Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Οι Σουηδοί δεν θεωρούν τα αιολικά λύση επειδή θα διπλασίαζαν τις εκπομπές CO2. Θα βάλουν ...πυρηνικά


http://www.science20.com/news_articles/why_sweden_says_no_to_replacing_nuclear_power_with_wind-174480

http://www.nucnet.org/all-the-news/2016/06/13/sweden-could-build-10-new-reactors-after-major-change-to-policy-on-nuclear

http://canadafreepress.com/article/lessons-from-sweden-and-Germany

Και σε κλασσικό αιολικό newspeak, το άσπρο, μαύρο, η Γη επίπεδη, αλλά η ουσία η ίδια... Αιολικά γιοκ.  http://www.windpowermonthly.com/article/1398454/sweden-abolish-offshore-connections-costs

Η βασική είδηση είναι ότι, σε μεταστροφή στην ενεργειακή της πολιτική, η "αριστερή" Σουηδική Κυβέρνηση αποφάσισε να χτίσει άλλες 10 μονάδες πυρηνικής ενέργειας (και να παρατείνει την άδεια λειτουργίας σε υπάρχουσες μονάδες, και να καταργήσει ένα φόρο στο πυρηνικό ρεύμα).

Οι Σουηδοί ηλεκτροδοτούνται από πυρηνικά και υδροηλεκτρικά, είναι διασυνδεμένοι με τις άλλες Σκανδιναβικές χώρες και έχουν βάλει και αιολικά, που αλλού γράφεται είναι το 5%, αλλού το 10% της ηλεκτροπαραγωγής. Δεν έχει σημασία είτε το 5% είτε το 10%...

Οι ακτιβιστές των αιολικών νομίζανε ότι η Σουηδία θα ήταν εύκολος στόχος να πουλήσουν κι άλλα αιολικά δήθεν για να έχουν "μηδενικές εκπομπές CO2.  Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε ότι η Σουηδία θα διπλασίαζε τις εκπομπές CO2 (δηλαδή την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων) εάν έβαζε αιολικά, αφού η μεταβλητή λειτουργία των αιολικών θα επέβαλε αύξηση της μεταβλητής χρήσης φυσικού αερίου (στην περίπτωση της Σουηδίας -- η Γερμανία έχει μεταβλητή χρήση λιθάνθρακα). Και αυτός ο διπλασιασμός θα ήταν παρ' όλη την ύπαρξη πολλών υδροηλεκτρικών στην Σουηδία (που μπορούν θεωρητικά να απορροφήσουν την στοχαστικότητα των αιολικών), και παρά την διασύνδεση της Σουηδίας με τις γειτονικές Σκανδιναβικές χώρες και με την Γερμανία.


Η είδηση ότι οι Σουηδοί δεν εντυπωσιάζονται από αιολικά έχει ...ταξιδέψει. "Ξηλώνουν" και πουλάνε αιολικά και θα σταματήσουν και τις επιδοτήσεις σε αιολικά. Η δε Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ήταν σαφής.  Από το 2012:
 
  • Τα δισεκατομμύρια σε αιολικές επιδοτήσεις είναι σπατάλη
  • Η αιολική παραγωγή ενέργειας είναι αμελητέα
  • Η αιολική ενέργεια απαιτεί πρόσθετα ακριβά δίκτυα
  • Τα αιολικά βλάπτoυν την ανταγωνιστικότητα
  • Τα αιολικά επιβαρύνουν πολύ τον καταναλωτή
  • Τα αιολικά δεν μειώνουν τις εκπομπές CO2

  • Για την Γερμανία τα έχω πει και ξαναπεί:  Ναι, ψήνουν δίκτυα. Ναι, μπορούν και συνυπάρχουν, αλλά με ανεβοκατέβασμα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής και απορρίψεις.  Και όταν αυτό δεν φτάνει με πληρωμές στους αιολικούς για να μην "παράγουν".   Αν φυσούσε συνέχεια και σταθερά, ή αν το ρεύμα αποθηκευόταν, θα ήταν αλλιώς, αλλά δεν είναι.  Και ίσως καταλάβετε, κάποια μέρα ότι η "μη εξοικονόμηση εκπομπών CO2 με όλες τις ΑΠΕ σημαίνει ότι οι ΑΠΕ δεν εξοικονομούν καύσιμα.  Είτε φυσάει, είτε δεν φυσάει, επειδή φυσάει μεταβλητά και κουτουρού.

    Οι αιολικές φυλλάδες βέβαια μπορεί να φαντάζονται λαμπρό μέλλον για τα υπεράκτια αιολικά, αλλά, καταλήγουν: "No new offshore projects have been commissioned since 2013, and the offshore fleet has fallen from 211MW to 190MW through decommissioning". 

    Έχουμε δώσει (δανειστεί) περί τα 9 δις ευρώ για αιολικά και φ/β στην Ελλάδα. Προβληματικά εδώ, όσο και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Ηλεκτροδότηση από αυτά? Χαχαχάχα, να συνδέσετε τον οδοντίατρό σας με αυτά, να δείτε.   Με 9 δις ή με το 1-1,5 δις τον χρόνο που δίνουμε ετησίως για αυτά, εκτός από μια χαρά λιγνιτικές ή λιθανθρακικές μονάδες με φίλτρα κλπ, εεεε... ναι, θα είχαμε και πυρηνικά... Οι συμβατικές μονάδες παράγουν ρεύμα. Οι ΑΠΕ παράγουν μη ανταποδοτικούς φόρους.  Το ρεύμα τους δεν κάνει για οδοντιατρεία.

    Μήπως έχω αμελήσει να σας πω ότι θεωρώ όσους προωθούν αιολικά στην Ελλάδα, απατεώνες, κακομοίρηδες,  υπαλληλάκια, πληρωμένους ψεύτες λαμόγια, ή, απλώς, αγράμματα ζώα? 


    Αν θίγεστε από την ομολογουμένως σκληρή και αγενέστατη δήλωσή μου, διαβάστε ξανά, παρακαλώ, αυτή την ανάρτηση. Και μερικές από τις πρόσφατες...  Είστε λαμόγια που η ημερομηνία τους έχει λήξει, και απλά πάτε να αρπάξετε κανένα φραγκάκι από φτωχούς σε πτωχευμένη χώρα.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: