Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Πέρασε τους 270... Για να δούμε τώρα...


http://thehill.com/policy/energy-environment/310822-five-ways-trump-could-unwind-obamas-environmental-policies#

1) Λογικά, και μετά από κάθε στρογγύλεμα κάθε γωνίας, το κάρβουνο θα πάψει να διώκεται. Μην μου αρχίσετε τα κλάματα, το κάρβουνο όντως ρυπαίνει χωρίς ηλεκτροστατικά και άλλα φίλτρα, αποθειωτές κλπ. Όλα τεχνολογίες 1960. 2) Επίσης λογικά, θα μειωθούν κάτι υπερβολικοί ρυθμιστικοί παρεμβατισμοί της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.  3) Λογικά τα πολλά πολλά με την δήθεν συμφωνία του Παρισιού για το "Κλίμα" επίσης θα νερωθούν. Από την αρχή, και επί Ομπάμα, το τότε (και τώρα) Ρεπουμπλικάνικο Κογκρέσσο είχε πει "θα φάτε γλάρο".  Και μην νομίζετε ότι και οι Άγγλοι δεν θα είναι στο ίδιο μήκος κύματος γλαρόσουπας... 4) Όλες οι ντιρεκτίβες του Ομπάμα προσβλήθηκαν δικαστικά. Ο νέος Πρόεδρος δεν έχει παρά να μην τις στηρίξει και απλά θα χάσουν... και 5) η νέα Διοίκηση μπορεί, επίσης απλά, να μην κυνηγάει τα διαφορά Περιβαλλοντικά.  Αλλά από τα πιο σημαντικά είναι ο φόρος άνθρακα. Θυμίζω ότι η ExxonMobil μάλλον τάχθηκε υπέρ. Το θέμα είναι σε τι επίπεδα:


https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-12-15/how-climate-rules-might-fade-away

Δεν ξέρω για πιο πράγμα θα μείνει στην Ιστορία ο Ομπάμα,  αλλά ένα από τα πράγματα που θα θυμούνται πολλοί είναι πώς προσπάθησε να παρακάμψει τους νομοθέτες του για να επιβάλει φόρο άνθρακα. Θα θυμάστε ίσως πώς το Κογκρέσσο καταψήφιζε (διακομματικά) από την αρχή το cap and trade, την Αμερικανική εκδοχή της Ευρωπαϊκής αγοράς δικαιωμάτων CO2.  Προσπάθησε να το κάνει, παρακάμπτοντας το Κογκρέσσο, και προς τούτο εφηύρε το "Κοινωνικό Κόστος του Άνθρακα", social cost of carbon ή SSC. Έβαλε κάτι οικονομολόγους και δικηγόρους να το υπολογίσουν και αρχικά το υπολόγισαν στα $21 τον τόνο και αργότερα στα $40 τον τόνο.

Τώρα, η ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τους υπολογισμούς αυτούς, μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί για να ξηλώσει όλο το κατασκεύασμα.  Ο υπολογισμός βασίζεται σε κάτι που λέγεται "προεξοφλητικό επιτόκιο":  Discount rate.

"Most serious policymakers believe the SCC is a valid concept, says Jeff Holmstead, a former senior EPA official under George W. Bush. “The problem is that the number is so malleable, you can almost put it wherever you want.” Putting a specific value on it, Holmstead says, “gives artificial precision to something that is highly uncertain.”" Ή, αλλιώς, garbage-in, garbage-out.  Και το ίδιο κόλπο που χρησιμοποίησε ο Ομπάμα για να ανεβάσει το SSC στα 40, μπορεί οποιοδήποτε να το πάει στα 4. Δηλαδή, προωθούμε φόρους με βάση το τι θα κάνει η σημερινή συμπεριφορά, κάποτε... το 2.300 ή ποιός ξέρει... Αλλά μαγειρεμένο ήταν το νούμερο, μαγειρεύεται σε όποια τιμή θέλουν όσοι πραγματικά έχουν άποψη περί αυτού.  Από 0 έως 400, διαλέγετε και παίρνετε.  Όσο για το discount rate, είναι κλασσική μεθοδολογία κοροϊδίας των αδαών. Trust me, trust me.

Ο σε ένα μήνα Πρόεδρος Trump προφανώς έχει πατήσει πολλούς κάλους. Και με το θέμα τετελσμένο πέφτει απίθανο κλάμα, κριτική, μπαμπούλες κλπ. Θα έχετε ακούσει πως η ...CIA κατέληξε ότι οι Ρώσοι και οι εξωγήινοι προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές. Τώρα κυκλοφορεί ότι εάν ο Πρόεδρος Trump παρατήσει τον αγώνα για την Σωτηρία του Κλίματος, κερδισμένοι θα είναι οι ...Ρώσοι. Η συνωμοσιολογία μου τώρα δικαιώνεται!

https://wattsupwiththat.com/2016/12/15/reds-under-the-beds-bloomberg-hypes-the-russian-climate-threat/

https://www.bloomberg.com/view/articles/2016-12-15/russia-wins-in-a-retreat-on-climate-change

Μόνο που δεν είναι ακριβώς οι Ρώσοι... Οι Ρώσοι εξάγουν πετρέλαιο, αλλά τα πολλά λεφτά τα περιμένουν από το αέριο προς Ευρώπη. Η χαλάρωση του άγχους για το κάρβουνο, μειώνει την πίεση για αέριο, στην Ευρώπη. Η χαλάρωση του άγχους για το κάρβουνο μειώνει την πίεση στην Κίνα (και λιγότερο στην Ινδία).  Η καταστολή της ζήτησης, εάν είναι στοχευμένη πιέζει τους πάσης φύσεως κακούς και τον ΟΠΕΚ. Οι καλές (ή οι κακές) σχέσεις με το Ιράν είναι, νομίζω, πιο σημαντικός παράγων από ότι το ...Κλίμα.

Η αρχική άποψη του Προέδρου είναι μάλλον η σωστή. Τώρα, πώς θα εξελιχθεί στους ερχόμενους μήνες, θα το μάθουμε. Θα το καταλάβω αν την ...στρογγυλέψει.   Ποτέ δεν είναι τόσο καλά ή τόσο χάλια όσο νομίζουμε. Ή για να χρησιμοποιήσω την ατάκα από το κινηματογραφικό έργο, "we will see"

Δεν υπάρχουν σχόλια: