Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Τα αιολικά της Κρήτης θα εξάγουν ρεύμα στην ηπειρωτική Ελλάδα


http://news247.gr/eidiseis/gnomes/fotis-kokotos/sthn-krhth-kynhgoume-anemomyloys.3754033.html

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ...παιδί-θαύμα, the true Renaissance Man!   Και τόσο το παιδί-θαύμα,  όσο και οι κλακαδόροι του επαναλαμβάνουν τα γνωστά παραμύθια για να δικαιολογήσουν πολλά αιολικά,  και άντε να εξηγήσω στο παιδί-θαύμα, ότι άλλο μεγαβάτ και άλλο μεγαβατώρα, και άλλο μεγαβατώρα και άλλο στοχαστική μεγαβατώρα... και ότι τα καλώδια δεν είναι για "εξαγωγές" ρεύματος...  Ίσως να του στείλω την Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ, σελ 40 και 50...

Εξαγωγές ενέργειας από τα αιολικά της Κρήτης;

Η μόνη ενέργεια που θα μπορούσε να εξάγει η Κρήτη, θα ήταν εάν είχε περισσευούμενη ισχύ βάσης με φθηνό ρεύμα, όπως πχ από κάρβουνο, ή πυρηνικά. Δεν προβλέπεται. Λέω "φθηνό" ρεύμα αφού η διασύνδεση (για την εξαγωγή) είναι πανάκριβη.  Δεν θα συνέφερε πχ διασύνδεση για ισχύ αιχμής, και είναι επιεικώς παλαβό η διασύνδεση για απόρριψη τυχαίου ρεύματος, εκτός εάν κάποιος διαπλεκόμενος πιέζει για αιολικά (τζάμπα λεφτά) ή καμιά μοναδούλα αερίου στην ...Λακωνία (για να δικαιολογεί κάποιος άλλος διαπλεκόμενος εισαγωγές Ρώσικου αερίου από την Γκαζπρόμ. Όχι, δεν είναι συνομωσιολογία...   Ωστόσο είναι αρκετά τεκμηριωμένο ότι το στοχαστικό αιολικό ρεύμα είναι από μόνο του προβληματικό, και όσοι το έχουν (και οι Γερμανοί), σκίζονται να το ξεφορτωθούν.  Δεν είναι "εξαγωγή", είναι "απόρριψη", πληρώνεις για να πάρει κάποιος άλλος, ή πληρώνει κάποιος άλλος για να το μπλοκάρει!

Η Γερμανία εξάγει το αιολικό της πρόβλημα και οι Ευρωπαίοι πληρώνουμε

Ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ = ρεκόρ απορρίψεων + ρεκόρ κόστους

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ η Δανία του Νότου: άλλο ένα ψέμα της "πράσινης" ανάπτυξης

Πῶς σας κοροϊδεύει η Ναυτεμπορική (και όχι μόνο) με τα αιολικά της Δανίας

Πολωνία και Τσεχία μπλοκάρουν τις απορρίψεις Γερμανικού αιολικού ρεύματος, στα δίκτυά τους

Φραγμοί στα σύνορα Γερμανίας-Τσεχίας για να μπλοκάρουν το ανεπιθύμητο αιολικό ρεύμα

Λίγη προσοχή στην εμπειρία του El Hierro... Αιολικά, αντλησιοταμίευση, αλλά ηλεκτροδοτείται από ...πετρέλαιο και, μην ξεχνάτε, άλλος πληρώνει...

Ναι, ξέρω, οι ΑΠΕτζήδες προωθούν αντλησιοταμίευση... Αλλά δεν είναι λύση...

Ναι, ενοχλούν τους Ιταλούς οι απορρίψεις μας από ρεύμα από ΑΠΕ... Κανείς δεν θέλει τυχαίο, μεταβλητό, κουτουρού, στοχαστικό ρεύμα...

Εύλογα θα αναρωτηθείτε "γιατί" γίνεται τέτοια φασαρία, εάν έχω έστω και κατά 30% δίκιο...;   Μα για την δική μας διαπλοκή και για την διαπλοκή του αερίου, ανέφερα παραπάνω. Για τα σχέδια των Γερμανών να πουλήσουν καλώδια παντού, και στην Μεσόγειο, έχουν γραφτεί πολλά και δεν είναι του παρόντος. Πιο απλό θα ήταν να πούμε ότι ψάχνουν για τρόπο να έρθει ρεύμα στην Ευρώπη από τα κοιτάσματα αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, και αυτό δεν είναι του παρόντος. Η Κρήτη είναι απλά στην μέση, και τα αιολικά μαζεύουν ό,τι μετρητά περισσεύουν...

Αλλά κοίτα "γνώμες" σε μία παράγραφο από τον spa design specialist expert...:

  1. Οι επιχειρήσεις μένουν ανοιχτές, όποτε αυτές θέλουν, για δικούς τους λόγους
  2. Έχω μείνει στον Άγιο, χειμώνα, και ένα σωρό επιχειρήσεις ήταν ανοικτές, μην ακούω τρίχες
  3. Κακομαθημένος ο τύπος... Θεωρεί ανήθικο το να μην είσαι κλακαδόρος (και ποιος τολμάει να του πει ότι λέει αρλούμπες...)
  4. Η δυνατότητα της Κρήτης να εξάγει ενέργεια... εεε... αυτό νομίζω το κάλυψα, παραπάνω.
  5. Το πετρέλαιο στην ηλεκτροπαραγωγή είναι ασήμαντο, (είτε στην Ελλάδα, είτε παγκοσμίως, δείτε προηγούμενη ανάρτηση και σχετικές αναφορές στον ΑΔΜΗΕ).
  6. Το πετρέλαιο χρησιμοποιείται στις μεταφορές, στην θέρμανση και λίγο στην βιομηχανία, όχι για ηλεκτροδότηση.
  7. Χάρη στις πολλές ΑΠΕ (και τα πεταμένα λεφτά τους) εισάγουμε, net, περίπου το 1/4 με 1/3 του ρεύματος της χώρας από σχεδόν 0% πριν το 2009 (με εξαίρεση ρεύμα για το καλοκαίρι του 2004, με το καλώδιο της Βασούλας. Η λέξη "net" σημαίνει "εισαγωγές μείον εξαγωγές". Οι ενδείξεις είναι ότι "εξάγουμε" το στοχαστικό ρεύμα που αναγκαζόμαστε να απορρίψουμε...  Αλλά αυτό κάνει και η Γερμανία, και η Δανία (και για αυτό έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ, sell low, buy High, make up the difference in volume (δεν στα έμαθαν αυτά στο Cambridge, καλό παιδί...)
Να είστε 100% σίγουροι ότι πριν εκφέρω γνώμη για spa, ξενοδοχειακά, και τέτοια, αυτή θα είναι είτε αποτέλεσμα πρωτογενούς εμπειρίας, είτε προϊόν ενδελεχούς έρευνας, και σε κάθε ενοχλητική μου ανάρτηση συνήθως αναφέρω παραπομπές, κατά προτίμηση διασταυρωμένες, τουλάχιστον να ξέρετε από που αντλώ τις πληροφορίες μου, για τις "γνώμες" μου.


Ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι με ευκαιρία τα αιολικά της Κρήτης, έχει επανεμφανιστεί η αρλουμπολογία στην οποία μας έχει συνηθίσει η ΕΛΕΤΑΕΝ. Μόνο που δεν υπογράφει σαν ΕΛΕΤΑΕΝ αλλά με ευφάνταστα ψευδώνυμα, όπως "Think positive", "SpaceFromGreece!"  κλπ, με κλακαδόρικα σχόλια σε κάποιον που εκφέρει άποψη για πράγματα που δεν έχει ιδέα (ή υπογράφει αρλούμπες που του έδωσαν για υπογραφή -- αυτός είναι ο ορισμός του παπαγάλου).

Θερμά παρακαλώ, μην γράφετε φιλοαιολικές αρλούμπες, γιατί ξυπνάω από τον λήθαργο και ...ασχολούμαι. Φτάνει πια.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε μπλόγκερ γίνατε παντού ρεζίλι, διότι όσο κι αν κόβετε την σωστή άποψη από το μπλογκ σας όταν μπαίνετε σε συζήτηση αλλού αποδεικνύετε την προκατάληψη σας και όχι την επιστημονική γνώση που δεν κατέχετε. Απόδειξη για αυτό είναι το υβριστικό στυλ σα που χαρακηρίζει και τους άλλους που γράφουν στο μπλογκ σας, τον Λιγνίτη και τον προφέσσορα με περίεργο όνομα που ανήκει στους αρνητές της κλιματικής αλλαγής από ιδεολογία και από συμφέρον σίγουρα. Η καλύτερη απόδειξη για το αιολικό δυναμικό είναι οι γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι ανεμογεννήτριες και όσο και να τα γυρίζεις και να τα στρίβεις δεν μπορείς να το αρνηθείς. Και θεωρείς κακό η Ελλάδα να παίρνει αιολικό ρεύμα από την Κρήτη, αλλά καλό να εισάγει πυρηνικό ρεύμα από την Βουλγαρία. Λυπάμαι που υπάρχουν τέτοιοι σαν κι εσένα, αλλά δικαίωμα να έχεις τις απόψεις σου όσο παρανοϊκές κι ανα είναι, αλλά όταν σκορπάς ψέματα εδώ κι εκεί και κάνεις μπλογκ που διαστρεβλώνει την αλήθεια και υβρίζει τους ειδικούς τότε κάποιος πρέπει να σε βάζει στην θέση σου.

archaeopteryx είπε...

φυσικά και είσαι στόκος με περικεφαλαία. Όσο "εγχέουν" τα αιολικά, εάν μεν είναι λίγα, είναι και ασήμαντα και κανείς δεν δίνει σημασία (με εξαίρεση τον λογαριασμό), αλλά εάν είναι πολλά, ψάχνουν για γείτονα για απόρριψη, αφού το load following στην πράξη αυξάνει την κατανάλωση καυσίμων, η δε αποθήκευση σε μεγάλη κλίμακα είναι ασύμφορη και οπωσδήποτε ανεπαρκής, αν πάμε σε άπνοια πάνω από μισή μέρα. Όλο το αιολικό δυναμικό της Κρήτης δεν μπορεί να ηλεκτροδοτήσει ούτε μία τοστιέρα όταν δεν φυσάει, και όταν φυσάει θα ψάχνουμε γείτονες να δέχονται πληρωμή για απόρριψη. ΄Όσο για το βρίσιμο των ειδικών, δεν θυμάμαι κανένα ειδικό που να έβρισα. Εσύ είσαι στόκος αφού λες αρλούμπες χωρίς να διαβάζεις. Παπαγάλος που τρολάρει. Ο Δόκτωρ Ελεταεν είναι καλός παππούς που πληρώνεται για λόμπυϊνγκ απετεώνων και δίνει βραβεία στον ...Κοπελούζο (αυτός εισάγει το ρεύμα από την Βουλγαρία, ανόητε παπαγάλε, αυτός, όχι εγώ). Όσο για την κλιματική αλλαγή, κανείς δεν αρνείται ότι το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια, και σίγουρα δεν βγήκαμε από την τελευταία μεσοπαγετώδη πριν 11.000 χρόνια λόγω ...ρύπων. Όσο για τις ΑΠΕ, είτε σκούζεις, είτε όχι, δεν φταίω εγώ που δεν μειώνουν ρύπους! Και είναι λογικό, αφού δεν εξοικονομούν καύσιμα! Όλα αυτά, δεν τα λέω εγώ, αλλά είναι τόσο τεκμηριωμένα στην βιβλιογραφία που πλέον είναι βαρετό και να τα αναφέρω.

Αλήθεια, με 5 γιγαβάτ ΑΠΕ και 7 γιγαβάτ ζήτηση, και λιγνιτικά, υδροηλεκτρικά και αέριο σε λειτουργία, γιατί εισάγουμε ρεύμα?

archaeopteryx είπε...

γιατί μπλοκάρουν οι Τσέχοι και οι Πολωνοί το Γερμανικό αιολικό ρεύμα άραγε? Αφού είναι και ...αειφόρο? ΣΤΟΚΕ!

nikos είπε...

Ανώνυμος -προσωπικά αναρωτιέμαι ,μέχρι πότε η ΔΕΗ θα εισπράττει τα χαράτσια μέσω λογαριασμών .Αν αυτό δεν λέγετε εκβιασμός τότε τι άλλο είναι

archaeopteryx είπε...

δεν το ρωτάς σωστά Άτακτε... Ή μάλλον θα έπρεπε να ρωτήσεις "μέχρι πότε θα εισπραττει η ΔΕΗ για λογαριασμό ημιχρεοκοπημένων ελληνικών εταιριών (όπως κάτι ξενοδοχεία με ΚΟΚΚΙΝΑ δάνεια προς την Πειραιώς". Γιατί τελικά εκεί πάει το πράγμα. Και αναρωτιοόμουν τι έπαθε ο ιδιοκτήτης του Ελούντα και ξεφωνίζει αρλούμπες. Μάλλον χρωστάει σε καμία Πειραιώς, και πάει να κάνει μουαγιέν με τίποτα αιολικές επιδοτησούλες (μέσω ΔΕΗ). Ο Σάλλας έχει υπάρξει καταπληκτικός δάσκαλος σε φούσκες και αρπαχτές σε βάρος του κοσμάκη (και κάτι Κρητικοί που γαλουχήθηκαν στην Πασικική επιδότηση μάλλον είναι καλοί μαθητές του)

Ανώνυμος είπε...

Η ηλεκτροπαραγωγή είναι "ιδεολογία"???