Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Κυριακή 6 Απριλίου, Καρπενήσι: Ο ενεργειακός και περιβαλλοντικός μεσαίωνας στην Ευρυτανία και όλη την Ελλάδα


http://vmediagr.blogspot.gr/2014/04/142014.html

http://www.karpenissi.eu/imerida-anemogennitries-kai-ydroilektrika-kyriaki-6-aprilioy-12-mesimeri-synedriako-kentro

Ναι, στοχοποιείται η Ευρυτανία επειδή υπάρχουν καλώδια. Και επειδή νομίζουν ότι είναι καλή για σκουπιδότοπος.

Φυσικά και θα καταστρέψουν τα βουνά.

Ναι, μπαίνουν αιολικά για να δουλέψουν 2-3 Γερμανικά και Δανέζικα εργοστάσια που πουλάνε σαβούρες και έχουν αναδουλειές

Όχι, δεν έχουν καμία σχέση με ενεργειακή επάρκεια Ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ λογίζει τα αιολικά στο 10% της εγκατεστημένης ισχύος τους. 1.000 ανεμογεννήτριες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.500 μεγαβάτ και κόστους περί τα 3 δις ευρώ, δεν αντιστοιχούν ούτε με την πιο ταπεινή λιγνιτική μονάδα των 150 μεγαβάτ.   Για αυτό και άσχετα με 1.000 ή 100.000 αιολικά, θα χρειαζόμαστε ούτως ή άλλως συμβατικές μονάδες. Τα αιολικά υπάρχουν γιατί κάποιος παίρνει προμήθεια για να τα βάλουμε. Κάποιος θα πληρώνεται ποσοστά επειδή θα τα έχει.  Κάποιοι πήραν χάντρες και καθρεφτάκια για να πούνε "ναι".  Όχι για οποιαδήποτε ηλεκτροδότηση. Για οικονομική αφαίμαξη και διαφθορά.

Όχι, φυσικά και δεν θα "εξάγουμε" κανένα ρεύμα. Το αιολικό ρεύμα δεν εξάγεται, απορρίπτεται. Θα πληρώνουμε για να το "εξάγουμε", αφού πληρώσουμε για τα καλώδια των διακρατικών διασυνδέσεων (εάν μπουν)

Ναι, θα μείνουν, για πάντα, εκεί που θα μπουν, μνημεία της ανθρώπινης πονηριάς. Κάποτε θα έλεγα "βλακείας" αλλά ο κόσμος έχει καταλάβει ότι πρόκειται περί απάτης.  Ούτε προβλέπεται αποξήλωση, ούτε είναι εφικτή, ούτε έχει γίνει οπουδήποτε. 16.000 αιολικά σαπίζουν στις ΗΠΑ που τα δοκίμασε την δεκαετία του 1970 και 1980.

Δουλειές και θέσεις εργασίας;  Όχι βέβαια. Τα αιολικά μειώνουν την απασχόληση. Μπορεί να έχουν χωματουργικά στην αρχή, αλλά το κύριο κόστος τους είναι εισαγόμενα πράγματα. Η οικονομική ζημιά είναι μόνιμη, αφού θα ακριβύνουν κι άλλο το ρεύμα, σε βάρος της βιομηχανίας και της καταναλωτικής ζήτησης και θα διώξουν τον τουρισμό. Για πάντα. Δεν μιλάμε για μια βιομηχανική περιοχή, έξω από μία πόλη, μιλάμε για όλη την Πίνδο.

Και μην σας πουν τα αιολικά λαμόγια ότι πρόκειται για τεχνολογία ή πρόοδο. Τα αιολικά υπάρχουν στην σημερινή τους μορφή από το 1970. Επιδοτούνται από το 1990 με επιδοτήσεις τύπου Μπιρμπίλη. Ποτέ και πουθενά δεν κατάφεραν να ηλεκτροδοτήσουν ή να υποκαταστήσουν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Ποτέ και πουθενά. Ούτε στην Δανία, ούτε στην Γερμανία, ούτε στην Ισπανία. Ποτέ και πουθενά.

Επιγραμματικά, και σε επανάληψη:

1. Η αιολική ενέργεια είναι ο τυχαίος και μεταβλητός αέρας που φυσάει
2. Η αιολική ενέργεια μετατρέπεται σε τυχαία και μεταβλητή  αιολική ηλεκτρική ενέργεια
3. Η αιολική ηλεκτρική ενέργεια δεν αποθηκεύεται, όχι πρακτικά ή οικονομικά
4. Η πραγματική ηλεκτρική ενέργεια "αποθηκεύεται" στο καύσιμο που δεν χρησιμοποιείται
5. Η αιολική ενέργεια έχει νόημα μόνο εάν εξοικονομεί καύσιμα ή συμβατικές μονάδες
6. Ποτέ και πουθενά, καμία αιολική ενέργεια δεν υποκατέστησε ούτε μία συμβατική μονάδα
7. Όπου μετρήθηκε, η αιολική ενέργεια είτε δεν εξοικονομεί, είτε εξοικονομεί ασήμαντα καύσιμα
8. Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν ούτε εξοικονομούν λιγνίτη, ή κάρβουνο
9. Τα αιολικά απαιτούν και προϋποθέτουν ηλεκτροδότηση από ακριβό φυσικό αέριο
10. Τα αιολικά κάνουν τις μονάδες αερίου αναποτελεσματικές και ακριβότερες
11. Τα αιολικά μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα δίκτυο, μόνο εάν είναι ασήμαντα
12. Τα αιολικά ακριβαίνουν το ρεύμα, χωρίς όμως να ηλεκτροδοτούν τα ίδια
13. Και τσάμπα να ήταν τα αιολικά, πάλι δεν θα ηλεκτροδοτούσαν
14. Και τσάμπα να ήταν τα αιολικά, πάλι θα έκαναν ζημιά στο δίκτυο
15. Όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν, τόσο αυξάνεται η ανάγκη για θερμές εφεδρείες
16. Όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν, τόσο αυξάνεται η ανάγκη για απόρριψη σε γείτονες
17. Εάν εξαφανιζόταν όλα τα αιολικά, δεν θα το ...καταλαβαίναμε παρά σαν ...ανακούφιση
18. Ο αέρας είναι ανανεώσιμος (όσο υπάρχει ζέστη και κρύο)
19. Τα αιολικά δεν είναι ανανεώσιμα, ούτε μπορούν να κατασκευαστούν από αιολική ενέργεια
20. Τα αιολικά δεν είναι ούτε "Ανανεώσιμη" ούτε "Πηγή Ενέργειας"
21. Τα αιολικά επιδοτούνται για να ακριβαίνουν το ρεύμα (λίγο οξύμωρο...)
22. Τα αιολικά επιδοτούνται τόσο γενναιόδωρα, που περισσεύουν πάντα λεφτά για ...δώρα
23. Ναι, υπάρχουν παράπλευρες ενοχλήσεις και ζημιές: Τοπία, γη, αξίες, θόρυβος, πουλιά κλπ
24. Όπου μπουν αιολικά, μένουν εκεί, για πάντα και αφού πάψουν να γυρίζουν
25. Τα αιολικά βασίζονται σε συστηματική και εσκεμμένη παραπληροφόρηση και ψέματα

  • άλλο η αιολική "ισχύς" και άλλο η χρήσιμη "ισχύς" (10% προσμέτρησε ο ΑΔΜΗΕ)
  • άλλο η αιολική ισχύς (ανεμογεννήτριες) και άλλο το ρεύμα που παράγουν
  • άλλο το ρεύμα που παράγουν τα αιολικά, και άλλο η ηλεκτροδότηση από αυτά
  • δεν υπάρχουν αιολικές θέσεις εργασίας (παρά μόνο στην Γερμανία ή την Δανία)
  • δεν υπάρχουν ενεργειακά οφέλη
  • είναι συνολικά ασήμαντα, δεν υποκαθιστούν σημαντικά καύσιμα
  • δεν υπάρχουν περιβαλλοντικά οφέλη (ακόμα κι αν πιστεύει κανείς στο "θερμοκήπιο")
  • τα δήθεν οικονομικά οφέλη είναι μικρές επιστροφές από μεγάλες επιδοτήσεις
  • όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τα αιολικά, τόσο αναγκάζονται να λένε ψέματα
26. Οι "επιστήμονες" που προωθούν αιολικά είναι βασικά πλασιέ. Και ψεύτες
27. Οι πολιτικοί που προωθούν αιολικά είναι ή άσχετοι, ή λαδωμένοι ή και τα δύο
28. Τα αιολικά είναι αιολικά, είτε ανήκουν σε ιδιώτες ή σε Δήμους και τον ...λαό
29. Η λαϊκή δήθεν χρηματοδότηση είναι απάτη χειρότερη από την φούσκα του ΧΑΑ του 2000
30. Όποιος δεν καταλαβαίνει τα παραπάνω, θα το καταλάβει αφού τα υποστεί

Όσο για την λυπητερή;  Εάν του ξεφύγει κανενός και μιλήσει για αιολικό δυναμικό και τσάμπα αέρα, τα παρακάτω στοιχεία είναι της Eurostat:  Η Δανία και η Γερμανία, έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, εξ αιτίας των ΑΠΕ. Ακριβότερο και αυτήν ακόμα την Κύπρο, που ηλεκτροδοτείται με ...πετρέλαιο!  Φυσικά και οι "φόροι" είναι στο κόστος. Το ΕΤΜΕΑΡ (τέως τέλος υπέρ ΑΠΕ, φόρος είναι). Το διάγραμμα μεγαλώνει με κλικ (και φαίνεται και η πηγή):


Οι ΑΠΕ ακριβαίνουν το ρεύμα, όχι τόσο επειδή είναι οι ίδιες (ή, για την ακρίβεια, οι ταρίφες τους) ακριβές. Μπορεί η ταρίφα πχ των αιολικών (που πληρώνεται υποχρεωτικά, και κατά προτεραιότητα, είτε χρειάζεται το δίκτυο το ρεύμα είτε όχι) να τύχει να είναι χαμηλότερη από την ΟΤΣ (ιδίως όσο κόβουν τον λιγνίτη).  Αλλά πληρώνεται την στιγμή που αναγκάζονται να δουλεύουν και οι συμβατικές μονάδες, είτε επειδή δεν κλείνουν επειδή φύσηξε, είτε για την σταθερότητα του συστήματος.   Στην Γερμανία που έχει πολλά αιολικά, ψάχνουν για θερμές εφεδρείες, όταν περιμένουν να φυσήξει αέρας.  Πληρώνουμε αιολικά, υποχρεωτικά, την στιγμή που πληρώνουμε ΚΑΙ για τις συμβατικές θερμικές. Χωρίς να εξοικονομούμε καύσιμα. ΔΙΠΛΟ-πληρώνουμε. Για αυτό είναι πανάκριβο το ρεύμα με αιολικά. Συν τις έξτρα καλωδιώσεις και υποδομές που απαιτούν. Η ζημιά στο τοπίο, τον τουρισμό, το περιβάλλον είναι ...χώρια.

Και μην περιμένετε βοήθεια από κανέναν Μπακογιάννη. Οι ΟΤΑ, γενικά, είναι στο κόλπο, από την αρχή. Για αυτό τους έχει ο Φούχτελ από κοντά...

8 σχόλια:

spiral architect είπε...

Επιφυλάσσομαι για την εξέλιξη της αιολικής κολεγιάς στην Πίνδο και στον Τυμφρηστό. Πέρα απ' το ότι η πολιτική κατάσταση έχει πια ξεφύγει εντελώς, υπάρχει και το δύσκολο εγχείρημα αυτής-καθαυτής της κατασκευής των πάρκων. Ναι μεν είναι βολική η περιοχή ως προς τη δομή των δικτύων (υπάρχοντα ΚΥΤ, Υ/Σ και 400άρες γραμμές) αλλά μην ξεχνάμε ότι, πρόκειται για άγρια βουνά και όχι για λοφίσκους, γήλοφους, οροπέδια και πεδιάδες που χωματουργικά ξυρίζονται εύκολα. Μόνο τα έργα πρόσβασης στα μελλοντικά πάρκα να πάρει κανείς υπ' όψιν του, καταλαβαίνει ότι πρόκειται για ένα ούλτρα δαπανηρό εγχείρημα με αμφίβολα κέρδη, συνυπολογιζομένου και ενός ενδεχόμενου πολιτικού (που φέρνει μαζί και το τραπεζικό) ρίσκου. Δεν θέλει και πολύ να στρίψει η βίδα σε ένα μελλοντικό x-Τσίπρα (λέμε τώρα!) και να τους τα κάνει όλα πουτάνα, ακυρώνοντας προηγούμενα εκδοθείσες άδειες, έργα υπό κατασκευήν και εν λειτουργία, αν κατέβουν οι βλάχοι στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν περνάει πουλί πετούμενο και δεν πατάει άνθρωπος εκεί πάνω, γιατί η Αιτωλοακαρνανία και η Ευρυτανία έγιναν ένα αιολικό εργοτάξιο.

Δυστυχώς, με τα καμώματα όλων των εμπλεκόμενων πράσινων, πολιτικών και μη, ξεπουληματιών και αγοραστών, ακόμα και πραγματικά έργα υποδομής να πρέπει να γίνουν, ο λαός εκεί (που πια δεν είναι οι αγράμματοι τσοπαναραίοι του '50 και του '60) θα τα βλέπει τουλάχιστον με δυσπιστία. Κάτσε να πάρουν και μυρωδιά ότι, με το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ δεν θα μπορούν ούτε τα πρόβατά τους να βόσκουν στις παρόχθιες περιοχές του Αχελώου χωρίς άδεια και σου λέω εγώ μετά ...

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι Αρχαιοπτέρυγα και spiral architect τα λέτε πολύ ωραία!!!! ΟΛΗ Η ΠΙΝΔΟΣ ΠΛΕΟΝ ΑΠΗΛΕΙΤΕ. Ο κόσμος ΠΑΝΤΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΕ!!! Από Τρίκαλα που σας γράφω έχουμε ΗΔΗ καταφέρει να ακυρώσουμε δύο από αυτά. Μας απειλεί ένα μεγάλο ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ των 144MW , αλλά δεν θα τους περάσει!!! Οι ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ αιολικοί ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΝΤΑΜΑΡΙ!!! Από Ασπροπόταμο και Ανήλιο γίνετε ο χαμός και ένας ένας οι υπηρεσίες αρχίζουν να γνωμοδοτούν αρνητικά. Εκτός φυσικά από την Περιφέρεια Ηπείρου και το ανεκδιήγητο Δασαρχείο Μετσόβου.

Αντιαιολικός

spiral architect είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
spiral architect είπε...

Aσχετο:
Λυπάμαι αλλά δεν θέλω να είμαι αυτοκράτορας – αυτή δεν είναι η δουλειά μου - δεν θέλω να κυβερνήσω ή να κατακτήσω κανέναν. Θα επιθυμούσα να βοηθήσω τον καθένα εάν είναι δυνατόν, Εβραίο, μαύρο, λευκό. Όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο, έτσι είναι τα ανθρώπινα όντα.
Όλοι θέλουμε να ζήσουμε από την αμοιβαία ευτυχία, όχι από την αμοιβαία δυστυχία. Δεν θέλουμε να μισήσουμε και να περιφρονήσουμε ο ένας τον άλλο. Σε αυτόν τον κόσμο υπάρχει χώρος για τον καθέναν και η γη είναι πλούσια και μπορεί να προσφέρει σε όλους.
Ο τρόπος της ζωής μπορεί να είναι ελεύθερος και όμορφος.
Αλλά έχουμε χάσει τον τρόπο.
Η πλεονεξία έχει δηλητηριάσει τις ψυχές των ανθρώπων - έχει φράξει τον κόσμο με το μίσος -μας έχει οδηγήσει στη δυστυχία και την αιματοχυσία.
Έχουμε αναπτύξει την ταχύτητα αλλά έχουμε κλείσει τον εαυτό μας σε: μηχανήματα που δίνουν την αφθονία και μας έχουν αφήσει στην ανάγκη. Η γνώση μας έχει καταστήσει κυνικούς, την ευφυϊα μας σκληρή και αγενή. Σκεφτόμαστε πάρα πολύ και αισθανόμαστε λίγο: Περισσότερο από τα μηχανήματα χρειαζόμαστε την ανθρωπιά. Περισσότερο από την ευφυΐα χρειαζόμαστε την συμπόνια και την ευγένεια.
Χωρίς αυτές τις ιδιότητες, η ζωή θα είναι βίαια και θα χαθεί.

Το αεροπλάνο και το ραδιόφωνο μας έχουν φέρει πιο κοντά. Η ίδια η φύση αυτών των εφευρέσεων φωνάζει για την καλοσύνη στα άτομα, φωνάζει για την καθολική αδελφοσύνη για την ενότητα όλων μας. Ακόμη και τώρα η φωνή μου φθάνει στα αυτιά εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια απελπισμένων ανδρών, γυναικών και μικρών παιδιών, θύματα ενός συστήματος που κάνει τους ανθρώπους να βασανίζουν και να φυλακίζουν αθώους. Σε εκείνους που μπορούν να με ακούσουν λέω "μην απελπιστείτε".
Η δυστυχία που είναι τώρα επάνω σε μας είναι μόνο η διάβαση της πλεονεξίας, η πικρία των ατόμων που φοβούνται τον τρόπο της ανθρώπινης προόδου: το μίσος των ατόμων θα περάσει οι δικτάτορες πεθαίνουν και η δύναμη που πήραν από τους ανθρώπους, θα επιστρέψει στους ανθρώπους και όσο πεθαίνουν οι άνθρωποι η ελευθερία δεν θα χαθεί ποτέ...
Στρατιώτες - μην δώσετε τον εαυτό σας στα θηρία, άτομα που σας περιφρονούν και σας υποδουλώνουν - που οργανώνουν τις ζωές σας, σας λένε τι να κάνετε, τι να σκεφτείτε και τι να αισθανθείτε, που σας τρυπούν με τρυπάνι, σας κάνουν δίαιτα , σας συμπεριφέρονται σαν κοπάδι, σας χρησιμοποιούν σαν χορτονομή πυροβόλων.
Μην δώσετε τον εαυτό σας σε αυτά τα αφύσικα άτομα, άτομα μηχανών, με τα μυαλά μηχανών και τις καρδιές μηχανών. Δεν είστε μηχανές. Δεν είστε βοοειδή. Είστε άνθρωποι. Έχετε την αγάπη της ανθρωπότητας στις καρδιές σας. Δεν μισείτε – μόνο οι ανέραστοι μισούν. Μόνο οι ανέραστοι και οι αφύσικοι στρατιώτες - μην πολεμάτε για τη σκλαβιά, να πολεμάτε για την ελευθερία.
Στο δέκατο έβδομο κεφάλαιο του Αγίου Λουκά γράφει ότι "το βασίλειο του Θεού είναι μέσα στο άτομο" - όχι ένα άτομο, ούτε μια ομάδα ατόμων - αλλά σε όλα τα άτομα - σε σας, τους ανθρώπους.
Οι άνθρωποι έχετε τη δύναμη, τη δύναμη να κατασκευάζετε τις μηχανές, τη δύναμη να δημιουργείτε την ευτυχία. Οι άνθρωποι έχετε τη δύναμη να καταστήσετε τη ζωή ελεύθερη και όμορφη, για να κάνετε αυτήν την ζωή μια θαυμάσια περιπέτεια. Τότε στο όνομα της δημοκρατίας ας χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη – ας ενωθούμε όλοι. Ας παλέψουμε για έναν νέο κόσμο, ένα αξιοπρεπή κόσμο που θα δώσει στους ανθρώπους την δυνατότητα να εργαστούν, και θα σας δώσει στο μέλλον και γηρατειά και ασφάλεια. Από την υπόσχεση αυτών των πραγμάτων, τα θηρία έχουν ανέλθει στη δύναμη, αλλά ψεύδονται. Δεν εκπληρώνουν την υπόσχεσή τους, ποτέ. Δικτάτορες ελεύθεροι οι ίδιοι αλλά υποδουλώνουν τους ανθρώπους. Τώρα ας παλέψουμε για να εκπληρώσουμε εκείνη την υπόσχεση. Ας παλέψουμε να ελευθερώσουμε τον κόσμο, να απομακρύνουμε τα εθνικά εμπόδια, να απομακρύνουμε την πλεονεξία, το μίσος και την αδιαλλαξία. Ας παλέψουμε για έναν κόσμο του λόγου, ένα κόσμο όπου η επιστήμη και η πρόοδος θα οδηγήσουν στην ευτυχία όλων των ανθρώπων.
Στρατιώτες - στο όνομα της δημοκρατίας, ας ενωθούμε όλοι!

archaeopteryx είπε...

θα το περασω στο φατσοβιβλίο

spiral architect είπε...

Τρολ με δελτίο παροχής. Του Γιάνη Βαρουφάκη
Για να καταλάβετε, όσοι δεν έχετε καταλάβει, τι παίζει με τους ιντερνετικούς τρόληδες.
(ανεξάρτητα τι πιστεύω προσωπικά για το Γ.Β.)

Ανώνυμος είπε...

The EU will spend more than $3 million on ‘troll monitors’ to trawl Eurosceptic debates on the internet ahead of European elections in June 2014, UK media reports. It comes amid fears that hostility against the EU is growing.
http://ukgeneralelection2015.blogspot.co.uk/2014/02/eu-to-spend-3-on-internet-trolls.html
ThW

Ανώνυμος είπε...

Η περιοχή εγκατάστασης στην οροσειρά μεταξύ Ευρυτανίας - Φθιώτιδας είναι πολύ ομαλή και προσβάσιμη με καλό οδικό δίκτυο.

Δείτε την http://www.panoramio.com/photo/81051180

γιατί δεν θα την ξαναδείτε έτσι.

Επίσης επιλέχθηκαν Α/Γ 0.9 MW που είναι πιο εύκολες στη μεταφορά με μήκος πτερυγίου 20μ.

Και δεν υπάρχουν πλέον βλάχοι στην Ευρυτανία. Έχουν κατέβει όλοι στην Αθήνα. Εδώ έχει καμιά 15.000 κόσμο όλος ο νομός, σαν να λέμε κανά 2-3 οικοδομικά τετράγωνα στην Αθήνα και από αυτούς οι μισοί και παραπάνω είναι άνω των 70 ετών.

Άρα μην περιμένετε πορείες στην Αθήνα από βλάχους. Αν δεν διαμαρτυρηθείτε εσείς δεν θα έχετε πλέον Άλπεις στην Ελλάδα και θα χρειάζεται να πηγαίνετε μακρύτερα.