Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011
Υβριδικά -- Είμαστε πειραματόζωα
Τα υβριδικά τα έμαθα από το Αποπηγάδι και από την Ικαρία. Και επειδή το θέμα είναι επίκαιρο, το έψαξα και ΔΕΝ βρήκα να υπάρχουν τέτοια υβριδικά σε λειτουργία. Είναι πειραματικά. Υπάρχει μία αναφορά για ένα στην Δανία το ...1980, και μια ευρεσιτεχνία από κάποιον Wasfi Youssef, και σχέδια για ένα στο ...Μαρόκο. Και η Wikipedia δηλώνει ότι μέχρι το 2010 δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Θεωρητικά, όταν φυσάει ο αέρας παίρνεις ρεύμα από το αιολικό, όταν φυσάει πολύ τρομπάρεις νερό σε μαι δεξαμενή ψηλά, όταν δεν φυσάει δουλεύει ανάποδα η αντλία, σαν υδροηλεκτρικό. Κι αν δεν έχει λίμνες, φτιάχνεις τεχνητές. Κι αν δεν έχεις νερό για τις λίμνες κάνεις γεωτρήσεις. Σε Ελληνικά νησιά. Μα πόσο ...ανεύθυνοι είστε; (Θα έπρεπε, ειλικρινά, να πάω να βρω τον καθηγητή να τον ρωτήσω...)
Στην Ικαρία, για την ώρα, είναι μια ακριβή και βρώμικη χωματουργική άσκηση που αρέσει στους Έλληνες γιατί βγαίνει μαύρο χρήμα με τους εκβραχισμούς. Στο Αποπηγάδι είναι συλλήψεις και ιστορίες με δασολόγους (η μία δυσάρεστη). Δεν υπάρχουν κοστολογικά στοιχεία, και εάν υπάρχει business plan δεν αξίζει το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένο, για ένα και μόνο ένα λόγο. ΔΕΝ υπάρχει εμπειρία. Μαθαίνουν στην πλάτη μας και στην πλάτη της χώρας μας. Και δευτερευόντως, με επιτόκια 30%, και απόλυτη αβεβαιότητα για το μέλλον είμαστε στην σφαίρα της εκδίκησης των ονείρων.
Δείτε και την απάντηση του Θοδωρή Τσιμπίδη, του Αρχιπελάγους.
Η Δανία (που μας φλομώνει στο αιολικό) δεν έχει τέτοια
υβριδικά, από όσο έχω ψάξει. Βρήκα μία μελέτη κάτι μεταξύ φοιτητικής και ΕΛΕΤΑΕΝ, αλλά θεωρίες, αναφέρει και υδρογόνο σαν εναλλακτικό. Μία πρόχειρη αναφορά για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα τέτοιων πραγμάτων λέει για ...19%
Η Δανία διαφημίζεται ότι έχει δήθεν περίπου 20% του ηλεκτρισμού της από αιολικά, στην πραγματικότητα αυτό είναι κάτω από 10%. Η Δανία καίει βασικά κάρβουνο, αλλά έχει και πολλά αιολικά, και λόγω στοχαστικότητας του αέρα, ΔΕΝ μπορεί να χρησιμοποιήσει μεταξύ 45 και 57% του αιολικού ρεύματος (πολλά αιολικά, με αέρα, παράγουν ρεύμα που δεν θέλει το δίκτυο). (Θυμηθείτε την μελέτη της Ε.ΟΝ). Η μικρή Δανία διοχετεύει αυτό το "πλεονάζον" ρεύμα στα πολύ μεγαλύτερα δίκτυα της Νορβηγίας, Σουηδίας και Γερμανίας (όπου σαν ποσοστό είναι ασήμαντο). Και επειδή οι Δανοί πληρώνουν ακριβά το ρεύμα τους, η αναγκαστική εξαγωγή, στην ουσία επιδοτεί τους καταναλωτές των γειτονικών χωρών (χωρίς να υποκαθιστά κάποιο ορυκτό καύσιμο εκεί). Όταν η Δανία χρειάζεται ρεύμα εισάγει υδροηλεκτρικό από την Νορβηγία, ή υδροηλεκτρικό/πυρηνικό από την Σουηδία. Δεν υπάρχει δηλαδή "ανλησιοταμίευση".
Για την Δανία που μέσω Vestas μας έχει γκαστρώσει στο ψέμα, την μπουρδολογία και (υποψιάζομαι) το λάδωμα, έχω γράψει εδώ.
Προσθήκη/διευκρίνηση από τον Spiral:
"Σε υπάρχοντες μεγάλους ΥΗΣ ο μηχανολογικός εξοπλισμός (στρόβιλοι που γίνονται αντλίες) και τα έργα πολιτικού μηχανικού έχουν γίνει εξ αρχής.
Απλά "χώνεις" το αιολικό πάρκο συνδέοντάς το στο δίκτυο και το καμαρώνεις να δουλεύει, τις ώρες που ο ΥΗΣ δουλεύει σαν αντλία!"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
11 σχόλια:
Ομολογώ ότι πριν το μπλογκ σου είχα σχετική άγνοια. Σίγουρα δεν γνωριζα το μέγεθος της απάτης.
Δεν ξερω αν ειναι δικό σου επίτευγμα, πάντως βλέπω πολλους γυρω μου να βρίζουν τους "οικολόγους" και να μιλάνε ανοιχτα για απάτη..
archaeopteryx-πάλι σε μένα έτυχε να σου το πω ..να είναι καλά ο Σύλλογος Ικαριωτων Αθηνών που ψήφιζε ομαδικά ΠΑΣΟΚ ..μην έρθει στο νησί ο κομμουνισμός ..και βεβαίος με τα χρήματα της Ε.Ε. δλδ πάλι δικά μας ...
άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι
Οι παραγματικοί οικολόγοι βρίζουν τους "οικολόγους".
οι "οικολόγοι" βρήκαν ευκαιρία για δουλειές
Έχω γράψει κατά καιρούς εδώ για την αντλισιοταμίευση, που είναι μια καλή ιδέα (υπό προϋποθέσεις) σε υπάρχοντα μεγάλα υδροηλεκτρικά.
(Θησαυρός, φράγματα Αχελώου, κλπ)
Σε μικρό νησί (και μάλιστα στην Ικαρία) τέτοια πράγματα φέρνουν δικαιολογημένες αντιδράσεις.
Λίγο είναι να στήνεις εξ αρχής ένα μικρο φράγμα + πάρκο Α/Γ στην Ικαρία?
Όταν έκανα το μεταπτυχιακό μου στα Περιβαλλοντικά και έπεσα πάνω στον "ύφαλο" των υβριδικών στην αρχή διάβαζα να δω αν κατάλαβα καλά το concept και μετά έσκασα στα γέλια και άρχισα να τραβάω τ' @ρχιδι@ μου.
Ιδίως όταν διάβασα κάτι παπάρες μετά που κάποιοι τα χαρακτήριζαν και ως "ιδανικά" για τα νησιά μας !!!
Όσο για τους γιαλαντζί οικολόγους των ΜΚΟ αφήστε τα καλύτερα. Χόρτασα ντεμέκ ακτιβιστές και "οικοεπιστήμονες" του καφενείου που αναμασάνε τις παπάρες του άξονα Μπομπολα-Σκαι.
Όταν τις προάλλες είπα σε μια παρέα ότι μάλλον το φαινόμενο του θερμοκηπίου όπως περιγράφεται είναι παπαριά και με κοίταξαν σαν το Γαλιλαίο όταν είπε ότι η Γη κινείται.
Τα περί υβριδικών, τα έχω ακούσει από παλιά. Όπως λέει και ο spiral εάν είσαι δίπλα σε υδροηλεκτρικό, το κόστος μετατροπής είναι μεν μεγάλο αλλά όχι θεοπάλαβο. Η (αμερικανική) βιλβιογραφία έχει ενδεικτικά νούμερα.
Το να το φτιάξεις με ...τεχνητό νερό είναι ψυ-χα-νω-μα-λο.
Και το ότι φτιάχνουμε το πρώτο ή το δεύτερο ή το τρίτο, σημαίνει ότι φτιάχνουμε πιλοτικό, πειραματικό, δοκιμαστικό, για να πάρουν οι όποιοι τεχνικές και οικνομικές πρακτικές λεπτομέρειες.
Καλά όλα αυτά, αλλά σε καιρό πτώχευσης;;; Ποιός πληρώνει το πείραμα; Ο Μπεργελές; Ή ο Χριστάκης του ΤΕΙ Κρήτης; Ή ο ...Τσιπουρίδης;
Διευκρίνηση:
Σε υπάρχοντες μεγάλους ΥΗΣ ο μηχανολογικός εξοπλισμός (στρόβιλοι που γίνονται αντλίες) και τα έργα πολιτικού μηχανικού έχουν γίνει εξ αρχής.
Απλά "χώνεις" το αιολικό πάρκο συνδέοντάς το στο δίκτυο και το καμαρώνεις να δουλεύει, τις ώρες που ο ΥΗΣ δουλεύει σαν αντλία!
spiral, το προσέθεσα στην ανάρτηση, κοιτα τώρα που θα με κυνηγάνε από την Ευρυτανία...
Γιατί να σε κυνηγήσουν αρχαίε; Επειδή λες εσύ και ο Spiral την αλήθεια ; Εξάλλου πόσο εύκολο και φτηνό θα είναι άραγε το να "κουμπώσουν" τα αιολικά στην Ευρυτανία με τα υφιστάμενα Υ/Η ; Εγώ εκτιμώ ότι και αυτά τα "ελάχιστα" επιπλέον έργα που απαιτούνται είναι και ακριβά λόγω αναγλύφου και περιβαλλοντικά επαχθή.
Πρόσφατα για το ίδιο ζήτημα δεν τους τα έψαλλε και ο Prince Philip της Μεγάλης Βρετανίας;
http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2064081/Hurrah-Prince-Philip-Wind-power-ruinous-folly-age.html
Δημοσίευση σχολίου