Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Η προώθηση των αιολικών έχει σκάσει στην μούρη μας


http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/news/ireland/Business/article1484076.ece (με συνδρομή)
http://www.thegwpf.com/wind-power-push-has-blown-up-in-europes-face/

"Πώς τα πάει η Ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική; Οι Ευρωπαϊκοί "στόχοι" υποτίθεται ότι είναι ηγετική θέση στην πολιτική για το Κλίμα. Οι Ευρωπαίοι θα έδιναν το παράδειγμα για τους άλλους.  Αλλά αυτό αποδείχθηκε μάταιο και ο υπόλοιπος κόσμος δεν ακολουθεί.

Στην διάσκεψη για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009, η ΕΕ υπέθεσε ότι οι άλλοι θα ακολουθούσαν το παράδειγμά της. Αλλά στο τέλος, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Νότια Αφρική έφεραν την ΕΕ προ τετελεσμένου.  Οι ΗΠΑ δεν υπέγραψαν το πρωτόκολλο του Κυότο -- που δεσμεύει τους συμβαλλομένους σε μείωση εκπομπών του θερμοκηπίου -- και η ΕΕ προχώρησε μονομερώς στην μεταστροφή σε "εναλλακτικές" πηγές ενέργειας.  Αντί να βασιστεί σε αποτελεσματικότητα η ΕΕ βασίστηκε στο να παινεύει τον εαυτό της.

Το αποτέλεσμα είναι ένα χάλι.  Οι τιμές για την ενέργεια ανεβαίνουν στην Ευρώπη πιο πολύ από οπουδήποτε και επιταχύνθηκε η αποχώρηση της βιομηχανίας έξω από την Ευρώπη.  Αυτό μείωσε τις εκπομπές στην Ευρώπη και τις αύξησε σε άλλα μέρη του κόσμου. Στην ουσία μεταφέρθηκαν οι εκπομπές σε άλλες χώρες και ειδικά στην Κίνα.

Οι πολιτικές της ΕΕ είχαν σαν επακόλουθο το κλείσιμο μονάδων αερίου 50.000 μεγαβάτ, όσο οι εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής αναγκάζονταν να χρησιμοποιούν ΑΠΕ. Αυτό μείωσε την αξία των εταιριών ηλεκτροπαραγωγής κατά 500 δις ευρώ από το 2007, με ζημιές σε επενδυτές που περιλαμβάνουν και συνταξιοδοτικά ταμεία, και με συνέπεια την δυσκολία νέων επενδύσεων στον ενεργειακό χώρο.

Σε άλλες χώρες, αυτή η αμφιλεγόμενη πολιτική είχε σαν συνέπεια την ριζική αναθεώρηση.  Έχοντας κάνει πελώριες επενδύσεις σε ΑΠΕ, και ειδικά σε φωτοβολταϊκά.,  η Γερμανία και η Ισπανία αναθεωρούν την προσέγγισή τους."

Η είδηση δεν είναι ότι γράφονται αυτά τα πολύ ήπια πράγματα. Η είδηση είναι ότι γράφονται σε πρωτοσέλιδα . Οι ΑΠΕ υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται και είναι υποχρεωτικές. Μία από τις υποχρεωτικές επιδοτήσεις τους είναι υποχρεωτική απόληψή του τυχαίου και μεταβλητού (και επιδοτούμενου) ρεύματός τους βάσει της καμπύλης κατανομής (από εδώ). Οι ΑΠΕ αναγκάζουν τις μονάδες αερίου να λειτουργούν σαν εφεδρείες και τις κάνουν αναποτελεσματικές (καίνε περισσότερο) και ασύμφορες (έχουν λιγότερα έσοδα) και επομένως ζημιογόνες. Οι ζημιογόνες μονάδες αναγκάζονται να κλείσουν. Οι επιδοτούμενες ΑΠΕ εκτοπίζουν και κλείνουν τις μονάδες αερίου που όμως χρειάζονται για να υπάρχουν οι ίδιες οι ΑΠΕ.  Το κλείσιμο των μονάδων αερίου συνεπάγεται αυξημένη χρήση των μονάδων κάρβουνου -- που ήδη δεν επαρκούν με το κλείσιμο πυρηνικών στην Γερμανία. Το συμπέρασμα;  Ακριβότερο ρεύμα, περισσότερη χρήση (φτηνού) κάρβουνου και έλλειψη επάρκειας ισχύος, και αδυναμία προσέλκυσης κεφαλαίων για νέες επενδύσεις.

Οι ΑΠΕ "έφαγαν" επενδύσεις λόγω των επιδοτήσεων, αλλά οι ΑΠΕ δεν ηλεκτροδοτούν, και οι κανονική ηλεκτροπαραγωγή έγινε ζημιογόνα και δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει επενδύσεις. Συν αυξήθηκε η χρήση κάρβουνου. Συν αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος στον καταναλωτή.

Μην ψάχνετε για μαγικές λύσεις (και ο Βασιλάκος της ΡΑΕ λέει μισές αλήθειες όταν λέει ότι "φταίνε" οι φόροι για το ακριβό ρεύμα ή την πτώση της ζήτησης). Ναι, φταίνε οι φόροι. Φταίει η ύφεση. Αλλά όταν δεσμεύεις 10 δις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, που ΔΕΝ ηλεκτροδοτούν και τα πληρώνεις χρυσά μέσω ταριφών και καλωδίων στο πουθενά, και παριστάνεις τον Πράσινο, ξυπνάς ένα πρωί και ανακαλύπτεις ότι έχει πετάξει τα 10 δις, χωρίς αντίκρυσμα, δεν έχεις ρεύμα, και δεν μπορείς να βρεις λεφτά για πραγματικό ρεύμα. Η λύση;  Κόψτε πάραυτα τις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ και τις ΑΠΕ τις ίδιες. Ακριβά, άχρηστα, επιδοτούμενα σκουπίδια.

Οι ΑΠΕ δεν μειώνουν εκπομπές ή κατανάλωση καυσίμων. Η ύφεση μειώνει εκπομπές. Ή οι απαοτλεσματικές μονάδες, εάν βρούμε κεφάλαια για αυτές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: