reasons/
http://www.eia.gov/conference/2016/pdf/presentations/gorak.pdf

Η Χαβάη έχει πιο διασκεδαστικές ειδήσεις:   Έκοψαν το net metering. Πολύ ακριβό. Δεν το αντέχουν και καταστρέφει την ηλεκτροπαραγωγή.  Αυτό που προωθείται από την αλητεία στην φτωχή Ελλάδα, δεν το αντέχει η Χαβάη, αλλά η Χαβάη δεν έχει φωστήρες μασκαράδες να ζητούν επιδότηση για τις συμβατικές μονάδες επειδή παίρνουν επιδοτήσεις και για ΑΠΕ.  Το net metering είναι ο συμψηφισμός της ηλεκτροπαραγωγής από φ/β την ημέρα. Το "τζάμπα ρεύμα" από τα φ/β που δήθεν μειώνει τον λογαριασμό του ρεύματος (όσο υπάρχει κάποια Δημόσια ΔΕΗ να φροντίζει να υπάρχει ρεύμα και το βράδυ).  Βάλτε φ/β πουλάκια μου και όταν σας _ηδήξουν, μην πείτε ότι δεν το ξέρατε...

https://ourfiniteworld.com/2016/08/31/intermittent-renewables-cant-favorably-transform-grid-electricity/

Μία εικόνα τα λέει όλα:


Το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη το έχουν αυτοί που έχουν τις πιο πολλές ΑΠΕ και διαφημίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά (ονομαστικής) ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ. Λέω "ονομαστικής" επειδή, πχ η Δανία, έχει πολλές ΑΠΕ επειδή μπορεί και απορρίπτει το αιολικό της ρεύμα στην υδροηλεκτρική Νορβηγία. Το "εξάγει" φτηνά, το επαναγοράζει ακριβά Φτιάξε και εσύ μια αντλησιοταμίευση, μπορείς

Και μεταφράζω:  "...έχω καταλήξει στο παράδοξο συμπέρασμα ότι ακόμα κι αν τα αιολικά και τα φ/β μπορούσαν να μπουν με μηδενικό κόστος, πάλι δεν θα είχε νόημα, από οικονομικής άποψης να τα βάζουμε στο δίκτυο χωρίς να υπάρχει τρόπος αποθήκευσης του ρεύματος πολύ καλύτερος και φθηνότερος από ό,τι υπάρχει σήμερα.  Υπάρχουν πολλά κόστη, πέρα από τις ίδιες τις ΑΠΕ.  Αυτά, τα δευτερεύοντα, κόστη είναι προβληματικά. Επίσης, η παρουσία διαλείπουσας ηλεκτρικής ενέργειας κάνει ζημιά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας την χοντρική τιμή στους άλλους ηλεκτροπαραγωγούς (που δεν έχουν την επιδότηση με ταρίφες), ενώ η μικρή συμβολή των αιολικών και των φ/β δεν μπορεί να υποκαταστήσει την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή που καταστρέφει...." 

Τι είπατε? Οι ΑΠΕ υποκαθιστούν λιγνίτη? Χαχαχαχάαα. Το αέριο υποκαθιστά λιγνίτη, μόνο που είναι ακριβότερο και εάν έχει και ΑΠΕ στο δίκτυο γίνεται ακόμη πιο ακριβό (και χρειάζεται και αυτό επιδοτήσεις).  Άαα.. και οι εισαγωγές υποκαθιστούν λιγνίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: