Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Η «απελευθέρωση και ο ανταγωνισμός» α λα γκρεκ


Ανάγκη για ανταγωνιστική αγορά ενέργειας υπέρ του καταναλωτή (απλά Ελληνικά, διαβάστε το)

Η αντικατάσταση ενός κρατικού (αλλά ρυθμιζόμενου) μονοπωλίου με ένα κρατικά επιδοτούμενο ιδιωτικό ολιγοπώλιο (η μετάφραση είναι ...ελεύθερη, αλλά αυτά λέει το άρθρο που δημοσιεύθηκε "έξω" και μεταφέρθηκε εδώ)

Δύο αμείλικτα άρθρα, γραμμένα εξαιρετικά ευγενικά και, από χρήστες και γνώστες της αγοράς ενέργειας που με εκφράζουν πλήρως.

Η κυνική αλήθεια, που νομίζω ότι κανείς δεν τολμάει κανείς να πει είναι ότι:

α) Μάλλον δεν ενδιαφέρεται η Ευρώπη για την Ελληνική Βιομηχανία. Θα έκλειναν ευχαρίστως ό,τι δεν τους είναι βολικός υπεργολάβος και πολύ πιο ευχαρίστως ότι ανταγωνίζεται δικές τους βιομηχανίες. ΔΕΝ υπάρχει "Ευρώπη". Υπάρχει συλλογή από συμφέροντα, όλα πιο ισχυρά από τα δικά μας.

β) Η φθηνή ενέργεια και το φθηνό ρεύμα είναι κλειδί για την Ανάπτυξη και για την Βιομηχανία. Η ΔΕΗ υπήρξε λόγω Βιομηχανίας και η Βιομηχανία λόγω ΔΕΗ και η Ελλάδα εξηλεκτρίστηκε και αναπτύχθηκε λόγω και της Βιομηχανίας και της ΔΕΗ. Το φθηνότερο ρεύμα για την Βιομηχανία είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια πρακτική. Η Βιομηχανία και ειδικά η εξαγωγική Βιομηχανία είναι μοχλός ανάπτυξης. Το φθηνό ρεύμα προϋποθέτει μεγάλη, βιομηχανική κατανάλωση ρεύματος.

γ) Η λεγόμενη "απελευθέρωση" είναι, για μας, μια εξαπάτηση. Δουλεύει υπέρ της EDF, της ΕΝΕL και των μεγάλων "Ευρωπαίων" ηλεκτροπαραγωγών. Η "απελευθέρωση" της ΔΕΗ σημαίνει το σπάσιμό της ώστε ποτέ πια να μην μπορέσει να συμβάλλει σε Εθνική Οικονομία.  Ο ΑΔΜΗΕ θα είναι στην υπηρεσία κάποιου Medgrid, ο ΔΕΔΔΗΕ θα παρασιτολογεί στις ΑΠΕ, οι ΑΠΕ θα παρασιτολογούν  στον κόσμο, στην Βιομηχανία και στην γη μας (που για τους "Ευρωπαίους" είναι "άχρηστη" γη, σαν την Σκωτία)...

δ) Η "απελευθέρωση" α λα γκρεκ είναι λίγο χυδαιότερη από την "απελευθέρωση" του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος. Με τις Τράπεζες, αφού η Πολιτεία ανέχθηκε και ενθάρρυνε ένα ληστρικό ολιγοπώλιο (δήθεν για να φτιαχτεί κεφαλαιακή επάρκεια), επιδότησε με ότι είχε και δεν είχε 1-2 ετοιμοθάνατες ιδιωτικές τράπεζες μπας και ορθοποδίσουν. Ορθοπόδισαν? Μην είστε σίγουροι...

ε) Στην ενέργεια, η Πολιτεία (ή η Ευρώπη) κατέστρεψε την Εθνική ηλεκτροδότηση (μικρή χώρα είμαστε δεν αντέχουμε 2-3 Ε.οn) και επιδότησε και επιδοτεί 2-3 χωματουργούς εργολάβους, έναν έμπορο και έναν μεσάζοντα να... να... να... να μου πείτε εσείς τι προσπαθούν να κάνουν. Να σας πω εγώ που θα καταλήξουν: Όλοι θα πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν σε θυγατρικές της EDF, της Εngie και της ENEL, αφού βγάλουν ό,τι ποσοστά προλάβουν από αρπαχτές σε ΑΠΕ και σε μεσιτείες.  Το αέριο που θα περνάει, εάν περνάει, θα είναι αλλουνού και εμείς θα το κοιτάμε χωρίς δικαίωμα ή λεφτά να το αγοράζουμε. Αλλά όσο οι χωματουργοί και οι μεσάζοντες ελπίζουν να βγάλουν κάτι ακόμα, θα το παρουσιάζουν σαν την ενεργειακή μας λύση. Και όσο συρρικνώνεται η Βιομηχανία, τόσο δεν θα έχουμε ρεύμα -- χωνέψτε το αυτό.

στ) Τέλος, αυτό το έρμο το target model. Παχειά λόγια, σχεδιασμένα από άλλους, για τα συμφέροντα των άλλων, που ΚΑΙ αυτά, α λα γκρεκ: ΔΕΝ θα πέφτει η χοντρική ΟΤΣ λόγω ΑΠΕ επειδή ακριβώς δεν συμφέρει τους αεριτζήδες μας που είναι και ΑΠΕτζήδες μας. Αυτό θα ενθαρρύνει περισσότερες ΑΠΕ, όσες αντέχει το μεγαλύτερο καλώδιο διασύνδεσης. Για να επαληθευθεί η "προφητεία" μου ότι οι ΑΠΕ είναι υποκατάστατο της όποιας ρύθμισης δανεισμού συμφωνηθεί. Μέχρι τελικής εκκαθάρισης.

Είμαι μέγας οπαδός της ελεύθερης αγοράς. Αλλά 1) Δεν παίζει σε ορισμένες καταστάσεις (όπως πχ σε Κοινές Ωφέλειες) και 2) Σίγουρα δεν μάς ακουμπάει...

Και μακάρι να κάνω λάθος...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική ανάλυση!