Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Το σκάσιμο της αιολικής φούσκας στην Δανία (με την απώλεια δυνατότητας απόρριψης και λόγω κόστους)


http://nordic.businessinsider.com/after-all-the-money-poured-into-wind-energy-denmark-admits-its-too-expensive-2016-5  (και σημειώστε παρακαλώ, στην Δανία το λένε "taxes".  Εδώ το λέμε ΕΤΜΕΑΡ.  Φόρος υπέρ ΑΠΕτεώνων, σε κάθε περίπτωση.

http://www.reuters.com/article/windfarm-denmark-idUSL5N18A2V8.  Ναι, έγιναν πανάκριβα τα αιολικά, (Christian Lilleholt, energy minister in Denmark's Liberal party government.
"We can't accept this, as the private sector and households are paying far too much. Denmark's renewable policy has turned out to be too expensive")   αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτός ο λόγος που τα κόβουν...

Ο λόγος είναι ότι οι Γερμανοί μπλόκαραν τις απορρίψεις αιολικού ρεύματος από την Δανία (έχουν αρκετό πρόβλημα με τα δικά τους.  Και οι Άγγλοι πάνε να καπαρώσουν τα υδροηλεκτρικά της Νορβηγίας.   Που σημαίνει ότι το δίκτυο της Δανίας δεν σώζεται από ...ψήσιμο

Η Δανία είναι πρόσφορο έδαφος για πάρα πολλά παραμύθια.  Και δεν αναφέρομαι στον Χανς Άντερσεν, αναφέρομαι στα αιολικά παραμύθια.

Το παραμύθι είναι ότι η Δανία ηλεκτροδοτείται, κατά οποιοδήποτε ποσοστό, 40% ή 140% από αιολικά. Μούφα. Η Δανία έχει πάρα πολλά αιολικά, εγχέουν πάρα πολύ ρεύμα όταν φυσάει, εάν αυτό το ρεύμα έμενε στην Δανία, η Δανία θα είχε μπλακάουτ σαν της Ρόδου, αλλά μόνιμο, εδώ και 10 ή 15 χρόνια, και όχι από άεργο ισχύ. Απλά θα ψηνόταν το δίκτυο όταν φυσάει.

Η Δανία έχει την τύχη ή την ατυχία να είναι ένα πολύ μικρό, σχετικά φτωχό κράτος, αλλά με καλούς, εργατικούς και πονηρούς ανθρώπους.  Η Δανία είναι  ανάμεσα στην πολύ μεγαλύτερη Γερμανία (με το μεγαλύτερο δίκτυο της ΕΕ) και στην πυρηνική Σουηδία και στην υδροηλεκτρική Νορβηγία. Οι Σκανδιναβικές χώρες είναι διασυνδεδεμένες με την Γερμανία, και όλα τα καλώδια περνούν από την Δανία. Η Δανία έχει κανονίσει να "εξάγει" το αιολικό ρεύμα της στην Νορβηγία (όπου υπάρχει πλεονάζον υδροηλεκτρικό δυναμικό) και το επανεισάγει όταν το χρειάζεται (σαν Υ/Η ρεύμα -- ΑΠΕ και τα Υ/Η σε όλες τις χώρες πλην Ελλάδος).  Και όταν δεν μπορεί να το στείλει στην Νορβηγία, το στέλνει στην Γερμανία όπου μέχρι πρόσφατα δεν ενοχλούσε.

Υπάρχουν μερικές παρατηρήσεις σε αυτά:
.
1) Η Δανία ηλεκτροδοτείται από ...κάρβουνο, αέριο και εισαγωγές. Ναι, έχουν 40% της κατανάλωσής τους από αιολικά, αλλά μόνο επειδή στέλνουν το αιολικό ρεύμα τους βόλτα σε γείτονες και εισάγουν πότε πυρηνικό από την Σουηδία, πότε Υ/Η από την Νορβηγία και πότε Γερμανικό ρεύμα (δηλαδή από κάρβουνο).  Ναι, μειώθηκε το κάρβουνο... Αντικαταστάθηκε από αέριο.  Το συμπέρασμα από αυτή την οικολογική χαρά είναι:


2) Η Δανία έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. "Εξάγει" φθηνά, επανεισάγει ακριβά, συν, όλο αυτό το αιολικό ρεύμα υπάρχει επειδή επιδοτείται. Ναι, κυρία μου, πληρώνουν για να έχουν αιολικό ρεύμα, αλλά ευτυχώς, μικρή χώρα ανάμεσα σε γίγαντες (ένας εκ των οποίων υδροηλεκτρικός), μπορεί και απορρίπτει χωρίς πολύ φασαρία -- μέχρι πρόσφατα, χεχεχε, το διασκεδάζω:

3) Γράφτηκε από τις αρχές Απριλίου του 2015:  Η Γερμανία μπλοκάρει το Δανέζικο αιολικό ρεύμα. Όπως δεν βαριέμαι να επαναλαμβάνω, το πρόβλημα με τα αιολικά έχει φτάσει στο όριο και στην Γερμανία, δεν αντέχει άλλη στοχαστικότητα.  Έχει πρήξει όλους τους γείτονες, πληρώνουν (οι συμβατικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής) την νύφη. Κλειστή η απόρριψη Δανέζικου ρεύματος στην Γερμανία. Κλαψ, κλαψ. Και όχι μόνο η Γερμανία...:

Και η Αγγλία βάζει τρικλοποδιές στην μικρή Δανία. Θέλει να διασυνδεθεί και αυτή με την Νορβηγία.  Θυμάστε (το 2011) που οι Γερμανοί ήθελαν την Νορβηγία για μπαταρία? Μάλλον θα τους προλάβουν οι Άγγλοι. Και τότε, τα αιολικά της Δανίας θα γίνουν πανάκριβες εικαστικές παρεμβάσεις. 

Τα αιολικά παριστάνουν ότι ηλεκτροδοτούν μόνο όταν απορρίπτουν.  Η δε αντλησιοταμίευση έχει κάποιο νόημα μόνο όταν έχεις υπερμεγέθη υδροηλεκτρικά.  Και νερά συνέχεια. Όπως η Νορβηγία. Όχι όπως η Πίνδος...

Η Δανία θα περικόψει τα αιολικά της. Όχι μόνο επειδή είναι δυσβάσταχτα, οικονομικά. Ούτε επειδή η αιολική φούσκα σκάει (με καθυστέρηση σε εμάς τους ηλίθιους). Θα τα περικόψει επειδή δεν θα έχει που να απορρίπτει. Εκτός εάν στείλουμε τον ΔΕΔΔΗΕ στην Δανία να τους μάθει για άεργο ισχύ, όπως στην Ρόδο, και γλυτώσουν τα μπλακάουτ.

Για την απάτη που μας σερβίρει η Δανία (όπου οι εξαγωγές αιολικών είναι όχι ασήμαντο κομμάτι του ΑΕΠ τους), έχω ξαναγράψει.

4-4-11    Η περίπτωση της Δανίας
28-3-15  Πῶς σας κοροϊδεύει η Ναυτεμπορική με τα αιολικά της Δανίας
7-4-15    Άλλη μια βόλτα στην Δανία

Και κάπου το έχω αναφέρει:  Δεν έχουν μειώσει εκπομπές CO2 παρά μόνο λόγο ύφεσης και εξοικονόμησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: