Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Σύνδεσμος Εταιριών Λουφτ Χάφτα σκούζει για το ψιλάϊν


Και τους λυπάμαι, και τους θεωρώ λαμόγια και παράσιτα. Αλλά, αν γεννήθηκαν μετά το 1981 και έγιναν 30 πέρυσι, αυτό ξέρουν σαν "επιχειρηματικότητα". Περιμένεις τον Νόμο της Αρπαχτής Μπιρμπίλη, έχεις και καν'να δύο γνωστούς, έχεις και άκρες στην Πράσινη Τράπεζα, πας να γίνεις επιχειρηματίας χωρίς να ξέρεις να διαβάζεις, γιατί αν διάβαζες, θα ήξερες ότι η φούσκα των φωτοβολταϊκών έσκασε, εδώ και 2-3 χρόνια στην Ισπανία και εκεί έκλαψαν οι διάφοροι... Το έχω πει σε επιχειρηματίες (ναι, βλέπω τέτοιους στο μπακάλικο) που ήθελαν ή θέλουν φωτοβολταϊκά... "Βρε πού πάτε;  Βρε θα κόψουν τις επιδοτήσεις... Βρε είναι φούσκα... Βρε θα την πατήσετε σαν τα Ρώσικα ομόλογα και την Μεταλλοπλαστική Αγρινίου"... Τίποτα αυτοί.  Απολαύστε:

Δελτίου Τύπου ΣΠΕΦ (κλαίγεται στην ...Τρόϊκα)
Προτάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων για τα φωτοβολταϊκά

Λεφτά δεν υπάρχουν. Η δουλειά σας είναι πιο παρασιτική από επιδοτούμενες βιοτεχνίες σφολιάτας (θεέ μου, πόσες τέτοιες έφαγαν λεφτά).  Ό,τι λεφτά σας δίνουν, τα χάνουν βιοτέχνες, βιομήχανοι, καταναλωτές, δάσκαλοι, εγώ. Αλλά τι σας νοιάζει εσάς; Το ψιλάϊν να τρέχει...

 
Και το ξαναλέω:  Τα λεφτά τα θέλουν για τα μεγάλα παιδιά. Και αυτοί θα σώσουν τον Πλανήτη και μιλάνε καλύτερα Ελληνικά από τα μικρά παιδιά. ¿Me entiendes?

 
Και, κάνετέ μου την χάρη, για να μην λέτε δεν σας το είπα... Ρίξτε μια ματιά στα υπόλοιπα περί Ισπανίας... Δείξτε τα και στον Χατζιδάκι, για να ξέρει γιατί θα τον κυνηγάνε... Νίπτω τας χείρας μου.

13/7/12 Η Ισπανία φορολογεί τις ΑΠΕ
31/5/12 Η Ισπανία σταματάει τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ
24/1/12 Όχι άλλα αιολικά λόγω ασφυξίας στην Ισπανία
4/6/10 Ανεργία εξ αιτίας των ΑΠΕ (στην Ισπανία)

Ευχαριστώ τον μακαρίτη τον Μποστ για τα αποσπάσματα του Αρχιτραγουδιστή της Πονηρεμβέργης (από την Τετραλογίαν των Τσιμπολογούνγκεν). Τον Αρχιτραγουδιστή τον έχω ανεβάσει εδώ.

12 σχόλια:

spiral architect είπε...

"Αν δεν υπήρχαν τα κορόιδα δεν θα υπήρχαν οι έξυπνοι"
(διαχρονικόν, όπως τα σκίτσα του Μποστ)

Ανώνυμος είπε...

Ναι αλλά από τα φωτοβολταικά έβγαζαν μεροκαματο χιλιάδες άνεργοι μηχανικοι και τεχνίτες, που κάποτε δουλευαν σε οικοδομές.
Από τα αιολικά έβγαζαν εκατομμυρια οι περιστερηδες και οι ιμπερντρολες και συνεχίζουν και σήμερα να βγαζουν κανονικότατα.
Μην είσαι άδικος

spiral architect είπε...

Χμμ, οι χιλιάδες άνεργοι μηχανικοί και τεχνίτες ...

Θα πω μια μικρή πικρή ιστορία: Όταν έδινα εγώ εξετάσεις για το Πολυτεχνείο ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ (τότε ΚΑΤΕΕ) ήταν ~ 20.000 (15.000+5.000 αντίστοιχα) και η Ηλεκτρολόγων του Μετσόβιου δεχόταν περί τους 100 πρωτοετείς και λίγο πολύ τους ίδιους η αντίστοιχη σχολή του ΑΠΘ και της Πάτρας. Τότε δεν υπήρχε Πολυτεχνείο Κρήτης. Μπήκα με 17 και θεωρούμουν μαθηταράς. Οι "μπουμπούνες" έμπαιναν χαλλλαρά με 12-13 στην τότε ΑΣΟΕΕ, τη Βιομηχανική Πειραιά και Θεσσαλονίκης και οι "φραγκάτοι μπουμπούνες" πήγαιναν προς Ρουμανία ή Ιταλία για ιατρική ή μηχανιλίκι. Μέχρις να τελειώσω και να φύγω για ένα διετές μεταπτυχιακό, οι εισακτέοι μέλλοντες μηχανικοί αυξάνονταν, είχαμε μπει για τα καλά στην ΕΟΚ, οι ενδοευρωπαϊκοί δασμοί καταργούντο και οι ντόπιες βιομηχανίες έκλειναν ή μείωναν τις εργασίες τους, λόγω της εισαγωγής αντιστοίχων φτηνότερων και (εν πολλοίς) ποιοτικότερων βιομηχανικών προϊόντων.
Οι κουζίνες Ζήμενς και Αεγκέ αντικατέστησαν τις Εσκιμό και Ιζόλα.

Αλλά το μηχανιλίκι παρέμενε μηχανιλίκι, είτε από Ελλάδα είτε από Ρουμανία γιατί υπήρχε οικοδομικός οργασμός και δημόσια έργα σε εξέλιξη, δουλειές σε αραβικές χώρες και σιγά-σιγά προκηρυσσόντουσαν δημόσια έργα που κάποτε βαφτίστηκαν Ολυμπιακά, κάργα υπερκοστολογημένα και με καλές αμοιβές για τους εμπλεκόμενους μηχανικούς.

Και μετά; Τα Φ/Β; Μέχρι πότε; Επήλθε και σε αυτά ο κορεσμός, όπως σε όλα κατά το παρελθόν.

Τώρα πλέον όσοι μηχανικοί και τεχνίτες έχουν καλές "άκρες", φεύγουν κατά Κατάρ, ή Κίνα και Κορέα μεριά, μέχρις ότου σκάσει και κατά κει η φούσκα ...

Σεντόνι ε; Πονεμένες ιστορίες γιατί πονάω κι εγώ μάστορα!

archaeopteryx είπε...

9:43, για αυτό είπα ίτι τους λυπάμαι, και για αυτό έγραψα (και έβαλα και κροκόδειλους) ότι ρίχνονται αυτοί για να τρώνε οι μεγάλοι. Δεν αλλάζει όμως ότι πληρώνονται 300 ή 400 για κάτι που κάνει 30-40 (και το παίρνουμε υποχρεωτικά). Και διαθεσιμότητα? 20%? 25% 30%. Για υποκατάσταση δεν ξέρω. Είναι λιγότερο κουτουρού από τα αιολικά

Ανώνυμος είπε...

Αρχαιοπτερυξ, αυτοί που πληρώνονται 300-400 είναι οι ιδιοκτητες των σπιτιών που πλήρωσαν τους μηχανικούς και τεχνίτες.
Δηλαδή εγω και εσύ.
Το έσοδο αυτό πλέον πάει για το χαράτσι οπότε σαν ανακούφιση να το δεις και όχι σαν κερδοσκοπία.

Κερδοσκοπία είναι τα αιολικά που εγκαταστάτης-παραγωγός είναι ο ίδιος ο "επενδυτής" και επιδοτείται με 40% για προυπολογισμούς 1,5€/Watt, όταν τα αιολικά κοστίζουν 0,7€/W.
Τέλος οι εξαγορες που κάνουν στην Ελλάδα οι διάφορες Ιμπερντρόλες , ΕΝΕΛ και σία ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΦΒ:
Στο φωτοβολταικό, ο εξοπλισμός είναι εισαγομενος (Κακό Νο1). Οι ταρίφες πληρωνονται από τον ελληνικό λαό (Κακό Νο2). Τα κεφάλαια της εγκατάστασης όμως είναι είτε ελληνικά μετρητά, είτε δάνεια από ελληνικές τραπεζες....δηλαδή γυρίζουν μέσα στην Ελλάδα βοηθώντας την εσωτερική ρευστότητα.
Στο αιολικό, ο εξοπλισμός είναι εισαγομενος (Κακό Νο1). Οι ταρίφες πληρωνονται από τον ελληνικό λαό (Κακό Νο2). Τα κεφάλαια της εγκατάστασης όμως είναι δάνεια από ΞΕΝΕΣ τραπεζες....δηλαδή γυρίζουν στις χωρες τους και στηρίζουν το δικό τους τραπεζικό συστημα (Κακό Νο3). Οι μέτοχοι είναι ξένοι (Ιμπερντρολα και Σια) οπότε και τα μερίσματα πηγαίνουν στις χωρες τους και πεφτουν μέσα στις δικές τους οικονομίες (Κακό Νο 4). Και όλα αυτά χωρίς να δημιουργούν θεσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Δεν προβληματιζομαι γιατι δεν αντιλαμβανονται την καταλήστευση οι πολιτικοί μας (superδιεφθαρμένοι είναι - εγώ τους τραμπουκους της Χρυσης Αυγής θα ψηφισω), αλλά γιατι δεν επεμβαίνει ο Οικονομικός Εισαγγελέας, έστω για τα πλαφόν που σπάνε με τις πολλαπλές επιδοτήσεις με μαιμού εταιρείες έργου (ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΠΑΝΩ ΧΩΡΙΟ ΑΕ, ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΤΩ ΧΩΡΙΟ ΑΕ κοκ)

spiral architect είπε...

Να και τα εν Ελλάδι καμπανάκια:
Heliosres: Μειώσεις μισθών και εκδικητικές απολύσεις
Η Heliosres έχει από τα μεγαλύτερα μπάτζετ στα Φ/Β. Έχει επίσης πολλά ανεκτέλεστα έργα, λόγω υποχρηματοδότησης και λόγω της από 10-8-2012 αναστολής νέων έργων των Φ/Β ... voila!

archaeopteryx είπε...

(α) δεν έχω φ/β (΄πιστέυω στο ου κλέψεις)
(β) αυτός που πληρώνεται το 300-400, ΚΑΠΟΙΟΙ του το πληρώνουν (ένας είμαι εγώ!)
(γ) ελπίζω αυτός που πληρώνεται το 300-400 να μην έχει δάνειο με υποθήκη την ταράτσα του, γιατί μάλλον θα την χάσει.

Σε όλο το κύκλωμα του φ/β υπάρχουν λεφτά που μπαίνουν (από φουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ και τρύπες ΛΑΓΗΕ) και λεφτά που βγαίνουν

archaeopteryx είπε...

spiral, βρήκα σε σχόλιο αλλού την αμερικανική εκδοχή της πικρής ιστορίας. Την μεταφράζω, νομόζω θα σου αρέσει (αν και είσαι μάλλον πιο νέος από τον σχολιαστή... Το απόγευμα.

spiral architect είπε...

Παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του:
Συζητείται και πάλι η «απελευθέρωση» των φωτοβολταϊκών στην Πελοπόννησο

Ανώνυμος είπε...

Εχοντας δει το κοινό, τους εκθέτες και το κλίμα στις εκθέσεις ΦΒ, δεν λυπάμαι κανένα. Ολοι ήξεραν ότι κάτι τρέχει, ότι πρόκειται για μπίζνα που εξαρτάται αποκλειστικά σε επιδότηση, άρα πρόκειται για φούσκα.

Kaymakchalan

nestrom είπε...

Όλα τα λεφτα τα κροκοδειλάκια.
Εσύ τα φτιάχνεις?

archaeopteryx είπε...

a. vulgaris είναι το ...καλλιτεχνικό τμήμα. Έχουμε σειρά κροκοδειλάκια να κλαίνε στην ετικέτα ΑΣΗΑΠΕ ΕΛΕΤΑΕΝ... αλλά τα κροκοδειλάκια ξεκινάνε από εικόνες google...