Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Η προσπάθεια ενηλικίωσης των φωτοβολταϊκών στην Σαμόα


http://euanmearns.com/solar-power-on-the-island-of-tau-a-preliminary-appraisal/

Περί τα τέλη Νοεμβρίου, ο Greeklignite είχε αναφέρει το νησάκι Τάου,  στην Αμερικανική Σαμόα, στον Ειρηνικό. Το νησάκι αυτό έχει έκταση 44 τετρ. χλμ. (περίπου σαν την Σκιάθο) και 790 κατοίκους (σαν την Φολέγανδρο) και είναι πιο κοντά στον Ισημερινό από την Γαύδο.

Μέχρι πρότινος η ηλεκτροδότηση ήταν με γεννήτριες ντήζελ, για μέγιστη ισχύ 229 kW και κατανάλωση περί τις 1.650 kWh/έτος ανά άτομο.

Στο νησάκι αυτό, με 100% κρατικά κεφάλαια των ΗΠΑ μπήκε ένα σύστημα για 100% ηλεκτροδότηση με φωτοβολταϊκά και μπαταρίες ΤΕΣΛΑ. Για την ώρα έχει κάτι προβληματάκια με το δεύτερο αυτό 100% αλλά τα δουλεύουν.

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει 1.400 kW pv και 6.000 kWh μπαταρίες (60 Tesla powerpacks που φαίνεται να είναι με μπαταρίες λιθίου).  Σχεδιασμένο να αντέχει 3 ημέρες χωρίς ήλιο.

Τα φ/β κόστισαν $2,8 εκατομ. ($2.000 για κάθε κιλοβάτ).  Οι μπαταρίες και οι ανορθωτές περί τα $3,5 εκατομ. + περίπου $1 εκατομ για την εγκατάσταση, $4,5 εκατομ. Σύνολο εξοπλισμού $7,3 εκατομ.  Συν την μεταφορά. Που κατά το άρθρο μπορεί και να διπλασιάσει το κόστος. Αλλά και μόνο με αρχικό κόστος $8 εκατομ., πρόκειται για περίπου $10.000 ανά άτομο στο νησί.   Που, όπως ανέφερα πιο πάνω, είναι όλα κρατικά λεφτά. Στην Ελλάδα, κάτι τέτοια θα πληρώνονται από εμάς.

Η "διαθεσιμότητα" των φ/β στο νησί κυμαίνεται μεταξύ 14% και 20%.  Οι μπαταρίες άδειασαν μόνο δύο διήμερα, ή 1% του χρόνου. Τα φ/β παράγουν περισσότερο ρεύμα από όσο χρειάζεται.  Σε μη διασυνδεδεμένο νησάκι, μακριά από τα πάντα, τα φ/β συν τις μπαταρίες, εάν αντέχετε το κόστος, μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν.  Τα φ/β είναι ακριβά αλλά είναι σχετικά προβλέψιμα. Οι μπαταρίες είναι και αυτές ακριβές, αλλά σχεδιάζονται γύρω από αυτή την προβλεψιμότητα.  Εάν οι μπαταρίες ήταν για αιολικά θα χρειαζόταν πολλαπλάσιες μπαταρίες (και κόστος)

Το Forbes είχε γράψει πέρυσι ότι η οικιακή εκδοχή του Powerpack, το Powerwall ήταν μάλλον για ...πλούσιους, αλλά αυτή η εφαρμογή είναι για χρήση εκτός δικτύου, σε αυτόνομο δίκτυο.



Το νησί Τάου είναι πολύ πιο γνωστό από το βιβλίο της Margaret Mead "Coming of Age in Samoa".  Η περιγραφή μιας ομάδας κυρίως κοριτσιών σε άλλη εποχή και τόπο.  Η θέση της ανθρωπολόγου ήταν ότι ο λεγόμενος "πολιτισμένος" κόσμος έχει πολλά να μάθει από τους λεγόμενους "απολίτιστους". Η Σαμόα είναι σήμερα ανεξάρτητο κράτος. Το Τάου και μερικά ακόμα νησιά είναι σήμερα έδαφος των ΗΠΑ.  Οι ΗΠΑ είχαν μία βάση μέχρι το 1951. Σήμερα το Τάου έχει Εθνικό Πάρκο. Ο κόσμος είναι πολύ πιο ενδιαφέρων από τις ...ΑΠΕ.

1 σχόλιο:

Professor Moriarty είπε...

Τα νησιά Σαμόα βρίσκονται στην μέση του Eιρηνικού και δεν έχουν ούτε πετρέλαιο ούτε κάρβουνο. Το κόστος του πετρελαίου εκεί ήταν πάντα πολύ ψηλό. Σε τέτοιες περιπτώσεις απομονωμένων κοινοτήτων με μικρή κατανάλωση η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ είναι συζητήσιμη. Νομίζω ότι οι ντηζελοκίνητες γεννήτριες στην Σαμόα είχαν καταστραφεί από τσουνάμι.