Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Τι κοινό έχουν το econews, o κ. Sinn, ο κ. Buffett η Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας, το αφεντικό της Siemens και ...εγώ


Όλοι σας λέμε ότι οι ΑΠΕ, γενικά, και τα αιολικά, ειδικά, είναι ενεργειακά ατελέσφορα, οικονομικά ένα ακριβό αδιέξοδο και και περιβαλλοντικά θέατρο.

Το econews έγραψε ένα άρθρο που θα έπρεπε να έχουν μάθει απ' εξω όσοι διαμαρτύρονται στην Ελλάδα για τις ΑΠΕ.

Λέει, σε περίληψη, ότι η προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα με τις λεγόμενες ΑΠΕ είναι μία πανάκριβη, παράλογη και μάταια άσκηση. Ότι αποσιωπάται σκόπιμα η αδυναμία των ΑΠΕ να αντικαταστήσουν τον άνθρακα (ή τα πυρηνικά) ή να μειώσουν ρύπους. Ότι μετά πολλά χρόνια και υπέρογκες επιδοτήσεις, μπορεί μεν να έχουν μπει πολλές, αλλά εξακολουθούν να είναι  ενεργειακά ασήμαντες, αλλά όπου μπαίνουν ακριβαίνουν το ρεύμα.  Και όλα αυτά επειδή ο ήλιος και ο αέρας είναι διάχυτες, μεταβλητές και διαλείπουσες πηγές ενέργειας και το όνειρο της αποθήκευσης ρεύματος είναι ακόμα μακριά μας. Και, για να κατασκευαστούν ΑΠΕ χρειάζονται ενεργοβόρα υλικά και η εγκατάσταση των ΑΠΕ βλάπτει τα οικοσυστήματα.   Το άρθρο του econews σε pdf είναι εδώ και ο αρχικός σύνδεσμος εδώ.  ΟΚ... Ίσως το econews είναι μια ανώνυμη ιστοσελίδα και δεν σας καλύπτει. Κρατηθείτε:

Ο κ. Ο Hans-Werner Sinn πανεπιστημιακός καθηγητής και σύμβουλος του Γερμανικού Υπουργείου  Οικονομίας. Ένα από τα 100 πιο σημαντικά άτομα στην Γερμανία.  Θεωρεί ότι οι ΑΠΕ έχουν κοστίσει ένα σωρό λεφτά, έχουν μειώσει το βιοτικό επίπεδο και έχουν καταστρέψει τοπία.  Σε πρόσφατη ομιλία του είπε ότι η ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ δεν θα πετύχει:  Ο αέρας και ο ήλιος είναι δωρεάν, αλλά η συγκέντρωσή τους και η μετατροπή τους σε χρήσιμο ρεύμα δεν είναι. Ο αέρας και ο ήλιος είναι διαλείπουσες πηγές ενέργειας και δεν υπάρχει πρακτική και οικονομική αποθήκευση.  Δεν υπάρχει καν χώρος για τις χιλιάδες αντλησιοταμιεύσεις, αν αποφάσιζαν να αποθηκεύουν ρεύμα με αυτόν τον τρόπο. Η προώθηση των ΑΠΕ έχει γίνει θρησκεία, ακτιβισμός. Να βάζουμε λεφτά στο παγκάρι της Εκκλησίας για να αισθανόμαστε καλύτερα. Λέει ό,τι και το econews.  Είχα μεταφέρει εδώ, αυτό που είχα βρει εδώ.

Ο Warren Buffett είναι διάσημος και επιτυχημένος Αμερικάνος επενδυτής, γνωστός για την σύνεση της μεθοδολογίας του. Οι Αμερικάνοι έχουν μια τάση να τα λένε απλά, λιτά, ωμά και δεν αγαπούν τους φόρους: Είπε ότι επενδύει σε αιολικά πάρκα λόγω των φοροεπιδοτήσεων και μόνο για αυτές, και χωρίς τις φοροεπιδοτήσεις, δεν έχουν νοήμα.  Ο Buffet (και όσοι Αμερικάνοι επενδύουν σε αιολικά, το κάνουν για να μειώσουν τον φόρο τους -- που φυσικά πρέπει να πληρώσει κάποιος ...άλλος). Καθαρές κουβέντες.  Η δήλωσή του κυκλοφορεί σε διάφορα media (πχ εδώ), και είναι γνωστό σε όλους το ίδιο ακριβώς συμπέρασμα: Δεν υπάρχουν αιολικά χωρίς επιδοτήσεις.

Θα πείτε ότι αυτοί δεν καταλαβαίνουν παρά μόνο οικονομικά και δεν είναι επιστήμονες. Μην βιάζεστε:

13 από τους πιο επιφανείς επιστήμονες της Σουηδίας λένε: 1)  Τα δισεκατομμύρια σε αιολικές επιδοτήσεις είναι σπατάλη. 2) Η αιολική παραγωγή ενέργειας είναι αμελητέα. 3)  Η αιολική ενέργεια απαιτεί πρόσθετα ακριβά δίκτυα. 3)  Τα αιολικά βλάπτoυν την ανταγωνιστικότητα. 4)  Τα αιολικά επιβαρύνουν πολύ τον καταναλωτή. 5)  Τα αιολικά δεν μειώνουν τις εκπομπές CO2. Γράφτηκε εδώ και το μετέφερα εδώ. Και, κατά σύμπτωση, περίπου τα ίδια είπε και το αφεντικό της Siemens, στο Τέξας, αλλά προσέθεσε ότι τουλάχιστον πουλάνε και κανένα αιολικό! Παρεμπιπτόντως, τα είδε είπε και Πανεπιστημιακό άρθρο στην Γερμανία που είπε ότι εάν οι Γερμανοί μείωναν λίγο την ταχύτητά τους στις άουτομπάν, θα είχε μεγαλύτερο ενεργειακό αντίκτυπο από όλες τις ΑΠΕ του (το είδα εδώ και το μετέφερα εδώ και έχει ένα καταπληκτικό γράφημα που δείχνει, που αποδεικνύει, την ασημαντότητα των ΑΠΕ στην Γερμανία!).

Τι σχέση έχω εγώ με όλους αυτούς... Πέρα από ότι λένε αυτά που περίπου λέω από το 2010? Μερικούς τους είχα αφεντικά, μερικούς τους είχα πελάτες, χαχαχά, υπερβάλω!

Βασικά ΞΕΡΩ, από πρώτο χέρι, ότι οι ΑΠΕ δεν "περπατάνε" ενεργειακά, ότι δεν υπάρχουν πάρα μόνο με την ανακάλυψη του Νόμου EEG, ότι προωθούνται με ολίγον φαύλες αν και νομότυπες μεθόδους και αυτοί που τις προωθούν ΞΕΡΟΥΝ 100% ότι αυτά που σας λέω από το 2010 είναι 100% αλήθεια. Το ξέρουν, αλλά έχουμε να κάνουμε με ένα θαυμάσια στημένο μηχανισμό που, σε τυχαία σειρά:

-- Μαζεύει λεφτά από πολλούς, για λίγους (το είπε και αυτό κάποιος επώνυμος Γερμανός)
-- Ακριβαίνει το ρεύμα για όλους (και αυτούς που κερδίζουν από ακριβότερο ρεύμα)
-- Δεν εξοικονομεί καύσιμα, αλλά με την ακρίβεια ίσως επιφέρει καταστολή στην ζήτηση, γενικά
-- Βοηθάει τις εξαγωγές μηχανημάτων από και την απασχόληση σε Γερμανία, Δανία κλπ
-- Δίνει εισόδημα στις ηλεκτροπαραγωγικές εταιρίες που βάζουν ΑΠΕ σε τρίτες χώρες
-- Δίνει συμπαθητικά ποσοστά σε ντόπια λαμόγια άτομα και ορδές παπαγάλων.

Και αυτό που έχω πραγματικά κάνω, πέρα από το να μεταφέρω εδώ αυτά που λέγονται και γράφονται έξω, που είτε υποστηρίζουν, είτε επιβεβαιώνουν είτε επαναλαμβάνουν τα παραπάνω, σας έδειξα ΟΛΟ το παραμύθι με την δήθεν ηλεκτροδότηση με ΑΠΕ στην χώρα με τις περισσότερες ΑΠΕ. Από δικά τους, επίσημα στοιχεία:  Έχουν πολλές ΑΠΕ, δεν ηλεκτροδοτούνται από αυτές, τις ενσωματώνουν με διάφορα κόλπα, και τώρα που έχουν τον Nordstream 2 που θα υποκαθιστούν σταδιακά το κάρβουνο με αέριο. Υπερδιπλασίασαν το κόστος του ρεύματος, πληρώνουν για απορρίψεις σε γείτονες και, το πιο σημαντικό εξάγουν πολλές ΑΠΕ και απασχολούν πολλά άτομα στον χώρο. H  Ενεργειακή Μετάβαση σε ΑΠΕ στήθηκε για εξαγωγές -- κατά δική τους δήλωση, αλλά ποιος διαβάζει στο ΥΠΕΝ? Κανείς. Διαβάζουν τα ακτιβιστικά της WWF και διαφημίσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ που εμφανίζονται σαν ΜΠΕ! Για αυτό πάμε τόσο καλά.

Και η Κλιματική Αλλαγή? Ακόμα κι αν υφίσταται Καταστροφική, Ανθρωπογενής Κλιματική Αλλαγή, από καύση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή σημειώστε για να μην σας πιάνει κότσο ο κάθε παραμυθάς:

1) ΔΕΝ έχει μετρηθεί, ποτέ και πουθενά μειώσει εκπομπώνς CO2 από ΑΠΕ.

2) Οι ΑΠΕ είναι ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ μονοψήφια ποσοστά σε λίγες χώρες, και ενεργειακά, συνολικά, αόρατες.

3) Η μη εξοικονόμηση εκπομπών CO2 με ΑΠΕ που είναι ενεργειακά ασήμαντες, δεν πρόκειται να επηρεάσει καμμία Κλίματική Αλλαγή. ΟΚ?  Ξαναδιαβάστε το 1 έως 3 εδώ, μπας και εμπεδώσετε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα η Ελλάδα παράγει σχεδόν το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (μαζί με υδροηλεκτρικά). Η Γερμανία παράγει το 34%. Το δε κόστος της αιολικής και φωτοβολταϊκής κιλοβατώρας είναι πλέον κάτω από τα 10 λεπτά. Και μπορεί να πάει αρκετά πιο κάτω, αφού π.χ. στο Μαρόκο κατασκευάστηκε μεγάλο αιολικό με τιμή κιλοβατώρας στα 3 λεπτά, ενώ στην Αραβία (που παράγει βέβαια ένα 30% περισσότερο από όσο η Ελλάδα ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ)η τιμή κιλοβατώρας από φωτοβολταϊκά έχει πέσει κάτω από τα 2 λεπτά.
Σαφώς η Ελλάδα έπρεπε ήδη να έχει στραφεί σε συνδυασμό αιολικών-φωτοβολταϊκών με έργα αντλησιοταμίευσης. Υδατικό δυναμικό ανεκμετάλλευτο υπάρχει. Μόνο ο Αλιάκμονας έχει σήμερα εγκατεστημένη ισχύ πάνω από 1 GW. Είναι πλέον ξεκάθαρο για όσους βλέπουν μπροστά πως το ρεύμα από ΑΠΕ μπορεί να βγει έως και φτηνότερο σε σχέση με τον λιγνίτη. Αυτή είναι η πραγματικότητα...

archaeopteryx είπε...

αν έχεις φ/β, δικαιολογείσαι να μπρεδεύεις το κόστος για να τα αγοράσεις (έστω δωρεάν, δεν με χαλάει) στο τί πληρώνουμε εμείς για αυτά. Και προφανώς ΔΕΝ διαβάζείς.

Αν διάβαζες, θα έβλεπες τι πληρώνουμε για τα φ/β που είναι από πρόσφατο δελτίων πληρωμών του ΛΑΓΗΕ και το ανέβασα στα φ/β του λαού ότι δηλαδή τα δήθεν τζάμπα φ/β σου τα πληρώνουμε €410/MWhr αν είσαι σκεπατζής και €293/MWhr αν είσαι "μεγάλος". Το "τζάμπα" σου το πληρώνομε 5-8 ΦΟΡΕΣ όσο την ΟΤΣ των 60!! Είσαι 5 με 8 φορές (500-800%) πιο ακριβός. Από το €60. Το 2010 ήταν 25 με 30. Αν λοιπόν παραμυθιάζεις τον εαυτό σου μην φαντασιώνεσαι ότι σε παίρνει κανείς σοβαρά!

Αντλησιοταμίευση? ΚΑΙ αυτή είναι πανάκριβη. Το λένε οι ίδιοι οι ότι και από μόνα τους και με αποθήκευση τα φ/β είναι ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Αν θές τωρα να σου αφιερώσουμε τα υ/η για να ροκανίζεις 300-400 €/ΜΒω για 4-5 ώρες την ημέρα και 150 μέρες τον χρόνο, να αναρωτηθείς ΤΙ θα ηλεκτροδοτεί τις ανοησίες σου τον υπόλοιπο χρόνο.

Τα υδροηλεκτρικά είναι μια χαρά δια ηλεκτροπαραγωγή, για έλεγχο πλημμυρών, για αρδευση και για διαχείριση θερμικών φορτίων -- που πραγματικά ηλεκτροδοτούν. Όχι για να παίζουν οι κυνηγοί επιδοτήσεων και τα παράσιτα.

Τα φ/β δεν είναι τόσο βλαπτικά στα δίκτυα και τόσο άχρηστα όσο τα αιολικά, αλλά το ΜΟΝΟ που κάνουν είναι να μας αναγκάζουν να καίμε φυσικο αέριο, σε μονάδες που αναγκαζόμαστε να τις επιδοτούμε ΚΑΙ αυτές λόγω μεταβλητότητας

Πολύ κακή η συνήθεια να λες αρλούμπες. Να το ψάξεις αυτό...