Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Η Αυστρία και τα υδροηλεκτρικά της -- Ο κύριος προορισμός του volatile ρεύματος από τις Γερμανικές ΑΠΕ


https://www.researchgate.net/publication/277276252_A_review_of_hydropower_in_Austria_Past_present_and_future_development
(καμιά φορά ανοίγει, καμιά φορά ζητάει $37-κάτι... -- Υπάρχει και εδώ αλλά, παρακαλώ, έχει copyright)

Θα αναφερθώ στην ηλεκτροπαραγωγή της Αυστρίας, επειδή η Αυστρία είναι ο σημαντικότερος προορισμός "εξαγωγών" ρεύματος από την Γερμανία.  Η Αυστρία ηλεκτροδοτείται κατά 68,5% από υδροηλεκτρικά, και 28,5% από ορυκτά καύσιμα.  Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς είναι περί τα 14 γιγαβάτ.  Τον χειμώνα έχει λιγότερα νερά και αναγκάζεται να εισάγει. Αυτά από την Wikipedia.  Το παρακάτω γράφημα (από την agora energiewende) δείχνει εξαγωγές από την Γερμανία προς την Αυστρία περί τα 5-6 γιγαβάτ, τον χειμώνα.


Άσχετα από την Αυστρία, ίσως θυμάστε (και φαίνεται και από τα πολύ όμορφα γραφήματα για την Γερμανία) ότι στην Γερμανία φυσάει περισσότερο τον χειμώνα.  Και μάλλον δεν είναι σύμπτωση που η Γερμανία εξάγει περισσότερο ρεύμα στην Αυστρία τον χειμώνα, αφού τότε περισσεύει στην Γερμανία και τότε χρειάζεται ρεύμα η Αυστρία.  Και, όπως λέει και το πρώτο άρθρο που παραθέτω σαν σύνδεσμο:


"τα αυστριακά υ/η είναι κατά τα 1/3 κατάλληλα για αντλησιοταμίευση και επομένως σημαντικά για την σταθερότητα των Γερμανικών Ευρωπαϊκών δικτύων, με την αύξηση της κουτουρού (volatile) ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά".  Αφού το λένε τόσο επίσημα οι ίδιοι, εγώ τι να σχολιάσω...

Να το ξαναπώ?  Ο μόνος λόγος που οι Γερμανοί μπορούν και έχουν πολλές ΑΠΕ είναι επειδή:

1) Αναγκάζουν όλη την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή τους να ακολουθεί τις ...volatile ΑΠΕ τους.  Αυτό μειώνει την αποδοτικότητα, αυξάνει την χρήση καυσίμων και αυξάνει και τους ρύπους. Πολλές "καθαρές" ΑΠΕ, αλλά δώρον άδωρον όταν δείτε τι γίνεται με την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.

2) Εξάγουν το volatile (ασταθές, εκρηκτικό, ευερέθιστο, ευέξαπτο -- στοχαστικό, κουτουρού) ρεύμα από ΑΠΕ, ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν με την μεταβλητότητα των μονάδων, σε όποιον γείτονα το αντέχει. Κατά σύμπτωση, η Αυστρία έχει τέτοια υδροηλεκτρικά, και τέτοια νερά, που το αντέχει και το χρησιμοποιεί κιόλας.  Αν παίξετε με το τμήμα της ιστοσελίδας της agora energiewende που δείχνει τις εξαγωγές θα δείτε ότι η Αυστρία είναι ο σημαντικότερος προορισμός, η Νορβηγία δεν παίζει, και λίγο πάει στην Ελβετία, στην Γαλλία  και στην Ολλανδία.  Η εικόνα, δίπλα, μεγαλώνει με κλικ.

3) Τα ηλεκτρόνια δεν έχουν ταμπέλα, αλλά κατά σύμπτωση, η μείωση στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και οι απορρίψεις-εξαγωγές συμβαίνουν όταν φυσάει και έχει ήλιο.  Προσάρμοσα τις κλίμακες στο γράφημα δίπλα.  Το γράφημα δείχνει την αιολική (μπλέ) και φ/β (κίτρινη) "παραγωγή" (πολύς αέρας τον χειμώνα, ήλιος το καλοκαίρι), και, τις "εξαγωγές"/εισαγωγές.  Οι "εξαγωγές" είναι κυρίως σε χώρες με υδροηλεκτρικά.  Οι εισαγωγές είναι από χώρες με κάρβουνο ή πυρηνικά. Οι "εξαγωγές" δεν φτάνουν για να καλύψουν το ..."volatility" (που αναφέρει το άρθρο για την Αυστρία), και σαφώς και πρέπει να μεταβάλλεται η λειτουργία των συμβατικών μονάδων για ισορροπία.

Όχι, καλοί μου άνθρωποι, οι Γερμανοί δεν εξοικονομούν καύσιμα και δεν μειώνουν ρύπους από αυτήν την άσκηση. Αλλά ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους και εξάγουν μηχανήματα ΑΠΕ όπου βρουν ηλίθιους.

Αν η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και η Βουλγαρία βάλουν όλες πολλά υδροηλεκτρικά με τουρμπίνες αντλησιοταμίευσης, και εάν γίνουμε χώρα που εξάγει αιολικά και φωτοβολταϊκά, πάλι δεν θα εξοικονομούμε καύσιμα.  Πάλι θα χρειαζόμαστε λιγνίτη, λιθάνθρακα ή ...εισαγωγές για την ηλεκτροδότησή μας...  Ή αν είμαστε πολύ πλούσιοι, αέριο. Πλούσιοι, πλούσιοι...

Εκτός εάν ο ΔΕΔΔΗΕ βρει τρόπο να μετατρέπει την ...άεργο ισχύ που προκαλεί μπλακάουτς στην Ρόδο σε κάτι ...χρήσιμο, χαχαχαάαχα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: