Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Ούτε η Καλιφόρνια μείωσε εκπομπές CO2 από τις ΑΠΕ της...


Λοιπόν...  Αν κάτι θορύβησε και θορυβεί τους ΑΠΕτεώνες είναι η μή μείωση εκπομπών CO2 από τις ΑΠΕ τους. "Μη μείωση εκπομπών" CO2 σημαίνει "μη εξοικονόμηση καυσίμων".



Θορυβήθηκαν τόσο που ο SK που φαντασιώνεται ότι με παγίδευσε, παρήγγειλε "απάντηση", σε σχόλιο, εδώ:  "Δεν του αρέσουν οι οικονομετρικές μελέτες" όταν καταλήγουν ότι στα συμπεράσματα 1) οι ΑΠΕ δεν μειώνουν ή και αυξάνουν λιγάκι τις εκπομπές CO2, 2) οι ΑΠΕ χρειάζονται πολλές εφεδρείες ταχείας απόκρισης και 3) τα φ/β κάτι κάνουν σε υποκατάσταση, αλλά όχι τα αιολικά!  Και ελπίζει σε μπαταρίες... Αμ δε.   Υπομονήηη. Τουλάχιστον παραδέχτηκε ότι το αέριο και όχι οι ΑΠΕ υποκαθιστούν κάρβουνο... Σώωωπα!  Αλλά φοβούνται... Για αυτό και η "μελέτη" της ΤτΕ ότι για το ακριβό ρεύμα φταίνε τα πάντα εκτός από τους ΑΠΕτεώνες και τους αεριτζήδες!

Καλιφόρνια! Η "χρυσή πολιτεία" που ήθελε να πρασινίσει... ΔΕΝ μείωσε εκπομπές CO2 από τις ΑΠΕ της. Τις μείωσε από την ύφεση και από εισαγωγές ρεύματος. Eat shit που λένε στο Λος Άνγκελες.
 

Οι εκπομπές CO2 της Καλιφόρνια είναι περίπου αυτές που ήταν το 1990, όταν έγιναν της μόδας οι επιδοτήσεις:


Και, η ίδια ιστορία, ανέβηκαν με την άνοδο των πάντων μέχρι το 2008, και μετά, κραχ! Στην Καλιφόρνια όπως και παντού, ο νούμερο ένα παράγων μείωσης κατανάλωσης καυσίμων και εκπομπών CO2 είναι η ύφεση.

Η Υπηρεσία Καθαρού Αέρα της Καλιφόρνια (CARB) ξεπερνάει το παραπάνω γεγονός και τονίζει ότι "η μείωση σε εκπομπές CO2 είναι από την αύξηση αιολικών, φωτοβολταϊκών και φωτοβολταϊκών στέγης":


Αλλά στα ψιλά γράμματα φαίνεται ότι είναι από α) τις πολλές βροχές που γέμισαν τους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών και β) από τις εισαγωγές ρεύματος!  Οι εισαγωγές και όχι η ηλεκτροπαραγωγή της Καλιφόρνια, μείωσαν τις εκπομπές CO2 στην Καλιφόρνια. (Και εμείς,  όταν εισάγουμε υδροηλεκτρικό ή πυρηνικό ρεύμα από τους Βόρειους γείτονές μας, μειώνουμε τις εκπομπές CO2):


Πείθονται οι SτόΚοι από τέτοια; Αμφιβάλλω. Πείθονται μόνο από εγγυημένες επιδοτήσεις και από νόμους που να τις διασφαλίζουν . Ή ονειρεύονται μετάβαση σε ηλεκτροδότηση με μπαταρίες, ή, τέλος πάντων, αποθήκευση ρεύματος. Αμφιβάλλουν κάτι τύποι του ΜΙΤ, όπως αμφιβάλλουν και κάτι Γερμανοί.

Οι τύποι του ΜΙΤ λένε, και για την Καλιφόρνια,  ότι "fluctuating solar and wind power require lots of energy storage, and lithium-ion batteries seem like the obvious choice—but they are far too expensive to play a major role". Οι μπαταρίες είναι πανάκριβες, οι μπαταρίες κρατάνε μερικά μονο χρόνια, και μπορεί και να μην υπάρχουν τόσες μπαταρίες.  Scary price tag... Φοβιστικός λογαριασμός. Νερά;  Ξεχάστε τα δεν υπάρχουν τόσα νερά, δεν υπάρχουν πάντα νερά, δεν υπάρχει χώρος για τόσες εγκαταστάσεις για νερά, και τα νερά έχουν ...άλλες χρήσεις, πιο σημαντικές για να ροκανίζουν επιδοτήσεις οι ΑΠΕτζήδες.

Οι Γερμανοί το λένε αλλιώς:  "EROI ή EROEI" ή πόσο ενεργειακά χρήσιμα ή άχρηστα είναι τα αιολικά (και τα φωτοβολταϊκά), ειδικά με αποθήκευση ρεύματος ή, μην διαβάστε τι έγραψα εγώ, διαβάστε τι έγραψαν οι ίδιοι. Μελέτες δεν θες? Πάρε, από τα αφεντικά σου:



Το "16" δεν είναι για να χαίρεστε... Το "16" είναι απολογιστικό, ex post. Δεν λύνει το πρόβλημα του ότι ο αέρας σήμερα το πρωί δεν με ηλεκτροδοτεί τον Σεπτέμβριο που πάω γραφείο. Ο Γερμανός λέει:  Οι διαλείπουσες ΑΠΕ ενσωματώνονται μόνο με μεταβλητή λειτουργία των συμβατικών μονάδων. Και ο άλλος Γερμανός λέει: Η ενσωμάτωση κοστίζει (σε περίληψη εδώ):

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Απάντησε η ΔΕΗ στην μελέτη της ΤτΕ

https://energypress.gr/news/dei-gia-meleti-tte-oi-ayxiseis-ton-timologion-syntelestikan-os-2014-ohi-os-2016-me-dogmatikes

<<....Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείπεται η άστοχη πολιτική εκείνων των χρόνων σε σχέση με τις ΑΠΕ που έχει επιβαρύνει υπέρμετρα τους καταναλωτές και τη ΔΕΗ. .....>>