Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Η αιολική ενέργεια ξεπέρασε τα 100.000 MW στην Ευρωπαϊκή Ένωση (και οι Γερμανοί εξοικονομούν δεκάααδες εκατομ. τόνους κάρβουνο και δισεκατομμύυυρια ευρώ από τα αιολικά τους -- αλλά δεν το ξέρουν, χαχαχάααχα)


Η ΕΛΕΤΑΕΝ λέει:  Η αιολική ενέργεια ξεπέρασε τα 100.000 MW στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ίδια ψέματα, ξανά και ξανά: 

και εξειδικεύει, και θα σας τα δείξω ένα-ένα (καμιά δεκαριά είναι και το τελευταίο είναι όλα τα λεφτά):

1) καλύπτει την κατανάλωση 57 εκατομμυρίων νοικοκυριών
Ψέμα. Τα αιολικά παράγουν ρεύμα μόνο όταν φυσάει, και ποτέ, πουθενά, κανένας αριθμός αιολικών δεν μπόρεσε να ηλεκτροδοτήσει τίποτα.  Τα αιολικά μπορούν να συνυπάρξουν σε δίκτυα, με μέγιστη δημοσιευμένη ηλεκτροδότηση 7,6% στην Γερμανία, και υποκατάσταση καυσίμων μικρότερη από το 7,6%, (4% είπαν οι Ολλανδοί) αφού πάντα δουλέυουν εφεδρείες.  Όταν δεν φυσάει, 100GW αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν ούτε ένα ραδιοφωνάκι. Όταν φυσάει, μερικές μονάδες μειώνουν απόδοση, αλλά η κατανάλωση καυσίμου δεν μειώνεται αντίστοιχα, όπως το αυτοκίνητο σε κίνηση στην πόλη.

2) ισοδυναμεί με την καύση 72 εκατ. τόνων άνθρακα ετησίως, τα οποία για να μεταφερθούν χρειάζονται 72.000 βαγόνια συνολικού μήκους 11.500 χιλιομέτρων, δηλαδή όσο απέχουν οι Βρυξέλλες από το Μπουένος Άιρες
Αρλούμπα. Η λέξη "ισοδυναμεί" εμπεριέχει το ψέμα, και είναι παραπλανητική. Ο υπολογισμός παίρνει, αθροιστικά, τυχαίο ρεύμα στην διάρκεια ενός χρόνου, και λέει "αυτό ισοδυναμεί". Το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, το τυχαίο ρεύμα είναι σχεδόν άχρηστο, 72 εκατ. τόνοι κάρβουνου μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν μία πόλη, ή μία χώρα για πολύ καιρό, τα 100 αιολικά GW δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν ούτε ένα νοσοκομείο, εκτός εάν έχει γεννήτρια.  Η αστρική ενέργεια στον Γαλαξία, "ισοδυναμεί" με περισσότερα βαγόνια κάρβουνου, αλλά και αυτή άχρηστη είναι.

η αιολική ενέργεια συμβάλει σημαντικά:

3) στην ενεργειακή ασφάλεια,
Τρίχες κατσαρές. Από τα 100 αιολικά GW, τα 25 είναι στην Γερμανία. Με 900 συμβάντα αστάθειας δικτύου, και μόνο χάρη σε επείγουσες πυρηνικές εισαγωγές, και επείγουσες απορρίψεις σε γειτονικές χώρες, η Γερμανία κατάφερε το 7,6% της ηλεκτροδότησης, που υπερεκτιμά την πραγματική υποκατάσταση καυσίμου, που φυσικά δεν λένε, αλλά δεν θα είναι πάνω από το 4% των Ολλανδών. Ούτε το 4% ούτε το 7% των Γερμανών, ούτε το παγκόσμιο 1% αποτελούν ενεργειακή ασφάλεια.

4) στην προστασία του περιβάλλοντος,
Παραμύθι. Δεν μειώνουν εκπομπές CO2, γραμμένο και τεκμηριωμένο, αν αυτό εννοούν, και κανείς δεν τα θέλει κοντά του.  Το μόνο περιβάλλον που προστατεύουν είναι το περιβάλλον της τσέπης τους. Οι τόνοι CO2 που αναφέρουν είναι υπολογισμένοι, λογιστικές εγγραφές, αέρας, πρόσθετη μονάδα επιδότησης. Δεν μειώνουν CO2 για τον ίδιο λόγο που δεν υποκαθιστούν καύσιμα, για τον ίδιο λόγο που ένα αυτοκίνητο που μαρσάρει και φρενάρει και σταματάει στα κόκκινα φανάρια, ρυπαίνει παραπάνω.

5) στη δημιουργία νέων «πράσινων» θέσεων εργασίας
Παραμύθι. Δύο μελέτες, σε Ισπανία και Αγγλία έδειξαν ότι κάθε πράσινη θέση εργασίας κοστίζει 2-4 κανονικές, λόγω ακριβού ρεύματος, πληθωρισμού, μείωση ανταγωνιστικότητας, κλπ.  Η Ισπανία, τίγκα στα αιολικά, το ξέρει. Η Γερμανία που εξάγει και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, έχει περί τις 200.000 τέτοιες πράσινες θέσεις εργασίας. Μόνο η Γερμανία.

6) και την ενίσχυση της εξαγωγής τεχνολογίας
Ψέμα και κοροϊδία. Δεν υπάρχει τίποτα το τεχνολογικό στην κατασκευή ή λειτουργία μία Α/Γ. Ένα ιστιοπλοϊκό έχει περισσότερη τεχνολογία. Η τεχνολογία είναι της δεκαετίας του 60 και 70, το μόνο που έχει αλλάξει είναι το μέγεθος και οι Κινέζικοι μαγνήτες, και, φυσικά η τεχνολογία των επιδοτήσεων!  Αυτή άλλαξε με τον Νόμο για Ηλίθιους αρχές δεκαετίας του 90. Οι Γερμανοί εξάγουν πολλά αιολικά και αξεσουάρ αιολικών,  που εξάγουν, αλλά προσέχουν και δεν εξάγουν τεχνολογία.

7) μπορούν σε ένα χρόνο να παράγουν την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως:
• 62 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, ή
• 39 εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, ή
• 52 σταθμοί φυσικού αερίου
Διπλά παραπλανητικός και δόλιος ισχυρισμός: 

 (α) Τα γράφημα, αριστερά, δείχνει πως παράγουν ρεύμα τα αιολικά, και πώς τα συμβατικά. Το ετήσιο άθροισμα των αιολικών μπορεί να ισούται με την ηλεκτροπαραγωγή από άλλες μονάδες, αλλά ΟΛΑ μαζί τα αιολικά είναι ανίκανα να υποκαταστήσουν έστω και την πιο μικρή από αυτές. Ποτέ, πουθενά. Με μία μονάδα αερίου ή κάρβουνου μπορείς να ηλεκτροδοτήσεις την Θεσσαλονίκη. Με όλα τα αιολικά της Ευρώπης δεν μπορείς ούτε ένα ασανσέρ (εκτός εάν έχεις γεννήτρια σε εφεδρεία, ή δεν λειτουργείς το ασανσέρ όποτε θες!).

(β) 100 GW έχουν διαθεσιμότητα, πες,  25% (και υποκατάσταση καυσίμου μικρότερη από 4, 6, 8%, ας μάς πούνε, όταν το μάθουν -- 4% υπολόγισαν οι Ολλανδοί, 4-8% λέω εγώ).  Ένα πυρηνικό των 1.500 MW έχει διαθεσιμότητα και υποκατάσταση άνω από 95%. Και, 100 * 0,25 = 25 GW, ή 100 * 0,06 = 6 GW υποκατάσταση. Το πυρηνικό 1.5 GW * 0,95 = 1,4 GW. Τα 100 GW της ΕΛΕΤΑΕΝ "ισοδυναμούν" με 25 / 1,4 = 18 πυρηνικά (αν πιστεύετε την διαθεσιμότητα), ή  6  / 1,4 = 5 πυρηνικά εάν η υποκατάσταση είναι σωστή. Δεν αντέχω ψεύτες..  Ναι, υπάρχουν παλιά, μικρότερα πυρηνικά, αλλά, η Siemens και η Areva και οι υπόλοιποι, δεν πουλάνε μικρά.  Μπορεί 100 αιολικά GW να είναι προτιμότερα από 5 πυρηνικά, αλλά 100 αιολικά GW δεν υποκαθιστούν ούτε ένα πυρηνικό!
Και, για του λόγου το αληθές, η Γερμανία ανακοίνωσε 10 ανθρακικά μεγαβάτ. Δεν λέει ότι είναι για τα πυρηνικά που κλείνει., αλλά δεν το κάνει για χόμπυ, το κάνει για να έχει ρεύμα... 100 αιολικά GW δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε ένα ανθρακικό.

8) Για να παραχθεί η ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από 100 GW ανεμογεννητριών, απαιτείται:
• Η εξόρυξη, μεταφορά και καύση 72 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα, με κόστος € 4,98 δισ. , που εκπέμπουν 219,5 Mt CO2 ή
• η εξαγωγή, μεταφορά και καύση 42,4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, με κόστος € 7,54 δισ. που εκπέμπουν 97,8 Mt CO2

Εδώ έχουμε ή άλλα 2-3 ψέματα, ή είδηση.  Πόσο καύσιμο υποκαθιστούν 100 αιολικά γιγαβάτ? Εγώ δεν ξέρω. Ξέρω ότι η ΕΟΝ είπε ότι είπε το 2005, για 4% υποκατάσταση συμβατικής παραγωγής, (και δεν έχει αναιρεθεί) και ότι στην Ολλανδία είπαν "υποκατάσταση καυσίμου 4% της εγκατεστημένης αιολικής ισχύος", στα Falklands, εξοικονόμηση καυσίμου 4-8%, και 7,6% ηλεκτροδότηση στην Γερμανία από αιολικά. Η Γερμανία έχει τα 25 από τα 100 αιολικά γιγαβάτ. Αν πιστέψουμε την ΕΛΕΤΑΕΝ, η Γερμανία εξοικονόμησε 72/4 = 18 εκατομμύρια τόνους κάρβουνο ή, €1,2 δις, ή 10,6 εκατομμύρια κ.μ. φυσικού αερίου ή €1,9 δις. Φυσικά και είναι παραπλανητικές αρλούμπες.... Θα κάνω όμως ένα δώρο στην ΕΛΕΤΑΕΝ:  Θα στείλω αυτή την τελευταία παράγραφο, στα Αγγλικά, σε Γερμανικές και άλλες ιστοσελίδες. Ή θα γελάσουν μαζί σας ή μπορεί να αποσπάσουμε δήλωση διάψευσης από το αρμόδιο Γερμανικό Υπουργείο, χαχαχάααχα....

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

The German government policy is to encourage construction of 10 gigawatts of coal fired generation to displace aging nuclear plants and provide baseload backup for wind and solar power. Worldwide coal plant construction grew 5.4% over the past year according to BP and now represents about 30% of installed capacity. …

Και αφιερωμα για την καταστροφη της Κρητης στο notrickzone.

Στειλταααααααα!!!!!!!!!!!!χαχαχα
ThW

archaeopteryx είπε...

Το κάρβουνο δεν είναι (και δεν κάνει) για backup. Το καρβουνο είναι ισχύς βάσης. Υποκατάσταση (μερικών) πυρηνικών. Τα αιολικά είναι για σάλτσα. Και σου λέω ότι δεν θα τα κλέισουν τα μη παλιά πυρηνικά τους. Πουλάνε τρέλλα, αλά δεν είναι τρελοί.

spiral architect είπε...

- Ανθρακικές
- Πυρηνικές (οπου υπάρχουν)
- Μεγάλα υδροηλεκτρικά, τύπου Νορβηγίας, ή Ρωσίας (όπου υπάρχουν)
ειναι οι μονάδες βάσης.

Οι μονάδες Φ.Α. είναι μονάδες αιχμής.
Παράδειγμα: Ο ΘΗΣ Κομοτηνής συγχρονίζεται, παραλληλίζεται και αναλαμβάνει φορτίο από στάση θερμής εφεδρείας σε λιγότερο από 20 min.

Τωρα αν χρησιμοποιείς το Φ.Α για ηλεκτροπαραγωγή βάσης είναι σαν να πηγαίνεις ταξίδι στην Ευρώπη με μια δίχρονη μοτοσυκλέτα, που έχει μεγάλη τελική ταχύτητα σαν κι αυτήν!

Θα φτάσεις γρήγορα στο Παρίσι, αλλά θα θέλει σέρβις για να φτάσεις στη Κοπεγχάγη!

archaeopteryx είπε...

αυτό είναι γκαζιέρα (υπάρχει και κάποιο YZF500...) Έχω κάνει Ηράκλειο-Χανιά-Ηράκλειο με ενδιάμεσες στάσεις για μυζηθρόπιτες με νοικιασμένο DT200, και ήμουν σαν καπνιστή ρέγγα μετά 3 μέρες.