Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Τι επιλογές έχουμε όταν μάς κλέβουν; Συστηματικά; Εκ προμελέτης; Με κρατική συνέργεια;

Είχαν δικαιώματα οι "επενδυτές" όταν έχασαν λεφτά με την προμελετημένη φούσκα του ΧΑΑ το 2000;  Εκ των πραγμάτων, μάλλον όχι.  Έχουν δικαιώματα οι Έλληνες ομολογιούχοι που κουρεύτηκαν;  Επίσης μάλλον όχι.  Έχουν δικαιώματα οι ντόπιοι μικροί φωτοβολταϊκοί που υπέργραψαν συμβάσεις (από απληστία ή βλακεία, δεν έχει σημασία), και τώρα κουρεύονται;  Κατά το παρακάτω άρθρο, μάλλον δεν έχουν διεθνή δικαιώματα, και καλή τύχη με τα Ελληνικά δικαστήρια ή την ...Κυβέρνηση. Ποιά Κυβέρνηση;...

Προβληματική η προστασία επενδυτών στις χώρες της κρίσης

...Τόσο η αγωγή της Postava Bank κατά της Ελλάδας όσο και εκείνη του επενδυτή κατά της Κύπρου έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Διαιτητικό Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών, ICSID, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, οι έλληνες και οι κύπριοι επενδυτές, οι οποίοι επίσης έχασαν πολλά χρήματα από την κρίση στις δύο χώρες, δεν έχουν δικαίωμα προσφυγής στο ICSID. Μόνο οι ξένοι επενδυτές έχουν πρόσβαση στο εν λόγω διαιτητικό δικαστήριο...

...Υπενθυμίζεται ότι για πολλά χρόνια, ακόμη και στη δεκαετία του 80 οι προσφυγές στο ICSID ήταν ελάχιστες. Υπήρχαν χρονιές που δεν κατατέθηκε ούτε μία αγωγή σε βάρος κάποιας χώρας. Σήμερα το ICSID επεξεργάζεται 190 υποθέσεις, ενώ άλλες 280 έχουν διευθετηθεί. Μεταξύ αυτών είναι και αγωγές κατά της Ισπανίας, η οποία το 2008, εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης, μείωσε δραστικά τις επιδοτήσεις σε εταιρείες παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Εάν η Ισπανία καταδικαστεί από το ICSID, θα κληθούν οι πολίτες της να πληρώσουν. Πρόκειται για 700 εκατ. δολάρια.

Η εξέλιξη δικαιώνει τον αυστριακό καθηγητή Μπέλακ. Σε τελική ανάλυση οι συμβάσεις αμοιβαίας προστασίας επενδυτών συμβάλλουν λίγο στην προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων και πολύ στην δραστηριοποίηση κερδοσκόπων.

Έχω εγώ δικαιώματα που με κοροϊδεύουν ασύστολα και κατ' εξακολούθηση οι ΜΚΟ, οι Τσιπουρίδηδες, ο Σκάϊ και οι λοιποί παπαγάλοι; Η εύκολη απάντηση είναι "μάλλον όχι". Όταν όλοι καταλήξουμε ότι μας κλέβουν και δεν έχουμε δικαίωμα άμυνας, ξέρετε ποιά είναι η επόμενη φάση...  Κι όταν το ίδιο το Κράτος γίνεται συνεργός και προωθητής της απάτης;

2 σχόλια:

spiral architect είπε...

Κατά τη γνώμη μου η αυτοδικία σώνει την παρτίδα μόνο σαν εκτόνωση και σε ατομικό επίπεδο, άσε που μετά έχεις τραβήγματα άλλου τύπου.
Συλλογικά και μόνο συλλογικά. Με ένδικα μέσα; Παπάρια μπλε με το συμπάθιο! Είδες τι έγινε στην Ισπανία, είδες τι έγινε στο ICSID, (btw, ενδιαφέρον λινκ) μυρίζεσαι (καλύτερα είσαι σίγουρος) τι θα γίνει εδώ με τους Φ/Βκάριους και δεν θυμάμαι να ασκήθηκαν ένδικα μέσα για τη χασούρα του ΧΑΑ του 2000.
Οι αυτοδικίες και τα ένδικα μέσα λοιπόν είναι κινήσεις απελπισίας και ειδικά για τις δεύτερες έχουν νόημα μόνο όταν υπάρχει πραγματική δικαιοσύνη, ισότητα και -αν θες- αξιοσύνη σε όλα τα επίπεδα.

Μιλάμε για ανατροπή, αλλά το ζήτημα είναι, ποιοι απ' όλους θα ακολουθήσουν αυτόν το δύσβατο δρόμο, τη στιγμή που όλοι αυτοί νομίζουν ότι με ένα δεκαράκι στην ταράτσα ή ένα κατοστάρι στο τέως λιόφυτο θα γίνουν ΔΕΗ ή Κοπελούζοι.

spiral architect είπε...

Ορίστε λοιπόν φρέσκο παράδειγμα δικαστικής απόφασης με πλήρη αποδοχή της ισότητας έναντι του νόμου:
Μια καταδίκη στην χώρα που γεννήθηκε το Θέατρο…. - JUNGLE-Report
Θυμάσαι την Aegean Power, τα φέσια και τα γκομενάκια στις Μπαχάμες;