Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Και όσο εμείς επενδύουμε σε επιδοτούμενα και άχρηστα ανεμιστηράκια...


http://www.powermag.com/rosatom-still-committed-to-2023-startup-for-turkeys-first-nuclear-plant/
https://ahvalnews.com/energy/turkey-paying-over-odds-nuclear-power

Αν ήμουν Τούρκος, θα χαιρόμουν με την είδηση ότι θα το προχωρήσουν. Θα κοστίσει $20 δις που θα αποπληρωθούν με σύμβαση για την αγορά από το Τουρκικό Δημόσιο της μισής ηλεκτροπαραγωγής, για 15 χρόνια με εγγυημένα $0,1235 την κιλοβατώρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αναγγέλλει πυρηνικές μονάδες. Αυτή εδώ πριν κάτι χρόνια, στην Σινώπη, στην Μαύρη Θάλασσα, σε μέρος πιο σεισμογενές από το Akkuyu 

Τα αιολικά μας (ας πούμε συνολικά 3.0000 MW) θα έχουν κοστίσουν €4,5 δις, θα επιδοτούνται με €500-600 εκατομμύρια τον χρόνο και ΚΑΝΕΙΣ σοβαρός άνθρωπος δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει, πραγματικά, το κουτουρού ρεύμα τους. Αλήθεια, γιατί δεν φωνάζουν ο κ. Πρωθυπουργός, ή ο κ. ΥΠΕΝ κ. Ευάγγελο, που ξέρει από ενέργεια, και να τον ρωτήσουν, "Κύριε Ευάγγελε, πόσα θα δίνατε για να αγοράζετε το ρεύμα από 3.000 αιολικά μεγαβάτ για 15 χρόνια -- θα ρίξουμε και τα φ/β μέσα, σε καλή τιμή". Αν ήμουν ο κ. Ευάγγελος, θα προσέφερα 2-3 φάσκελα, και πολλά θα ήταν. Τα αιολικά δεν είναι για να αγοράζεις εγγυημένο ρεύμα, είναι για να εισπράττεις εγγυημένες επιδοτήσεις, κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε ΥΠΕΝ.

Χωρίς βιομηχανία και υπό διάλυση και με την Greenpiss να προκρίνει ...ΑΠΕ, μάλλον δεν είναι επίκαιρο να μιλάμε για πυρηνικά στην Ελλάδα. Έχουν συζητηθεί (και προφανώς δεν προχώρησαν) στο παρελθόν. Η Νότια Εύβοια, που θα γίνει χωματερή για αιολικά και, μάλλον, υβριδικά, με εντελώς αμφίβολο πραγματικό ενεργειακό όφελος, είναι όσο σεισμογενής όσο και η περιοχή του Akkuyu. Θα προτιμούσαν πυρηνικό αντί για αιολικά στην Κάρυστο? Μάλλον όχι, αλλά θα κόστιζε λιγότερο, θα ήταν πάνω ή κοντά σε υφιστάμενες γραμμές μεταφοράς, θα ηλεκτροδοτούσε μια χαρά και θα συνέβαλε στην Εθνική Οικονομία. Εάν κατοικούσα στην Άνδρο ή στην ...Ικαρία, εμένα δεν θα με ενοχλούσε. Έχω ζήσει αρκετά κοντά σε πυρηνικό και σε ανθρακικό, το πυρηνικό ενοχλούσε λιγότερο.

Και, στην Ευρώπη:


Μην φοβάστε, ΔΕΝ πρόκειται να μας αφήσουν να βάλουμε πυρηνικά, ακόμα κι αν θέλαμε. Αλλά, το ξαναλέω, μπας και το πάρουν χαμπάρι τίποτα να μην πω:  Τα πυρηνικά παρέχουν εγγυημένο ρεύμα. Τα αιολικά απαιτούν εγγυημένες επιδοτήσεις. Ο κ. ΥΠΕΝ το ξέρει, και για αυτό έδωσε παράταση για τα αιολικά της ENEL.  Ο κ. ΥΠΕΝ θέλει να βοηθήσει τον ΥΠΕΝ Ιταλίας, για αυτό το έκανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: