Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

«ελάφρυνση του χρέους με επιμήκυνση»

 
"Newspeak" (κυριολεκτικά "νέα ομιλία") είναι η ελεγχόμενη, φτιαχτή γλώσσα του απολυταρχικού καθεστώτος στο μυθιστόρημα "1984" του Όργουελ, που είχε σκοπό να περιορίσει την ελευθερία σκέψης.  Σκέψης. Όχι πράξης ή κίνησης ή επιλογής. Σκέψης. Κάι επειδή η σκέψη μάλλον εκφράζεται ή εμπεριέχεται στην χρήση της γλώσσας, η παραποίηση των εννοιών και των λέξεων είναι μάλλον αποτελεσματικό εργαλείο στην παραπληροφόρηση, τον αποπροσανατολισμό και την αποβλάκωση που είναι σημάδια της επιστροφής σε κάποιο νεοφεουδαρχικό και σίγουρα ανελεύθερο ή λιγότερο ελεύθερο status quo.



Η τιμή ενός ομολόγου είναι κάτι που υπολογίζεται (σχεδόν) επακριβώς αν ξέρεις τους όρους (και τον χρόνο) αποπληρωμής.  Λέω "σχεδόν" γιατί για να υπολογίσεις την τιμή πρέπει να έχεις και μια ιδέα του προεξοφλητικού επιτοκίου (που μπορεί να μην είναι το ίδιο με το ονομαστικό, ή το κουπόνι), κι αν είχα άποψη ή στομάχι για τις τιμές των προεξοφλητικών επιτοκίων θα ήμουν ...dealer σε καμιά τράπεζα, ή ...επενδυτής. Επίσης, "σχεδόν" επειδή οι χρηματοοικονομικές θεωρίες που διέπουν όλα αυτά, καταρρέουν όταν υπάρχει φόβος αδυναμίας αποπληρωμών, ή χρεωκοπίας.

Υπάρχει και κάτι άλλο που έχει καταρρεύσει από το 2008 (και μάλλον από 2000, αλλού), και αυτό είναι η κατάρρευση της συντηρητικής λογιστικής που επιβάλλει την καταγραφή ενός περιουσιακού στοιχείου (όπως πχ μιάς απαίτησης για είσπραξη) στα λογιστικά βιβλία στο χαμηλότερο μεταξύ ονομαστικής ή τιμής κτήσης, και (ελεύθερης, ή πραγματικής) αγοραίας αξίας.  Εάν η αγοραία αξία είναι χαμηλότερη από την τιμή κτήσης, το περιουσιακό στοιχείο "απομειώνεται" και αυτός που το έχει, γράφει ζημιά στα βιβλία του. Του χρωστούσαμε 150, είχε απαίτηση για 150, και εάν δεν μπορούμε να δώσουμε τίποτα παραπάνω από 50, χάνει 100 (λογιστικά μεν, πραγματικά δε) και η ζωή συνεχίζεται. Μόνο που με τις τράπεζες σε κρίση (και, μην ακούτε, εξακολουθούν και είναι σε κρίση) κάτι τέτοιες ζημιές πειράζουν την κεφαλαιακή επάρκεια, και "μπούμ" σκάνε τράπεζες και φαύλος κύκλος σκασιμάτων.

Επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής, μπορεί το εικονιζόμενο μηχανάκι να βγάζει την ίδια "τιμή" (price), για περισσότερες ή και ...εσαεί πληρωμές. Αυτό, σε καθεστώς μη βιώσιμου χρέους, που εκτιμώ ότι βρισκόμαστε εμείς,  είναι ελάφρυνση της τράπεζας, και όχι δική μας. Και φυσικά, κοροϊδία του ορκωτού ελεγκτή, που όμως πληρώνεται από την τράπεζα και σιγά μην θυμάται ότι είναι ανεξάρτητος, ιδίως όταν πέρασε ο ίδιος κανόνες που του επιτρέπουν να παρακάμπτει συνετές πρακτικές.

Η επιμήκυνση, επομένως, μόνο ελάφρυνση δεν είναι. Είναι (α) κοροϊδία των μετόχων της τράπεζας και ημών ων φορολογουμένων, (β) μετάθεση του προβλήματος, (γ) παράταση της φούσκας, (δ) μονιμοποίηση κάποιου είδους εξανδραποδισμού κλπ κλπ. Δεν σχολιάζω εάν είναι η καλύτερη λύση ή όχι. Δεν υπάρχουν "καλές" και "κακές" λύσεις. Υπάρχουν λύσεις που συμφέρουν ή που δεν συμφέρουν κάποιον από τους συμβαλλόμενους, ή που είναι μονομερείς υπέρ αυτού που κάνει κουμάντο. Το χυδαίο είναι το βάφτισμα σαν "ελάφρυνση".

Υπάρχουν και άλλα χυδαία newspeak. Η "απελευθέρωση" της αγοράς ρεύματος ή της ΔΕΗ.  Γενικά κάθε "απελευθέρωση" στην Ευρώπη μετά το 1990. Το κοινωνικό "μέρισμα". Ο "νεοφιλελευθερισμός".  Κάτι σαν το Υπουργείο Αλήθειας...

Και μην ξεχνάτε:  Δεν παίζει μόνο ο Όργουελ, παίζει και ο Χάξλεϋ...

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απελπιστικά αληθινός στον σχολιασμό. Μια πρόταση όμως! Εκτός αν ο μόνος στόχος είναι να συνειδητοποιούμε πού βρισκόμαστε, όπως όταν μας ανακοινώνουν ότι πεθαίνουμε από μια ανίατη αρρώστια.

archaeopteryx είπε...

Νομίζω ότι "πεθαίνουμε από ανίατη αρρώστια" και διαφωνούμε για τον ...τρόπο. Πρόταση? Τώρα? Τώρα είμαστε χειροπόδαρα. Το 2010θα έλεγα "στάση πληρωμών εξωτερικού χρεόυς", αλλά αυτό προϋπόθετε κινήσεις που δεν είχαν γίνει το 2008, ή να μην είχαν γίνει πράγματα το 200...4, εξ ου και η ανίατη αρρρώστια. Και μην μου πεις η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει... Η ανελευθερία ποτέ δεν πεθαίνει.

Ανώνυμος είπε...

Οπότε συνεχίζουμε το ξεπούλημα, απλά κυττάμε ποιό "αφεντικό" θα μας κάνει πιο ανώδυνο το θάνατο! Ωραία προοπτική! Αλλά δυστυχώς έτσι είναι...

archaeopteryx είπε...

μα είμαστε σε διαδικασία ξεπουλήματος, αναγκαστικού ξεπουλήματος (εκκαθάριση εν λειτουργία το λέω). Χάνεται το "ελληνόκτητο κεφάλαιο" μεγάλο, μικρό, παρασιτικό, μικροαστικό, πες το όπως θες. Τα χωράφια θα ανήκουν σε άλλους, τα μαγαζιά σε άλλους, κλπ κλπ. Όταν δεν έχεις την ιδιοκτησία της παραγωγής και της διανομής, σου μένει η ...κατανάλωση. Να δω τι θα δίνουμε για να καταναλώνουμε. Υπηρετικές υπηρεσίες υποθέττω, αν είμαστε καλά παιδιά.

Ανώνυμος είπε...

Τουλάχιστον όταν η συζήτηση αφορά την ενέργεια, υπάρχουν προτάσεις συγκεκριμένες και (αρκετά καλά, μια και δεν είμαι γνώστης) τεκμηριωμένες (ρεαλιςτικές, με τα συν και τα πλην). Σίγουρα ανάλογες επιλογές υπάρχουν και σε άλλα επιμέρους (εξίσου σημαντικά) ζητήματα που η διεκδίκησή τους είναι διεκδίκηση (λίγης) ελευθερίας.

archaeopteryx είπε...

λίγης

spiral architect είπε...

Μέρκελ: Η Ελλάδα, σαν την Ανατολική Γερμανία, θα ξεπεράσει την κρίση

Περί Ανατολικής Γερμανίας και των αναπόφευκτων με εμάς συγκρίσεων που ήδη είχαν διατυπωθεί απ' την εποχή του πρώτου μνημονίου:
- DDR - Εconomy και
- Treuhand
- "Η αξία της κρατικής βιομηχανίας της Ανατολικής Γερμανίας είχε εκτιμηθεί ανάμεσα σε 200 και 600 δισεκατομμύρια μάρκα. Από τη ρευστοποίησή της όμως η Treuhand εισέπραξε μόνο 44 δισεκατομμύρια και πήρε υποσχέσεις από τους αγοραστές ότι θα επένδυαν άλλα 170 δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις που απέκτησαν."

Και στις δυο περιπτώσεις (DDR και Ελλάδας) μιλάμε για πλήρη ιδιωτικοποίηση κρατών και απορρόφησή τους απο ένα αλλο.
Δείτε και το Catastroika.

Professor Moriarty είπε...

Η σύγκριση αυτή που την έχω ξανακούσει, μεταξύ Α. Γερμανίας και Ελλάδας, είναι επιεικώς ανόητη. Η Α. Γερμανία ενσωματώθηκε στην Δυτική, και οι ανατολικογερμανοί έγιναν πολίτες του γερμανικού ομοσπονδιακού κράτους. Αν θέλει η Μέρκελ να κάνει τέτοιες συγκρίσεις ας προτείνει στην Ελλάδα να γίνει ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, και ας αναλάβει το κόστος της, και οι πολίτες να υπόκεινται στους γερμανικούς ομοσπονδιακούς νόμους, να έχουν τις κοινωνικές παροχές και το εργασιακό δίκαιο πχ. της Σαξονίας, και το minimum παροχής υπηρεσιών από το κράτος της Γερμανίας. Προκειμένου να χρησιμοποιείται ως ιμάντας μεταβίβασης των εντολών μία διεφθαρμένη νομενκλατούρα (σημιτικής κοπής), εγώ θα το προτιμούσα χίλιες φορές. Αλλά αυτά είναι φαντασία. Οπότε καλύτερα να μη γίνονται τέτοιες αστείες συζητήσεις.

Και θα τελειώσω άσχημα. Η Ανατολική Γερμανία έχει Λειψία, έχει Δρέσδη, έχει Πότσνταμ που οι σοβιετικοί τα σεβάστηκαν περισσότερο από ότι οι καραγκιόζηδες νεοέλληνες την Αθήνα, Θεσσαλόνίκη, Πάτρα, Βόλο, Νάουσα ... την ύπαιθρό τους τα βουνά και τα λαγκάδια τους που τα έκαναν έναν αυθαίρετο αχταρμά που τώρα είναι μόνο για λούμπεν βαλκανικό τουρισμό. Και τα λίγα νησιά που απέμειναν να τιμούν το ελληνικό φυσικό κάλος θέλουν να τα κάνουν πλατφόρμες ανεμοτουρμπίνων. Και η όποια παραγωγική βάση έγινε μπίλιες στο βωμό της ... παροχής υπηρεσιών και επιδοτήσεων. Μη συγκρίνουμε την μεταπολιτευτική ελληνική ξεφτίλα με τον σοβιετισμό, γιατί αν και δεν συμπαθώ καθόλου τα σοβιέτ, τέτοια δυσφήμιση των σοβιετικών την θεωρώ άδικη. Και όλοι τώρα χάσκουν στους καφενέδες. Και μετά θα αποβλακώνονται με τουρκοσήριαλς και ... (their master's) Voice. Και άλλοι περιμένουν το “ξανθό γένος” να τους σώσει απ τους Γερμανούς και τους ... Τούρκους. Επίκαιρος όσο ποτέ ο αρχαίος ποιητής

“Λὰξ ἐπίβα δήμωι κενεόφρονι,
τύπτε δὲ κέντρωι ὀξέι
καὶ ζεύγλην δύσλοφον ἀμφιτίθει·
οὐ γὰρ ἔθ’ εὑρήσεις δῆμον φιλοδέσποτον ὧδε
ἀνθρώπων, ὁπόσους ἠέλιος καθορᾶ.”

archaeopteryx είπε...

για αυτούς που δεν διαβάζουν Θέογνι από τα Μέγαρα:

Με τα πόδια σου ανέβα πάνω στον ανέμυαλο λαό, και με αιχμηρή βουκέντρα χτύπα τον και δέσε γύρω γύρω τον λαιμό του με ζεύγλη δυσβάστακτη· και δεν θα βρεις πια λαό τόσο φιλοδέσποτο ανάμεσα στους ανθρώπους που βλέπει ο ήλιος.

http://www-old.lit.auth.gr/ancientelegy/commentarii/text.php?id=229

http://remacle.org/bloodwolf/poetes/theognis/sentencesgr.htm

Ανώνυμος είπε...

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%AD%CE%BF%CE%B3%CE%BD%CE%B9%CF%82_%CE%BF_%CE%9C%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B5%CF%8D%CF%82

Ανώνυμος είπε...

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/26f7a326-c0d6-11e3-bd6b-00144feabdc0.html#axzz2ytL3X8ia