Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Η προώθηση αιολικών βασίζεται σε ατέλειωτα παραμύθια με ένα μόνο στόχο: Τζάμπα κονόμα σε βάρος κορόϊδων

 
https://wattsupwiththat.com/2018/03/25/twenty-one-bad-things-about-wind-energy-and-three-reasons-why/

https://www.masterresource.org/droz-john-awed/21-bad-things-wind-power-3-reasons-why/

Το να προσπαθείς να επιχειρηματολογείς κατά των αιολικών είναι σαν να προσπαθείς να πιάσεις ένα λιγδωμένο μπαλόνι. Μεταλλάσσουν τα παραμύθια τους συνέχεια σε κάτι διαφορετικό. Αλλά μια γρήγορη ματιά στην ιστορία της βιομηχανικής αιολικής ενέργειας:

1.  Οι εφαρμογές των αιολικών εγκαταλείφθηκαν εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Ακόμα και το 1800 τα αιολικά ήταν ασύμβατα με τις τότε ανάγκες. Θέλουμε ρεύμα κάθε φορά που ανάβουμε έναν διακόπτη. Τα αιολικά, ποτέ δεν μπορούν να το κάνουν αυτό

2.  100 περίπου χρόνια μετά το 1800 οι πολιτικοί αποφάσισαν ότι επίκειται κάποια καταστροφή από παγκόσμιο θερμοκήπιο και ότι πρέπει να μειώσουμε εκπομπές CO2. Οι αιολικοί βρήκαν ευκαιρία να πουλήσουν αιολικά με το επιχείρημα ότι τα αιολικά δεν εκπέμπουν CO2 όταν γυρίζουν.

3.  Από αυτό το επιχείρημα (ότι δεν εκπέμπουν CO2) έκαναν το μεγάλο άλμα με τον ισχυρισμό ότι τα αιολικά σε ένα δίκτυο μειώνουν το CO2 από "βρώμικα" καύσιμα και ειδικά από κάρβουνο. Μείωση CO2 από καύσιμα σημαίνει λιγότερη χρήση καυσίμων. Αυτό το άλμα έγινε η δικαιολογία για υποχρεωτικές ποσοστώσεις αιολικών στο "ενεργειακό μείγμα". Οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις δεν ήταν τυχαίες, αφού η ενσωμάτωση αιολικών σε ένα δίκτυο είναι ασύμφορη, ανεπιθύμητη και κανείς δεν θα το έκανε με την θέλησή του.

4. Το αστείο είναι ότι κανείς, ποτέ και πουθενά δεν απαίτησε επαλήθευση των ισχυρισμών περί μείωσης των εκπομπών CO2 με αιολικά. Οι πολιτικοί απλά δέχτηκαν τους ισχυρισμούς των αιολικών πλασιέ.

5. Οι εταιρίες ηλεκτροδότησης και ανεξάρτητοι μελετητές δεν άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι οι πραγματικές μειώσεις CO2 ήταν από ασήμαντες έως ανύπαρκτες. Μία μελέτη που το ανέφερε αυτό ήταν η μελέτη της Bentek, Ηow Less Became More. ΔΕΝ υπάρχει καμία εμπειρική η επιστημονική μελέτη που να τεκμηριώνει μείωση εκπομπών CO2 από αιολικά [1].  Οι ισχυρισμοί των αιολικών είναι εικονικοί υπολογισμοί και μόνο. Όχι μετρήσεις. Εάν υπήρχαν μετρήσεις, οι αιολικοί θα μας τις διαφήμιζαν[2].

6. Γνωρίζοντας ότι η εξαπάτηση με την δήθεν μείωση εκπομπών CO2 θα αποκαλυφθεί, αργά ή γρήγορα, οι αιολικοί το γύρισαν σε ισχυρισμούς περί συμβολής σε επάρκεια ισχύος στο ενεργειακό μείγμα με την "διασπορά" των πηγών ενέργειας από αιολικά. Αλλά και αυτό είναι παραμύθι, αφού μετρήθηκε, σε 130 χώρες και για 50 χρόνια, ότι οι ΑΠΕ προστίθενται στο ενεργειακό μείγμα χωρίς να υποκαθιστούν ορυκτά καύσιμα [3]

7. Το επόμενο παραμύθι είναι η ενεργειακή ανεξαρτησία! Αυτό παίζει πολύ στις ΗΠΑ που δεν θέλουν εξάρτηση από την Μέση Ανατολή και σε εμάς που θέλουμε εξάρτηση από εισαγωγές φυσικού αερίου και ρεύματος! [4]

8. Μετά ανακαλύφθηκε η πιπίλα των Πράσινων Θέσεων Εργασίας[5].

9. Μετά ανακαλύφθηκε το παραμύθι ότι τα αιολικά είναι φθηνά. [6]

10. Μετά ανακαλύφθηκε η πιπίλα των externalities, των καρκίνων της Πτολεμαΐδας και φυσικά του Θερμοκηπίου.

Τι, τελικά,  κάνουν τα αιολικά; Τα αιολικά ακριβαίνουν το ρεύμα και κάνουν τον κόσμο άνω κάτω, για να εισπράττουν έναν ιδιότυπο φόρο υπέρ Γερμανών, Δανών, Ιταλών, Γάλλων, Ισπανών, με ποσοστά σε αποτυχημένους χωματουργούς και σε εισαγωγείς αερίου και ρεύματος.

____________________________
[1] H μελέτη της BENTEK (Απρίλιος 2010) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αιολικά, αντί να μειώνουν, αυξάνουν τις εκπομπές, επειδή αναγκάζουν τις ανθρακικές μονάδες να αυξομειώνουν την ισχύ τους, ακολουθώντας την μεταβαλλόμενη αιολική ισχύ. Αυτή η αυξομείωση μειώνει την αποδοτικότητα, και αυξάνει τις εκπομπές. Αυτό παρατηρήθηκε και με μονάδες αερίου στο δίκτυο.  Το πρόβλημα ήταν μικρότερο με φωτοβολταϊκά από ότι με αιολικά, αφού τα φωτοβολταϊκά καλύπτουν ημερήσια ισχύ αιχμής και, τυπικά, δεν επηρεάζουν την ισχύ βάσης. Την είχα αναφέρει τον Οκτώβριο του 2010.

[2] Όπου υπήρξαν μετρήσεις, ή απολογιστικές εκτιμήσεις, διαπιστώθηκε ή ασήμαντη μείωση, ή μη μείωση, ή και μικρή αύξηση εκπομπών CO2.

[3] Αποκαλύφθηκε πανηγυρικά με την δημοσιευμένη μελέτη του York που ανέφερα και στην προηγούμενη ανάρτηση.


[4] Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ δείχνουν ισοζύγιο εισαγωγών (εισαγωγές μείον εξαγωγές) περίπου στο 20% της ζήτησης. Αν όμως ρίξετε μια ματιά στις λεπτομέρειες, θα δείτε ότι οι εξαγωγές είναι περίπου 20% και οι εισαγωγές 40%. Και επειδή ΄το δίκτυό μας δεν έχει μεγάλες διαφορές από το ...Γερμανικό, μάλλον "εξάγουμε" το τυχαίο αιολικό ρεύμα και εισάγουμε χρήσιμο ρεύμα που δεν έχουμε... Θα αναρτήσω τα σχετικά στοιχεία και μετά χρειάζεται άλλη μία επερώτηση, να μας ξαναπούν οι αρμόδιοι, ήξεις αφήξεις γκουχ γκουχ.

[5] Οι Πράσινες Θέσεις Εργασίας είναι στην Γερμανία και στην Δανία. Εδώ έχουμε λίγους φορτηγατζήδες, λίγους χωματουργούς, λίγα λαμόγια που χαϊδεύουν τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες, λίγους μεθυσμένους που στέλνουν φαιδρές επιστολές και λίγους δικηγόρους που γράφουν Νόμους, από την μία και που προσπαθούν να αμυνθούν από την άλλη.

[6] Τα αιολικά βγάζουν του τόκους τους, τα έξοδά τους, τα κέρδη τους με εγγυημένες ταρίφες €90/ΜΒω και την τεχνητά ψηλή "διαθεσιμότητα" του περίπου 20-24% που προκύπτει από την υποχρεωτική απορρόφηση από το δίκτυο, είτε χρειάζεται το ρεύμα είτε όχι. Η μέση ΟΤΣ είναι περί τα 60 (με το 90 μέσα). Τα αιολικά έχουν χαμηλότερη ταρίφα από τα φ/β, αλλά είναι πιο άχρηστα, πιο προβληματικά και πιο ενοχλητικά. Πληρώνουμε €90 για αιμορροΐδες και 250 για υποχρέωση χρήσης φυσικού αερίου...

[7] Για το μεν Θερμοκήπιο, το αφήγημα απαιτεί μείωση εκπομπών CO2 από αιολικά που ΔΕΝ μειώνουν εκπομπές! (ΕΑΝ δηλαδή υπάρχει Θερμοκήπιο και ΕΑΝ εμπλέκεται το CO2 -- που δεν έχει και σημασία...).  Ξέρουμε τι μειώνει τις εκπομπές CO2: Η ύφεση και λιγάκι τα πυρηνικά και το αέριο, αντί του κάρβουνου. Και ξέρουμε ότι επιδημιολογικά, τα περί ύπαρξης,  πρόληψης ή θεραπείας καρκίνων με αιολικά, είναι μούφα. Τα αιολικά δεν είναι φίλτρα, σκεπασμένοι ταινιόδρομοι, μάσκες, κλπ, και ΔΕΝ υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: