Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

"Προϋπόθεση η ασφάλεια εφοδιασμού και τα χαμηλό κόστος ενέργειας, ειδεμή κλείνουμε"

Έτσι που πάμε, θα πρέπει να κάνουμε δώρο στους κκ Τσίπρα, Σταθάκη και Φάμελλο (και φυσικά στους φαιδρούς της ΕΛΕΤΑΕΝ και των διάφορων "οικολογικών" ΜΚΟ, αλλά και στους περίεργους της ΝουΔου) συνδρομές στον Γερμανικό Τύπο, μπας και πάρουν χαμπάρι τι γίνεται στην χώρα που μάς υπαγορεύει τι να κάνουμε...


https://www.focus.de/regional/sachsen/industrie-ministerpraesident-gegen-schnellen-braunkohleausstieg_id_8122410.html

Mittwoch, 27.12.2017, 07:04

Der sächsische Ministerpräsident Michael Kretschmer (CDU) hat sich gegen einen schnellen Ausstieg aus der Braunkohle ausgesprochen.

Im Gespräch mit der „Süddeutschen Zeitung“ (Mittwoch) bezeichnete er die Versorgungssicherheit und niedrige Energiekosten als eine Voraussetzung für das Gelingen der Energiewende und des Klimaschutzes. Braunkohle sei „die einzige grundlastfähige heimische Energie“, sagte der 42-Jährige und forderte eine Änderung des Erneuerbare-Energien-Gesetzes. Mit Blick auf die sächsischen Braunkohlestandorte in der Lausitz und ein dort ebenfalls zur Disposition stehendes Siemens-Werk forderte der Ministerpräsident, „dass es eine faire Beurteilung der Standorte gibt und nicht einfach einer herausgepickt wird, bei dem es dann heißt: Den schließen wir.“

Ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας Michael Kretscmer (CDU) τοποθετήθηκε κατά της γρήγορης εξόδου από τον λιγνίτη

Σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung ανέφερε ότι η ασφάλεια εφοδιασμού και το κόστος της ενέργειας είναι προϋποθέσεις για την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης και την προστασία του κλίματος.  "Ο λιγνίτης είναι η μόνη εγχώρια πηγή ισχύος βάσης", είπε ο 42χρονος και ζήτησε την τροποποίηση του Νόμου EEG. Λαμβάνοντας υπ' όψη τα κοιτάσματα λιγνίτη και μία μονάδα της Siemens στην περιοχή του, ζήτησε να υπάρξει δίκαιη αξιολόγηση και όχι επιλογές που να σημαίνουν "κλείνουμε".

Η Γερμανία ηλεκτροδοτείται από λιγνίτη, εισαγόμενο λιθάνθρακα, πυρηνικά και λίγο περισσότερο αέριο από ότι σε προηγούμενα χρόνια. Έχει πολλές εγκατεστημένες ΑΠΕ από τις οποίες η πιο εμφανώς χρήσιμη είναι η ...βιομάζα και τα λίγα υδροηλεκτρικά που έχει. Τα φωτοβολταϊκά υπάρχουν μόνο με την μεταβλητή λειτουργία των μονάδων λιθάνθρακα (και όχι μεταβλητή -- και ασύμφορη -- λειτουργία μονάδων αερίου). Τα αιολικά είναι, με συγχωρείτε, χ_σε ψηλά κι αγνάντευε, βασικά υπάρχουν και ...απορρίπτονται (επί πληρωμή) σε γείτονες. Η ηλεκτροδότηση στην Γερμανία και το αφήγημα για τις ΑΠΕ από επίσημα στοιχεία, με αναφερόμενες της επίσημες πηγές.



Πέρα από τον Γερμανικό Τύπο που καθημερινά επαναλαμβάνει αυτά που έχει πει παλιότερα το αφεντικό της Ζήμενς, ότι η ηλεκτροδοτική πολιτική της Γερμανίας είναι παράδειγμα προς απόλυτη αποφυγή (αλλά τουλάχιστον τους βοηθάει να εξάγουν καμμιά ανεμογεννήτρια), τόσο στελέχη της Energiewende και της IRENA έχουν γράψει ότι έχουν μεν  ενσωματώσει πολλές ΑΠΕ, αλλά 1) η ενσωμάτωση αυτή έχει υπερδιπλασιάσει το κόστος και 2) η προσπάθεια ενσωμάτωσης με τρόπους άλλους από την απλή μεταβλητή λειτουργία των συμβατικών μονάδων (πχ με αντλησιοταμίευση) κάνει τις ΑΠΕ μη βιώσιμες.  Η ενσωμάτωση με μεταβλητή λειτουργία έχει σαν ορατό αποτέλεσμα α) τον διπλασιασμό του κόστους του ρεύματος και β) την μη μείωση εκπομπών CO2.

Μόνο στην χρεοκοπημένη και με εξαφανισμένη βιομηχανία χώρα μας, κάτι γραφικοί -- από ψεύτες πλασιέ, μέχρι παπαγαλίζοντες Υπουργοί και φυσικά οι μόνιμα πειναλέοι για τζάμπα λεφτά χωματουργοί -- λένε ότι οι ΑΠΕ εξασφαλίζουν επάρκεια ισχύος, και η αντλησιοταμίευση έχει νόημα.  Διαφωνούν μαζί τους, επωνύμως και επι σειρά ετών οι πάντες και, φυσικά, τα δεδομένα και η κοινή λογική.

Η ενημέρωση διαλύει τα λαμόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: