Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Όσο υπάρχουν ορδές ηλιθίων, θα υπάρχει και η αιολική Μαφία να μάς παραμυθιάζει με σκοπό να κλέβει (νόμιμα)

 
Το χθεσινό αυτό άρθρο στους FT, είναι μνημείο του ψεύδους, παραπληροφόρησης και αλαζονείας του πιο απατηλού "κλάδου" που γνωρίζω...  Ενός κλάδου που έχει ειδικευθεί στις μισές αλήθειες που είναι 100% ψέματα και έχουν σαν μόνη συνέπεια να κλέβουν τον κοσμάκη.
 


 
 
 
Δεν μπορώ να βάλω τον σύνδεσμο (ή να σας δείξω την παραπάνω εικόνα σε φυσικό μέγεθος), αφού οι FT είναι συνδρομητική ιστοσελίδα, αλλά εάν γράψετε "enel chief backs renewables trump" στο Google, βγάζει πρώτο το άρθρο των FT, και μπορείτε να το δείτε. Ή, μέσω facebook, εάν έχετε λογαριασμό.
 
Θα σας πω όμως τι λέει το άρθρο, και πώς κάθε δήλωση του κυρίου ENEL είναι και μια μαϊμού:
 
1) "οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα μεγαλώνουν, άσχετα από την προσπάθεια του Trump να προωθήσει ορυκτά καύσιμα, και οι ΑΠΕ οδηγούνται από τεχνολογική πρόοδο και τις δυνάμεις της αγοράς, και αλλαγές στην Αμερικανική πολιτική δεν θα επηρεάσουν αυτές τις τάσεις". Οι ΑΠΕ (αιολικά και φ/β) θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν όσο υπάρχουν α) επιδοτήσεις ή/και φοροεπιδοτήσεις, β) υποχρεωτικές ποσοστώσεις, γ) δυνατότητα "ανεξάρτητων" πολιτικών σε Πολιτείες (ναι, υπάρχει διαφθορά και διαπλοκή και στις ΗΠΑ).  Χωρίς το "α" και το "β" (και το "γ") δεν υπάρχουν ΑΠΕ, ούτε στις ΗΠΑ ούτε πουθενά. Η μόνη τεχνολογική επανάσταση στις ΑΠΕ είναι ο τρόπος υποχρεωτικής και κατά προτεραιότητα επιδότησης.  Χωρίς τις υποχρεωτικές επιδοτήσεις, καμμία μεταβλητή, διαλείπουσα, στοχαστική, ΑΠΕ δεν στέκει από μόνη της στην αγορά -- εκτός εάν ανακαλυφθεί η δωρεάν απρόσκοπτη αποθήκευση ρεύματος (λίγο μετά την ανακάλυψη του αεικίνητου και της αιώνια ζωής).
 
2) Θα επενδύσει €5,2 δις σε αιολικά και φ/β και μόνο €800 εκατομμύρια σε μονάδες με ορυκτά καύσιμα. Αυτό, λέει, είναι ένδειξη της δέσμευσης της ΕΝΕΛ σε ΑΠΕ και η απομάκρυνση από τον άνθρακα είναι καλή μπίζνες. Τα 5,2 δις που θα επενδύσει σε αιολικά και φ/β είναι πράγματι καλή επένδυση, αφού θα του αποφέρουν εγγυημένη, χωρίς ρίσκο, απόδοση 10-15% στο ονομαστικό κεφάλαιο που θα κοστίσουν αυτά τα αιολικά και τα φ/β. Που, αν το κάνει α λα Γκρεκ, το κεφάλαιο δεν θα είναι δικό του, αλλά των κατασκευαστριών εταιριών και η απόδοσή στο πραγματικό κεφάλαιο θα είναι περίπου ...άπειρη (λόγω διαίρεσης με το μηδέν). Πιο σημαντικό όμως είναι ότι η συμβολή στην ηλεκτροδότηση ΟΛΩΝ αυτών των ΑΠΕ θα είναι περίπου μηδενική. Δηλαδή δεν θα υποκαταστήσουν μονάδες (ούτε αυτές των €800 εκατομ.) και δεν θα εξοικονομήσουν συνολικά πραγματικά καύσιμα. Ποτέ και πουθενά δεν το έχουν καταφέρει, αν το είχαν, θα το ξέρατε!  Τα €800 εκατομ. είναι πραγματικές επενδύσεις σε πραγματική ηλεκτροδότηση. Τα €5,2 δις δεν είναι "επενδύσεις", είναι το κόστος μηχανημάτων που θα βγάζουν λεφτά χωρίς όμως να παράγουν χρήσιμο, κατανεμόμενο, ρεύμα κατάλληλο για ηλεκτροδότηση.  Τα €5,2 δις είναι το ονομαστικό ονομαστικό αρχικό κόστος της απάτης (που θα αποπληρώνουν οι καταναλωτές).  Με αυτό το σκεπτικό, πράγματι, η απομάκρυνση από τον άνθρακα μέσω ΑΠΕ είναι εξαιρετική μπίζνες. Εύκολα, σίγουρα, εγγυημένα λεφτά χωρίς πονοκεφάλους, άλλους από το να πρέπει να λες συνέχεια ψέματα. Αλλά για αυτό οι ΕΝΕΛ του κόσμου έχουν παπαγάλους, για να έχετε χάψει το παραμύθι.
 
3) Οι ΑΠΕ είναι εύκολες να κατασκευαστούν, δεν έχουν ευθύνες και ρίσκα (όπως πχ τα πυρηνικά) και είναι ανταγωνιστικός τρόπος να παράγεις ρεύμα.  Το θράσος της εξαπάτησης με λογοπαίγνια. Πράγματι, είναι πολύ εύκολος, απλός και ...φθηνός τρόπος να παράγεις ρεύμα.  Μόνο που το ρεύμα αυτό, ακόμα και δωρεάν είναι "στοχαστικό", κουτουρού, διαλείπον, μεταβλητό ρεύμα. Χωρίς αντίστοιχη δυνατότητα αποθήκευσης (μην παιδεύεστε, δεν υπάρχει, υπάρχει στα χαρτιά, στην πράξη είναι πανάκριβη, περιορισμένη και μόνο για κουβέντες σε προπαγάνδα των απατεώνων).  Το παραγόμενο στοχαστικό ρεύμα παράγεται εύκολα, αλλά δύσκολα εντάσσεται στο δίκτυο, και ακόμα πιο δύσκολα υπάρχει στο ιατρείο του οδοντιάτρου σας, αν τύχει να πρέπει να πάτε απόψε στις 7 το απόγευμα.  Εάν ο κάθε ΑΠΕτεώνας είχε ευθύνη ηλεκτροδότησης με ΑΠΕ, θα σας ζητούσε και κάτι λιγνιτικές μονάδες, και κανένα υδροηλεκτρικό, και άδεια εισαγωγής κλπ. Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...

4) Το μεσοσταθμικό κόστος του ρεύματος από αιολικά έχει πέσει λίγο ενώ το μεσοσταθμικό κόστος από φ/β έχει πέσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Εδώ κύριοι και κυρίες σας κοροϊδεύουν με όρους που δεν καταλαβαίνετε. Το μεσοσταθμικό κόστος (LCOE) είναι το κόστος, απολογιστικά, δηλαδή πόσο ρεύμα πούλησαν με το εγγυημένο, επιδοτούμενο καθεστώς, σε σχέση με το αρχικό κόστος και την διάρκεια ζωής της κάθε ΑΠΕ. Αυτό όμως δεν είναι μέτρο που ενδιαφέρει εμάς, τους καταναλωτές, ή για να κάνω πιο σαφές τους ...βιομηχανικούς χρήστες. Αυτό που νοιάζει εμάς, είναι το πόσο κόστισε το καύσιμο που εξοικονομήθηκε!  Σημειώστε παρακαλώ:  ΠΟΥΘΕΝΑ και ΠΟΤΕ δεν έχουν δημοσιευθεί στοιχεία για εξοικονόμηση πραγματικών καυσίμων από ΑΠΕ.  Ακόμα και τα στοιχεία του El Hierro (που δείχνουν το εξωφρενικό κόστος της ονομαστικής ηλεκτροδότησης από αιολικά και αντλησιοταμίευση) δεν αναφέρουν πόσο καύσιμο εξοικονομήθηκε. Δείχνουν το ποσοστό του χρόνου που ηλεκτροδοτούσε το ντήζελ, αλλά δεν λένε πόσο καύσιμο εξοικονομήθηκε (κρύβοντας έτσι μάλλον αυξημένη κατανάλωση από μεταβλητή λειτουργία).  Υπάρχει κατά προσέγγιση εκτίμηση υποθετικής εξοικονόμησης που λέγεται LACE και, μην εκπλαγείτε, δείχνει ότι τα αιολικά και τα φ/β είναι πολύ ακριβότερα από ότι λέει η στατιστική του κυρίου ΕΝΕΛ. Τα στοιχεία τα έχει δείξει η ΕΙΑ, τα είχε σχολιάσει το Economist (από το 2014), και είχα αναφερθεί σε αυτά το 2016, όταν η Greenpiss, καθόλου πληρωμένη από αντίστοιχους κυρίους ΕΝΕΛ έλεγε τις ίδιες αρλούμπες!   Ο κύριος ΕΝΕΛ δεν είναι αγράμματος σαν τα παπαγαλάκια της Greenpiss. Είναι ένας πονηρός και προσεκτικός ψεύτης. Και τσάμπα να ήταν τα αιολικά του, και τα φ/β του, και δωρεάν οι ταρίφες, πάλι θα ακριβαίνουν το ρεύμα, αφού θα επιβαρύνουν τα δίκτυα και θα ανάγκαζαν χρήση ακριβών καυσίμων για μεταβλητή λειτουργία (δηλαδή αέριο, ή ...JetA). Και μόνο τσάμπα δεν είναι.

5) Οι περισσότερες νέες εγκαταστάσεις το 2016 είναι για ΑΠΕ. Ακολουθούν (νέες) εγκαταστάσεις για κάρβουνο, αέριο, υδροηλεκτρικά, και πυρηνικά. Όπως φαίνεται στο διάγραμμα. α) Οι λίγες εγκαταστάσεις πυρηνικών θα παράγουν περισσότερο ρεύμα από όλες τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ, επί 100. β) Με το 1/10 από τις νέες εγκαταστάσεις κάρβουνου θα μπορούν να κατασκευαστούν νέες ΑΠΕ. Με 100.000 φορές τις νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, δεν θα μπορεί να κατασκευαστεί ούτε ένα (1) μέτρο μονωμένο καλώδιο.  Η απάντηση στην μπουρδολογία του Ψεύτη Ιταλού είναι στα δύο παρακάτω γραφήματα, και στην πρόχειρη παρουσίαση της ηλεκτροπαραγωγής στην Γερμανία.  Προφανώς η Μαφία έχει αλλάξει επάγγελμα... Γιατί να μαζεύουμε βρώμικα σκουπίδια, όταν μπορούμε να πληρωνόμαστε για το τίποτα?
 
Το πρώτο γράφημα είναι στατική εικόνα, από το 2014 από εδώ. Η ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά είναι στα "other", στα "άλλα". Και μετράει πχ την ηλεκτροπαραγωγή στην Γερμανία στο ...13%, όταν ο Γκάμπριελ μας είπε ότι εξάγει (απορρίπτει σε γειτονικά υδροηλεκτρικά) το 80% από αυτό, δηλαδή 13% x (1-80%) = ...3%. H EON είχε πει ...4%. Όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν σε ένα δίκτυο, τόσο μικρότερο ποσοστό της συμβατικής ηλεκτροπραγωγής μπορούν να υποκαταστήσουν.   Καληνύχτα σας (ή buonanotte στα μαφιόζικα).



Το δεύτερο γράφημα (από εδώ) θα το έχετε εμπεδώσει, αν με ...παρακολουθείτε. Είναι οι παγκόσμιες πηγές ηλεκτροδότησης, διαχρονικά. Εεεε...  Τα αιολικά και τα φ/β υπάρχουν σαν τεχνολογία από το 1970, και επιδοτούνται του σκοτωμού από το 1990. Χμμμ... δεν φαίνονται.

Γιατί δεν φαίνονται σινιόρ Starace?  Πόσα αιολικά χρειάζονται για να κατασκευάσουν μια μπίλια ρουλεμάν?

Προφανώς δεν θα φτιάχνουν μπίλιες ρουλεμάν στις χώρες που πουλάτε τις απάτες σας...


 6) "Στο παρελθόν όλοι νόμιζαν ότι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά χρειάζονται επιδοτήσεις, κίνητρα και ειδικές πολιτικές. Τώρα βλέπουμε ότι η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή χρειάζεται προστασία από τις ΑΠΕ".  Το θράσος... α) Εάν η ΕΝΕΛ δεν χρειάζεται επιδοτήσεις, γιατί έτρεξε ο Σταθάκης να περάσει ντροπολογία που να παρατείνει το παλιό, γαλαντονόμο, καθεστώς επιδοτήσεων για τα αιολικά της ΕΝΕΛ στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη? Κύριε Σταθάκη μου... Βάλτε το μεσάζοντα να ρωτήσει το αφεντικό του... Αλλά τι να ρωτήσει... Να ρωτήσετε εσείς, πώς είναι δυνατόν να έχει δεχτεί ο Ιταλός να πληρώσει κατοστάρικα για τις άδειες, είτε γίνει είτε δεν γίνει το έργο? Μπας και...? Το ξέρουν οι ...μέτοχοί του?   β) Η ίδια η ΕΝΕΛ,  του ίδιου Σταράτσε,  υπέγραψε ψήφισμα στις Βρυξέλλες να καταργηθούν οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ επειδή κάνουν ζημιά στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή! (αντιοικονομική λειτουργία, σπατάλη καυσίμων, φθορά στα μηχανήματα λόγω μεταβλητής λειτουργίας). Τι διάολο? Άλλη η ΕΝΕΛ τότε? Άλλη τώρα? Άλλη στις ΗΠΑ? Άλλη εδώ?  Κόψτε τις επιδοτήσεις κατά 50%, και θα εξαφανιστεί ΚΑΘΕ νέα ή παλιά ΑΠΕ.
 
7) Το πιο χαριτωμένο για το τέλος. Θα έχει λέει φθηνό ρεύμα για την Νότια Αμερική. Συμβόλαιο για $29,30 για κάθε φωτοβολταϊκή μεγαβατώρα.  Ε και?  Και δωρεάν να την δίνει, πάλι δεν ηλεκτροδοτεί. Όλα τα φ/β της Νοτίου Αμερικής, επί 1000, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πιο ελεεινή μονάδα κάρβουνου.  Εκτός εάν του χάρισαν κανένα ποτάμι στην Χιλή. Ή τίποτε άλλο. Θα με βάλει να ψάχνω την ηλεκτροδότηση και την τιμή του ρεύματος στην Χιλή... Και βαριέμαι. Όταν οι κονκισταδόρες πήραν την Νότια Αμερική, τάραξαν τους Ινδιάνους ντόπιους. Στην Αργεντινή δεν πήγαν Ισπανοί, πήγαν Ιταλοί. Η Αργεντινή δεν έχει πια ντόπιους. Χάθηκαν.
 
Και εγώ που νόμιζα ότι μόνο η EDF και η Engie ήταν οι "κακοί"...

2 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

τον αρθρογράφο των FT τον λένε ...Crooks. Σημαδιακό

nikos είπε...


Ανδριώτης (αντιπ. ΔΕΗ): Δαπάνες 1,5 δισ. ευρώ για τις ΑΠΕ το 2016 - Στα 290 ευρώ Mw/h το κόστος των φωτοβολταικών


http://bankingnews.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/303806-andriwths-antip-deh-dapanes-1,5-dis-eyrw-gia-tis-ape-to-2016-sta-290-eyrw-mw-h-to-kostos-twn-fwtoboltaikwn.html