Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Πράσινες επιφυλάξεις


Όταν το κράτος διαφημίζει (με λεφτά φορολογουμένων, δικά μας λεφτά) "πράσινη" ανάπτυξη, "πράσινα" συνέδρια, "πράσινα" τα πάντα, θα σας πει, κάποιος υπάλληλος διαφημιστικής εταιρίας, ότι τώρα, είναι ευκαιρία, να αλλάξετε την παλιά σας διαφήμιση και να την κάνετε και εσείς "πράσινη". Ο ένας πράσινος με τον άλλον θα κάνουν περισσότερο μπούγιο.


Πρασίνισαν έτσι οι εταιρίες αυτοκινήτων, οι τράπεζες, εταιρίες πετρελαίων, εταιρίες οικιακών ειδών, και φυσικά, εταιρίες συμβούλων. Προσωπικά είμαι επιφυλακτικός σε μόδες, ειδικά σε περίεργους καιρούς. Αλλά, αφού με ρώτησαν "αν συμφέρουν φωτοβολταϊκά στην ταράτσα με πράσινο δάνειο", θα προσπαθήσω να απαντήσω. Το μόνο που βρήκα εύκολα είναι η πρόταση για 10ετές δάνειο για φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές στέγες (εδώ και εδώ).


Η χρήση σε βιομηχανική στέγη και η σχετική διαφήμιση μάλλον δεν ισχύουν για οικιακή εφαρμογή, αλλά επιτρέψτε μου να πω τα εξής:

(1) Το δάνειο είναι δεκαετές και η αναφορά σε μελλοντικά κέρδη 20ετίας. Να ζητήσετε να δείτε σύγκριση της απόδοσης από τα φ/β για την διάρκεια του δανείου και μόνο. Λεφτά που βγαίνουν μετά την δεκαετή διάρκεια αποπληρωμής είναι "ζήσε Μάη να φας τριφύλλι".

(2) Να ζητήσετε να δείτε σύγκριση όχι του αριθμητικού αθροίσματος των χρημάτων που θα βάλετε σε σχέση με το άθροισμα των χρημάτων που θα εισπράξετε, αλλά να ζητήσετε κάτι που λέγεται "παρούσα αξία". Η "παρούσα αξία" είναι αυτό που λέμε "κάλλιο 5 και στο χέρι παρά 10 και καρτέρει". Μάλλον δεν θα την ξέρουν, αλλά να επιμείνετε. Ούτως ή άλλως, να αγνοήσετε λεφτά που σας λένε ότι θα εισπράξετε μετά 10 χρόνια. Η "παρούσα" αξία προϋποθέτει ότι ξέρετε τι επιτόκια θα ισχύουν σε 8, 15, 19 κλπ χρόνια. Ρωτήστε την τράπεζα, δεν θα σας πει, και αν σας πει, ζητήστε δάνειο για τα ίδια χρόνια (θα σας πει "όχι κυρία μου δεν γίνεται").

(3) Όσους γνωστούς έχω ρωτήσει, μου λένε ότι τα φ/β χάνουν λίγη απόδοση μετά τα πρώτα 4-5 χρόνια, και πολλή μετά τα 15. Ζητήστε γραπτή εγγύηση (και διαβάστε την).

(4) Γενικά, ελάχιστοι δέχονται "επενδυτικό ορίζοντα" πάνω από 5-6 χρόνια, και, τέτοιες μέρες, 5-6 μήνες. Εδώ δεν είναι Αμερική να σχεδιάζεις για 20 χρόνια. Εδώ αλλάζει ο φορολογικός νόμος κάθε 6 μήνες, ο εκλογικός κάθε 1,5 και υπάρχουν ένα σωρό νόμοι με παράθυρα, που γενικά δεν έχει κανένα νόημα να σχεδιάζεις μακροχρόνια, και κανένας σοβαρός δεν το κάνει. Γιατί νομίζετε δεν γίνονται επενδύσεις;


Προσωπικά, αν ζούσα εκτός δικτύου, και είχα ανάγκη για ρεύμα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, το καλοκαίρι, και είχα οικονομική άνεση, θα το σκεφτόμουν. Με μπαταρίες και τέτοια, ούτε για αστείο. Δεν θα δανειζόμουν λεφτά για 10 χρόνια. Καλό για την τράπεζα που μου πουλάει το δάνειο και την ασφάλιση, κακό για μένα και την τσέπη μου. Αν είχα μονοκατοικία στο Πόρτο Χέλι, ή την Ιεράπετρα, με πέργκολες και εξωτερικό χώρο πάρκινγκ, και είχα πολλά λεφτά και ήθελα να εντυπωσιάζω τους καλεσμένους μου, ίσως έβαζα φωτοβολταϊκά στις πέργκολες, στο πάρκινγκ, και στην στέγη, με πρόσθετο όφελος την σκίαση. Στο σημερινό οικονομικό κλίμα, αν είχα τα λεφτά για το 20 ή 25% προκαταβολή για το πράσινο δάνειο, θα κρατούσα τα λεφτά. Ζούμε σε περίοδο που "cash is king".


Τέλος, διαφημίσεις για αυτοκίνητα με δάση, αιώνια ζωή, γκαζόν στο Παγκράτι, "μιά για πάντα", παιδάκια από την Δανία με μπλε μάτια, ο,τιδήποτε έχει την λέξη "βιώσιμη", "αειφόρο", "πράσινη", "φορέας", με ξανθειές, μπλε ουρανούς, στήριξη της Greenpeace κλπ, με κάνουν πάρα πολύ επιφυλακτικό, έως εκ των προτέρων αρνητικό.

Είδα, με καθυστέρηση, ότι και άλλοι, πριν τις εκλογές που ανέδειξαν τον Πράσινο Πρωθυπουργό, είχαν δει την Πράσινη Απάτη.

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να πας στην Ελευσίνα να δεις ενεργες αποδείξεις

Ανώνυμος είπε...

Και οι αιολικοί έχουν ανασφάλειες για το τι ταρίφες θα έχουν μετά από λίγα χρόνια. Ιδίως αυτοί που μένουν με την είσπραξη. Οι άλλοι οι ενδιάμεσοι, εισπράττουν και φεύγουν. Τι εξασφάλιση έχει ο άλλος ότι σε 9 χρόνια θα έχει αυτό που του λέει ο νόμος σήμερα?

Ανώνυμος είπε...

1.16

ΑΜΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ Η ΧΩΡΑ , ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΝΑ ΑΡΧΙΔΙ.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΙΣΘΟΙ -ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ

Ανώνυμος είπε...

Αν είχες μονοκατοικία στο Πόρτο Χέλι δεν θα έβαζες τέτοια πράγματα ούτε θα έψαχνες για δάνεια.

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα προλάβουν.
Εχουν αρχίσει τα κατασταλτικά, μηνυσεις φιμώσεις και τα σχετικά.

Σημάδι ότιγνωρίζουν το μεγεθος της ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ!
@αλλενάκι

Unknown είπε...

Αρχαίε σε ευχαριστώ πολύ για τις φωτογραφίες!
Σου είμαι υπόχρεος!

geokalp είπε...

μαζί σου στις επιφυλάξεις!

πολύ σωστός σε αυτό με τη Καθαρή Παρούσα Αξία, αλλά μιλάμε για πολύ ψιλά γράμματα σε αυτή τη χώρα που όπου κι αν βάλεις υπογραφή αποκλείεται να έχεις διαβάσει τους όρους νωρίτερα..!

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ?

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ είπε...

Η πράσινη ανάπτυξη είναι η επένδυση κεφαλαίων σε υποδομές, μεταφορικά μέσα και σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης μέρος των οποίων μπορούν να μετατραπούν σε μέσα παραγωγής (για να δωθούν κίνητρα αγοράς του εξοπλισμού), με σκοπό την προώθηση της γιγάντωσης πολυεθνικών εταιριών με πράσινο φιλικό μανδύα.

Πολυεθνικές εταιρίες και τράπεζες, με επενδύσεις σε ''πράσινες εταιρίες'' θα ελέγχουν υποδομές και μεταφορικά μέσα μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων, μέσω (κυρίως) της εξαγοράς κρατικών μετοχών (στην περίπτωση που έχουν μπεί στο χρηματιστήριο), ή δημιουργώντας καινούργιες υποδομές και εκμεταλευόμενες τον ορυκτό πλούτο.

Πολυεθνικές εταιρίες και τράπεζες με τον πράσινο μανδύα θα έχουν υπερκέρδη (οι πολυεθνικές) από την μεγάλη προσφορά εργατικού δυναμικού (χαμηλοί μισθοί λόγω ανασφάλειας του εργατικού δυναμικού).

Αναπτύσσοντας οικολογική συνείδηση για ιδιοτελείς υλικούς και εξουσιαστικούς σκοπούς με νομικές, πολιτικές διευκολύνσεις και την εξασφάληση σταθερών συνθηκών ομαλής λειτουργίας με τον ελέγχο του λαού (συμπεριφορά, αριθμός πληθυσμού, κοινωνικό επίπεδο).

απορία είπε...

Πολύ διαφωτιστική η ανάρτηση. Μια εταιρία κατασκευής φ/β επικοινώνησε με το σκεπτικό
και για οικιακή χρήση και για πώληση στη ΔΕΗ , κλπ τα γνωστά.
Και ήθελα τη συνδρομή σας στο θέμα μια και το κατέχετε.
Ευχαριστώ πολύ για τον κόπο.

Ανώνυμος είπε...

11.20

ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΑΙ.
ΑΣΕ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

απορία είπε...

11.22
Δεν βιάζομαι , το σκέφτομαι απλώς και ήθελα μια έγκυρη άποψη γιατί πολλοί ασχολούνται κι έχουν γνώμη για όλα , άρα και γι'αυτό αλλά δεν εμπισττεύομαι γενικώς απόψεις παρά μόνο από γνώστες-ειδικούς.

nikos είπε...

Και την «πληροφορία» «είδηση» …την φέρνει πάλι ένας συνδικαλιστής «εργολαβικά» http://news.ert.gr/local/localmapDet.asp?id=510055 …εγώ απλά θα ρωτήσω ...λιγνίτη έχουν ...τι σκατά πρόκειται να κάψουν ..χιχιχ

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΕΧΩ ΨΑΞΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ:

1. ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΒΑΖΟΥΝ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΠΑΝΕΛΣ. ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ. ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ!
2. Ο ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΣΕ ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑ ΝΟΜΟ. (www.cres.gr)
3. ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΟΥ- ΝΟΜΟ ΣΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
4. ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΆΠΛΟ ΘΕΜΑ ΣΑΝ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ Η ΤΟ DVDplayer. ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΟΥΛΑΝΕ ΠΑΛΙΑ ΠΑΝΕΛΣ-ΣΤΟΚ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΓΓΥΗΣΗΣ
5. ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ. ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΟΝΗΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΠΑΝΕΛΣ ΜΠΟΡΟΥΝ (ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ) ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΝΑ 'ΝΑΙ. ΜΕΤΑ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΚΛΑΙΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΟΛΑ...
6. ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΣ ΣΤΑ ΨΙΛΑ, ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ!!!!

ΑΥΤΑ-ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΓΟΡΑΣΕ ΖΗΜΕΝΣ. ΑΥΤΗ ΞΕΡΕΙ!

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ Η ΖΙΜΕΝΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ BIG BUSINESS ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΔΟΥΛΙΤΣΕΣ.

ΠΑΝΤΩΣ ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΑ e-shops . ΑΓΟΡΑΣΕ ΕΝΑΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ!

archaeopteryx είπε...

απορία,

ψευδώνυμες συμβουλές σε ψευδώνυμα ερωτήματα, είναι, καταλαβάινεις ελπίζω, παρακινδυνευμένες.

Πέραν των ποιοτικών χαρακτηριστικών για τα πάνελς, που σου ανέφεραν άλλοι, την ΠΡΟΣΟΧΗ στα ψιλά γράμματα του τραπεζικού δανείου (προς θεού μην βάλεις ενέχυρο το σπίτι σου επειδή υπάρχει νόμος που σου εξασφαλίζει -- με σημερινά δεδομένα -- κάποια τιμή ρεύματος), ελάχιστα μπορώ να προσθέσω.

Σου απάντησα όμως εμμέσως: Αν είσαι πλούσιος(α), και το γουστάρεις σαν ιδέα ή σαν χόμπυ, και εφ' όσον δεν δανειστείς ποσό που να σου είναι ασήμαντο και να μην έχεις πρόβλημα αύριο ή σε 5 χρόνια να το ξεπληρώσεις, αξίζει να το σκεφτείς.

Αν ήμουν πλούσιος, και μπορούσα να πληρώσω ΜΟΝΟ μετρητά, θα έβαζα μια φωτοβολταϊκή πέργκολα στο μπαλκόνι μου, που είναι νοτιοδυτικό, και ψήνομαι τα απογεύματα. Άλλο δεν μπορώ να σου πω (αφού εξ άλλου δεν έχω καν τις λεπτομέρειες της προσφοράς που σου κάνουν)

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ , ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΜΕΙΝΕΙ:
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ. ΖΗΤΑΝΕ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ.

ΤΩΡΑ, ΕΙΤΕ ΑΝΩΝΥΜΟΣ, ΕΙΤΕ ME NICK-NAME & EMAIL ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑ ΣΤΟ YAHOO ΠΡΙΝ ΜΙΑ ΩΡΑ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ. ΠΑΡΑΚΙΝΔΥΝΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ , ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ FORUMS. ΑΛΛΙΩΣ ΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΥΠΕΚΑ ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ Η ΙΔΙΑ Η ΤΙΝΑ ΕΠΩΝΥΜΩΣ...ΧΑΧΑΧΑΧΑ

archaeopteryx είπε...

Καλό!

απορία είπε...

Σας ευχαριστώ ειλικρινά για όσα διαφωτιστικά γράψατε, κύριε arcaeopteryx, και όλους όσοι είχαν την ευγενή καλοσύνη να ασχοληθούν. Όσο με αφορά δεν έχω κανένα πρόβλημα σχετικά με τα προσωπικά μου στοιχεία. Ψευδώνυμα χρησιμοποιούν όλοι στο διαδίκτυο και απλώς το ακολουθώ, αφού η "ανωνυμία" και η ψευδωνυμία είθισται , αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει και τα πάντα και κυρίως τα παντός είδους "ψεύδη". Εάν, λοιπόν, ήταν (υποθετικά) η "επωνυμία" προαπαιτούμενο σε οποιοδήποτε σάιτ, θα έγραφα ακριβώς τα ίδια γενικώς και ειδικώς, πχ. στα σχόλιά μου και εδώ και στο Αντινιουζ -όπου και ενίοτε γράφω.
Και πάλι ευχαριστώ.

archaeopteryx είπε...

Απορία, η ψευδωνυμία αναφέρεται σε μένα κυρίως, όχι σε σένα. Το ερώτημά σου είναι σαφές και συγκεκριμένο, και βασικά κανείς δεν θέλει να πάρει στον λαιμό του κανέναν σε συμβουλές οικονομικού χαρακτήρα. Για αυτό και, στην ουσία, δεν σου είπα τι να κάνεις, σου είπα τι θα έκανα εγώ, γιατί θεωρώ ότι έτσι σου δίνω πιο "αμερόληπτη" απάντηση.

Φυσικά και δεν χρειάζεται να είσαι επώνυμος/η εδώ

Καλημέρα.

geokalp είπε...

επειδή είμαι σκούφος, πάντοτε προτιμώ το "απορία" ή το "αρχαίος" ή το geo από το "Ανώνυμος" 19:13
να καταλαβαίνω ποιος λέει τι.. το θεωρώ σημαντικό