Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Και η Ολλανδία πυρηνική (και μειώνει ταρίφες)


Mέχρι τώρα, η Ολλανδία είχε ένα πυρηνικό αντιδραστήρα που ξεκίνησε το 1973 και δίνει περίπου 4% των ηλεκτρικών της αναγκών. Το 2008 άρχισε συζήτηση για την χρήση πυρηνικής για την εξασφάλιση ενεργειακής ανεξαρτησίας (και ανέφεραν και τα πολιτικά απαραίτητα (;;;) περί μείωσης CO2. Το 2010 ανακοίνωσε η Ολλανδική Κυβέρνηση ότι είναι ανοικτοί στο να δώσει άδειες για πυρηνικά και ανέφερε:

Energy security must be increased and more attention must be paid to the potential profitability of energy. Policy will be guided by the European sustainable energy goals. This entails a 20% reduction in CO2 emissions and 14% sustainable energy by 2020. To reduce CO2 emissions and energy dependence, more nuclear energy is necessary. Licensing applications to build one or more new nuclear power stations that satisfy the requirements will be granted. CO2 can be stored underground subject to strict safety standards and local support, but this question will only arise after a licence has been granted for a new nuclear power station." Also " Sustainable energy production must become competitive as quickly as possible" and subsidies for renewables will be cut back

Μεταφράζω αυτά στα οποία έδωσα έμφαση:
Για να μειωθούν εκπομπές CO2, περισσότερη πυρηνική
1-2 νέες πυρηνικές μονάδες
Οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ θα μειωθούν

Το 2009, η Γερμανική RWE εξαγόρασε τοπική εταιρία για €8,35 δις και ανακοίνωσε πρόθεση καυασκευής πυρηνικού. Τον περασμένο Σεπτέμβριο 2010 ανακοίνωσαν 1-2 μονάδες των της Westinghouse (εικάζω Toshiba, ABB, Westinghouse) για μέχρι 2.500 MW.


Εάν θέλουμε ηλεκτρική ενέργεια, και σύγχρονη ισχύ βάσης, οι λύσεις είναι δύο: Κάρβουνο (με φίλτρα κλπ) και πυρηνική. Εάν, πράγματι, εμείς οι Έλληνες, με τα Υ/Η μας, δεν θέλουμε άλλο CO2 (που το αμφισβητώ, αλλά βαριέμαι να βρω τα στοιχεία), η λύση είναι μία: πυρηνικό.

Το αέριο είναι καλό για ισχύ αιχμής, και για να πουλήσουμε κανένα σωλήνα στον αγωγό της ΔΕΠΑ, ή των Αζέρων, ή των οποιωνδήποτε, εάν γίνει. Ο λιγνίτης είναι μια χαρά για τώρα, και δεν ξέρω για πόσο ακόμα (παραπάνω από ότι λένε, είμαι σίγουρος).

Αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιοαέρια, κλπ, είναι για την Οικογενειακή Υπόθεση, για τους συμβούλους της κυρίας Μπιρμπίλη, τρωκτικά και κρατικοδίατους πάσης φύσεως, άνεργους χωματουργούς, πληρωμένα παπαγαλάκια, εξαγωγείς και αντιπροσώπους Γερμανικών εξαρτημάτων... για όλα αυτά, αλλά όχι για ηλεκτρική ενέργεια. Το λένε τα ίδια τα Γερμανικά στοιχεία: Mehr als 21.000 Windanlagen produzieren in Deutschland Strom für Haushalte und Betriebe. Bislang decken sie 6,4 Prozent des Verbrauchs. Αν το καταλαβαίνω σωστά, πάνω από 21.000 ανεμογεννήτριες για το 6,5% της ηλεκτρικής κατανάλωσης. Μπορεί να είναι και πάνω από 20% της εγκατεστημένης ισχύος, αλλά, εάν δεν είστε παπαγάλος, ξέρετε, ότι δεν μετράει η ισχύς, η ενέργεια μετράει. Στα αιολικά, η ισχύς κάαααθεται το 75% του χρόνου. Και οι Γερμανοί, πράγματι απασχολούν κόσμο στην κατασκευή όλων αυτών των πραγμάτων. Εμείς έχουμε 2-3 πλασιέ, που τα προωθούνε.

Ευχαριστώ τον ανώνυμο σχολιαστή για το λινκ στο Register.


Εάν δεν ήταν προσβλητική, ακριβή, βλακώδης, καταστρεπτική, θλιβερή, και αναχρονιστική, θα ήταν σίγουρα γραφική, η Οικογενειακή Υπόθεση. Τον σύμβουλο της κυρίας Μπιρμπίλη και πολλά καλά παιδιά, τα βρήκα εδώ. Τόση η ομορφιά και η σοφία που τα έσωσα σε pdf, να μην τα εξαφανίσουν, και τα χάσει η ανθρωπότης.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα πρέπει να διερευνηθεί με ποιούς θα ανταλλάξει τις απομειώσεις άνθρακα η Ελλάδα και ποιές εταιρείες εμπλέκονται.
Προς τι παρόν σας αφήνω να διερωτηθείτε τις μεσιτικές αμοιβές και τις αμοιβές συμβούλου...

Ανώνυμος είπε...

Ακούγονται κάτι ψου ψου για πυρηνικό εδώ και 1-2 χρόνια αλλά η ΓΑΠοπαρέα λέει αέριο και αιολικά.

Μπορεί και να μην καταλαβαίνουν ότι τα αιολικά είναι μάπα. Το λες το λες, ποιος το καταλαβαίνει και ποιος το πιστεύει. Εδώ γλείφονται για φωτοβολταικά. Θα το καταλάβουμε όταν έχει γεμίσει όσα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν. ΤΟΤΕ θα ψάχνονται. Το αέριο μπορεί να τους κάνει ζόρια.

Ανώνυμος είπε...

Ο Λάλας ΠΑΝΤΟΥ. Ο καλός άνθρωπος που έλεγε ο σχολιαστής. Να τον βάλουν να πληρώσει αυτός

Ανώνυμος είπε...

"Λίγο πριν το κλείσιμο ο Kumi Naidoo από τη CIVICUS: World Alliance for Citizen Participation δήλωσε πως θα η κλιματική αλλαγή χτυπά κυρίως τους έγχρωμους. Ο βορράς προετοιμάζεται ενώ ο νότος βρίσκεται πίσω. Και πρέπει να ληφθεί σύντομα αυτό υπόψιν".

Έχει και τον έγχρωμο με το GAP

Ανώνυμος είπε...

Εγώ είμαι πάλι. You are welcome. Βλέπω το διέδωσες και στο Αντινιούς.