Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Περί ανθρωπογενούς, και μη, CO2 και τα παραμύθια της ΙΕΑ

http://joannenova.com.au/2016/06/spot-the-problem-man-made-emissions-flat-but-global-co2-hits-record-high/

http://www.iea.org/newsroomandevents/pressreleases/2016/march/decoupling-of-global-emissions-and-economic-growth-confirmed.html

Το θυμάστε το ποίημα?  "Θα βάζουμε πολλές ΑΠΕ για να μειώσουμε το CO2 και να σώσουμε το κλίμα από υπερθέρμανση"?

Θυμάστε και την ΙΕΑ?  Είναι η (...Πράσινη) Διεθνής Αρχή Ενέργειας...

Δημοσίευσε ένα γράφημα που υποτίθεται "αποσυνδέει" τις εκπομές CO2 (την κατανάλωση καυσίμων) από την οικονομική ανάπτυξη:


Το γράφημα δείχνει εκπομπές CO2 που έχουν σχέση με παραγωγή ενέργειας και που, κατά την ΙΕΑ σταμάτησαν να ανεβαίνουν χάρη, λένε, στην άνοδο των ΑΠΕ και σε βελτιώσεις σε ενεργειακή αποδοτικότητα.   Αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής, αλλά ας μείνουμε στο ότι για οποιονδήποτε λόγο, τα τελευταία 3 χρόνια δεν αυξήθηκαν οι ανθρωπογενείς, από ηλεκτροπαραγωγή, εκπομπές CO2.

"Δεν αυξήθηκαν οι ανθρωπογενείς, από ηλεκτροπαραγωγή, εκπομπές CO2". Και το ατμοσφαιρικό CO2 τι έκανε την ίδια περίοδο?


Εεεε... Για οποιονδήποτε λόγο και μετά από μερικά τρις ευρώ δεν ανέβηκε το ανθρωπογενές CO2 αλλά το συνολικό CO2 ανεβαίνει ακάθεκτο και μάλιστα μοιάζει να ανέβηκε ιδιαίτερα από το δεύτερο μισό του 2015. Προφανώς, το ατμοσφαιρικό CO2 δεν έχει σχέση με το ανθρωπογενές CO2.   Μπορεί να έχει σχέση με το El Niño, ή με το φυτοπλαγκτόν, ή με τίποτα κοσμικές ακτινοβολίες, είτε με οτιδήποτε, αλλά προφανώς δεν έχει σχέση με ανθρωπογενείς δραστηριότητες.  Η ύπαρξη ζωής στην γη έχει κάποια αλληλεπίδραση με το κλίμα, αλλά οι τάξεις μεγέθους είναι τέτοιες που μόνο πονηροί και αγράμματοι μπορούν να ισχυριστούν ότι ο άνθρωπος εμπλέκεται σε βαθμό σημαντικότερο από άλλους παράγοντες.   Η γη είναι σχετικά πιο κρύα τώρα από ότι τα τελευταία 11.000 χρόνια, αν και άρχισε να θερμαίνεται πριν 200 χρόνια, με το τέλος του μίνι παγετού του 17ου αιώνα. Και το CO2 άρχισε να ανεβαίνει μερικές χιλιάδες χρόνια αφού μπήκαμε στην τωρινή μεσοπαγετώδη.  Για να μην δούμε τα τελευταία 400.000 χρόνια, ή τα τελευταία 600 εκατομμύρια χρόνια...

Σε κάθε περίπτωση η σχέση του ανθρωπογενούς με το συνολικό CO2 μοιάζει να είναι ...ανύπαρκτη, τουλάχιστον στα λίγα χρόνια της σύγκρισης. Το ατμοσφαιρικό CO2 μοιάζει να είναι σε ανοδική πορεία, έχει εμφανή ετήσια κυκλικότητα, είναι χαμηλό σε σχέση με ιστορικά επίπεδα και δεν φαίνεται να έχει σχέση με τα ανθρωπογενή...

Πάμε τώρα στις μούφες της ΙΕΑ που φαίνονται να είναι γραμμένες για αναμετάδοση από τους ακτιβιστές που παριστάνουν τους δημοσιογράφους στον ...Γκάρντιαν.



Μούφα #1.  Το ανακάτεμα της "ενεργειακής αποδοτικότητας" με τις ΑΠΕ είναι το πρώτο παραμυθάκι:   Εάν μια παλιά μονάδα που καίει κάρβουνο με αποδοτικότητα 25%, αντικατασταθεί με μία καινούργια (και ακριβότερη) μονάδα που καίει το ίδιο κάρβουνο με αποδοτικότητα 50%, οι εκπομπές CO2 και η κατανάλωση κάρβουνου μειώνονται στο μισό:  Με το μισό κάρβουνο παράγεται η ίδια ποσότητα ρεύματος.   Το κλασσικό παράδειγμα είναι η μείωση των εκπομπών της Γερμανίας μεταξύ 1990 και 1993, όταν έκλεισαν παλιές ανθρακικές μονάδες της Ανατολικής Γερμανία και αντικαταστάθηκαν από σύγχρονες (ή/και από μονάδες αερίου).   Κάτι τέτοια, πράγματι μειώνουν εκπομπές. Αλλά πουθενά, καμία βιβλιογραφία, καμία μέτρηση, καμία μελέτη, δεν δείχνει μείωση εκπομπών από την αύξηση των ΑΠΕ -- εκτός εάν το αέριο και τα πυρηνικά, και η ύφεση, ή η ύφεση στην ...Κίνα,  είναι ΑΠΕ.   Αύξηση, μάλλον, παρά μείωση στην Ιρλανδία (από εδώ).  Αν μια χώρα θέλει να μειώσει εκπομπές CO2 πρέπει ή να βάλει πυρηνικά, ή να μπει σε ύφεση και να μειώσει κατανάλωση Τα πυρηνικά και το αέριο μειώνουν ιστορικά εκπομπέςΟι ΑΠΕ και λοιπές εναλλακτικές μορφές ενέργειας δεν μειώνουν εκπομπές. Χώρια η εμπειρία της Γερμανίας (βλ. προηγούμενη ανάρτηση) που τεκμηριώνει ότι οι Γερμανοί έκαναν τα πάντα με τις πολλές ΑΠΕ, εκτός από το να μειώσουν χρήση καυσίμων!

Μούφα #2.  Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2...  Όταν μπήκαν οι κανόνες και οι ...οδικοί χάρτες για εκπομπές για την Ευρώπη, το 1993, οι Γερμανοί φρόντισαν να πάει αναδρομικά από το 1990εδώ)για να έχουν το όφελος της αντικατάστασης μονάδων της Ανατολικής Γερμανίας (που ξεκίνησε με την επανένωση).  Τώρα, υπάρχουν ενδείξεις ότι και η Κίνα παίζει τέτοια παιχνιδάκια (εδώ) και η Κίνα είναι ο στόχος στο παραμύθι του CO2, αφού κατακλύζει τον κόσμο με εξαγωγές που ηλεκτροδοτούνται από κάρβουνο.   Η ΙΕΑ προσπαθεί να μας πει ότι τελικά, "ορίστε, το ανθρωπογενές CO2 δεν έχει σχέση με την οικονομική δραστηριότητα.  "Decoupling of global emissions and economic growth", λέει το άρθρο της, ή "η αποσύνδεση των παγκόσμιων εκπομπών από την οικονομική δραστηριότητα".  Δεν θα σας πώ ότι πρόκειται για ψευτρόνια, θα σας δείξω μόνο 2-3 γραφήματα:


Η Κίνα καίει πολύ κάρβουνο και το περισσότερο στον κόσμο. Ο πόλεμος κατά του κάρβουνου είναι, στην ουσία πόλεμος κατά (των εξαγωγών) της Κίνας.   Μπορεί η Κίνα να βάζει, ή να έχει, ή να λέει ότι έχει, πολλές ΑΠΕ αλλά, ενεργειακά ...δεν φαίνονται παρά μόνο στην φαντασία της ΙΕΑ.


Από όπου κι αν το δείτε, και με τις όποιες καταγεγραμμένες αβεβαιότητες (οι Κινέζοι είναι ...Κινέζοι) από κάποια στιγμή μετά το 2011, η Κίνα μείωσε την κατανάλωση κάρβουνου, και ο ρυθμός αύξησης χρήσης κάρβουνου μειώθηκε από το 2008. Και οι δύο ημερομηνίες έχουν σχέση με παγκόσμια μακροοικονομικά, και όχι με ΑΠΕ. Και, για όποιον αμφιβάλει:


 Σε απόλυτη διάψευση της ΙΕΑ, μαντέψτε τι έγινε στην Κίνα την περίοδο που μείωσε την χρήση κάρβουνου:  Μείωση του ΑΕΠ της.  Την πρώτη φορά μεταξύ 2007 και 2008, και την δεύτερη φορά μετά το 2011.  Μια χαρά είναι ακόμα η Κίνα, αλλά όχι στους προηγούμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Λιγότερο αυξητικό ΑΕΠ, λιγότερη χρήση κάρβουνου. Οι ΑΠΕ της Κίνας είναι για να αλληλοκοροϊδευόμαστε.

Το παρακάτω, κάνει σαφές ότι η Κίνα είναι το "θέμα". Πολύ κάρβουνο, πολλές εκπομπές CO2. Που άσχετα από ΑΠΕ, μειώνονται, εμφανώς, λόγω ύφεσης, ή μείωσης εξαγωγών, ή μείωσης ΑΕΠ, πείτε το ότι γουστάρετε.


Για την Αμερική ψάξτε και βρείτε τα στοιχεία μόνοι σας. Η Αμερική ζορίζεται όπως όλος ο κόσμος από το 2008 και μετά, αλλά εάν μείωσε εκπομπές, πέρα από την ύφεση, είναι επειδή υποκατέστησε λίγο κάρβουνο με σχιστολιθικό αέριο. Τελεία και παύλα.   Η Ευρώπη δεν θέλει, δεν τολμάει, δεν την αφήνουν, δεν...  και είδαμε τα της Γερμανίας:  Τίγκα σε ΑΠΕ αλλά μηδενική μείωση εκπομπών. Η "Ευρωπαϊκή Ένωση" πέφτει γιατί καταρρέουν όλοι, πλην Γερμανίας...   Η Ινδία μπορεί να μην γίνει Κίνα, αλλά θα αυξάνει χρήση κάρβουνου (κι ας βάλει πυρηνικά, όπως διαφημίζει, ή ΑΠΕ όπως θα ήθελαν στην ΙΕΑ...).

Οι παγκόσμιες εκπομπές (δηλαδή η χρήση ορυκτών καυσίμων) είναι μονοσήμαντη συνάρτηση της οικονομικής δραστηριότητας.  Και δευτερευόντως, της αυξημένης χρήσης πυρηνικών, ή, λιγότερο, φυσικού αερίου, αντί για κάρβουνο. Ναι, η αυξημένη αποδοτικότητα ή η οικονομία, ή η μειωμένη ταχύτητα στους αυτοκινητοδρόμους, αυτά μειώνουν την χρήση καυσίμων, αλλά σαν μια γενναία, βαθιά ύφεση δεν έχει καλύτερο...

Και, για να μην ξεχνιόμαστε, το συνολικό ατμοσφαιρικό CO2, αυτό που κάποτε σας έλεγαν ότι προκαλεί θέρμανση συνεχίζει την ανοδική πορεία του, άσχετα από το ανθρωπογενές CO2, στάσιμο, τα τελευταία χρόνια, λόγω παγκόσμιας ύφεσης,  λες και κάτι "άλλο"  οδηγεί το συνολικό ατμοσφαιρικό CO2 και όχι οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: