Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Η χρηματοδοτούμενη από δωρεές "τοποθέτηση" του Φίλου της Πάρου


Τοποθέτηση των Φίλων της Πάρου σχετικά με την εγκατάσταση Α/Γ στην Πάρο

Οι λεγόμενοι Πράσινοι, ή Οικολόγοι,  είναι σαν την Λερναία Ύδρα, δύσκολα του ξεφορτώνεσαι. Οι Πράσινοι δεν είναι παρά ένα κατασκευασμένο κόμμα που χρηματοδοτήθηκε για να στρατολογήσει άνεργους και στελεχώθηκε με περιφερόμενους περίεργους που πάνε από ΜΚΟ σε ΜΚΟ (ή όπως ο "Φίλος της Πάρου" σε δική του ΜΚΟ, δέχεται και ...δωρεές, και στην Πάρο είμαι σίγουρος ότι ο ΣΔΟΕ ασχολείται με καφετέριες και όχι με οικολόγους που μάχονται κατά της διαφθοράς). Ο Φίλος της Πάρου ανακάλυψε την Πάρο το 1976 και, από τότε, λίγο οικολογεί, λίγο έχει άλλα, και πολύ υποψήφιος, καλά να είναι ο άνθρωπος μόνο που τώρα μου φαίνεται ολίγον πονηρός.

Η "Τοποθέτηση" του Φίλου της Πάρου (ο παραπάνω σύνδεσμος) είναι τυπικό "σάπιο" κείμενο.  Προσπαθεί να στρέψει τις διαμαρτυρίες κατά των αιολικών εκεί που του λένε οι ...δωρητές του, και καλού κακού αποπροσανατολίζει, όλο και θα πουλήσουμε και κανένα πανελάκι, καμιά μπαταριούλα, που δεν χρειάζεται κιόλας, οι δωρεές να είναι καλά, μάρκετινγκ κάνουμε και το λέμε κιόλας. Με δωρεές. Και ντοκυμαντέρ στο Κουβέϊτ. 

Πάμε στο κείμενο. Παραθέτω τις έντεχνες φουστιές:



"χωρίς να έχουν γίνει εις βάθος μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων".  Φυσικά και έχει γίνει. Είναι η ΑΕΠΟ που θα προσβάλετε στο ΣτΕ τον Μάϊο, αν δεν πάρει αναβολή.  Εκεί δεν θα κριθεί η αρτιότητα σε θέματα ουσίας, αλλά ο τύπος. Πάσχει και στον τύπο, αλλά ΣτΕ είναι αυτό...

"χωρίς να υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα, καθώς και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος (χάραξη δρόμων, κτλ.)".  Η ΜΠΕ αναφέρει προστασίες και τα πάντα, και το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει αντισταθμιστικά, θα σας πουν σε Δικαστήριο. Ο Φίλος της Πάρου τα ξέρει αυτά, αλλά σας τα λέει για να σας ρίξει στάχτη στα μάτια. Αντισταθμιστικά? Όλο και κάποιοι θα διασπαστούν...

"χωρίς να προϋπάρξουν περαιτέρω πληροφόρηση και δημόσιες διαβουλεύσεις". Το ΥΠΕΚΑ έχει κάνει ένα σωρό, οι μόνοι που συμμετέχουν είναι οι αιολικοί και τα παπαγαλάκια τους. Η διαβούλευση είναι σαν να πετάς ένα μεταχειρισμένο χαρτί στην λεκάνη της τουαλέτας. Ακόμα και οι γνωματεύσεις των Δήμων δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα...

"ευρύτερος σχεδιασμός για μία αειφόρο ΠάροΝα την η πρώτη καραμπινάτη. Τι ξέρει ο πολύγλωσσος εστιάτορας που κάνει ιντερνετικό μάρκετινγκ? Θα σας φέρει τον Χρυσόγελο? Τα αλητάκια της WWF? Της Greenpiss?  Την ΔΑΦΝΗ?  Συλλογή από παπαγάλους που προωθούν επιδοτούμενες απάτες! Αειφορία? Να ξεκινήσει από το εστιατόριό του και να μας πει πώς πάνε οι πωλήσεις!  Μόνο ό,τι πιάνει και εκτρέφει ή καλλιεργεί ο ίδιος.  Αειφόρα πράγματα, σε ξυλόφουρνο.

"παραγωγή ενέργειας (από διάφορες κατάλληλες μορφές ΑΠΕ..." Να και η δεύτερη, Ποιες ΑΠΕ βρε φιλόσοφε? Η ΜΟΝΗ ΑΠΕ που φαίνεται παγκοσμίως και σε μεμονωμένες χώρες είναι τα μεγάλα υδροηλεκτρικά. Τα άλλα που προωθούν περιθωριακοί στην Σίφνο, και όχι μόνο, είναι αποδεδειγμένες αποτυχίες. Ψάξε το Ελ Ιέρο...  Αλλά κουβέντα να κάνουμε. Θα πουλήσουμε και κανένα πανελάκι σε κανένα σχολείο με λεφτά του Δήμου? Προμήθειες...

"ενεργειακή μετάβαση μπορεί να έχει μια κοινωνική διάσταση, αφού οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι συμβατές με επιχειρηματικά μοντέλα όπου οι πολίτες κατέχουν και συμμετέχουν από κοινού σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή ενεργειακής απόδοσης". Εδώ κύριε Φίλε της Πάρου είναι τα λεφτά. Προτείνεις να βάλει ο κόσμος λεφτά. Προτείνεις απάτη χειρότερη από τις ΕΛΔΕ του 2000. Φεϊγ βολάν:  Ο κύριος Φίλος της Πάρου θέλει να βάλετε λεφτά και να δανειστεί και ο Δήμος λεφτά για να αγοράσετε μαϊμούδες που ενεργειακά είναι όσο χρήσιμες όσο το δυναμό στο ποδήλατό σας.  Απατεωνιές με λεφτά του κοσμάκη, για να εξάγουν οι Γερμανοί και οι Δανοί τα απούλητά τους. Ευθυμιόπουλος Νο 2. Μόνο που ο Ευθυμιόπουλος έφαγε γιούχα σε συγκέντρωση για την Άνδρο όταν είπε κάτι τέτοια, και τώρα βρήκε λαγό.

"...να εφοδιαστούν με μέσα ανεξάρτητης εμπειρογνωμοσύνης ώστε να αναπτύξουν το δικό τους όραμα και προτάσεις επί του θέματος και που θα ανταποκρίνονται στην κλίμακα και στις οικονομικές δραστηριότητες του νησιού..." Θα έρθει ο Ευθυμιόπουλος ο Κρομμύδας, και ισοδύναμα αποτυχημένοι Πράσινοι να πουλήσουν αρλούμπες. Και κανένας συνεταιριστής από την Δανία?

Θέλετε δημόσια συζήτηση? Κάν'τε μια ημερίδα, με τηλεοπτική κάλυψη (για να την θυμάστε). 2-3 ομιλητές από την πλευρά των πάσης φύσεως  ΑΠΕτεώνων, και 2-3 από την άλλη, να γελάσω και εγώ από κάτω. Θέμα:  "Έχουν ρόλο οι ΑΠΕ σε μεταστροφή σε αειφόρα ηλεκτροδότηση"?  Χαχαχαάαχα! Θα στείλω κανένα Γερμανό να σας τα πει πρώτο χέρι. Ωμά και χύμα.

Πάρτε γεύση του κυρίου Φίλου της Πάρου. Αυτά σας αναμασάει... Προπερσινά ξινά σταφύλια. Απλά τώρα είστε πιο κουρασμένοι και αποχαυνωμένοι και ελπίζουν να σας τουμπάρουν...


άλλα έργα και ημέραι του Τρεμόπουλου αν δηλαδή έχετε αμφιβολίες τι δουλειά κάνει...

Υπάρχουν δύο (2) επιλογές:  1) Να έχουμε σχετικά φθηνό και απρόσκοπτο ρεύμα και 2) να ΜΗΝ έχουμε σχετικά φθηνό και απρόσκοπτο ρεύμα.  Τα περί καθαρού ή αειφόρου ρεύματος είναι ανοησία. ΔΕΝ υπάρχει καθαρό (ή βρώμικο) ρεύμα. Κάθε μορφή ηλεκτροπαραγωγής ρυπαίνει. Μερικές ρυπαίνουν κοντά μας, μερικές ρυπαίνουν μακριά μας.  Υπάρχουν σύγχρονες μονάδες με αντιρρυπαντική τεχνολογία, υπάρχουν παλαιές μονάδες χωρίς αντιρρυπαντική τεχνολογία. Οι σύγχρονες μονάδες απαιτούν νέα κεφάλαια (που είναι δυσεύρετα) αλλά έχουν το πρόσθετο όφελος να είναι "αποδοτικές". Καίνε λιγότερο καύσιμο για να παράγουν το ίδιο ρεύμα.  Οι ΑΠΕ παριστάνουν τις καθαρές, αλλά δεν μειώνουν χρήση καυσίμων και η κατασκευή τους είναι κάθε άλλο παρά ...καθαρή.

Κάθε εγκατάσταση λεγόμενων ΑΠΕ, είτε είναι των Κοπελούζου/ENEL είτε είναι των Οικολόγων-Πράσινων κάνει ζημιά στην δυνατότητα φθηνού και απρόσκοπτου ρεύματος, επειδή τρώει κεφάλαια που δεν παράγουν φθηνό και απρόσκοπτο ρεύμα.  Έχουμε δώσει στην Ελλάδα πάνω από €9 δις κεφάλαιο για 5.000 μεγαβάτ αιολικά και φωτοβολταϊκά τα οποία αποπληρώνουμε με περίπου €1,5 δις τον χρόνο. Για αυτά τα λεφτά δεν παίρνουμε καμμία αξιόπιστη ηλεκτροδότηση. Ο αέρας φυσάει κουτουρού και όχι κάθε μέρα, και ο ήλιος λάμπει λίγες ώρες την ημέρα και επίσης όχι κάθε μέρα. Με αυτά τα λεφτά θα μπορούσαμε να είχαμε σύγχρονες αντιρρυπαντικές μονάδες.  Αντ' αυτού πετάξαμε και πετάμε λεφτά.

Η διασύνδεση της Πάρου δεν είναι κακή ιδέα, απ' εναντίας. Η ηλεκτροδότηση από μεγάλες μονάδες βάσης είναι φθηνότερη από επιτόπια ηλεκτροδότηση, αλλά η διασύνδεση δεν συμφέρει πάντα. Ωστόσο, το κίνητρο της διασύνδεσης δεν είναι η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση, αλλά το φύτεμα αιολικών. Χωρίς διασύνδεση, δεν μπαίνουν αιολικά.  Η πρεμούρα δεν είναι να εξοικονομήσουμε πετρέλαιο, αλλά να εισάγουμε αιολικά. Και να υποκαταστήσουμε εισαγόμενο πετρέλαιο με εισαγόμενο αέριο. Ο λιγνίτης και το κάρβουνο δαιμονοποιούνται για να εισάγουμε αέριο. Τα αιολικά, αφού μπουν, θα είναι δικαιολογία για να καίμε αέριο -- αν το βρίσκουμε!  Η Γερμανία, η Πολωνία, η Αγγλία, οι ΗΠΑ, η Κίνα και οι περισσότερες χώρες στον κόσμο ηλεκτροδοτοτούνται από κάρβουνο και λιγνίτη. Μερικοί όπως η Γαλλία, από πυρηνικά. Πολύ λίγοι, όπως η Νορβηγία ή η Κόστα Ρίκα, με υδροηλεκτρικά. Κανείς δεν ηλεκτροδοτείται από ΑΠΕ. Κανείς. Ούτε η Γερμανία, ούτε η Δανία.

Τα περί δήθεν ενεργειακής αυτάρκειας με δήθεν καθαρή και αειφόρο ενέργεια είναι αρλούμπες. Ποτέ και πουθενά, κανένας συνδυασμός ΑΠΕ (πλην μεγάλων υδροηλεκτρικών) δεν έδωσε οποιαδήποτε αυτάρκεια, ούτε μείωσε κατανάλωση καυσίμων. Όπου, σε μερικά πειραματικά νησάκια, με χίλια κόλπα μπήκαν πολλές ΑΠΕ η εξοικονόμηση ήταν από μηδενική έως οριακή και κόστισε ο κούκος αηδόνι.  Εάν κάποιος χαρίσει στην Πάρο πολλά φωτοβολταϊκά και περισσότερες πανάκριβες μπαταρίες και  εάν οι Παριανοί μάθουν να μην έχουν πάντα όσο ρεύμα  θέλουν, μέχρι να χαλάσουν οι μπαταρίες και τα φωτοβολταϊκά (ναι, χαλάνε με τον καιρό), μπορεί η Πάρος να παραστήσει την ...προσωρινά αειφόρα.  Αλλά κανείς δεν χαρίζει, όλοι πουλάνε (και οι Οικολόγοι-Πράσινοι δεν είναι παρά πονηροί πλασιέ τους).

Οι ΑΠΕ (πλην μεγάλων Υ/Η) είναι ένα κακόγουστο και ακριβό θέατρο που παίζεται μόνο για τις επιδοτήσεις. Οι λεγόμενες λαϊκές ή συνεταιριστικές ΑΠΕ είναι ακόμα πιο χυδαίο θέατρο. Οι επιδοτήσεις που παίρνουν οι μεγάλοι επιτήδειοι φυσικά δεν θα υπάρχουν για τους πολλού μικρούς (θυμηθείτε τις επενδύσεις στο Χρηματιστήριο του 2000), αλλά το χυδαίο είναι ότι οι μικροί θα χάσουν τα λεφτά τους και οι Δήμοι θα βρεθούν με χρέη που δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν, έχοντας δανειστεί για μαϊμουδιές.

Η χώρα μας είναι δυστυχώς σε πολλά αδιέξοδα, το πιο εμφανές είναι το οικονομικό. Σάς αφήνω με ένα πράγμα να θυμάστε:   Το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο θα γίνει χειρότερο με περισσότερες ΑΠΕ.  Οι ΑΠΕ λειτουργούν σαν ένας μη ανταποδοτικός φόρος.  Θα μάς κάνουν ακόμα φτωχότερους, χωρίς να παίρνουμε ο,τιδήποτε χρήσιμο σε αντάλλαγμα. Όχι, δεν ηλεκτροδοτούν, ούτε εξοικονομούν μετρήσιμα καύσιμα.  Αλλά μας αναγκάζουν να καίμε ακριβότερα καύσιμα και να πληρώνουμε ακριβότερα το ρεύμα -- που οι ίδιες δεν εξασφαλίζουν.

Πριν το 1800, είμαστε αειφόροι. Δεν είχαμε ρεύμα και η όποια ενέργεια χαλούσαμε ήταν τα ξύλα και τα κλαδιά που καίγαμε. Δεν χρειάζεται να πληρώνουμε για ΑΠΕ για να ξαναγυρίσουμε σε τέτοιες αειφορίες -- εκτός πια και εάν θα έχουμε γυρίσει στο 1800 αλλά θα πρέπει να φορτίζουμε λαπτοπ και σμαρτφόουν...

Και, μην ξεχνάτε... Ο κάθε Σκάϊ και η κάθε δημοσιογραφική ιστοσελίδα, πληρώνονται για να λένε ή να μην λένε αυτά που θέλει αυτός που πληρώνει.  Υπάρχει πίεση για την αιολική άδεια στις Κυκλάδες. Εκκρεμούν κάτι προσφυγές στο ΣτΕ, το ΣτΕ υποτίθεται κοιτάει τυπικά και διαδικαστικά, οι άδειες εγκατάστασης απαιτούν ...γη, και ο Έλληνας "επενδυτής" ( εθνικός μας μεσάζων)  έχει ήδη πουλήσει την αιολική άδεια που δεν έχει βγάλει.  Συν, είναι ...εισαγωγέας ρεύματος και εισαγωγέας αερίου.  Οι ΑΠΕ σημαίνουν εισαγωγές ρεύματος και εισαγωγές αερίου. Καταλαβαίνετε τι πίεση έχει πέσει και θα πέσει ακόμα.

8 σχόλια:

nikos είπε...


ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ

https://www.youtube.com/watch?v=Edg1qXX2jYU

Professor Moriarty είπε...

Διάβασε αυτό τώρα για να δεις ότι αυτός ο γραφικός τύπος το τερμάτισε. Βρίζει τους... “οικολόγους” που αντιδρούν στα αιολικά στα νησιά και λέει ότι αν ήταν “εξουσία” θα υποχρέωνε κάθε νησί να γίνει σε 1 χρόνο “ενεργειακά αυτόνομο” (αλλά με αιολικά!). Αν δεν είχα ακούσει ότι αυτοπροσδιορίζεται ως “φιλελεύθερος”, θα είχα συμπεράνει ότι είναι ερασιτέχνης οπαδός του Κιμ Γιογκ Ουν που ασπάσθηκε την energiewiende. Το κείμενο είναι τόσο σουρεαλιστικό και αυτοαναιρούμενο ώστε δεν προσφέρεται για ανασκευή, παρά μόνο για ψυχαγωγία.

archaeopteryx είπε...

οικωλόγος πράσινος. Έχει άλλους πελάτες. Πιτσικόμης (beachcomber) που έγινε μπιζαναδόρος.

Sophia Kollia είπε...

Καλημέρα. Χαρά στο κουράγιο σου τόσα χρόνια, έχεις ξεστραβώσει κόσμο και κόσμο.Είναι δυνατον να έρθεις εδώ , στΗΝ Κάρυστο δηλαδή, να έχουμε μια ενημέρωση σε ανθρώπους που δεν έχουν ίντερνετ?

archaeopteryx είπε...

με τιμάτε κυρία 2.20, αλλά υπάρχω στο πριν 150.000.000 χρόνια. Κανει πολλή ζέστη΄, έχει πολλή υγρασία και αυξημένο CO2! Πρέπει να βρείτε υπαρκτό πρόσωπο...

spiral architect είπε...

Έχω πέσει κάτω και χτυπιέμαι ρε μαλάκα! Πιάσε μια κοτομπέικον με σος και μια μπύρα χωρίς αλκοόλ!

spiral architect είπε...

Η οργάνωση έχει έδρα την Πάρο και παράρτημά της λειτουργεί ήδη στις Βρυξέλλες .
(γιατί εκεί είναι οι καλές οι άκρες, lobbing, που λένε και στο χουργιό μου)
Έχουν πιάσει πόρτα για το χειμώνα.

Ξέρουν καλά τι κάνουν. ;-)

archaeopteryx είπε...

σπάϊραλ, η έδρα είναι στην Γερμανία, η βιτρίνα στις Βρυξέλλες, και από 2-3 πλασιέ σε κάθε γειτονιά με διορισμένους γκιουλέκες με σφραγίδες στα Υπουργεία