Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Καταρρίπτοντας την αλητεία του μισθωμένου ψεύδους στην Πάρο, και όχι μόνο.



ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΜΕΝΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ-ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ (Αντιγράφω απο Apostolos Efthymiadis)
Αν δεν διαβάζετε καθαρεύουσα, ο κ. ΑΕ λέει ότι η ηλεκτροδότηση με μαζούτ είναι φθηνότερη χωρίς αιολικά στο δίκτυο (για τα αιολικά μόνα τους δεν το συζητάω, δεν ηλεκτροδοτούν τίποτα). Το μαζούτ για ισχύ βάσης. Αν υπάρχουν και κάμποσα περισσευούμενα λεφτά (λεφτά υπάρχουν) φωτοβολταϊκά με μπαταρίες μπορούν να τσοντάρουν για ισχύ αιχμής. Αν κάποιος χαρίσει στους Παριανούς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θέλω και εγώ ένα (χάρισμα).

... Τώρα σε ὄτι ἀφορᾶ μία εὐθεία οἰκονομική σύγκρισιν τῆς ἠλεκτροπαραγωγῆς με μαζούτ ἔναντι τῆς αἰολικῆς τοιαύτης, και λαμβάνοντας τιμή μἀζούτ χωρίς φόρους περί τα 250 €/τόνο και ἐπειδή α) ο ἔνα τόνος μαζού περιέχει περί τις 10 ΜWh (μεγαβατῶρες) ἐνέργειας και β) ο βαθμός ἀποδόσεως τῶν μηχανῶν ἠλεκτροπαραγωγῆς εἶναι τῆς τάξεως τοῦ 45% τότε η παραγόμενη κιλοβατώρα στοιχίζει 250 €/kg /(10 x0,45) = 55,5 €/MWh. Σε αὐτό το τίμημα πρέπει προστεθεῖ και ἡ ἀπόσβεση κεφαλαίου τῶν μηχανῶν ἐσωτερικῆς καύσεως (ΜΕΚ) μαζούτ το ὀποῖο ἀνέρχεται σε 600.000 €/MW ΜΕΚ. Με τό δεδομένο ὄτι μία μηχανή ΜΕΚ λειτουργεῖ τουλάχιστον περί τις 5500 ὦρες ἐτησίως και με ἔνα τοκοχρεωλυτικό συντελεστή ἴσο με 10%, το τίμημα ἀποσβέσεως ἀνέρχεται σε 600.000 (10%)/5500 = 10,9 €/MWh. Τέλος προσθέτοντας σε αὐτό το τίμημα τα ἔξοδα λειτουργίας και συντήρησης (Λ&Σ) τα ὀποία λαμβάνονται περί το 3% τὴς ἀρχικῆς δαπάνης ἐγκαταστάσεως ἤτοι 600.000 (3%)/5500 = 3,3 €/MWh τότε το συνολικό τίμημα ἠλεκτροπαραγωγῆς τιμᾶται σε 55,5 + 10,9+3,3 = 69,7 €/MWh.

Το τίμημα αὐτό εἶναι κατά πολύ μικρότερο τῶν 98 €/MWh την ὀποία ἀπολαμβάνουν τα αἰολικά. Ἐάν μάλιστα προστεθούν και οι ἔμμεσες δαπάνες τις ὀποῖες προκαλοῦν τα αἰολικά στους θερμικού σταθμούς τῆς ΔΕΗ (δαπάνες χρήσεως πετρελαίου ντῆζελ και ἀεριοστροβίλων διά τήν ἐξισορρόπησιν τῶν ταχαίως διακυμαινόμενων αἰολικῶν, ὠς και τας αὐξημένας δαπάνας λειτουργίας καί συντηρήσεως τῶν θερμικῶν μονάδων λόγω αὐξημένης καταπονήσεως σε συνθῆκες μεταβολόμενου φορτίου) τότε το τίμημα τῶν αἰολικῶν ὑπερβαίνει τα 150 €/MWh, ἔναντι τῶν 70 €/MWh που στοιχίζει το μαζούτ.

Ἐπομένως οι Παριανοί ἀγωνιζόμενοι δια τήν διατήρησιν τοῦ μαζούτ βάσιν δια την ἠλεκτροπαραγωγή, ἀγωνίζονται ταυτόχρονα και δια την ἐλαχιστοποίησιν τοῦ τιμήματος ἠλεκτροπαραγωγῆς καί τήν ἐλάφρυνσιν τῶν τελῶν ὙΚΩ εἰς τους λοιπούς πολίτας καί αὐτό εἶναι προς τιμήν τους.

Ἐξ' ἄλλου οἰ Παριανοί θα μπορούσαν ἀκόμα και να ζητήσουν την κατάργησιν τῆς χρήσεως τοῦ μαζούτ καί εἰς την μεταστροφήν σε ἐλαφρύ πετρέλαιον ντῆζελ ἐάν αὐτό θα συνέβαλε εἰς την αὔξησιν τῶν τουριστικῶν ἐσόδω (ὄπως ἀκριβῶς γίνεται εἰς την Μύκονον ἡ ὁποία σημειωτέον προσφέρει το 1% τοῦ ἈEΠ τῆς χώρας). Αὐτό ὄμως εἶναι μία ἄλλη συζήτησις εἰς την ὀποία θα μπορούσαν να ἐξεταστοῦν και οι ἈΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά) μαζί με συσσωρευτές ἀποθηκεύσεως τοῦ παραγόμενου ρεύματος προκειμένου οι ἈΠΕ να μην ἐνοχλοῦν τα θερμικά ἐργοστάσια τῆς ΔΕΗ, ὑπό την προϋπόθεσιν βεβαίως ὄτι το ποσοστό καλύψεως τοῦ φορτίου ἀπό τις ἈΠΕ να μην ὑπερβαίνει το 50% ὤστε να περιορίζεται ἔτσι η ὁπτική ὄχληση ἀπό την ἐγκατάστασιν τῶν ἈΠΕ ἀλλά και πρωτίστως να βελτιστοποιεῖται το ἐνεργειακό μείγμα και να ἐλαχιστοποεῖται το τίμημα τῆς παραγωγῆς.


Έχω διαβάσει απίθανες ανοησίες υπέρ των αιολικών και κατά των Παριανών, με αφορμή τις, κατά την γνώμη μου 100% δικαιολογημένες. αντιδράσεις κατά του φαραωνικού έργου στις Κυκλάδες.

Τα αιολικά, λένε οι παπαγάλοι, θα υποκαταστήσουν την Πτολεμαΐδας, θα εξοικονομήσουν πετρέλαιο, θα προλάβουν καρκίνους, θα συμβάλλουν σε ενεργειακή ανεξαρτησία, θα έχουν φτηνό και καθαρό ρεύμα, θα ηλεκτροδοτούν και την ...Κυψέλη, και κάθε λογής παραμύθι.

Το ότι ηλεκτροδότηση από μαζούτ είναι φθηνότερη από μαζούτ + αιολικά, ή ό,τιδήποτε + αιολικά προκύπτει από την θεωρία, και από τις ειδήσεις. Τα αιολικά είναι ένας πρόσθετος φόρος στο ρεύμα. ΔΕΝ υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, ΔΕΝ εξοικονομούν λιγνίτη, όπου μετρήθηκαν ΔΕΝ εξοικονομούν καν αέριο και ΔΕΝ μειώνουν εκπομπές CO2.

Τι κάνουν τα αιολικά? 1) Χαρτζιλίκι σε αεριάδες και εισαγωγείς ρεύματος (κατ' εξοχήν ο "επενδυτής" της Πάρου -- για αυτό την έχουν πέσει όλα τα ΜΜΕ στους Παριανούς:  Έχει πουλήσει ο άνθρωπος την άδειά του στην ΕΝΕΛ και άντε μάζευέ τα αν δεν την πάρει.. 2) Χαλάνε λιγάκι το τοπίο. 3) Διώχνουν λιγάκι τον τουρισμό. 4) Ρίχνουν κάτι τι τις αξίες γης. 5) Ακριβαίνουν σημαντικά το ρεύμα. 6) Καταστρέφουν κάθε ελπίδα ανάπτυξης (αφού δεσμεύουν κεφάλαια σε μη παραγωγικές "μπίζνες"). 7) Κάνουν ζημιά στην Εθνική Οικονομία (θα μου πείτε, βέβαια, "ποια Εθνική Οικονομία".  8) Αυξάνουν το εξωτερικό χρέος, κάτι σαν Κατοχικό Δάνειο.

ΟΛΑ τα αναφερόμενα σε βάρος των Παριανών που δεν θέλουν σαβούρες στο νησί τους είναι πληρωμένες καταχωρήσεις. Έχει μεταπωληθεί η άδεια και ανησυχεί ο πωλητής τι θα γίνει αν δεν την πάρει.  Άσε που εάν σκαλώσει η άδεια δημιουργεί και προηγούμενο για όλους τους ανά την Ελλάδα ξεσηκωμένους. Μην εκπλαγείτε... Οι αντιαιολικοί είναι ...διακομματικοί.

2 σχόλια:

lignite is black gold είπε...

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι και οι αιολικοί είναι διακομματικοί. Γαλάζια λαμόγια, πράσινα λαμόγια, κόκκινα λαμόγια, ο κοινός όρος είναι το "λαμόγια", αυτοί που λένε "αιολικά" και στην πραγματικότητα θέλουν η χρεοκοπημένη χώρα να ηλεκτροδοτείται με φυσικό αέριο.

Ανώνυμος είπε...

Μα δεν πιστεύουν (ή δεν θέλουν να πιστεύουν) πως χρεωκοπήσαμε.
"Το χρέος είναι (;) βιώσιμο(;)"....λένε
http://www.kathimerini.gr/895124/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/e3airetika-mh-viwsimo-to-xreos-symfwna-me-thn-analysh-dnt