Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Ποιός είναι υπεύθυνος για την "εθνική ενεργειακή στρατηγική" από τον καιρό του Σημίτη μέχρι σήμερα;


https://e-ptolemeos.gr/epistratefsi-ligniton-gia-tin-apofigi-mplak-aout/
Τον σύνδεσμο μου τον επεσήμανε ο ΝΣ.  Όχι, ο εικονιζόμενος δεν είχε ποτέ καμία σχέση με την "εθνική ενεργειακή στρατηγική". Απλά εργάζεται και κρατάει τα μπόσικα για να έχουμε ρεύμα, όσο τα παιδία παίζει.

«Εκεί που η χώρα επί μήνες υπολειτουργούσε τις λιγνιτικές μονάδες και στηριζόταν σε εισαγωγές, στο Φυσικό Αέριο και στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) αυτή τη στιγμή- από το Νοέμβρη και ιδιαίτερα από αρχές Δεκέμβρη, η τροφοδοσία του ενεργειακού συστήματος της χώρας στηρίζεται στο λιγνίτη. Όλες οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες και Φυσικού Αερίου και τα υδροηλεκτρικά είναι στο σύστημα», δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο διευθυντής του Ορυχείου Καρδιάς, Κώστας Μαχτής.  

Εξήγησε δε ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται στην ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη με αποτέλεσμα να ζητείται από τη χώρα μας αντί για εισαγωγές να κάνει εξαγωγές ρεύματος στην Ευρώπη, λόγω ότι οι 13 πυρηνικοί σταθμοί της Γαλλίας βρίσκονται εκτός λειτουργίας από αρχές Δεκεμβρίου, με επίσημη αιτιολογία τον έλεγχο ποιότητας υλικών. «Και παρά το ότι οι εισαγωγές Φυσικού Αερίου από Ρωσία και Τουρκία γίνονται κανονικά δεν φτάνουν, ενώ υπάρχει πρόβλημα με το υγροποιημένο Φυσικό Αέριο που έρχεται από τη Λιβερία στη Ρεβιθούσα λόγω θαλασσοταραχής στη Μεσόγειο. Η απόδοση των ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και αιολικά) είναι ελάχιστη αυτή την περίοδο, οπότε η χώρα στηρίζεται στους λιγνίτες και στα υδροηλεκτρικά, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση ρεύματος λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαχτής σημείωσε επίσης ότι η κατάσταση τόσο οριακά που δόθηκε εντολή από τον ΑΔΜΗΕ στα ορυχεία, στη χαλυβουργία και σε όλους τους ενεργοβόρους καταναλωτές να μειώσουν τη δραστηριότητά τους για να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και τόνισε: «Το συμπέρασμα είναι ότι χωρίς λιγνίτες και νερά η χώρα θα έσβηνε. Άρα αν η χώρα στήριζε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μόνο σε Φυσικό Αέριο και ΑΠΕ θα έμενε από μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, πόσο μάλλον που η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε λόγω του καιρού μια και ο κόσμος προτιμά να κάψει ρεύμα για να ζεσταθεί παρά πετρέλαιο που πρέπει να το πληρώσει προκαταβολικά».

Κοίτα να δεις... Τόσα αιολικά, και φοβούνται ότι δεν θα έχουν ρεύμα  (στην Αγγλία -- για τον ίδιο λόγο... EDF

It’s like déjà vu all over again, στην αιολική πρωτεύουσα της Αυστραλίας και στην Αγγλία (KAI OXI MONO) ψάχνουν για ρεύμα

Όταν έχεις καταστρέψει την ηλεκτροπαραγωγή και την οικονομία της, είναι πολύ αργά για δάκρυα (εμαθαν στο Οντάριο του Καναδά) KAI OXI MONO

Οι ΑΠΕ δεν είναι απάτη επειδή δεν ηλεκτροδοτούν παρά μόνο που και που. Είναι απάτη επειδή πληρώνονται 100% για να ηλεκτροδοτούν που και που. Και παράλληλα πρέπει να υπάρχει (και να πληρώνεται) εφεδρεία για ρεύμα 100%. Και το φυσικό αέριο;  Εκτός από γεωπολιτικό ρίσκο και κομματάκι πανάκριβο έχει και πρόβλημα ...καιρού.  Όσο για την EDF... Τελικά, είναι κομμάτι της λέρας πίσω από την Πράσινη Ανάπτυξη στην Ευρώπη. Εάν όλοι έχουν ΑΠΕ, δεν θα έχουν ρεύμα, και η EDF θα μεγιστοποιεί τα έσοδά της. Εάν η EDF βάζει ΑΠΕ, θα επιδοτεί τα έσοδά της. Ναι, καταλαβαίνω, παλιώνουν οι αντιδραστήρες και θα χρειαστεί καινούργιους, και πού λεφτά...

Στην Ελλάδα η EDF κρύβεται πίσω από το όνομα Edison. Όπως λέμε "Elpedison". Και έχει τα περισσότερα αιολικά στην Ελλάδα.    Στην εικόνα, ο Μουράτογλου της EDF (νυν ανεξάρτητος)  υπογράφει, η ΔΕΗ βάζει τα μισά λεφτά και ο "μακροβιότερος" βλέπει.

Και τι θα γίνει τώρα; Θα πάμε δουλειά αύριο; Ήρθε το καράβι; Πιο καλά να μην έχουμε και βιομηχανίες, έε;... Το είχε πει και ο Αρθούρος:  "Δεν συμφέρει την ΔΕΗ η βιομηχανία". Και η Μπιρμπίλη: "Δεν φτάνει να βάζουμε ΑΠΕ, πρέπει να κλείνουμε τον λιγνίτη". Και οι δύο (και οι Σιούφας, Παπακωνσταντίνου και λοιποί  "ενεργειακοί") είναι πολύ καλά και σάς στέλνουν χαιρετίσματα.   Και αυτοί που τους έβαζαν στις καρέκλες έχουν ...δόντι. Και ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: