Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Θα καίμε φυσικό αέριο για ρεύμα; Σοβαρά; Μπορείτε να το πάρετε γραπτώς;


http://euanmearns.com/global-energy-graphed/bp-stat-review/bp-gas/europe/
http://euanmearns.com/global-energy-graphed/
με στοιχεία από το  https://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/statistical-review-of-world-energy.html

και με αφορμή αυτό: https://wattsupwiththat.com/2018/03/01/british-snow-chaos-running-out-of-gas/ και το http://euanmearns.com/the-beast-from-the-east-and-european-energy-security/

Κάθε χειμώνα, τα τελευταία 6-7 χρόνια (που τυχαίνει να κάνει και ψοφόκρυο), μαθαίνουμε κάτι καινούργιο:  Στην Ελλάδα, μάθαμε τις πορτοκαλί κρίσεις.  Στην Αγγλία έχουν εμπεδώσει ότι όταν κάνει κρύο, εισάγουν και αυτοί ρεύμα. Όλοι δουλεύουν για την...EDF.  Και τώρα ανακάλυψαν ότι τους ...τελειώνει το αέριο. Το φυσικό αέριο, αυτό στο οποίο δήθεν βασίζεται και η δική μας "εθνική ενεργειακή στρατηγική", έχει αρχίσει να μην φτάνει. Για κανέναν, πανευρωπαϊκά.

Η "Ευρώπη" καταναλώνει περισσότερο αέριο από όσο παράγει. Αυτό, καθ' εαυτό, δεν είναι έκπληξη:


Ο μεγάλος παραγωγός αερίου είναι η Νορβηγία:


Οι δύο μεγάλοι καταναλωτές (που, σε αντίθεση με την Νορβηγία, την Αγγλία, την Ολλανδία, την Ρουμανία, ακόμα και την έρμη την Δανία, δεν είναι σημαντικοί παραγωγοί, είναι 1) η Γερμανία και 2) η Ιταλία:


Η Αγγλία αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερο έλλειμμα αερίου. Η Δανία, απλά μπήκε σε ...ύφεση και κάνει οικονομία.  Αλλά ΟΛΗ η "Ευρώπη" έχει έλλειμμα (και ελπίζω να έχετε εμπεδώσει ότι δεν είναι όλοι ίσοι στην "Ευρώπη"):


Σκεφτείτε τώρα... Πόσοι γραφικοί έχουν περάσει από το ΥΠΕΝ από τότε που ονομάστηκε ΥΠΕΚΑ... Κάτι σαν κανισάκια που όλα τρέχουν πίσω πότε από τον Εμίρη του Κατάρ, πότε από τους Αζέρους, πότε στην Αίγυπτο ή στην Λιβύη και τώρα στην ΑΟΖ της Κύπρου, με την γλώσσα έξω, επειδή έτσι τους είπαν, ότι δηλαδή "αέριο, ΑΠΕ και διασυνδέσεις". Και ή το πίστεψαν τα κανισάκια, ή παριστάνουν ότι το πίστεψαν γιατί έτσι θέλει οι κύριοι... οι κύριοι...  θοῦ, Κύριε, φυλακὴν τῷ στόµατί µου καὶ θύραν περιοχῆς περὶ τὰ χείλη µου.

Και πιστεύουν όλοι αυτοί ότι ξεπουλώντας τα πάντα, θα μάς δώσουν αέριο και ρεύμα από όλα αυτά τα παραμύθια του "ενεργειακού κόμβου", ή ότι είναι φιλέλληνες και όχι φιλότουρκοι οι ...Ευρωπαίοι.

Αυτοί που έχουν ή ελπίζουν να έχουν αέριο στην ΝΑ Μεσόγειο, θέλουν αγορές να το πουλήσουν και φυσικά αγωγούς να το μεταφέρουν. Αυτοί που έχουν καράβια LNG θέλουν και αυτοί a piece of the action.  Οι πελάτες είναι στην Γερμανία και στην Ιταλία. Θα κάνει κρύο εκεί και θα δώσουν και σε εμάς, επειδή είμαστε το ...λίκνο της ...Δημοκρατίας.  Κούνια που μας κούναγε... (και δεν χρειάζονται πολλά πολλά, η τιμή και μόνο θα αρκεί).

Ο ΤΑP πάει ...Ιταλία. Ο Eastmed πάει Ιταλία. Ο IGB (και η Αλεξανδρούπολη) είναι για να μειωθεί η εξάρτηση της Βουλγαρίας και όχι για να έχουν φθηνό ρεύμα στην ...Μάνη.  Τι είπατε; LNG; Μάλλον για Βουλγαρία θα είναι και αυτό... Αν τώρα περισσέψει καμμία καραβιά για Ρεβυθούσα... Πάρτε LNG να κάνετε μουαγιέν με το ...Αζέρικο:


Πουλάκια μου, όσο η "Ευρώπη" φαντασιώνεται ότι θα ηλεκτροδοτείται με αέριο, να θυμάστε:  Το αέριο έχει γεωπολιτικό ρίσκο. Το αέριο είναι ...αέριο. Τελειώνει, φεύγει, πουφ και χάνεται!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πια αρκετό αέριο στην ΕΥΡΩΠΗ, για την Ευρώπη. Η Αγγλία ψάχνει για αέριο. Η Γερμανία μονίμως ψάχνει για αέριο (και ΔΕΝ καίει αέριο, παρά ασήμαντο, για ρεύμα). Οι αγωγοί σε εμάς, είναι για Ιταλία (για να έχουν αέριο) και για Βουλγαρία (για να μειωθεί η εξάρτησή τους από Ρωσία).

Η Ρωσία (δεν είναι πια μυστικό) επανεξοπλίζεται. Θα μεγαλώνει η πίεση για μείωση προμηθειών από Gazprom. Κοινώς, μάλλον θα γίνει ...χαμός στην Ευρωπαϊκή αγορά αερίου. Εμείς δήθεν ενεργειακή στρατηγική με αέριο και ΑΠΕ. Αέριο δεν θα υπάρχει και ΟΠΟΥ μετρήθηκαν, οι ΑΠΕ δεν φαίνονται να εξοικονομούν αέριο -- και στην Ιρλανδία, αιολικά + αντλησιοταμίευση, μάλλον ΑΥΞΗΣΑΝ κατανάλωση αερίου, δεν την μείωσαν.

Και Γερμανοί (που πουλάνε ΑΠΕ σε εμάς για να χαλβαδιάζουν οι ΑΠΕτέωνες μας), ΔΕΝ ηλεκτροδοτούνται από αέριο, ή από αιολικά και φωτοβολταϊκά (δείτε την προηγούμενη ανάρτηση για ...λεπτομέρειες):


Δεν θα μου δώσει ΚΑΜΜΙΑ απολύτως ευχαρίστηση να λέω σε 5 χρόνια "I told you so".  Όπως λέω για το τι έλεγα το 2008 στο antinews, ή από το 2010 εδώ...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.dailymail.co.uk/news/article-5449275/Gas-supply-run-demand-hits-six-year-high.html

Ανώνυμος είπε...

https://youtu.be/Nm0Pn6mmdRc

Αντώνης Φώσκολος
11 Νοεμβρίου 2013

Βάλαμε έναν ενεργειακό σχεδιασμό με πολλά αιολικά και μονάδες Φυσικού Αερίου που είναι απαγορευτικό και παράγει περισσότερο διοξείδιο από αυτό που πάμε να καταπολεμήσουμε.

https://youtu.be/Nm0Pn6mmdRc?t=86
Το κόστος του Φυσικού Αερίου είναι κολοσσιαίο,απαγορευτικό για μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής.
Και αυτό το μεταφέρουμε στον καταναλωτή.
Αν προχωρούσε το σχέδιο όπως το έχουνε συλλάβει θα έπρεπε να εισάγουμε άλλα 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που σημαίνει πως χρειάζεται και δεύτερος αγωγός από τη Ρωσία.
Και επειδή το κόστος είναι μεγάλο η ΔΕΗ μπαίνει μέσα κάθε χρόνο άλλα 3-4 δις €.
Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ευτυχία,αντιδρά με το νερό και δίνει οργανικές ενώσεις.
Οι απόψεις ότι είναι πρόβλημα είναι των Οικονομολόγων και των Περιβαντολλόγων και όχι των επιστημόνων.

https://youtu.be/Nm0Pn6mmdRc?t=218
-τι ανταπόκριση υπάρχει από το επίσημο κράτος;
-καμία,ότι ο Φώσκολος λέει μπούρδες...!!!(γέλια)

https://youtu.be/Nm0Pn6mmdRc?t=315
-άρα είναι καθαρά συμφέροντα.
-Καθαρά είναι,πέντε οικογένειες που ελέγχουν τον ενεργειακό τομέα και μέσω του Φυσικού Αερίου θέλουν να ελέγξουν και τη ΔΕΗ.