Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Τα αιολικά της ENEL Green (ή οποιουδήποτε) στην Νότια Εύβοια (ή οπουδήποτε) ΔΕΝ είναι "επένδυση". Είναι επιδοτούμενη αρπαχτή


Έχει πέσει πολύ κλάμα με τις αντιδράσεις και το μπλοκάρισμα της μαϊμουδιάς την ENEL στην Νότια Εύβοια.  Ο λόγος είναι απλός:  Η ENEL έχει αγοράσει την άδεια που έβγαλε η DAMCO, με υπογεγραμμένη συμφωνία να την πληρώσει, είτε γίνει το έργο είτε όχι (και ακούω ότι πρόκειται για κανένα κατοστάρικο από τα μεγάλα) και φυσικά το φυσάει και δεν κρυώνει.

Το πώς υπέγραψε τέτοια συμφωνία με την DAMCO η ENEL δεν το καταλαβαίνουν τα εν Ελλάδι χαμηλόβαθμα στελέχη της Ιταλικής εταιρίας. Αλλά οι ψίθυροι (τι να κάνω? υπάρχουν...) λένε ότι ...τα μοιράστηκαν, παρασκηνιακά -- ποτέ δεν θα βρεθεί εδώ. Πρέπει να βρω αντιαιολικούς στο Ιταλικό facebook να τους πω να το ψάξουν εκεί...

Αλλά πάμε στα παραμύθια της διαφημιστικής (υπέρ των αιολικών) και συκοφαντικής (κατά των φουκαράδων που αμύνονται) καταχώρησης που παριστάνει το "άρθρο".
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1564734/ependysh-300-ekat-eyro-sta-aiolika-krinetai-sto-st.html

1) Τα 40 γραφειοκρατικά κύματα τα ακούω βερεσέ. Η διαδικασία και η νομοθεσία αιολικής αδειοδότησης είναι κομμένη και ραμμένη από τους ίδιους τους αιολικούς. Κάθε στάδιο ελέγχεται και μεθοδεύεται από τους αιολικούς. Τα 12 χρόνια καθυστέρησης είναι επίσης θέατρο (αλλά παραδοχή ότι η αιολική απάτη ξεκίνησε επί Σημίτη και ανδρώθηκε επί Σιούφα). Το έργο θεωρήθηκε "ώριμο" μετά την επίσκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι χωροθετήσεις των ανεμογεννητριών ήταν τόσο επιπόλαιες, που η ίδια η ENERCON είχε πει ότι δεν έστεκαν (κυριολεκτικά -- είχαν μερικές σε άκρη γκρεμών). Τα 40 γραφειοκρατικά κύματα είναι όλα με απόλυτα ελεγχόμενες υπηρεσίες. Πρώτα σφράγιζαν "ΝΑΙ" και μετά κοιτούσαν τι σφράγιζαν.

2) ΔΕΝ είναι επένδυση. Είναι αρπαχτή, εγγυημένη από επιδοτήσεις, που σε αντίθεση με την σε εξέλιξη πρακτική της υπόλοιπης Ευρώπης, για την ENEL και την DAMCO (που έβγαλε και πούλησε τις άδειες)  πήραν και παράταση του παλιού, γαλαντονόμου καθεστώτος. Τους επιδοτούμε εμείς, και τους επιδοτεί με ζεστά μετρητά μπροστά κάνενα ΕΣΠΑ ή Γιούνκερ, για να αγοράσουν με δανεικά πολλές Γερμανικές ανεμογεννήτριες. Τα δάνεια τα αποπληρώνουμε εμείς από φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος. Το 80% της "επένδυσης" είναι για τα αιολικά, τα υπόλοιπα είναι χωματουργικά και χαμόγελα. Τα καλά λεφτά δεν είναι η επιδότηση με την ταρίφα, αλλά η επιδότηση μπροστά. 40% στα 300 εκατομμύρια = 120 εκατομμύρια.

3) Οι αναφερόμενες 483 GWh ετησίως δεν φτάνουν να ηλεκτροδοτήσουν το βράσιμο ενός αυγού.  Τα περί 129.000 οικογενειών είναι παραμύθι που αναμασάει η ΕΛΕΤΑΕΝ και οι ανά τον Δυτικό κόσμο ΕΛΕΤΑΕΝ. Να δοκιμάσει το αφεντικό της DAMCO ή ο Δόκτωρ Τσιπουρίδης να ηλεκτροδοτήσουν τα σπίτια τους με αιολικά, να γελάσω.

4) Οι 433.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα είναι επίσης παραμύθι. ΟΥΤΕ ένα γραμμάριο, μετρημένο σε Γερμανία, Ολλανδία, και οπουδήποτε. Έχουμε 5.000 μεγαβάτ αιολικά και φ/β, και δεν εξοικονομούν ούτε ένα γραμμάριο λιγνίτη ή φυσικό αέριο. Οι σύγχρονες μονάδες λιγνίτη μειώνουν εκπομπές, η υποκατάσταση άνθρακα με πυρηνικά ή αέριο ή υδροηλεκτρικά μειώνει λίγο τις εκπομπές, αλλά αυτό που πραγματικά μειώνει εκπομπές είναι η φτώχεια και η ύφεση. Η Ελλάδα έχει ρεκόρ ύφεσης και ρεκόρ μείωσης χρήσης καυσίμων και εκπομπών.

5) Ο υποβολέας του άρθρου θεωρεί την περιοχή όπου θα μπουν αιολικά, άχρηστη και επομένως κατάλληλη. Το ίδιο λένε και για την ...Σκωτία.

6) Η γη είναι μισθωμένη. Ε και?  Και οι κλέφτες τραπεζών μισθώνουν αυτοκίνητα και ακίνητα για να κάνουν την δουλειά τους. Ή τα κλέβουν. Όσοι αρνήθηκαν να δώσουν γη, τους έτρεχαν στα δικαστήρια της Καρύστου με χορτολιβαδικούς και δσικούς χαρακτηρισμούς:  Ή μου νοικιάζεις την ιδιοκτησία σου, ή στην παίρνω. Η Δασική είναι μάλλον πιο φαύλη από την ...πολεοδομία.

7) Θα δώσουν επιστροφές... Οι επιστροφές θα είναι από τις ...επιδοτήσεις. Θα δίνουμε 100 για να πάρουμε 3. Δεν θέλουμε να δίνουμε τα 97, κρατήστε τα 3 και σε καλή μεριά.

8) Θετικές γνωμοδοτήσεις από την ΕΛΕΤΑΕΝ? Να σοβαρευτούμε. Δίνουν οι πλασιέ, οι παραμυθάδες πλασιέ, οι κακοί προπαγανδιστές πλασιέ, γνωμοδοτήσεις?  Αχαχαχαάχαχα! Σαν να λέει ο κατασκευαστής τσιγάρων σε παιδιά να καπνίζουν για να είναι πιο καλοί μαθητές και να σώσουν την ψυχή τους! Οι άνθρωποι πλασάρουν ανεμογεννήτριες και το λένε κάθε χρόνο στον ...απολογισμό τους. Και γνωμοδοτούν? Πάμε καλά?

9) OK... Δεν αρέσει ο ΣΠΠΕΝΚ και ο μικρός αριθμός των 3 κατοίκων... Λίγο πιο πέρα, στις Κυκλάδες έχει μερικές χιλιάδες υπογραφές εναντίωσης στα αιολικά της ίδιας παρέας. Να δούμε τι θα τους πούνε εκεί! Αλλά "εκβιάζει"? ΑΥΤΟ λέει το άρθρο!  Ζήτησαν ανταλλάγματα για να μην αντιδρούν?! Δεν νομίζω. Από αυτά που βλέπω και ακούω, βλέπω απλούς ανθρώπους, αγχωμένους για την καταστροφή στα βουνά τους που σαν μόνη ελπίδα βλέπουν την ...νομιμότητα!

10). Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσουν τα αιολικά. Δεν μου αρέσει να τα βλέπω ή να τα ακούω. Αλλά πιο πολύ δεν μ' αρέσει να πληρώνω κερατιάτικα σε τύπους που με κοροϊδεύουν. Μάς κοροϊδεύουν οι αιολικοί. Υπάρχουν ΜΟΝΟ με επιδοτήσεις και μόνο ΓΙΑ τις επιδοτήσεις. ΔΕΝ εξοικονομούν μετρήσιμα καύσιμα, τουλάχιστον όχι στην Γερμανία ή στην Ολλανδία, ή όπου έχουν μετρηθεί. Δεν συμβάλλουν στην ασφάλεια ή επάρκεια ηλεκτροδότησης, απεναντίας, αποσταθεροποιούν τα δίκτυα και η προσπάθεια ενσωμάτωσής τους κοστίζει περισσότερο από ότι τα ίδια τα αιολικά. Προωθούντα από ψεύτες με ψέματα. ΜΟΝΟ ψέματα.


Το καταλαβαίνω που δεν με συμπαθούν, αλλά τι να κάνω? Η αλήθεια δεν κρύβεται. Έχουν δοκιμάσει να μου γράφουν απειλητικά σχόλια, ότι πίνω Γαλλικό κρασί με σούσι (δεν πάει το κρασί με το σούσι, νομίζω), ότι θα μου στείλουν τον εισαγγελέα (το βλέπω τώρα, μία ώρα αγόρευση σε δικαστήριο με γραφήματα και πίνακες, θα μου αρέσει). Το τελευταίο είναι να μιμούνται το ψευδώνυμό μου: archaeopteryxgr_ αντί σκέτο archaeopteryx. Πουλάκια μου με κάτι τέτοια ξεβαριέμαι και γράφω με μεγαλύτερο κέφι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: