Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Μάθημα αιολικών επιδοτήσεων από την Δανία. Ακούνε στον ΣΥΡΙΖΑ?


http://www.wsj.com/articles/denmarks-wind-subsidy-lesson-1466105618
http://www.thegwpf.com/denmark-abandons-green-energy-religion/ (αν δεν ανοίγει το πρώτο)

"Τα οικονομικά κόστη της Ευρωπαϊκής θρησκείας της πράσινης ενέργειας συνεχίζουν να ανεβαίνουν και τώρα οι και πιο ευσεβείς έχουν ξεκινήσει να αμφισβητούν την πίστη.  Παράδειγμα η αναθεώρηση των σχεδίων της Δανίας να κτίσει υπεράκτια αιολικά ονομαστικής ισχύος 350 MW. 

Οι Δανοί είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές των αιολικών με 42% της ενέργειάς τους από αιολικά, πέρυσι [*].  Αλλά αυτό το επίτευγμα δεν είναι φθηνό αφού οι Δανοί πληρώνουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. χάρη, κυρίως, στα πράσινα τέλη που μπαίνουν στους λογαριασμούς.

Και ούτε είναι αυτή η ενέργεια αξιόπιστη. Σε μέρες με αέρα, τα αιολικά παράγουν περισσότερο ρεύμα από όσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Άλλες μέρες δεν φυσάει και τα αιολικά είναι ακίνητα.  Το αποτέλεσμα των αδρά επιδοτούμενων αιολικών είναι ότι εάν η Δανία προσπαθούσε να εξάγει την αιολική ενέργεια όταν φυσάει, οι Δανοί φορολογούμενοι θα επιδοτούσαν την κατανάλωση ρεύματος κάποιου τρίτου [**].

Έτσι, μερικοί πολιτικοί, πήραν την ευκαιρία να το ξανασκεφτούν, χάρη και σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που το 2014 απεφάνθη ότι τα πράσινα τέλη στο ρεύμα παραβιάζουν τους κανόνες του ανταγωνισμού [***].  Εκτός από τις παράνομες επιδοτήσεις εταιριών πράσινης ενέργειας, τα πράσινα τέλη υπήρξαν ανασταλτικά, σε βάρος της Δανέζικης οικονομίας.  Και επειδή τα πράσινα τέλη πάνε αντίθετα με τις αγοραίες τιμές ενέργειας, ανέτρεψαν τα οφέλη που θα είχαν οι Δανοί από τις πτωτικές τιμές πετρελαίου και αερίου. Και με την οικονομία να πασχίζει να πιάσει ανάπτυξη κατά 1%, και οι ψηφοφόροι αναρωτιούνται γιατί πληρώνουν περισσότερους φόρους στο ρεύμα από άλλους Ευρωπαίους, προκειμένου να επιδοτούν αιολικούς.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Βουλή ετοιμάζεται να καταργήσει τα πράσινα τέλη.  Το σχέδιο είναι να υποκαταστήσει μερικά από αυτά με γενικούς φόρους. Αλλά με την φορολογία ήδη ψηλά, και αυτό είναι δύσκολο εξ ου και η συζήτηση για κατάργηση μερικών από τις επιδοτήσεις.

Η πρόταση να καθυστερήσουν μερικά υπεράκτια αιολικά θα εξοικονομήσει 7 δις κορώνες $1,06 δις) σε βάθος 12 ετών.  Και εάν εγκριθεί θα ήταν ευπρόσδεκτο βήμα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής λογικής" [...]

Να θυμίσω ότι η Ισπανία έκοψε τις επιδοτήσεις σε αιολικά (και φωτοβολταϊκά) για να μην έχει την τύχη της ...Ελλάδας!  Δεν το έχω μεταφέρει μόνο εγώ, από το 2011  , αλλά έχει γραφτεί και στο Energypress από το 2014:    "...αρχικά για την επιπλέον μείωση και σε μετέπειτα στάδιο την κατάργηση όλων των επιδοτήσεων σχετικά με την στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή. Ο σκοπός είναι διπλός: (α) να γίνουν οι κατάλληλες διορθώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού με στόχο τη συγκράτηση των εξόδων του πράσινου ταμείου και (β) να ενταχθούν οι ανανεώσιμες πήγες στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος του ηλεκτρισμού..."

Ποια είναι η αντίστοιχη ...δημοσιονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ?  Όλα καλά και θα επιδοτεί η ΔΕΗ τους ΑΠΕτζήδες για να γίνουμε "Δανία του Νότου"?  Για να δούμε:

1) Οι Δανοί εξάγουν αιολικά, εμείς τα εισάγουμε.

2) Οι Δανοί είναι πάνω σε διασυνδέσεις Γερμανίας με την υδροηλεκτρική Νορβηγία και την πυρηνική Σουηδία.   Η Ελλάδα δεν έχει αυτές τις διασυνδέσεις, πρέπει να τις φτιάξει. Λεφτά υπάρχουν!

3) Η Δανία είναι πολύ μικρότερη και έχει πολύ μικρότερο δίκτυο από τους γείτονές της. Αυτό επιτρέπει στην Δανία να παίζει με απορρίψεις σε γείτονες και με εύκολες εισαγωγές για εφεδρεία, δηλαδή καλύπτει την στοχαστικότητα των αιολικών με εύκολες απορρίψεις και εισαγωγές.   Το παραμύθι όμως τελειώνει. Η "καθυστέρηση" των υπεράκτιων είναι επειδή η Νορβηγία δεν θέλει άλλες απορρίψεις μάλλον, παρά το κόστος των αιολικών.

4) Η Ελλάδα δεν έχει πλουσιότερους φορολογουμένους από την Δανία.  Και εμείς δεν πάμε για +1%, εμείς είμαστε χρεωκοπημένοι και πάμε για χειρότερα.

Τι περιμένετε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ?  Ό,τι σάς πουν οι 3-4 ΑΠΕτζήδες?  Και οι Γερμανοί?  Και οι Γερμανοί τα εξάγουν τα αιολικά, και με γεμάτη την Γερμανία, πρώτον αλλάζουν τον Νόμο EEG και δεύτερον δεν αντέχουν άλλο ούτε οι ίδιοι!   Και ΔΕΝ καίνε αέριο για ρεύμα γιατί τους πέφτει ακριβό. Και έχουν φθηνότερο αέριο από εμάς!  Και, με λίγη τύχη, με το BREXIT θα σας κόψουν τα πολλά πολλά ΕΣΠΑ, και θα αναγκαστείτε να μάθετε αριθμητική.

Δεν έχετε πια καμία δικαιολογία, ότι δήθεν δεν θέλει η Ευρώπη, ή δήθεν φταίνε οι προηγούμενοι. Η μια χώρα μετά την άλλη σταματάνε την επιδότηση της απάτης, και οι προηγούμενοι έχουν καταψηφιστεί.  Αν δεν το κάνετε, πάει να πει ότι δεν θέλετε.  Κάποια στιγμή θα πρέπει να μας πείτε "γιατί".
_____________________
[*]  Η Δανία μπορεί και δείχνει μεγάλο ποσοστό ρεύματος από αιολικά, όχι επειδή έχει πολλά αιολικά, αλλά επειδή μπορεί και απορρίπτει το αιολικό ρεύμα όταν φυσάει σε γείτονες (κυρίως στην υδροηλεκτρική Νορβηγία), με διασυνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ Σκανδιναβικών χωρών και επίσης Γερμανίας.  Περισσότερα στο  Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ η Δανία του Νότου: άλλο ένα ψέμα της "πράσινης" ανάπτυξης

[**]  Η Δανία, χάρη στις  επιδοτήσεις και στις "εξαγωγές" της του αιολικού ρεύματος έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.  Επιδοτεί με πράσινα τέλη στην Δανία, και πληρώνει για να "εξάγει".

[***]
12 April 2013 Answer given by Mr. Oettinger on behalf of the Commission
July 15, 2013 Unfair competition? EU takes on German Green Energy Law
April 9, 2014 New EU rules on energy funding phase out subsidies for renewables  "The rules take effect from July 1 this year and from 2017 all member states will have to hold tenders to support new green power facilities following a pilot phase from 2015-16"
June 27, 2014 German lawmakers vote to reduce Reneable-Energy Subsidies
8 June 2016 EEG reform 2016 - switching to auctions for renewables

Όχι ότι υπάρχει λογική στις ευρω-νομοθεσίες και τις βουλές των Γερμανών...   Δείτε τι είπε το αφεντικό της Ζήμενς για τα αιολικά... Αλλά λέμε τώρα... Περιμένω από την "Ελληνική Κυβέρνηση" να έχει άποψη...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς μέρα με την μέρα επιβεβαιώνεται οτι η Ελλαδα έχει γίνει αποικία των Γερμανικών συμφερόντων και απλώς οι κυβερνήσεις μας πληρώνονται απο τον Ελληνικό λαό για να εξυπηρετούν αυτά τα συμφέροντα και όχι του Ελληνικού λαού

Οι μέχρι τώρα φαραωνικές Βιομηχανικές ΑΠΕ έγιναν υποχρέωση για τον Σκουρλέτη κ την κυβέρνηση για αξιοποίηση της ενέργειας στα νησιά των Κυκλάδων.

Ήδη έχουν ξεκινήσει τα έργα διασύνδεσης των Κυκλάδων, οπως και οι υπόγεια τοποθέτηση καλωδίων Υ. Τ. απο την ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή με τα χρήματα του Ελληνικού λαού για να μην υποχρεωθούν αύριο οι .... επενδυτές να τα φτιάξουν αυτοί σύμφωνα με τις άδειες που έχουν.

Σε ανακοίνωση η Protergia στις 16/11/16 ξεκινάει την εγκατάσταση ΒΑΠΕ στην Ράχη Ξηροκόμπι.

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε να εκφράζουμε την άρνησης μας σε αυτά τα σχέδια και να επαγρυπνούμε για να μην περάσουν. Πρέπει να μας βρουν ενωμένους και στο δρόμο. Οπως έγινε στην Σκύρο και απέτρεψαν αυτα τα σχέδια, οπως τώρα η Πάρος σύσσωμη αντιστέκεται.

Ανώνυμος είπε...

Χθες, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κος Σκουρλέτης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Δήμου Πάρου αποτελούμενη από τον Δήμαρχο κ. Μάρκο Ι. Κωβαίο, τον Πρόεδρο της ΚΔΕΠΑΠ κ. Θανάση Μαρινόπουλο, τον κ. Σπύρο Μητρογιάννη και την κ. Μαρία Μπιρμπίλη για το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

«Ο Σκουρλέτης επεσήμανε την υποχρέωση της Κυβέρνησης να ενισχύσει τις δράσεις αξιοποίησης των ΑΠΕ στα ελληνικά νησιά βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν θα λάβουν σοβαρά υπόψη το θέμα της προστασίας και σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των νησιών»

Αύριο έρχεται στην Αθήνα ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Σίγκμαρ Γκάμπριελ για την προώθηση τεχνολογιών ΑΠΕ στα νησιά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

«Την προώθηση τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι οποίες, σε συνδυασμό με σύγχρονες τεχνολογίες αποθήκευσης (συσσωρευτών) και αντίστοιχα σύγχρονα συστήματα διαχείρισης των δικτύων και της ηλεκτρικής ζήτησης, μπορούν να καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομα κάποια ελληνικά νησιά, φέρνει ως πρόταση στη «βαλίτσα» του ο Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Σίγκμαρ Γκάμπριελ που έρχεται αύριο στην Αθήνα.»

«ο κ. Γκάμπριελ θα συναντηθεί αύριο με τον κ. Σκουρλέτη και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση των Ελλήνων Υπουργών, Πάνου Σκουρλέτη και Γιώργου Σταθάκη και του Αντικαγκελάριου Γκάμπριελ με στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων και εκπροσώπους ελληνικών θεσμικών φορέων ενέργειας. Την Παρασκευή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, θα συμμετάσχει στο Ενεργειακό Συνέδριο που συνδιοργανώνεται από το ΥΠΕΝ, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, στο ξενοδοχείο Hilton. Αμέσως μετά, θα υπογραφεί η Κοινή Διακήρυξη Προθέσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μεταξύ των δύο Υπουργών, Σκουρλέτη και Γκάμπριελ.»

nikos είπε...

ειδηση που πρέπει να παρακολουθησεις ο Γερμανος ΥΠΟΙΚ - Γκαμπριελ με επιχειρηματιες. στην σημερινή επίσκεψη.. έχει στόχο τις ΑΠΕ !!

nikos είπε...

http://www.protothema.gr/politics/article/591250/ishuro-minuma-gabriel-i-ellada-prepei-na-anakampsei-kai-i-germania-tha-voithisei/

archaeopteryx είπε...

οι Γερμανοί έχουν απούλητες σαβούρες και ψάχνουν (και μάλλον έχουν βρει) μαλάκες

nikos είπε...

ΤΙ ΛΕΓΑΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ ΗΡΘΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝΕ. ΟΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ.

Για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ είπε ότι «πρόκειται για ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα που θα δεσμεύσει για δεκαετίες την ελληνική κοινωνία σε ένα συγκεκριμένο τεχνολογικό σχεδιασμό, ο οποίος θα στηρίζει την αναπαραγωγή, σε διευρυμένη μορφή, της κοινωνικής ηγεμονίας αυτού που μας έχει φέρει στη σημερινή κατάσταση, δηλαδή, την Ελλάδα του κεφαλαίου της εργολαβίας» και πρόσθεσε ότι «η ιστορία φυσικά ξεκίνησε με την απαξίωση της γεωργικής γης και την προτροπή να «σπείρουν» οι αγρότες φωτοβολταϊκά, όπου δήθεν θα κάθονταν και θα εισέπρατταν χρήματα. Τώρα η κυβέρνηση έρχεται να απαξιώσει με το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» ακόμα περισσότερο την ιστορία της γης. Να υφαρπάξει την δημόσια γη στο μεγαλύτερο πλιάτσικο που έγινε ποτέ, για να προχωρήσει σε ένα project που δεν έχει καν τις βασικές διασφαλίσεις, όπως για παράδειγμα το δίκτυο που χρειάζεται για να μεταφερθεί η παραγόμενη ενέργεια». Η βουλευτής κατέληξε λέγοντας πως θα γίνει μεγάλη συζήτηση και στην ολομέλεια γι αυτά τα ζητήματα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναδιατυπώσει τη θέση του για την καταψήφιση του νομοσχεδίου.