Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Φρένο στις Γερμανικές ΑΠΕ και το τέλος των εγγυημένων αποδόσεων σε ΑΠΕτζήδες


http://www.dw.com/en/german-cabinet-puts-brakes-on-clean-energy-transition/a-19318942

http://notrickszone.com/2016/06/12/germanys-co2-reduction-targets-cast-into-serious-jeopardy-as-country-overhauls-policies/#sthash.xpgO2Ml8.Dpyi8uDO.dpbs

Η Γερμανία έχει επενδύσει 100άδες δισεκατομμύρια ευρώ σε ΑΠΕ, και μετά 25 χρόνια, η συμβολή των ΑΠΕ στην συνολική κατανάλωση ενέργειας είναι ασήμαντη.  Και η ονομαστική συμβολή στην ηλεκτροδότηση προβληματική.  Οι ΑΠΕ έχουν εκτινάξει το κόστος του ρεύματος για τον καταναλωτή, και έχουν κάνει προβληματική την διατήρηση σταθερότητας στα δίκτυα, αλλά και την ίδια την λειτουργία των συμβατικών μονάδων.  Για αυτό και η Γερμανική Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τον Νόμο EEG και δεν θα είναι πλέον οι εγγυημένες οι αποδόσεις των δήθεν "επενδυτών", με ένα νέο σύστημα μειοδοσίας με ορίζοντα 20 ετών. Αυτό θεωρείται ότι θα βάλει φρένο κυρίως στα αιολικά.   Αντιδρούν, ως συνήθως οι οικολόγοι (όχι, δεν τα πιάνουν από το αιολικό λόμπυ) που δήθεν άγχονται για το ...κλίμα. Όλη η βιβλιογραφία και η εμπειρία λένε ότι τα αιολικά δεν κάνουν τίποτα για κανένα κλίμα, αφού η στοχαστική λειτουργία τους δεν συνεπάγεται μείωση εκπομπών από τις συμβατικής μονάδες που πρέπει να συνυπάρχουν.  Όχι, το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, και η κουτουρού ηλεκτροπαραγωγή δεν είναι ηλεκτροδότηση και βλάπτει την ηλεκτροδότηση.

Ναι, εάν πάρετε τον μέσο όρο της μεταβλητής (και για τα αιολικά και τυχαίας) ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά και φωτοβολταϊκά, βγάζει ένα μέσο όρο περίπου 13 ή 14%.  Ωστόσο, το ρεύμα δεν αποθηκεύεται (ούτε στην Γερμανία) και το 13-14% είναι άνευ σημασίας εάν δεν δείτε πώς προκύπτει, και τι συνεπάγεται.  Και επειδή είναι τελικά σημαντικό να καταλαβαίνετε γιατί θέλετε (εάν θέλετε) ή γιατί δεν θέλετε (εάν δεν θέλετε) ΑΠΕ στο δίκτυο, παρακαλώ να δείτε και τα 7 παρακάτω γραφήματα. Κάθε ένα, από μόνο του, δεν λέει τίποτα. Πρέπει να τα δείτε όλα μαζί:



1)  Η ζήτηση στην Γερμανία είναι μεταξύ 40 (την νύχτα) και 70 (την ημέρα) γιγαβάτ.  Περίπου όσο 10 φορές η Ελλάδα. Η φούξια γραμμή πάνω-πάνω.  Μετά 25 χρόνια του Νόμου EEG που προωθεί, επιδοτεί και κάνει υποχρεωτικές τις ΑΠΕ, ένα μεγάλο κομμάτι της ηλεκτροδότησης φαίνεται και είναι οι ΑΠΕ:  Βιομάζα, νερά, αιολικά και φωτοβολταϊκά.   Και αν προσέξετε την εικόνα, η βιομάζα και τα νερά είναι σταθερά, προβλέψιμα.  Τα "άλλα" είναι λίγο πάνω-κάτω και κουτουρού.  Αλλά, "επιτυχία" θα λέγαμε...:



2) Μέχρι να δείτε πώς μπορούν και υπάρχουν τόσες ΑΠΕ. Προκειμένου να υπάρξουν τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά στο Γερμανικό δίκτυο, λειτουργούν μεταβλητά, σε ημερήσια βάση, οι μονάδες (εισαγόμενου) λιθάνθρακα.  Λιγότερο μεταβλητά οι μονάδες λιγνίτη. Το φυσικό αέριο είναι περίπου ανύπαρκτο, λόγω ...κόστους!  Μόνο στην Ελλάδα προτιμούμε το φυσικό αέριο στην ηλεκτροδότηση -- και εδώ είναι ακριβότερο από ότι στην Γερμανία...   Και ο λιγνίτης μεταβάλλεται σε ειδικές περιπτώσεις που προφανώς φυσάει πολύ ταυτόχρονα με λιακάδες.   Αυτή την μεταβλητότητα, μπορεί, κατ' ευφημισμόν να βαφτιστεί "ευελιξία".  Η "ευελιξία" αυξάνει την κατανάλωση καυσίμων.   Όπως πχ ένα αυτοκίνητο είναι "ευέλικτο" σε κυκλοφορία πόλης... Τα πυρηνικά είναι "σταθερά":


3)  Και δεν φτάνει η μεταβλητή ή "ευέλικτη" λειτουργία των συμβατικών μονάδων... Χρειάζονται και απορρίψεις, που κατ' ευφημισμόν λέγονται "εξαγωγές".  Όπως είχα δείξει τις προάλλες, η Αυστρία είναι τελικά ο αγαπημένος προορισμός των "εξαγωγών" και σε αυτό αυτό) το γράφημα, φαίνεται ότι οι "εξαγωγές" συμβαίνουν όταν ...φυσάει.  Ότι δεν μπορεί να καλυφθεί από μείωση συμβατικών μονάδων, "εξάγεται".


4)  Και όταν δεν φτάνουν οι "εξαγωγές" και δεν αντέχουν άλλη μεταβλητότητα η "ευέλικτες" μονάδες, τότε η χοντρική τιμή του ρεύματος γίνεται αρνητική, οι ηλεκτροπαραγωγοί πληρώνονται για να μην παράγουν. Η μπλέ γραμμή στο παρακάτω γράφημα:


5)  Ξέρω τι σκέπτεστε με το που ακούτε "αρνητική τιμή".  Σκέπτεστε το παραμύθι που καλλιεργούν οι ΑΠΕτεώνες, ότι "οι ΑΠΕ ρίχνουν την τιμή του ρεύματος".  Ρίχνουν την χοντρική τιμή του ρεύματος, όχι την λιανική. Η λιανική κουβαλάει όλες τις επιδοτήσεις, και αυτή, απλά, έχει ...διπλασιαστεί λόγω των ΑΠΕ.  Οι ΑΠΕ επιδοτούνται από τους καταναλωτές, και για αυτό υπάρχουν. Οι επιδοτήσεις δίνουν, ή, για την ακρίβεια έδιναν μέχρι τώρα, εγγυημένες αποδόσεις, και για αυτό μπαίνουν πολλές ΑΠΕ.  Να η τιμή του ρεύματος, και δεν έχει σχέση με την χοντρική τιμή του ρεύματος:


6)  Αλλά μπορεί να είστε οικολόγος, ή να θέλετε να εξοικονομήσετε ορυκτά καύσιμα, και είστε διατεθειμένος να δεχτείτε τον σχεδόν διπλασιασμό της τιμής του ρεύματος για την Σωτηρία του Πλανήτη.  Ετοιμαστείτε για την ψυχρολουσία. Όλα τα αιολικά, και όλα τα φωτοβολταϊκά και όλες οι ωραίες ζωγραφιές για "ευέλικτη" ηλεκτροπαραγωγή, και όμορφα χρώματα για "εξαγωγές", δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο CO2,  δηλαδή ούτε ένα γραμμάριο καύσιμα. Οι πολλές Γερμανικές ΑΠΕ δεν έχουν εξοικονομήσει καύσιμα, δεν έχουν μειώσει ρύπους -- αλλά έχουν διπλασιάσει την τιμή του ρεύματος!


7) Τέλος, για να έχετε την πλήρη εικόνα, όλο αυτό το "θαύμα" της Γερμανικής ηλεκτροπαραγωγής, έχει γίνει εφικτό με τις παρακάτω μονάδες.  Προσέξτε:  α) οι μονάδες αερίου υπάρχουν αλλά δεν τις λειτουργούν. Τους πέφτει ακριβό το αέριο και τους έγινε ακριβότερο με την μεταβλητότητα (δεν έχουν καλά ΑΔΙ εκεί...).  β) Οι ΑΠΕ που αποδίδουν είναι τα υδροηλεκτρικά και η βιομάζα:  Λίγες μονάδες, πολύ ρεύμα, σε σχέση με τις άλλες ΑΠΕ.  γ) Είναι τίγκα σε αιολικά και φ/β, περίπου 80 γιγαβάτ για 0-20 γιγαβάτ μεταβλητό και τυχαίο ρεύμα (απαντάει και το ερώτημα "γιατί εισάγουμε ρεύμα αφού βάλαμε 5 (ονομαστικά) γιγαβάτ ΑΠΕ την Ελλάδα)...


 ΄Όπως είπε και το αφεντικό της Ζήμενς, χαζή ενεργειακή πολιτική αλλά καλή για να εξάγουν αιολικά! Και εξάγουν!  Εξάγουν το 80% της παραγωγής τους σε μηχανήματα ΑΠΕ!  Μόνο που τώρα λόγω ύφεσης και συγκυριών τα θύματα οι πελάτες δεν έχουν πια λεφτά. Και οι ίδιοι δεν αντέχουν άλλες ΑΠΕ στα δίκτυά τους, και δεν έχουν άλλους πρόθυμους γείτονες...  Και το κόβουν, σιγά σιγά...

Με συγχωρείτε, ξέρω ότι αυτά τα στοιχεία τα έχω παραθέσει ήδη 2-3 φορές, αλλά μόνο εάν καταλάβετε θα είστε ενήμερος, και, που ξέρεις, μπορεί να καταλάβει και κανένας στόκος, ότι τα ψέματα έχουν τελειώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: