Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Το Ελντοράντο των ΑΠΕ... «Λαμόγια με το γράμμα του Νόμου»


Είναι δύσκολο να εμπεδώσετε ότι οι ΑΠΕ δεν είναι ούτε Ανανεώσιμες, ούτε Πηγές Ενέργειας. Δεν είναι. Το φάϊμπεργκλας ενός ρότορα, το μπετόν της βάσης και οι διανοίξεις δρόμων σε δάση και παρθένες εκτάσεις δεν είναι ...ανανεώσιμα.  Και είναι ακόμη πιο δύσκολο να εμπεδώσετε ότι οι ΑΠΕ δεν είναι επενδύσεις. Δεν βάζει κάποιος "επενδυτής" λεφτά για να πουλάει κάτι που θέλει ο καταναλωτής.  Ο ΑΠΕΤζής επενδυτής" πληρώνεται για να πουλάει κάτι εν πολλοίς άχρηστο, που είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράζουμε σε τιμές όσο φουσκωμένες χρειάζεται να είναι για να βγάζει λεφτά, αφού δώσει τις χάντρες και τα καθρεφτάκια στους παρατρεχάμενους. Οι "επενδυτές" ΑΠΕ υπάρχουν μόνο επειδή τους πληρώνουμε αδρά (και υποχρεωτικά) να παριστάνουν τους επενδυτές. Η ενέργεια από ΑΠΕ (και αναφέρομαι στα μεταβλητά φωτοβολταϊκά και στα μεταβλητά και στοχαστικά αιολικά), "ενσωματώνεται" μεν στα δίκτυα, αλλά δεν ηλεκτροδοτεί.  Δεν υποκαθιστά συμβατικές μονάδες. Δεν εξοικονομεί συμβατικά καύσιμα.  Απαιτεί ένα σωρό ακριβές και ενεργοβόρες παρεμβάσεις για να ...μην κάνει ζημιές. Εμείς πληρώνουμε και αυτές τις παρεμβάσεις.

Ωστόσο, εάν εσείς και εγώ είχαμε από 10 ανεμογεννήτριες του 1 μεγαβάτ, θα βγάζαμε καλό μεροκάματο:
Τις ανεμογεννήτριες θα τις παίρναμε με δανεικά (€15 εκατομ.) που θα μάς  δάνειζε  η Γερμανική Τράπεζα του κατασκευαστή.  Την Γη θα μας την χάριζε το Ελληνικό Δημόσιο. Την διασύνδεση θα μας την χάριζε ο ΔΕΔΔΗΕ. Την μεταφορά ρεύματος θα μας την έδινε ο ΑΔΜΗΕ.  Και θα μάς χάριζε η Ευρώπη και ρεγάλο €5-6 εκατομμύρια για σερμαγιά, δωράκια, μελετητές και χωματουργικά.  Οι καταναλωτές (εσείς οι υπόλοιποι) θα πλήρωναν ΕΤΜΕΑΡ και αυξημένο ρεύμα για την αποπληρωμή του δανείου, τέλη διασύνδεσης, τέλη μεταφοράς και ΥΚΩ (για επιδότηση του καυσίμου εφεδρειών σε μη διασυνδεδεμένα νησιά).  Το μόνο που θα κάναμε είναι να έχουμε φωτοτυπικό για τις άδειες, χωματουργικά μηχανήματα, 5-6 οικωλόγους, 2-3 δημάρχους και τίποτα υπαλλήλους σε Δημόσιες "Υπερεσίες"  και στον Σκάει για να μας σιγοντάρουν.  Θα κερδίζαμε (εσείς και εγώ από τις 10 ανεμογεννήτριες, καθαρό, κάπου μεταξύ 500 και 1.000 χιλιάρικα ευρώ ετησίως. Χωρίς κεφάλαιο, Χωρίς ρίσκο. Όλα εγγυημένα και πληρωμένα από άλλους.

Αυτό ακριβώς κάνουν οι αιολικές εταιρείες σε πιο μεγάλη κλίμακα.

Βέβαια, ο τοπικός κόσμος αντιδράει. Πυρήνες κατά των αιολικών δημιουργούνται στην Αιτωλοακαρνανία.  Και το ρεπορτάζ, εμφανίζει την αντίδραση σαν αντίδραση σε "επενδύσεις" (που μόνο επενδύσεις δεν είναι. Επιδοτούμενες αρπαχτές είναι.


Πρόκειται για άνευ προηγουμένου στα χρονικά, από τουλάχιστον το 1950, παρασιτολογία μεγάλης κλίμακας. Τα ποντίκια, οι κοριοί κλπ της (κατά τύχην) διαφήμισης είναι χάδια μπροστά στην παρασιτολογία των ΑΠΕ.   Ο κόσμος αντιδράει επειδή δεν θέλει να του κάνουν το βουνό άνω-κάτω, με περιβαλλοντικά επιχειρήματα, κατάλοιπα της περιόδου που ο καταπληκτικός Μιχάλης Δεκλερής ήταν στο ΣτΕ και έπαιρνε σοβαρά το περιβάλλον, με αντοχή και νομικό σθένος κατά του πελατειακού συστήματος.  Το ΣτΕ, εδώ και καιρό, δεν είναι αυτό που ήταν και το πελατειακό σύστημα, απροκάλυπτα και ...Γερμανικά, μάλλον πιέζει το ΣτΕ. Ή το ΣτΕ ανέλαβε νέο-θρησκευτικό ρόλο: "Δεν πειράζει που κάνουμε ζημιά στο περιβάλλον με τα αιολικά, αφού σώζουμε το Κλίμα". Με πλήρη έλλειψη σεβασμού, "τρία πουλάκια κάθονταν":   Το πραγματικό Κλίμα δεν χαμπαριάζει από την μηδενική, βάσει διεθνών μελετών και επί μέρους τοπικής εμπειρίας μείωση CO2 από το 1% της παγκόσμιας ενέργειας που είναι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, κυρίες και κύριοι του ΣτΕ.  Τα λεφτά που πετάμε για να εξυπηρετούμε αυτές τις "επενδύσεις" είναι πεταμένα λεφτά, και οι "επενδύσεις", δεν είναι επενδύσεις, αλλά ενεργειακές και οικονομικές απάτες. Ή εάν θέλετε να το πω τεχνοκρατικά, είναι "αναδιανομή". Φόρος χωρίς αντάλλαγμα. Κεφαλικός φόρος στην ενέργεια συν φόρος σε Γη και Ύδωρ -- κυριολεκτικά. Βέβαια, το ΣτΕ μάλλον ξέρει τι γίνεται (θυμάστε τις αποφάσεις για το ΕΤΜΕΑΡ;) αλλά αυτές οι έρμες οι πολιτικές πιέσεις...

Οι ΑΠΕτζήδες ξέρουν μια χαρά πώς να διαχειριστούν τις τοπικές αντιδράσεις... Και το πυρηνικό τους όπλο είναι το ...λάδωμα.  Μην πάει το μυαλό σας σε φακελάκια, υπάρχουν πολλών ειδών λαδώματα,. μερικά τα λένε "ανταποδοτικά τέλη", μερικά τα λένε "ενεργειακές κοινότητες".


Οι ενεργειακές κοινότητες είναι η μετεξέλιξη της απάτης τώρα που αφ' ενός καλλιεργήθηκε το κλίμα ότι "δεν φταίνε οι ΑΠΕ, αλλά η κερδοσκοπία" και αφ΄ετέρου κόβονται οι γαλαντονόμες επιδοτήσεις και οι "επενδυτές" δεν θα πάρουν άλλο. Οι ενεργειακές κοινότητες είναι πολύ χειρότερο σκάνδαλο από αυτό του Χρηματιστηρίου του 2000:  Το 2000, αφού ξεπατώθηκαν στα λεφτά οι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, χώσαμε τις μετοχές στους Έλληνες θεσμικούς, και στην συνέχεια στους μικρούς. Που φυσικά πλήρωσαν την φούσκα. Και τότε, ενθαρρύνθηκαν  οι μικροί επενδυτές να δανειστούν λεφτά.  Τώρα θα πιέζονται οι Δήμαρχοι να χρεώνουν τους Δημότες για να βάλουν ΑΠΕ και να μην έχουν ρεύμα. Αειφορία με Δημοτικά δανεικά.  Με κράχτη κάτι ταλαίπωρους Δανούς που το έκαναν και τώρα πουλάνε ...αιολικά Βέστας και σε εμάς. Τόσο απλό.

Δεν έχουμε να κάνουμε με ποντίκια, έχουμε να κάνουμε με Λερναία Ύδρα, με συνεργό το Ελληνικό κράτος και την επί τουλάχιστον 20ετία παραποίηση της Ελληνικής γλώσσας:  Κλιματική Αλλαγή, επενδύσεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αειφορία. Κατασκευασμένες λέξεις. Κάτι σαν την καθαριότητα στην είσοδο των στρατοπέδων συγκεντρώσεως. Και εμάς μας πάνε για καθαριότητα.

2 σχόλια:

spiral architect είπε...

Πάμε άλλη μια Ρόδο:

Χωρίς ρεύμα όλη η Ρόδος - Γενικό μπλακ άουτ στο νησί

archaeopteryx είπε...

αυτή η άεργος ισχύς όταν φυσάει... Λές να προκαλούν αστάθειες τα αιολικά?