Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Πολλά λεφτά για περίπου τίποτα (τα αιολικά στην Σουηδία)


http://www.ystadsallehanda.se/opinion/hogt-pris-for-lite-effekt/ σε αυτόματη μετάφραση εδώ.

Η κυριολεκτική μετάφραση του τίτλου είναι "υψηλή τιμή για λίγο αποτέλεσμα". Στην ουσία λέει "πεταμένα λεφτά".

Το άρθρο λέει ότι οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν για κάτι που δεν μειώνει εκπομπές που σχετίζονται με το Κλίμα. Η Σουηδία ηλεκτροδοτείται με υδροηλεκτρικά και πυρηνικά και δεν εξαρτάται από πετρέλαιο παρά μόνο για μεταφορές.  Ωστόσο και εκεί, τα κόμματα (πλην φιλελευθέρων, δεξιών και αριστερών) λένε για 100% ΑΠΕ μέχρι το 2040, σαν αυτό να έχει σχέση με το Κλίμα. Δεν έχει. Είναι "μια ακριβή μετάβαση από ένα σταθερό και αποτελεσματικό σύστημα ηλεκτροδότησης σε ένα που εξαρτάται από τον καιρό και από συστήματα εφεδρείας".

Και ακόμα και οι υποστηρικτές αυτής της μετάβασης διχάζονται στο θέμα των πυρηνικών, με τους συντηρητικούς να ερμηνεύουν ότι θα υπάρξουν περισσότερα, και τους Πράσινους καθόλου πυρηνικά. Προσθέτω εγώ ότι οι Πράσινοι μάλλον δουλεύουν για την Γκαζπρόμ.

Ωστόσο όλο το εγχείρημα αναφέρεται από το άρθρο σαν σπατάλη πόρων αφού τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι ώριμη τεχνολογία που παρ' όλα αυτά εξαρτάται από επιδοτήσεις σε βάρος άλλων αποτελεσματικών και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών.

Μπορεί η Σουηδία να είναι μακριά, αλλά να θυμίσω τι έχει πει η Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας για τα αιολικά:

  • Τα δισεκατομμύρια σε αιολικές επιδοτήσεις είναι σπατάλη
  • Η αιολική παραγωγή ενέργειας είναι αμελητέα
  • Η αιολική ενέργεια απαιτεί πρόσθετα ακριβά δίκτυα
  • Τα αιολικά βλάπτoυν την ανταγωνιστικότητα
  • Τα αιολικά επιβαρύνουν πολύ τον καταναλωτή
  • Τα αιολικά δεν μειώνουν τις εκπομπές CO2 (δλδ κατανάλωση καυσίμων)

  • Και μην ξεχνάτε:  Η ΕΟn αλλά και ο ΑΔΜΗΕ και η ΡΑΕ (αυτή, σε στιγμή σπάνιας ειλικρίνειας) έχουν πει ότι τα αιολικά δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Οι ειδήσεις των τελευταίων 5-10 ετών, το επιβεβαιώνουν. Οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις επιφανών Γερμανών και όχι μόνο, το επιβεβαιώνουν. Εδώ, τσιμουδιά:  Το κεφάλι κάτω και παπαγαλία αρλουμπών από "Υπουργούς" και "επιχειρηματίες".

    Δεν υπάρχουν σχόλια: