Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Το καμπανάκι


Τι φωνάζω τόσο καιρό;

Ότι οι ΑΠΕ (πλην υδροηλεκτρικών) είναι οικονομικά και ενεργειακά αδιέξοδες.  Παράγουν τυχαίο και πανάκριβο ρεύμα, όταν θέλει ο καιρός, επιδοτούμενο από τεχνητά υψηλές εγγυημένες τιμές (του στυλ "πόσα σου λείπουν για να κονομάς"), που ΔΕΝ λύνει κανέναν ενεργειακό (ή περιβαλλοντικό) πρόβλημα, αφού ΔΕΝ μπορούν να υπάρξουν παρά μόνο παρασιτικά σε ένα δίκτυο, και εάν μπουν σε ποσότητα, θέλουν ΔΙΠΛΟπληρωμένες εφεδρείες.  Αυτά είναι απλή αριθμητική, απλή φυσική, απλή λογική, πράγματα που λείπουν στα κεφάλια των ανόητων που μας κυβερνάνε.

Οι ΑΠΕ είναι εξαιρετικές για τις χώρες που τις πλασάρουν, και που τις εξάγουν σε κορόϊδα.  Τα κορόϊδα είμαστε εμείς.  Όπου μπήκαν, με μυαλά και αμπελοφιλολογίες τύπου Μπιρμπίλη, απλά ήταν επιδοτούμενη φούσκα που σκάει.  Σαν την Χρηματιστηριακή φούσκα. Με πολλούς κοινούς παίκτες και παπαγάλους.

Έχουμε φτάσει στο παράλογο να λέει η ΕΕ στην Μπιρμπίλη ότι οι εγγυημένες τιμές είναι ψηλές και η Ελλάδα δεν τις αντέχει. Αύριο θα το λέει η ...Τρόϊκα:

"Το Μνημόνιο που υπέγραψε η Πορτογαλία για την ένταξή της στο Μηχανισμό Στήριξης προβλέπει την περικοπή των εγγυημένων τιμών για τις ΑΠΕ , η Ισπανία έχει ήδη προβεί σε ανάλογη κίνηση, ενώ σε αντίστοιχες διεργασίες βρίσκονται αρκετές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Στις Βρυξέλλες, αναφέρουν έγκυρες πηγές, συζητείται ήδη η υπόθεση της Ελλάδος, κατά πόσον «αντέχει» η ελληνική οικονομία σε συνθήκες ύφεσης και Μνημονίου τις υψηλές εγγυημένες τιμές στις ΑΠΕ, ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί ακόμα και η προς τα κάτω αναθεώρηση του στόχου «20-20-20» για την Ελλάδα και άλλες χώρες με προβλήματα. Κρούσεις έχουν ήδη γίνει στην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία, προς το παρόν, φαίνεται να μην το συζητεί, αν και οι πιέσεις πληθαίνουν...

...Πέρυσι το τέλος υπέρ ΑΠΕ αυξήθηκε άνω των 5 ευρώ/ Mwh από 30 λεπτά που ίσχυε ως τότε για να καλυφθούν τα ελλείμματα, όμως το υπουργείο εξαίρεσε τους οικιακούς καταναλωτές από την αύξηση και τελικά αναγκάστηκε να μειώσει την τιμή και για ορισμένες άλλες κατηγορίες (μεγάλες βιομηχανίες κ.λπ.) λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης στην τιμή του ρεύματος, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των ελλειμμάτων..."   (από άρθρο στην Ημερησία (που είδα στο energypress).

Βγήκε ο Ζερβός και είπε ότι θα αυξηθούν τα τιμολόγια του ρεύματος  για να καλύψει το κόστος των παραγωγώνΝα μην έχουμε ακριβούς παραγωγούς είναι η απάντηση στο σόφισμα.  Να μην έχουμε ακριβά καύσιμα. Να μην επιτρέπονται οι Μαφιόζοι στην αγορά ενέργειας  και θα λυθεί το πρόβλημα. Γιατί πλάκα-πλάκα, την ΥΠΕΚΑ κοροϊδεύουμε, αλλά  άλλοι είναι οι ένοχοι, και το ξέρουν.

Το καμπανάκι, το πήρα από τον τίτλο "Καμπανάκι για την διατήρηση των εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ".

6 σχόλια:

a. horribillis είπε...

Είπε και η Inge Bernaerts την κοτσάνα της...

Όταν σωστά ανέφερε ότι τα αιολικά είναι άχρηστα χωρίς [διπλοπληρωμένη] εφεδρεία, ανέφερε ότι η ...πυρηνική μπορεί να είναι εφεδρεία!

Άλλο Ούφο! Όταν έχεις, κυρία μου, 1600 MW πυρηνικά να ψήνουν με 95% διαθεσιμότητα, το τελευταίο πράγμα που σε νοιάζει είναι αν φυσάει.

Εκτός εάν είσαι πλασιέ και αιολικών, μαζί με τα πυρηνικά. Που τελικά αυτή είναι η Ευρωπαϊκή πολτική. Χώστους αιολικά να κάνουμε τζίρο, χώστους και ένα πυρηνικό να έχουν ρεύμα.

Ανώνυμος είπε...

Και με τις δυσκολίες χρηματοδότησης μόνο ότι πάρουν από τις Γερμανικές και Δανέζικες εταιρίες που χρηματοδοτούν εξαγωγές

Ανώνυμος είπε...

[quote]... Γιατί πλάκα-πλάκα, την ΥΠΕΚΑ κοροϊδεύουμε, αλλά άλλοι είναι οι ένοχοι, και το ξέρουν. [/quote]

Το ρεζουμέ είναι αυτό τελικά και οι ένοχοι έρχονται καμαρωτοί και απενοχοποιημένοι (τα νέα "τζάκια") για να μπουν (όχι από την πίσω πόρτα) στη ΔΕΗ.

spiral architect

Ανώνυμος είπε...

... με λίγα λόγια:

Πάρτε ένα λογαριασμό Μέσης Τάσης ΔΕΗ (οι λογαριασμοί αυτοί είναι μηνιαίοι) από κάποιον γνωστό σας που είναι καταναλωτής Μ.Τ. και δείτε το "Ειδικό Τέλος υπέρ ΑΠΕ". Θα εκπλαγείτε!

Παράδειγμα: Καταναλωτής Μ.Τ. με μηνιαία κατανάλωση ~44000kWh πληρώνει αξία ρεύματος ~ 4400€ και ~250€ τέλος ΑΠΕ!!!
(~: στρογγυλοποίηση στη πλησιέστερη δεκάδα)

Στους λογαριασμούς Χ.Τ. (στα σπίτια και τα μαγαζιά μας δηλαδή) το ποσό αυτό είναι αρκετά μικρότερο (ποσοστιαία) από το ποσοστό που πληρώνει ο καταναλωτής Μ.Τ.

Η "πράσινη" φούσκα θα σκάσει πιο γρήγορα απ' ότι υπολογίζαμε ...

spiral architect

archaeopteryx είπε...

θα σκάσει γιατί εδώ και 5-6 μήνες ακούω για τα κουκουλωμένα ελλείμματα για τέλη ΑΠΕ που δίνουν στους ΑΠΕτζήδες αλλά δεν χρεώνουν τον οικιακό καταναλωτή για να μην κάνουν κακές δημόσιες σχέσεις. Το έλλειμμα είναι στον ΔΕΣΜΗΕ και φαίνεται ότι το έχουν εντοπίσει οι ξένοι. Το λυπηρό είναι ότι να μια περίπτωση που παλι τους ξένους περιμένουμε.

archaeopteryx είπε...

Όπως μόλις μου εξήγησε φίλος, της τα έχουν πει της κας Μπιρμπίλη. Της τα έχουν πει δικοί μας, της τα λένε στελεχη της ΔΕΗ (ο Αρθούρος και ο άλλος στην Ανανεώσιμες δεν μετράνε κυρία μου) της τα λένε μερικοί από την ΕΕ, αλλά αυτή είναι, όπως μου είπαν "ταγμένη". Ταγμένη αλλά περιτριγυρίζεται από πλασιέ και επιχειρηματίες που έχουν ίδιον συμφέρον από το τάξιμό της.

Η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Τρουρκία... Η Μπιρμπίλη εκεί. Μέχρι τελικής πτώσεως.

Με ξένα λεφτά και ξένο αποτέτοιο και εγώ είμαι ταγμένος. Και δεν πιστέυω ότι είναι ταγμένη. Εντολές εκτελεί με πράσινο μανδύα.