Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Προειδοποίηση για την Κρήτη: Το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό στον κόσμο... Επιδοτήθηκε και τώρα ψάχνει για πρόσθετη επιδότηση


http://www.forbes.com/sites/jamesconca/2014/11/11/thermal-solar-energy-some-technologies-really-are-dumb/?ss=energy

Στην θεωρία, είναι θαυμάσια... Ενώ τα αιολικά είναι μάπα επειδή ο αέρας είναι τυχαίος και μεταβλητός, και τα φωτοβολταϊκά προβληματικά επειδή ο ήλιος είναι μεταβλητός (όταν έχει ήλιο) -- και τα δύο με βασικό περιορισμό ότι το ρεύμα, ο ήλιος και ο αέρας δεν αποθηκεύονται, πρακτικά ή οικονομικά, τα ηλιοθερμικά τάζουν (από το 1960, παρακαλώ) ότι θα αποθηκεύουν την θέρμανση σε λιωμένα άλατα (θεωρητικά εφικτό) και έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, ή προβλέψιμο ρεύμα για 10 ή 15ή περισσότερες ώρες την ημέρα (εάν δεν έχει σύννεφα).

Καλή δεν είναι η θεωρία;  Θαυμάσια. Και πολλοί οι απατεώνες και ακόμα περισσότεροι οι εύπιστοι ηλίθιοι.

Ο archaeopteryx τα απορρίπτει κάτι τέτοια, πριν καν δει τα νούμερα. Όχι επειδή δεν μ' αρέσει η ιδέα του ...αειφόρου ρεύματος, αλλά ξέρω ότι όπου ακούω πολλά κεράσια πρέπει να παίρνω μικρό καλάθι, ειδικά όταν εμπλέκονται υλικά όπως άλατα (διαβρωτικά τα άτιμα) ή καθρέφτες και φακοί σε ...φυσικά περιβάλλοντα.

Το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό στον κόσμο είναι στην έρημο Mojave. Ηλιοφάνεια του σκασμού. Η Σαχάρα των ΗΠΑ. 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα ερήμου μαζεύουν ήλιο που θα αποθηκευόταν. Με εγκατεστημένη ονομαστική ισχύ 390 μεγαβάτ (όσο ένα μικρό λιγνιτικό) και αναμενόμενη "διαθεσιμότητα" (capacity factor) 30% (μικρότερη του 70-80% μιάς λιγνιτικής, αλλά προβλέψιμου και όχι "εκ των υστέρων" 30% .  Δηλαδή το πράγμα θα μπορούσε να συμβάλει σε ηλεκτροδότηση. Κόστος; $2,2 δις ή €1,7 δις (στις ΗΠΑ -- στην ΕΕ θα κόστιζε πάνω από €2-2,5 δις και στο Ελλάδα τα ...διπλά).

Μαντέψτε τι γίνεται... Δεν είχαν αρκετό ...ήλιο (άκου παιδί μου πράγματα, δεν έκαναν σωστά μοντέλα ηλιοφάνειας) και η "διαθεσιμότητα" είναι κάτω του 15% (λιγότερη από την μισή).  Τονίζω ότι η "διαθεσιμότητα" σε στοχαστικά (κουτουρού) συστήματα ηλεκτροπαραγωγής είναι περισσότερο ένδειξη της χρηματοοικονομικής απόδοσης παρά ένδειξη ενεργειακής χρησιμότητας.  Και μπορεί με την εγγενή αποθήκευση του ηλιοθερμικού να είναι και ενεργειακή χρησιμότητα, αλλά χωρίς εγχεόμενες μεγαβατώρες δεν υπάρχει χρήμα (στην Αμερική).

Και τώρα ψάχνουν για $539 εκατομμύρια δώρο (από τους φορολογούμενους) για να αποπληρώσουν το $1,6 δις δάνειο που πήραν από τους φορολογούμενους. Καλές οι επιδοτήσεις για νέες τεχνολογίες κλπ, λέει ο συγγραφέας του άρθρου, αλλά αν δεν βαριόμουνα θα του έλεγα, "ποια είναι η ...νέα τεχνολογία"; Τα ηλιοθερμικά είναι euroπαπάρες του 1960, αναμασημένες τώρα που φαίνεται ότι ...ξεχάσαμε την εμπειρία και κάνει κουμάντο η Greenpiss. Αμ δεν ξεχάσαμε... Απλά κάπου χάθηκαν οι μηχανολόγοι και γεμίσαμε λαμόγια που παριστάνουν τους επιστήμονες (και προωθούν απάτες).

Τα ηλιοθερμικά χρειάζονται νερό, όπως κάθε θερμοδυναμικό κύκλος που προβλέπει "ψύξη". Στην έρημο Mojave, το νερό είναι από παλιά νερά του υπεδάφους (και θεωρείται ότι θα ...τελειώσει).   Στην Κρήτη που οι δικοί μας ΑΠΕτεώνες προωθούν ηλιοθερμικά, από που θα είναι το νερό;  Στην έρημο Mojave, η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργεί και σαν ψησταριά για περαστικά πουλιά. Στην Κρήτη δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες, ευτυχώς. Τους νοιάζει μόνο η ...απόδοση. Θα φάτε καλά.

13 σχόλια:

spiral architect είπε...

Παίζουν κι άλλα:
HELIOS HELLAS 2
(τράβα μια βόλτα από Παλλήνη μεριά)

archaeopteryx είπε...

...

Unknown είπε...

spiral architect

Ωραίοι επιχειρηματίες οι τύποι. Απο όλα έχει ο μπαχτσές, σίγουρη πελατεία που είναι οι Έλληνες καταναλωτές αφού θα αγοράζουν το προϊόν θέλουν δεν θέλουν, σίγουρες επιδοτήσεις 50%!!!, κάνουμε και καμιά υπερτιμολογισούλα και μας βγαίνει και τζάμπα και σίγουρη τιμή πώλησης στα 0,28 ευρώ ανά κιλοβατώρα!!!

Και οι άλλοι μιλάνε ακόμα για βιομηχανία, επενδύσεις και για γεωργία ανταγωνιστική!!! ΚΟΡΟΙΔΑ κοιτάξτε αυτούς του πρασινάδες τι έξυπνοι είναι χωρίς να βάλλουν επι της ουσίας τίποτα κάααθονται και κονομάνε!!!

Professor Moriarty είπε...

To πάρκο Φ/Β στον Αυλώνα έχει καθαρά γερμανικό εξοπλισμό (πάνελς, inverters, πλαίσια). Μάλιστα τα πάνελς είναι από μία χρεοκοπημένη εταιρεία Φ/Β της Bosch (aleo) που πρόσφατα την αγόρασε το ταϊβανέζικο κονσόρτσιουμ Sunrise.

Ανώνυμος είπε...

Όλες οι αναπτυγμένες χώρες προσπαθούν να αυξήσουν τις ΑΠΕ. Γερμανοί Αμερικανοί είναι τόσο βλάκες που τα βάζουν και σεις είστε οι μόνοι έξυπνοι του πλανήτη;

archaeopteryx είπε...

Ναι, ανωνυμε, με αρχή από τις χώρες που εξάγουν ΑΠΕ, βάζουν πολλοί στην "Δύση" ΑΠΕ. Με μόνο αποτέλεσμα το ακριβότερο ρεύμα. Όπου μπήκαν και μετρήθηκαν αποδείχθηκαν άχρηστες (ενεργειακά). Γιατί μπαίνουν? Συνδυασμός: 1) διαφθορά, 2) ηλιθιότητα, 3) καινούργια πατέντα για φορολογία. Στην Ελλάδα έχουμε δώσει κάτι δεκάδες δις για αιολικά και φ/β και διαφημίζουμε και χ% ρεύμα από ΑΠΕ. Με την διαφορά ότι δεν εξοικονομήσαμε το χ σε κάποιο καύσιμο. Προσθέσαμε το χ στο ήδη υπάρχον κόστος. Τόσο απλό. Αισθάνεσαι πολύ πλούσιος? Ή είσαι ΑΠΕτζής και παίρνεις ποσοστά από το χ?

Ανώνυμος είπε...

9:11 προφανώς και το Forbes (από όπου η πληροφορία ότι τελικά "δεν δουλεύει" το επιδοτούμενο ηλιοθερμικό και θέλει κι άλλη επιδότηση για να αποπληρώνει δάνεια) είναι στους "μόνους έξυπνους του πλανήτη". Ο κόσμος είναι γεμάτος τέτοιους "έξυπνους" και ευτυχώς για την αλήθεια επιβεβαιώνονται, συνέχεια, τα τελευταία 5 χρόνια. Ωραίες είναι οι ΑΠΕ και πανάκριβες, αλλά δεν ηλεκτροδοτούν. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Ανώνυμος είπε...

Όταν δεν έχετε πετρέλαιο κάρβουνο και αέριο τότε θα καταλάβετε ότι οι ΑΠΕ είναι πολύτιμες; Γιατί τουλάχιστον θα μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες. Έχουμε τόσο αέρα και ήλιο και γεωθερμία. Που είναι δικά μας. Να τα αφήσουμε να πάνε χαμένα για να εξαρτιόμαστε για τα πάντα από εισαγωγές ή από αποθέματα ορυκτών που στα επόμενα χρόνια εξαντλούνται. Αυτή είναι η "εξυπνάδα" σας;

archaeopteryx είπε...

όταν δεν θα υπάρχει κάρβουνο, πράγματι θα έχουμε πρόβλημα (εάν δεν υπάρχει τήξη ή αντιστοιχο). Αλλά με ΑΠΕ? Θα μπορούμε να φορτίζουμε Αϊπαντ και λαπτοπς. Όπου μπήκαν πολλές ΑΠΕ και μετρήθηκαν, φάνηκε ότι δεν υποκαθιστούν ούτε εξοικονομούν συμβατικά καύσιμα. Ούτε καν αέριο, αφου΄η πρόσκαιρη εξοικονόμιση από την "έγχυση" χάνεται από την μεταβλητότητα και αναποτελεσματικότητα στην χρήση αερίου. Συμφωνώ απόλυτα ότι χωρίς κάρβουνο και χωρίς πυρηνικά δεν θα υπάρχει ηλεκτροδότηση. Αλλά έχουμε απόδειξη ότι οι ΑΠΕ δεν το καλύπτουν το κενό, από την ίδια την Γερμανία. Το είπε, ξανά, προχτες, ο Sigmar Gabriel (νομίζω το ανέβασα).

Όσο για το πετρέλαιο, είναι ασήμαντο στην ηλεκτροπραγωγή. Πάει μόνο στις μεταφορές (και σε σπίτια και εργοστάσια)

archaeopteryx είπε...

Σκέψου του αλλιώς: Δεν είναι εφικτό να κατασκευάσεις ένα φωτοβολταϊκό από ΟΛΑ τα φ/β και ΟΛΑ τα αιολικά, μαζί. Ούτε μία βίδα. Ούτε ένα πόντο χάλκινο καλώδιο. Σκέψου πώς κατασκευάζονται αυτά τα πράγματα, και θα καταλάβεις την κοροϊδία. Ο μόνος λόγος που μπαίνουν οι ΑΠΕ είναι για την επιδότηση. Που είναι τόσο πλούσια που αφήνει ψίχουλα για προπαγάνδα και λαδώματα.

spiral architect είπε...

Για όσους δεν κατάλαβαν τη σπόντα του πρώτου σχολίου ο Μπίμπας δεν έχει βάλει ούτε μια βίδα σε Φ/Β, Αντίθετα έχει στήσει μια σειρά εταιρειών με νεφελώδες αντικείμενο (investments και ... μανιτάρια!) αλλά από ΑΠΕ-Φ/Β σε λειτουργία ... πράμα, αν και έχει κάνει ένα σκασμό αιτήσεις.
(στην Παλλήνη ξέρουν, που σας λέω!)

Unknown είπε...

Ανώνυμε

Φαίνετε να έχεις πέσει θύμα παραπληροφόρησης. Κανείς εδώ μέσα δεν υποστηρίζει πως τα ορυκτά καύσιμα είναι άγια, αλλά υποστηρίζουμε την πραγματικότητα που είναι σκληρή. Χωρίς ορυκτά καύσιμα γυρίζουμε στο ΜΕΣΑΙΩΝΑ. Όλος ο πολιτισμός μας αναπτύχθηκε χάρις τα ορυκτά καύσιμα και χωρίς αυτά οι νεκροί θα ήταν ασύλληπτα περισσότεροι από τις όποιες παρενέργειες αυτών.

Ναι κάποτε θα τελειώσουν και αν δεν φτάσουμε ως τότε σε σύντηξη, υδρογόνα κτλ , χέσε ψηλά και αγνάντευε που λένε και στο χωριό μου.

Καταρχήν ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής ευθύνεται χοντρικά για το 1/3 της κατανάλωσης ενέργειας, τα υπόλοιπα αφορούν μεταφορές, θέρμανση κτλ. Ρεύμα παράγουμε κυρίως από κάρβουνο και μετά από πυρηνικά, Φ.Α. και μεγάλα φράγματα, οι ΑΠΕ είναι ανύπαρκτες, ούτε από πετρέλαιο παράγουμε ρεύμα.

Το θέμα με το πετρέλαιο και το Φ.Α. δεν είναι μόνο σαν πηγές ενέργειας, από αυτά ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, πλαστικά, φάρμακα, συνθετικά υλικά, πίσσα, πετροχημικά, λιπάσματα τα πάντα μιλάμε. Με το που θα τελειώσουν αυτά ακόμα και αν καταφέρουμε να λύσουμε το ενεργειακό με τα άλλα τι γίνετε;;;

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε στα σίγουρα, δηλαδή αν θέλουμε να περιορίσουμε την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων αυτό μπορούμε να το κάνουμε πέρα από την εξοικονόμηση είναι με την κατασκευή καινούργιων αποτελεσματικότερων μονάδων που καίνε πολύ λιγότερο, αποδίδουν πολύ περισσότερο και ρυπαίνουν ασύλληπτα λιγότερο .

Το νέφος στην Αθήνα δεν εξαφανίστηκε γιατί τα αυτοκίνητα κινούνται με αέρα αλλά γιατί η τεχνολογία εξελίχθηκε και έκανε καθαρότερα αυτοκίνητα. Στις αρχές της δεκαετίας του 80 η Αθήνα ήτανε τίγκα στο νέφος και κυκλοφορούσανε μόλις 400.000 αυτοκίνητα. Σήμερα κυκλοφορούν πάνω από 2-2,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα στην Αθήνα και δεν υπάρχει νέφος. Ένα αυτοκίνητο πρίν από 40 χρόνια έκαιγε τα διπλάσια καύσιμα, απέδιδε τους μισούς ίππους και ντουμάνιαζε τον τόπο όλο σε σχέση με ένα σημερινό. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τους καινούργιους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Professor Moriarty είπε...

Χμ, spiral, είδα Αυλώνα χθες τη νύχτα και νόμισα ότι αναφέρεσαι σε υπάρχον πάρκο μισού MW. Εκεί αναφέρονται αυτά που έγραψα. Tο άλλο μάλλον είναι φούμαρα... θα φυτέψει φ/β σαν μανιτάρια...