Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Οι Γερμανοί βρήκαν τα αίτια του blackout στην Ρόδο. Φταίει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει ένα κίτρινο κτίριο στην Ρόδο.


http://www.dw.com/en/wind-energy-surplus-threatens-eastern-german-power-grid/a-14933985

Ειλικρινά, δεν με ευχαριστεί καθόλου να την πέφτω σε κάποιον ή κάποιους, αλλά όταν λένε, με συγχωρείτε, αρλούμπες, δεν κρατιέμαι... Μετά από κάτι διακοπές ρεύματος στην Ρόδο, η ΔΕΗ έβγαλε μια σαφή ανακοίνωση για τα αίτια:  Φυσούσε σε περίοδο χαμηλής ζήτησης και αποσταθεροποιήθηκε το δίκτυο, το οποίο φυσικά μπορεί με επενδύσεις κλπ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.  Κάποιοι στην ΡΑΕ της εποχής είχαν βεβαίως εγκρίνει (με πλημμέλεια ή βαριά αμέλεια ή τίποτα χειρότερο).  Αλλά οι κρυφοί υποστηρικτές της τότε ΡΑΕ, έχουν φαίνεται οπαδούς στον σημερινό ΔΕΔΔΗΕ, που βγήκε με μια ανακοίνωση-μνημείο παραπληροφόρησης και είπαν "δεν φταίνε τα αιολικά στην Ρόδο, φταίει η άεργος ισχύς!  Αυτά εν έτει 2016.

Να που η Deutsche Welle, το 2011, περιέγραψε το πρόβλημα, σε λίγο μεγαλύτερη κλίμακα, και την λύση του, τότε, και δικαιώνει την ΔΕΗ και αγνοεί τις σοφιστείες του ΔΕΔΔΗΕ:

Πολλά αιολικά, όταν φυσάει, σε περίοδο χαμηλής ζήτησης, πχ Σαββατοκύριακο, παρά το Γερμανικό Υπερδίκτυο, εεε... αστάθειες και κίνδυνος για μπλακάουτ. Ναι, έχουν ενεργό διαχείριση. Ένα κίτρινο κτίριο έξω από το Βερολίνο, με ειδικούς (σε δίκτυα, υποθέτω) και "διαχειρίζονται" δηλαδή εξάγουν σε γείτονες (σημ., τότε άρχισαν να διαμαρτύρονται οι γείτονες), σε αντλήσεις νερών γειτόνων, και όπως είδαμε σε προηγούμενη ανάρτηση ένα σωρό κόλπα.  Να το ξαναπώ? Πολλά αιολικά, όταν φυσάει, αστάθεια, κίνδυνος μπλακάουτ, κίτρινο κτίριο, ενεργός διαχείριση, γκάτζετς και εξαγωγές/απορρίψεις  Και φουλ μεταβλητότητα στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.

Όχι, δεν αναφέρει άεργο ισχύ η Deutsche Welle.  Αναφέρει πολλά αιολικά όταν φυσάει, αδυναμία (πραγματική) αποθήκευσης, απορρίψεις-εξαγωγές, κίτρινο κτίριο με ειδικούς και supergrid που δεν φτάνει (με τόσα αιολικά).  Αν η Ρόδος δεν είχε αιολικά, αν η Ρόδος είχε διασύνδεση με την ...Τουρκία να χάνεται η αιολική αστάθεια, αν η Ρόδος είχε κίτρινο κτίριο με ειδικούς...   Αν όλα αυτά, δεν θα είχε blackout η Ρόδος.

Θα θάψω την άεργο ισχύ στο υπόγειο να μην ξαναέχουμε μπλακάουτ όταν φυσάει με χαμηλή ζήτηση στο δίκτυο και χωρίς ειδικό curtailment στα αιολικά.  Εάν κάνω λάθος και αδικώ τον ΔΕΔΔΗΕ, ζητώ συγγνώμη. Να βγάλει μια ανακοίνωση χωρίς θολούρες για την Ρόδο και θα ζητήσω συγγνώμη.

ΥΓ. Η Ε.ΟΝ τα έχει πει από το 2005, σε περίληψη εδώ. Διαβάστε το. Το 4% του Figure 7, άντε να έχει γίνει 6, ή 8% με την μετβλητότητα στην συμβατική παραγωγή και την πατέντα των "εξαγωγών".  Και μην ξεχνάτε:  Η Γερμανία:
  • ΔΕΝ έχει μειώσει εκπομπές CO2 (δηλαδή χρήση καυσίμων) από όοοολες τις ΑΠΕ και την διαχείρισή τους, ούτε έχει μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας, παρά μόνο με το κραχ του 2008
  • Η Γερμανία έχει το δεύτερο πιο ακριβό ρεύμα στην ΕΕ μετά την Δανία εξαιτίας των ΑΠΕ
  • Όλες οι ΑΠΕ της Γερμανίας, επί 10 ή επί 1.000 δεν μπορούν να κατασκευάσουν ούτε μια μπίλια ρουλεμάν (με εξαίρεση βέβαια την βιομάζα ή τα μεγάλα υδροηλεκτρικά).
  • Η Γερμανία εξάγει τα 3/4 των μηχανημάτων ΑΠΕ που κατασκευάζει σε πρόθυμους (ή εκβιαζόμενους) ηλίθιους

1 σχόλιο:

nikos είπε...

η κατολίσθηση στο Λιγνιτωρυχείο Αμύνταιου έφερε την διοίκηση στα πρόθυρα νευρικής κρίσης…κατέρρευσε το δόγμα τον "γεμάτων αυλών" ..για να δούμε τι θα κάνουν με την τροφοδότηση της 5 μονάδας απο που πρόκειται να εξορύξουν της αναγκαίες ποσότητες