Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Ψάχνοντας για κεντρική θέρμανση

Το κρύο του χειμώνα και η ζέστη του καλοκαιριού δεν έχουν σχέση με οποιαδήποτε "κλιματική αλλαγή". Το  κλίμα αλλάζει, όσο υπάρχει ο πλανήτης Γη.  Ξέρουμε, περίπου, ποιο είναι το κλίμα τώρα, ποιο ήταν πριν 40 χρόνια (έκανε κρύο πριν 40 χρόνια), και έχουμε και πληροφορίες για το κλίμα παλαιότερα. Ξέρουμε περίπου για τα τελευταία 10.000 χρόνια. Για τον 14ο αιώνα μΧ. Για τον 14ο αιώνα π.Χ.  Κάτι ξέρουμε και για τα τελευταία 400.000 χρόνια. Και για τα τελευταία ...500 εκατομμύρια χρόνια.  Και αυτό που δεν χρειάζεται να είσαι ή να παριστάνεις τον επιστήμονα για να το δεις είναι ότι το κλίμα αλλάζει. Με την διαφορά ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν αίσθηση του τι σημαίνει 4.000 χρόνια, ή 4 εκατομμύρια χρόνια. Ή εάν πω σε κάποιον ότι οι ...αρχαιοπτέρυγες ζούσαν πριν 150 εκατομμύρια χρόνια, μπορεί και να νομίσει ότι τον καιρό του Φαραώ ζούσαν αρχαιοπτέρυγες.  Το "150 εκατομμύρια" είναι πολύ μεγαλύτερος αριθμός, και η "γεωλογική" ιστορική κλίμακα τόσο μεγάλη που δύσκολα απεικονίζεται, και ο μόνος τρόπος να την δει κανείς σε ένα κομμάτι χαρτί είναι σε ...λογαριθμική κλίμακα.





Και άντε να εξηγήσεις στον Μήτσο που του κάνουν πλύση εγκεφάλου τα ΜΜΕ περί "θερμοκηπίων" τι είναι η λογαριθμική κλίμακα. Ένας τρόπος να του το εξηγήσεις είναι να του πεις "δες ρε συ την οριζόντια γραμμή, τους αριθμούς με τις χρονολογίες" και ελπίζεις να καταλάβει.

Αυτό με το οποίο ασχολούνται οι ειδήσεις είναι το γράφημα αριστερά: Τα σκαμπανεβάσματα των τελευταίων 40 ετών. "Αχ μαμά θυμάμαι πόσο κρύο έκανε όταν ήμουν παιδί". Ναι, την δεκαετία του 1970 έκανε κρύο, και τότε, ο φόβος ήταν ότι θα πεθάνουμε από τους παγετώνες.  Μετά ζέστανε. Όπως είχε ζεστάνει και την δεκαετία του 1920. Γιατί; Λίγο ο ήλιος, λίγο οι ωκεανικές ταλαντώσεις...  Οι εξάρσεις ζέστης που χρησιμοποιούνται από κάτι παπαγάλους σαν δείγμα του θερμοκηπίου είναι βασικά το El Niño, μία από τις διάφορες ωκενανικές ταλαντώσεις, που συμβαίνουν περιοδικά, και που επηρεάζουν αυτό που λέμε κλίμα.  Και λίγο ο ...Ήλιος και οι ...κηλίδες του. Το γράφημα είναι δορυφορικές μετρήσεις, από εδώ.

Αυτή είναι η τελευταία "μεσοπαγετώδης". 10-11 χιλιάδες χρόνια.  Έχει μέσα και τον Φαραώ και τις Μυκήνες και το ...1976.  Αυτοί που ζούνε διαφημίζοντας "θερμοκήπια" για να χάψουν οι πελάτες τους καμία επιδότηση για τα αιολικά τους, διαλέγουν μέρες ή μήνες που κάνει ζέστη, για να σάς πουν ότι η κόκκινες κουκκίδες δεξιά στο παραπάνω γράφημα θα γίνουν κόκκινη γραμμή που θα ανεβάσει την θερμοκρασία επικίνδυνα και καταστροφικά στα επίπεδα, ίσως, της προτελευταίας μεσοπαγετώδους περιόδου. Ή, πίσω στην θερμοκρασία της αρχής αυτής της μεσοπαγετώδους. Κάνει πιο κρύο σήμερα από περίπου οποτεδήποτε, τα τελευταία 10.000 χρόνια!

Ναι, έχει και άλλες "μεσοπαγετώδεις", πριν από την σημερινή. Τουλάχιστον 4 και μάλλον 7 ή 8. Που μάς πάει πίσω στο ένα εκατομμύριο χρόνια. Αριστερά, είναι τα τελευταία 450.000 χρόνια.  Η τωρινή μεσοπαγετώδης  είναι στο δεξί άκρο.  Εάν οι εκτιμήσεις του παρελθόντος είναι σωστές, η σημερινή μεσοπαγετώδης είναι πιο κρύα από τις προηγούμενες.   Όχι, δεν μπαίνουν αιολικά κάθε 10-12 χιλιάδες χρόνια για να ρίξουν την θερμοκρασία, αλλά έχει ένα σωρό απατεώνες που ευχαρίστως θα σας πάρουνε λεφτά -- συνέχεια. Από την εποχή της Βαβυλώνας.

Μην φοβάστε. Δεν θα πάμε από κλιματική αλλαγή. Θα πάμε από σφικτές μονεταριστικές πολιτικές, αντιστροφή άλλων αντίστοιχων χαλαρών, από αλλαγές στις προτεραιότητες των ...ΗΠΑ (αυτές έχουν αεροπλανοφόρα), αλλαγές στις απαιτήσεις των Κινέζων (αυτοί είναι πολλοί και θέλουν αεροπλανοφόρα).  Αυτό που παπαγαλίζεται σαν Κλιματική Αλλαγή είναι ότι έχουμε γίνει πολλοί και μερικοί έχουν καλύτερο βιωτικό επίπεδο και μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση, και κατανάλωση ενέργειας, και έτσι και πάρουν αέρα όλοι οι υπόλοιποι, θα γίνουμε πάλι μαλλιά κουβάρια

Και εάν κρυώνετε, και εάν δεν θυμάστε την δεκαετία του 1960 ή του 1930, σάς ενημερώνω ότι και τότε έκανε κρύο τον χειμώνα. Το 1930 δεν υπήρχαν ...καλοριφέρ. Το 1960 τα καλοριφέρ στις καλές συνοικίες της Αθήνας άναβαν μισή ωρίτσα το πρωί και μισή το βράδυ, όταν η Πάρνηθα ήταν χιονισμένη και η πιο δημοφιλής κεντρική θέρμανση ήταν η ...φασολάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: