Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Άχρηστα τα αιολικά... Στο 2% της ονομαστικής τους ισχύος... Ακόμα και εκεί που έχει πολύ αέρα...


http://greeklignite.blogspot.gr/2014/10/2_29.html
http://www.adamsmith.org/wp-content/uploads/2014/10/Assessment7.pdf

Από την "Περίληψη" και τα "Συμπεράσματα":

Μετά από μετρήσεις 9 ετών σε 22 περιοχές της Αγγλίας, με 10 GW (10.000 μεγαβάτ) εγκατεστημένης ονομαστικής αιολικής ισχύος οι Άγγλοι έμαθαν τα εξής:

1) Η πραγματική ισχύς είναι πάνω από 90% της ονομαστικής για ...17 ώρες τον χρόνο.
2) Η πραγματική ισχύς είναι πάνω από 80% της ονομαστικής για 163 ώρες τον χρόνο.
3) Η πραγματική ισχύς είναι κάτω από 20% της ονομαστικής για 20 εβδομάδες τον χρόνο.
4) Η πραγματική ισχύς είναι κάτω από 10% της ονομαστικής για 9 εβδομάδες.

Ενώ υπάρχει ο ισχυρισμός ότι πάντα κάπου θα φυσάει (στην Αγγλία), η "εγγυημένη" παραγωγή είναι 2% της ονομαστικής (έναντι του 10% που είπε, ευγενέστατα, ο ΑΔΜΗΕ). Και υπάρχουν μεγάλες περίοδοι που απλά δεν φυσάει καθόλου. Αυτό σημαίνει ότι με πολλά αιολικά πρέπει να συνυπάρχει ισοδύναμη εγκατεστημένη συμβατική ισχύς σαν εφεδρεία (με αέριο που δεν έχουμε)

Αντίθετα με τους αιολικούς ισχυρισμούς ότι η γεωγραφική διασπορά εξομαλύνει την μεταβλητότητα, η βραχυπρόθεσμη (30-90 λεπτά) μεταβλητότητα είναι τυπικά στο 10%.  Η διαχείριση του δικτύου απαιτεί παρεμβάσεις σε κλίμακα 10 ...δευτερολέπτων (επειδή η Αγγλία είναι βασικά μη (επαρκώς) διασυνδεδεμένο νησί).  Οι (ακριβές) μονάδες αντλησιοταμίευσης δεν επαρκούν για την διαχείριση αυτής της μεταβλητότητας.

Με 10 GW εγκατεστημένη ονομαστική ισχύ, μεταβολές +/- 300 MW ανά μισάωρο είναι συνήθεις και συνεχείς.   Μεταβολές +/- 700 MW συμβαίνουν συχνά.  Αυτές σταθεροποιούνται με μονάδες εφεδρείας και αντλησιοταμίευση, αλλά αυτό περαιτέρω ακριβαίνει το κόστος στο δίκτυο και δεσμεύει πολύτιμη δυνατότητα διαχείρισης φορτίων από υφιστάμενες ανάγκες.

Η εγγυημένη απόδοση των (γεωγραφικά διάσπαρτων) αιολικών είναι στο 2% της ονομαστικής τους ισχύος. Η απολογιστική (στατιστική) απόδοση των αιολικών είναι στο 8% της ονομαστικής τους ισχύος. (Το "απολογιστικό-στατιστικό" είναι και λιγάκι δώρον άδωρον αφού κανείς δεν ξέρει αν, για λόγους επάρκειας ισχύος, θα φυσάει σε ώρα αιχμής στις ...24/12)

Ο ΑΔΜΗΕ ήταν πάρα πολύ ευγενικός όταν είπε (σελ. 40) ότι για λόγους επάρκειας ισχύος τα αιολικά είναι στο 10% της ονομαστικής τους...  Μάλλον κάπου μεταξύ 2% και 8%... Ή 4% με 6% που έχει πει η ΕΟΝ από το 2005!

Μην ξεχνάτε, δεν έχει σημασία πόσο δυνατός είναι ο αέρας, αλλά πόσο σταθερά και αδιάλειπτα φυσάει στα 6 μποφόρ. Η Αγγλία και η Σκωτία έχουν τον Ατλαντικό... Σχετικά σταθεροί αέρηδες. Εμάς ή φυσάει 9άρια (δεν δουλεύουν τα αιολικά) ή δεν φυσάει.


Η εμπειρία στην Αγγλία δεν διαφέρει από αυτήν της Αυστραλίας:  Βασικά, «διακοσμητικά» τα αιολικά, ακόμα κι όταν είναι πολλά, διάσπαρτα, και διασυνδεδεμένα.

Δεν έχει σημασία εάν τα αιολικά είναι ...φιλικά προς το περιβάλλον. Ούτε έχει σημασία ότι δεν εκπέμπουν καυσαέρια. Σημασία έχει ότι ΔΕΝ ηλεκτροδοτούν. Το κόστος τους ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ στο κόστος της ηλεκτροπαραγωγής, χωρίς να αντιπροσωπεύει ηλεκτροπαραγωγή.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παπαγαλάκι των παπαγαλακίων έχεις καταντήσει και μόνος τα λες μόνος τα διαβάζεις και λογοκρίνεις κάθε σχόλιο που σου πάει κόντρα και φοβάσαι και επίθεση από ρομπότ. Και αποφάσισε επιτέλους, τη μιά λες ότι τα γερμανικά αιολικά θα κάψουν το δίκτυο απ την υπερπαραγωγή και την άλλη λες ότι τα αγγλικά παράγουν 2%. Ότι λάχει, αρκει να δυσφιμίσει τις ΑΠΕ. Ότι μπούρδα. Και το κάνεις και επιστημονικό να φαίνεται δήθεν. Βασίζεσαι σε αναξιόπιστους τάχα αναλυτές αδμηέδες δεητζήδες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διατηρήσουν το μονοπώλιο και τα κεκτημένα τους μισθολογικά ρετιρέ. Είναι σταλινικά απομεινάρια και διαφημίζουν το κουκουέ και το σοβιετικό καθεστώς που ρύπανε και μόλυνε με τοξικά, αιθάλες, μπόχα και ραδιενέργια όλη την Ανατολική Ευρώπη την Ρωσία και τον πλανήτη. Και την εγγλέζικη Mail την ακροδεξιά φυλλάδα των καρβουνιάρηδων πετρελαιάδων και πυρηνικών που λέει στους Εγγλέζους κάψτε κάρβουνο, ρουφήξτε αναθυμιάσεις κάνουν καλό και παράγουν ενέργεια, κάψτε πετρέλαια και πυρηνικά και κλέψτε τα μάρμαρα του Παρθενώνα να μη γίνουν θεμέλια σε κεμπαμτζίδικα. Και το άλλο μου σχόλιο τόκοψες πάλι. χάλια έγινες πάλι.

archaeopteryx είπε...

Φυσικά και λές τρίχες, και για αυτό τις βάζω να τις βλέπει ο κόσμος. Το 2% είναι πόλυτα συμβατό με το ότι όταν φυσάει "καίνε δίκτυα". Το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, δεν κάνει "μουαγιέν".

Για το εάν και ποιός με διαβάζει, το ξέρω εγώ, αλλά προφανώς με διαβάζεις εσύ. Αλλά εσύ είσαι στόκος σε διατεταγμένη υπηρεσία. Γιουσουφάκι (κατά το ΙΜπραημάκι, χαχαάχαχα).

Ανώνυμος είπε...

http://www.zerohedge.com/news/2014-10-23/parrot-finally-dead-economist-does-it-again

Unknown είπε...

Αρχαιοπτέρυγα πρέπει να έχουν ζοριστεί πολύ οι πρασινάδες με τις μεγάλες τσέπες. Ο πόνος τους για το περιβάλλον είναι μόνο για την τσέπη τους και για μερικούς αφελείς που κουβαλάνε νερό χωρίς να το ξέρουν.

Πάντως ο κόσμος έχει αρχίσει και καταλαβαίνει την ΑΠΑΤΗ των ΑΠΕ και γιατί ενημερώνεται ότι δεν είναι και τόσο αθώες αφού κατεδαφίζουν στην κυριολεξία βουνά, καταστρέφουν ποτάμια και πολύτιμη αγροτική γη αλλά και γιατί το νοιώθει στην τσέπη του πληρώνοντας κερατιάτικα στους Γερμανούς και τους εθνικούς μας εργολάβους.

nikos είπε...


Zielona energia - unijny przekręt -

https://www.youtube.com/watch?v=XBRPTo-4cFU

nikos είπε...

Statesmen's Forum: Prof. Yannis Maniatis, Greek Minister of Environment, Energy, and Climate Change


https://www.youtube.com/watch?v=D2neddPL5DA

Professor Moriarty είπε...

Αν θυμάσαι, είχα κάνει το παρακάτω σχόλιο σε σχέση με τις εγκρίσεις ίδρυσης αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες και αλλού όπως αυτές δημοσιεύθηκαν:

“Στα αιολικά πάρκα που ενέκρινε το ΥΠΕΚΑ, τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στο Βέρμιο, παρατήρησα ότι δέχονται Ετήσιο Συντελεστή Φορτίου πάνω από 0.26 (ποσοστιαία πάνω από 26%). Ιδιαίτερα υψηλό. Πού βασίζουν οι “επιστήμονες” του ΥΠΕΚΑ αυτή την εκτίμηση; “
16 Ιανουαρίου 2014 - 1:10 μ.μ.

Και σε άλλο σχόλιο πιο κάτω διευκρίνιζα:

“Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι ο Ε.Σ.Φ είναι κάτω από 20%. και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ πιο κάτω. ... Να αναζητηθούν στοιχεία βασισμένα σε μετρήσεις από υπάρχοντα αιολικά πάρκα στον ελλαδικό χώρο για τις πραγματικές μεγαβατώρες που έχουν “εγχύσει” στην διάρκεια ενός έτους στο δίκτυο βασιζόμενα σε μετρήσεις, για να γίνει γνωστός ο πραγματικός ΕΣΦ και να γίνει σύγκριση με τον εκτιμηθέντα ΕΣΦ.”

Κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανε το ίδρυμα Adam Smith, θα πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα, και ακόμη περισσότερα, και μάλιστα πιστεύω ότι θα πρέπει να ζητείται επίμονα και επίσημα. Δεν έχω αυταπάτες ότι με την υπάρχουσα κατάσταση κάθε “επιστημονική” επιτροπή που θα συσταθεί στην Ελλάδα θα βγάλει αποτελέσματα που βολεύουν στην φάμπρικα ΑΠΕ που έχει στηθεί. Αλλά σίγουρα δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν με τίποτε αυτό το 26%. Αλλά ο ΑΜΗΕ, αλλά και ομάδες μέσα σε πανεπιστήμια (άλλη “στημένη” κατάσταση και εκεί), θα μπορούσαν επιτέλους να αρχίσουν να κάνουν και εδώ αυτό το φέρνει ο άνεμος από αλλού (Ισπανία, Βρετανία, Γερμανία, κλπ). Ξέρω, ζητάω πολλά, γιατί δεν ξέρω αν η σύγχρονη Ελλάς είναι το τελευταίο “σοβιετικό κράτος”, όπως ισχυρίστηκαν κάποιοι, αλλά σίγουρα πάει να γίνει η τελευταία χωματερή μαραφετιών πράσινης (junk) ενέργειας.

archaeopteryx είπε...

Η μελέτη του ΑΔΜΗΕ λέει 10%. Το 26% (αν είναι το capacity factor) έχει σχέση με το το τί λεφτά θα εισπράττουν. Οι αιολικοί "κλέβουν" γιατί πληρώνονται ταρίφα είτε χρειάζονται στο δίκτυο είτε όχι. Βέβαια, για να υπάρχει capacity factor πρέπει να υπάρχει διασύνδεση για να χάνεται το ρεύμα.

Το 10% του ΑΔΜΗΕ εμπεριέχει πολτική ορθότητα. Πόσο θα φυσάει στις 24/12? Δεν έχουμε ιδέα.

Unknown είπε...

Στις ΜΠΕ που έχω δεί εγώ και αφορούν κυρίως αιολικά στην Πίνδο τον capacity factor τον έχουν από 19% έως 22-23%. Τις μετρήσεις δεν τις κάνει κάποιος ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΦΟΡΕΑΣ αλλά οι δήθεν πιστοποιημένοι μελετητές. Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει εν ολίγης!!. Σε όλες τις ΜΠΕ τα φέρνουν έτσι τα νούμερα που να τα καθιστούν βιώσιμα. Εδώ μιλάμε οι άνθρωποι είναι εκτός πραγματικότητας καθώς θέλουν να εγκαταστήσουν ΑΙΟΠΑ ακόμα και σε πάνω από 2000 μέτρα υψόμετρα.


Για να δείτε τι γράφουν ενώ στα εγχειρίδια των κατασκευαστών ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1000 μέτρα ή 1500 μέτρα (πχ vestas v-90 3mw και 2mw) αυτοί τα βλέπουν όλα ωραία!!!

Ολε οι ΜΠΕ είναι Copy paste και γράφουν τις ίδιες μπούδες είτε πρόκειται για ΑΙΟΠΑ στον Έβρο είτε στην Κρήτη, το μόνο που αλλάζουν είναι τα τοπωνύμια. Υπήρξαν και περιπτώσεις που τους ξέφυγαν και ούτε αυτά δεν άλλαξαν!!!

Professor Moriarty είπε...

Σε αυτό που συνήθως αποκαλείται ΕΣΦ λαμβάνεται υπόψη και η διαθεσιμότητα της μηχανής, δηλ. συνυπολογίζεται και ο χρόνος που είναι εκτός από βλάβες ή για συντήρηση, αλλά γενικά, ναι, είναι αυτό που συνήθως αναφέρεται σαν capacity factor στην διεθνή ορολογία. Το θέμα είναι ότι εγώ δεν δέχομαι τον υπολογισμό του με βάση τις χύμα εγχεόμενες γιγαβατώρες, Το ζήτημα είναι τι τύχη έχουν αυτές στο δίκτυο και ο υπολογισμός πρόσθετων απωλειών από την μεταφορά αιολικής ενέργειας και επίσης χρειάζεται αρκετό χρονικό εύρος. Γι αυτό και πρέπει σε όλα αυτά που ισχυρίζονται εδώ να ληφθούν υπόψιν τα στοιχεία που προέκυψαν εκεί που αυτά λειτούργησαν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, δηλ. η διεθνής εμπειρία. Για να δώσω ένα παράδειγμα του τι περίπου εννοώ με αυτά, βρήκα πρόχειρο αυτό:

http://theenergycollective.com/willem-post/169521/wind-turbine-energy-capacity-less-estimated

Και φυσικά και όλα αυτά που περιέχει η παραπομπή στην τελευταία σου ανάρτηση.