Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

11 Μαρτίου, 7 χρόνια αργότερα


η φωτό από εδώ

 
Ο σεισμός του Μαρτίου του 2011 ήταν ο πιο ισχυρός καταγεγραμμένος της Ιαπωνίας και ο 4ος πιο δυνατός, παγκοσμίως. από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις, το 1900.
 
Τα κύματα του τσουνάμι έφτασαν 40 μέτρα ύψος και η θάλασσα έφτασε 10 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα. Ολόκληρη η Ιαπωνία μετακινήθηκε περίπου 2,5 μέτρα ανατολικά και μετακίνησε και τον άξονα της Γης. Πέθαναν 15.895 άτομα και αγνοούνται 2.546 άτομα. Η οικονομική ζημιά έχει εκτιμηθεί σε περίπου 235 δις δολάρια.
 
 
Η Φουκουσίμα είναι μάλλον το δεύτερο πιο σημαντικό πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνομπύλ και θεωρείται πιο "πολύπλοκο". Οι αντιδραστήρες σταμάτησαν αυτόματα με τον σεισμό, αλλά η ζημιά έγινε όταν το τσουνάμι κατέστρεψε τις ηλεκτρογεννήτριες που θα συνέχιζαν την απαραίτητη ψύξη των αντιδραστήρων (και των αποθηκών χρησιμοποιημένου καυσίμου). Ένας αντιδραστήρας, έστω και κλειστός, και τα χρησιμοποιημένα καύσιμά του, χρειάζονται ψύξη. Η ψύξη γίνεται με ηλεκτροκίνητες αντλίες νερού. Το ρεύμα για τις αντλίες είναι από τον αντιδραστήρα ή άλλους αντιδραστήρες, από το δίκτυο, από εφεδρικές γεννήτριες και από μπαταρίες. Το τσουνάμι κατέστρεψε το δίκτυο και τις γεννήτριες και όταν άδειασαν οι μπαταρίες δεν μπόρεσαν να αποκαταστήσουν ηλεκτροδότηση, παρά μόνο 13 μέρες μετά το τσουνάμι.  Οι ορατές εκρήξεις ήταν από υδρογόνο (που δημιουργήθηκε από την αντίδραση του νερού με το υπερθερμασμένο μέταλλο γύρω από τα καύσιμα).  Με το "στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα", οι εφεδρικές γεννήτριες ήθελαν διαφορετική ή/και πιο ανθεκτική θέση και τα χρησιμοποιημένα καύσιμα έπρεπε να ήταν σε άλλο χώρο -- αλλά αυτό που μεταφέρω μπορεί να αναθεωρηθεί όσο περνάει ο καιρός και καταλαβαίνουμε περισσότερα.   Η πλήρης έκταση της ζημιάς στους και από τους ίδιους τους αντιδραστήρες δεν είναι πλήρως γνωστή.
 
Όχι, δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι από το πυρηνικό ατύχημα, καθ' εαυτό. Οι επιδημιολογικές αναφορές δεν είναι τρομακτικές, αλλά αυτό είναι υποκειμενικό. Σαφώς και υπάρχει αυξημένη ραδιενέργεια και αυξημένες πιθανότητες καρκίνων μετά το συμβάν. Αλλά οι θάνατοι και οι καταστροφές ήταν από το τσουνάμι και τον σεισμό. Όχι από τα πυρηνικά.

Αλλά, αυτά τα έχω πει από το 2011...

Ο κλάδος, σήμερα, σε περίληψη, εδώ.


Όποιο κομμάτι της υφηλίου δεν θέλει να επιστρέψει σε βαθιά ύφεση, αποβιομηχάνιση κλπ, θα συνεχίσει με πυρηνικά. Η Γαλλία υπάρχει επειδή ηλεκτροδοτείται με πυρηνικά. Όλη η Γαλλική πίεση για "οικολογία" είναι για επιδοτήσεις για το Γαλλικό κρατικό πυρηνικό μονοπώλιο -- οι Γαλλικοί αντιδραστήρες θα χρειαστούν αντικατάσταση και η EDF θέλει λεφτά.


Ο κόσμος ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο, αέριο, υδροηλεκτρικά και πυρηνικά. Τα αναφερόμενα ποσοστά για τις λεγόμενες "άλλες ΑΠΕ" είναι λιγάκι θέατρο. Το μεγάλο ποσοστό από αυτό το 4,9% είναι από αιολικά, και είδαμε, τι κάνει η αιολικότατη Γερμανία με αυτό το ρεύμα:  Βασικά το ...πετάει. Τα πυρηνικά, με όλους τους κινδύνους τους, ηλεκτροδοτούν. Τα αιολικά και οι άλλες ΑΠΕ δεν ηλεκτροδοτούν. Συνυπάρχουν και ακριβαίνουν το ρεύμα. Τίποτε άλλο.

Μην φοβάστε, δεν θα μπουν πυρηνικά στην Ελλάδα -- και όχι λόγω κόστους... Με 2 δις που πετάμε κάθε χρόνο για επιδοτήσεις σε Γερμανούς, Γάλλους και Ιταλούς, μια χαρά θα χτίζαμε πυρηνικό  Αλλά δεν προβλέπεται να έχουμε οικονομία, ή βιομηχανία. Είμαστε απλά σκουπιδότοπος με περισσευούμενα λεφτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: